Succubus 6185 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Pany - to jest ... dramat Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) LTT ma dobry materiał wyjaśniający dlaczego nie należy spodziewać się wyraźnej poprawy sytuacji w tym roku. Boom na krypto to tylko część problemu, ogólnie brakuje elementów do produkcji kart, nie da się szybko zwiększyć mocy produkcyjnych nielicznych (słownie dwóch) zakładów wytwarzających chipy, a wielkość zamówień określa się z dużym wyprzedzeniem, co oznacza, że ani AMD ani Nvidia nie mogą "poprosić" o więcej chipów do swoich kart. Nawet branża motoryzacyjna, nieporównywalnie większa, ma problem z pozyskaniem chipów do produkcji samochodów... Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez Player1 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Dla mnie to sprawa dostępności musi mieć jakieś drugie dno. To jest po prostu niemożliwe że nagle ktoś stwierdził że jest Covid i nagle komponentów magicznie zabrakło. Przemysł już dawno pracuje pełną parą, to czego niby im brakuje? Wszystkiemu winni są zakichani kopacze i tyle, którzy skupują dosłownie wszystko. Innego wytłumaczenia nie widzę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Teraz, joker5513 napisał: Wszystkiemu winni są zakichani kopacze i tyle Oczywiście, że tak. Po tym, jak nVidia odblokowała kopanie na RTXach 3060, to liczba dostępnych na allegro sztuk do 3500 zł skurczyła się o 80%. Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 41 minut temu, joker5513 napisał: Dla mnie to sprawa dostępności musi mieć jakieś drugie dno. To jest po prostu niemożliwe że nagle ktoś stwierdził że jest Covid i nagle komponentów magicznie zabrakło. Przemysł już dawno pracuje pełną parą, to czego niby im brakuje? Wszystkiemu winni są zakichani kopacze i tyle, którzy skupują dosłownie wszystko. Innego wytłumaczenia nie widzę. Z tym Panem dogadałbyś się bez słów. https://moto.pl/MotoPL/7,175394,26899217,nie-ma-mikroczipow-nie-bedzie-samochodow-kolejne-firmy-zatrzymuja.html Kopacze okradli Forda, Toyotę, Volvo. To głębszy spisek, za którym stoi Iran. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Nie wiem tylko co ma pandemia związanego z produkcją chipów (poza może utrudnionym transportem w obecnych posranych czasach). Fabryki pracują wszędzie. Mój kołchoz wiecznie naciska na wydajność, wydajność i jeszcze raz wydajność... Nie przepracowałem ani jednego dnia zdalnie, podobnie jak moi kumple z pracy. A pracuję w dużej firmie produkującej płyty drewnopochodne zatrudniającej łącznie 1500osób w dwóch oddziałach w Polsce. Chiny, Tajwan już dawno ogarnęły sytuację z covidem (a głównie chyba tam produkuje się układy elektroniki). Nie twierdze że jestem ekspertem ale poza wspomnianymi czynnikami transportowymi (niedobór kontenerów itp.) innych drastycznych "hamulców" dla producentów elektroniki naprawdę nie widzę. Zmowa, spisek, trotyl, brzoza??? Cytuj Link to post Share on other sites
Eftar 51 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) Tego dodatkowego problemu szukałbym w niedoborze wody na Tajwanie i kryzysie z tym związanym. Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez Eftar było bez ładu i składu napisane Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 20 minut temu, joker5513 napisał: Przemysł już dawno pracuje pełną parą, to czego niby im brakuje? Zmowa, spisek, trotyl, brzoza??? Dopatrujesz się spisku - dlatego uważam, że dogadałbyś z tym Panem. @Player1 dał Ci link gdzie Linus, tłumaczy w bardzo przystępny sposób, powody braków w produkcji chipów. Cytuj Link to post Share on other sites
Marucins 87 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 joker5513, ma trochę racji. Covid srovit a firmy nitują rekordowe zysk, sprzedaż sztuk nie maleje a utrzymuje się ba nawet rośnie... Oczywiście że są branże, które oberwały. Nie są to taśmy produkcyjne czy fabryki, gdzie odstępny zachowane były jeszcze przed wirusem a linia produkcyjna składa się głównie z robotów. Ludzie zwyczajnie rzucili się na to wszystko, tak jak na papier toaletowy. Branża budownicza, czy głupie meble - płyty podrożały bo cena prądu wzrosła, bo transport wzrósł bo tamto bo chu*amto. Zawsze znajdzie się wytłumaczenie dlaczego jesteś dojony. I tak kończy się na tym że biedni dalej są biedni a bogaci jeszcze bardziej bogatymi. 2 2 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Brakuje czipów do samochodów bo wszystkie poszły do kart graficznych gdzie więcej zarobią - proste 3 Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 2 godziny temu, zbiku90 napisał: Brakuje czipów do samochodów bo wszystkie poszły do kart graficznych gdzie więcej zarobią - proste Bo cała branża motoryzacyjna (kapitalizacja) to pikuś, przy niezliczonej rzeszy górników. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) A tymczasem dla tych, którzy nie dostali RTX-a, na otarcie łez......Zestaw gier niewymagających nowoczesnej karty graficznej..... Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez marko22 1 7 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Zawsze to jakieś pocieszenie. Przynajmniej można zagrać z prawdziwymi ludźmi (najlepiej na pieniądze ), no i jaki raytracing dookoła. 2 2 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 56 minut temu, DarkSideOfTheMoon napisał: Bo cała branża motoryzacyjna (kapitalizacja) to pikuś, przy niezliczonej rzeszy górników. Miałem pewne wątpliwości czy wyłapiecie ten żarcik ale nie zawiodłem się 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 5 godzin temu, joker5513 napisał: Nie wiem tylko co ma pandemia związanego z produkcją chipów Znacznie więcej osób kupuje sprzęt, w tym karty graficzne, a duże firmy muszą upgradeować zaplecze, bo nagle znacznie więcej osób pracuje zdalnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Yupeee - od końca lutego do 07.04 w X-komunie przesunąłem sie z 164 na 159 miejsce w kolejce Przez miesiąc z okładem dostali rzekomo 5 (słownie: pięć) RTX 3080 Strix W tym tempie kartę dostanę tak za 4 lata Ten sklep to jeden wielki żart i już w życiu nic więcej od tych złamasów nie kupię, dla zasady. 1 3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 11 godzin temu, joker5513 napisał: W tym tempie kartę dostanę tak za 4 lata Myślę że nie dostaniesz, po prostu anulują zamówienie. BTW te ampery strixy to będzie kiedyś biały kruk wśród kolekcjonerów, chyba jedna z kart wyprodukowanych w najmniejszym nakładzie w historii, przynajmniej z topowych marek. Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 2 godziny temu, zbiku90 napisał: te ampery strixy to będzie kiedyś biały kruk wśród kolekcjonerów Mówisz? To może wezmę jeszcze jednego Ale. k.... urczę... 3000 euro Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, zbiku90 napisał: BTW te ampery strixy to będzie kiedyś biały kruk wśród kolekcjonerów Jest to w zasadzie całkowicie niezrozumiałe, ponieważ oni STRIXów powinni tłuc najwięcej - mają na nich największą marżę. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Ile faktycznie strixów jest na rynku dowiemy się dopiero po krachu kryptowalut. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
JanekD 76 Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Z ciekawostek, niedostępność kart to tylko czubek góry lodowej :-) https://edition.cnn.com/2021/04/08/business/ketchup-shortage-heinz/index.html 3 Cytuj Link to post Share on other sites
1234567890 287 Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 9 minut temu, JanekD napisał: Z ciekawostek, niedostępność kart to tylko czubek góry lodowej :-) https://edition.cnn.com/2021/04/08/business/ketchup-shortage-heinz/index.html Dobrze że tylko Mega ostry czarny z Kotlina kupuje W dniu 6.04.2021 o 19:15, marko22 napisał: A tymczasem dla tych, którzy nie dostali RTX-a, na otarcie łez......Zestaw gier niewymagających nowoczesnej karty graficznej..... Hehe ja poki co gram w XCOM2 na low detal na karcie za 120 zł ;D Cytuj Link to post Share on other sites
Dzejson_ 70 Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 W dniu 7.04.2021 o 20:47, joker5513 napisał: Yupeee - od końca lutego do 07.04 w X-komunie przesunąłem sie z 164 na 159 miejsce w kolejce Ja dostałem info, że zamierzają zrealizować moje zamówienie 30.04. Msi Trio 3060Ti zamówione w dzień premiery. Ogólnie widzę, że na ich stronie regularnie mają dostawy różnych kart i puszczają je w konkurencyjnych cenach na tle innych sklepów jak np. morele, proline... Także jak zrealizują to będę ich chwalił po wsze czasy Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 3mam kciuki żebyś karcinę dostał. Mi tylko cały czas bełkot piszą "dostawy nieregularne i niewielkie, nie jesteśmy w stanie przewidzieć terminu dostawy" sratatata... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 W dniu 6.04.2021 o 16:15, zbiku90 napisał: Brakuje czipów do samochodów bo wszystkie poszły do kart graficznych gdzie więcej zarobią - proste Nie wiem jak Wy ale ja tam kopie, jestem zadowolony tylko aku muszę pod prostownikiem zostawiać i czasem trochę plastikiem zajeżdża z okolic ECU. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts