marko22 715 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Zwyżkę cen kart jeszcze można wytłumaczyć boomem górniczym. Ale niech mi ktoś wyjaśni, co takiego jest w obudowach, że ich ceny też rosną? Na przykładzie mojej. We wrześniu 2020 kupiłem ją za 210 euro. Teraz stoi 280, a i za 350 widziałem Co to się dzieje? Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Kopaczka z ps5 Cytuj Link to post Share on other sites
droid 1091 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 48 minut temu, zombieboy napisał: Niech się jeszcze znajdzie jakiś lamus który wykupi wszystkie źródła wody i zacznie ją sprzedawać za 300zł za litr. Ciekawe jak wtedy będą oportuniści to tłumaczyć. Święte słowa. Oscara mu proszę! Cytuj Link to post Share on other sites
xGatki 28 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 @AudiAWX To jest fake. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Godzinę temu, marko22 napisał: Zwyżkę cen kart jeszcze można wytłumaczyć boomem górniczym. Ale niech mi ktoś wyjaśni, co takiego jest w obudowach, że ich ceny też rosną? Na przykładzie mojej. We wrześniu 2020 kupiłem ją za 210 euro. Teraz stoi 280, a i za 350 widziałem Co to się dzieje? Fracht drogi panie, fracht. Temu Intel zaprzestał już pakowania i9 do tych wymyślnych pudełek ze ściętym bokiem - nie dość, że nietypowy kształt, to jeszcze dużo miejsca zajmuje. Wkładając je do standardowego pudełeczka są w stanie posłać więcej sztuk jednym kontenerem, co obniża koszt transportu. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Ostatnio składam kompy na budach ibox. Pamiętam jak za pierwszym razem mi ją zaproponowano to o mały włos Komputronik by miał pracownika z siekierą zamontowaną w plecach.Ale wyszedło że cena jakość git. Tylko trzeba jakiś filtr na przód kombinować.https://www.morele.net/obudowa-ibox-wizard-5-ow5-6337854/Na pierwszy komp git dla małolatów. Cytuj Link to post Share on other sites
Kolcobrzuch 161 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Obudowy to raczej towar "objętościowy". Zajmują sporo miejsca w kontenerach a cena 40 stopowego kontenera z Chin w ciągu roku wzrosła z 2k$ do 9k$. Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 43 minuty temu, Artok napisał: Fracht drogi panie, fracht. Temu Intel zaprzestał już pakowania i9 do tych wymyślnych pudełek ze ściętym bokiem - nie dość, że nietypowy kształt, to jeszcze dużo miejsca zajmuje. Wkładając je do standardowego pudełeczka są w stanie posłać więcej sztuk jednym kontenerem, co obniża koszt transportu. A widział pudełeczka do Rocket Lake? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 @Artok Wysłali Ci już tego 3060? Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Nie wiem czy wiecie ale GPU-Z dostało istotną aktualizację m.in: dodali czujniki HOT SPOTÓW i temperaturę pamięci dla GDDR6X 5 Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 19 godzin temu, joker5513 napisał: Ty na poważnie czy coś nietentego pod kopułą? Gracz który popyka sobie 2-3 godzinki dziennie solo czy z kolegami w jakąś grę online ma tak dewastujący wpływ na środowisko? Tym bardziej w czasach wmawianej nam zarazy... Większy niż jakiś głąb odpalający 64 x RTX 3080 24h/365dni w roku żeby ukopać wirtualny, spekulancki środek płatniczy? życie tym górniczym debilom idź kopać dalej ... 9 godzin temu, joker5513 napisał: Krypto górnictwo to dziedzina którą gardzę - dla mnie graniczy ze złodziejstwem. Górnicze szumowiny okradają innych chcących kupować GPU do zabawy lub pracy (tak obliczeń ale takich wnoszących coś konstruktywnego, nie debilnie przepalających prąd), Więc użycie słowa %$&!@ było celowe i nawet IMHO zbyt łagodnym określeniem opisującym takich jak ty. W skali największych kanalii społecznych kopacze są dla mnie zaraz za Mirkami auto handlarzami. lepiej odejdź od przeglądarki bo ci hashrate spadnie. Wypowiedź ta jest skrajnie niegrzeczna. NIKOGO NIE OKRADŁEM. Część swoich kart zakupiłem na Allegro. Ty również możesz tam kupić. Mamy wolny rynek i prawo podaży i popytu. Rozumiem, że jestem największą kanalią społeczną ponieważ oszacowałem stopę zwrotu z kapitału i zainwestowałem w koparki.. 9 godzin temu, zombieboy napisał: Masz rację Panie kolego. W pełni Cię popieram. Biorąc pod uwagę logikę postępowania Pana DarkSidea oportunizm to nic złego i usprawiedliwia wszystko. Walizka z hajsem którą widziałem, że gość przed momentem zostawił i odjechał ? Zabieram bo pewnie tak miało być. W rytm jego logiki w sumie gdyby ktoś go przyszedł, pobił i okradł to pewnie nic by się nie stało, bo gość był większy, lepiej się ruszał i miał możliwości to je wykorzystał. Git malina, nie wzywamy policji. Sytuacja którą spotykamy obecnie na rynku jest patologiczna do oporu. Właśnie chciałem sobie kompa wymienić po 7 latach, bo w sumie pyknął bym sobie w nowe produkcje. Wbijam na forum orientuje się co i jak i lekko mnie targa mind fu*k. Z czegoś w sumie normalnego zrobiło się towar luksusowy rofl. Niech się jeszcze znajdzie jakiś lamus który wykupi wszystkie źródła wody i zacznie ją sprzedawać za 300zł za litr. Ciekawe jak wtedy będą oportuniści to tłumaczyć. Życie to nie tylko czyhanie na frajera.... trzeba mieć jeszcze rozum i godność człowieka albo nim nazwać się nie można. Myślę, że karty będą pod koniec roku... PRzeczytaj ze trzy razy mój post, bo sztuki czytania ze zrozumieniem jeszcze nie pojąłeś 10 godzin temu, Kruchy81 napisał: To pytanie go kolegi kopacza . Kopiąc udestepniasz moc obliczeniowa swojej koparki w jakim celu nie licząc zarobku? Bo z jakieś naście lat temu było takie coś jak SETI at Home Wydobywanie Bitcoina, zwane też kopaniem, jak również miningiem (w niniejszym artykule terminy te będą używane zamiennie), jest procesem, w wyniku którego tworzone są bloki. To właśnie w ramach poszczególnych bloków zapisane są transakcje. Stosuje się tu nomenklaturę górniczą, głównie ze względu na podobieństwo tego procesu z wydobywaniem złota (Bitcoin jest często określany mianem cyfrowego złota), w związku z tym osoby lub firmy parające się wydobywaniem bitcoina (a także innych kryptowalut) zwane są per analogia górnikami lub kopaczami. Ci zaś za wykonaną pracę otrzymują wynagrodzenie w postaci coinów – a w związku z tym mamy do czynienia z drugą, nie mniej ważną funkcją kopania – wprowadzaniem nowych monet do obiegu. Mechanizm ten zwany jest dowodem pracy – Proof of Work (PoW).Dodatkowym elementem motywujących kopaczy do wydobywania Bitcoina jest uzyskiwanie prowizji od zatwierdzonych transakcji. Otrzymują oni zatem podwójną zapłatę – w ramach nagrody za wydobycie oraz za walidację transakcji. źródło: https://comparic.pl/wykopywanie-bitcoin/ 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) 8 godzin temu, zbiku90 napisał: @Artok Wysłali Ci już tego 3060? A skąd, jak wysyłałem maila do obsługi z pytaniem kiedy będzie wysyłka to, cytuję, "7-14 dni, ale nieoficjalnie bliżej 7". Istnieje zasadne przypuszczenie, że oni po prostu tych kart w dniu premiery nie mieli na magazynie. Edytowane 2 Marca 2021 przez Artok Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 9 godzin temu, mutissj napisał: Nie wiem czy wiecie ale GPU-Z dostało istotną aktualizację m.in: dodali czujniki HOT SPOTÓW i temperaturę pamięci dla GDDR6X Kurczę jak u Ciebie na wodzie pamięci mają 92C to u mnie będzie temperatura słońca.... Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Z tego co ja widzę na tym screenie to 3090 kopie (memory controller load na 100%) a COD jest odpalony na 1660S. 2 godziny temu, Artok napisał: Istnieje zasadne przypuszczenie, że oni po prostu tych kart w dniu premiery nie mieli na magazynie. Ja tam przypuszczam że oni nigdy nie mieli zamiaru sprzedać tych kart w tej cenie, no ale może się mylę 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 13 minut temu, joker5513 napisał: Kurczę jak u Ciebie na wodzie pamięci mają 92C to u mnie będzie temperatura słońca.... po obniżeniu power limitu mają 92'C, z pełną mocą jest co-najmniej 102'C... na bloku wodnym!!! drugi egzemplarz jest na fabrycznym chłodzeniu to u niego pamięci robią prawie 108'C na wyjących wentylach 100%. W TYM PRZYPADKU CZY TO WODA CZY POWIETRZE różnicy to wielkiej nie robi... ... ponieważ ta grafika grzeje się z dwóch stron, tzw. GDDR6X z drugiej strony mają jedynie chłodzenie w postaci kawałka metalu (backplate) kombinowałem sporo jak to schłodzić, termo-pady najlepsze od Gelidy Ultimate 15W/mk, radiatory + wentyle na backplate, efekty minimalne, memki od strony backplatu podgrzewają memki chłodzone wodą z góry i w rezultacie ten obieg wodny ze złomem boxowym AMD nic nie daję. (tak wiem że bu*del jest) Trzeba czekać aż EKWB z łaski swojej wyda blok wodny dwu-stronny, mieli już to zrobić pod koniec lutego, ale nie dali rady, już dawno go zaprojektowali, najwyraźniej mają problem z uruchomieniem produkcji znalazłem też alternatywne sposoby w sieci jak to schłodzić blokiem wodnym (przypinanym / przyklejanym) ale to raczej pół-środki 5 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dzejson_ 70 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 @mutissjPięknie się świeci a podłączenie to istny majstersztyk grunt, że działa i kontrolujesz to 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Godzinę temu, zbiku90 napisał: Ja tam przypuszczam że oni nigdy nie mieli zamiaru sprzedać tych kart w tej cenie, no ale może się mylę Gdyby nie chcieli sprzedać, to cała szopka z regulaminem promocji byłaby niepotrzebna https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.sferis.pl/files/66t1p2X630U0o1a6U154m2g5e9I3X7w3&ved=2ahUKEwiw2Lf4lpHvAhXEo4sKHdAxDE8QFjABegQIARAC&usg=AOvVaw3cfdA2nUHke1WtW1oIIsOJ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
1234567890 287 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 14 godzin temu, Artok napisał: Fracht drogi panie, fracht. Temu Intel zaprzestał już pakowania i9 do tych wymyślnych pudełek ze ściętym bokiem - nie dość, że nietypowy kształt, to jeszcze dużo miejsca zajmuje. Wkładając je do standardowego pudełeczka są w stanie posłać więcej sztuk jednym kontenerem, co obniża koszt transportu. Brak kontenerów przez pandemie. https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/globalny-kryzys-transportowy-brak-kontenerow-srubuje-ceny/plpmmm6 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 OT z przymrużeniem oka 1 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Marucins 87 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 6 godzin temu, mutissj napisał: kombinowałem sporo jak to schłodzić, termo-pady najlepsze od Gelidy Ultimate 15W/mk, radiatory + wentyle na backplate, efekty minimalne, memki od strony backplatu podgrzewają memki chłodzone wodą z góry i w rezultacie ten obieg wodny ze złomem boxowym AMD nic nie daję. (tak wiem że bu*del jest) Cholera ile ty tam tego chłodzenia nawrzucałeś. Troszkę mija się to z celem - posidania LC. Dlaczego są tak wysokie temperatury? To normalne czy cos się złego dzieje? Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 45 minut temu, Marucins napisał: Troszkę mija się to z celem - posidania LC. LC schłodziło rdzeń GPU z 77'C na 47'C przy pełnym obciążeniu w przypadku gier, natomiast w miningu jest to mniej więcej z 60'C na 40'C, więc jakiś cel został osiągnięty, prawdopodobnie VRMy też się schłodziły efektywnie... generalnie wszystkie temperatury spadły, oprócz tych wściekłych pamięci. 45 minut temu, Marucins napisał: Cholera ile ty tam tego chłodzenia nawrzucałeś. Dlaczego są tak wysokie temperatury? tak jak wspominałem wyżej, pamięci GDDR6X są z dwóch stron grafiki i nie da się ich tak po prostu schłodzić i dlatego kombinowałem z chłodzeniem bakplejtu 51 minut temu, Marucins napisał: To normalne czy cos się złego dzieje? Moge Ci powiedzieć tylko jedno że według mnie te bloki wodne nie do końca zostały przemyślane dla RTX'ów 3090. Pamiątki w przypadku gier robią max 80'C, a przy miningu już 100-110'C - ciężko mi powiedzieć czy to normalne ... Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) 8 godzin temu, mutissj napisał: po obniżeniu power limitu mają 92'C, z pełną mocą jest co-najmniej 102'C... na bloku wodnym!!! @mutissj....na czym Ty złapałeś takie temperatury? Aż wezmę przetestuję....coś mi się nie chce wierzyć, że tak wysoko idą.... 1 godzinę temu, Marucins napisał: Dlaczego są tak wysokie temperatury? To normalne czy cos się złego dzieje? Sprawdzałeś u siebie? Edytowane 2 Marca 2021 przez marko22 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 42 minuty temu, mutissj napisał: Pamiątki w przypadku gier robią max 80'C, a przy miningu już 100-110'C - ciężko mi powiedzieć czy to normalne ... Throttling pamięci w biosach kart z gddr6 i gddr6x jest ustawiony zazwyczaj na 110 albo 105st, ale moim zdaniem to za dużo. Micron np. podaje max 100st dla gddr5 i gddr6. https://media-www.micron.com/-/media/client/global/documents/products/technical-note/dram/tn0008_thermal_apps.pdf?rev=71bbcae453c14b29a736fbb246e1aedb Osobiście nie wypuszczałem powyżej 95st przy kopaniu, tak dla pewności. Niektóre źródła podają właśnie 95st ale nie mogę teraz znaleźć. Długotrwałe działanie powyżej 100st na pewno nie jest zdrowe. Jeszcze jedna ciekawostka. Jeszcze RTX 2080 ti w niektórych wersjach np. Gaming Z czy Amp Extreme miał fabrycznie podkręcone pamięci. Nie znalazłem natomiast żadnego Ampera czy Big Navi z fabrycznym OC pamięci 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) 30 minut temu, marko22 napisał: ....na czym Ty złapałeś takie temperatury? Aż wezmę przetestuję....coś mi się nie chce wierzyć, że tak wysoko idą.... Przy algorytmie Ethash, czyli kopanie krypto-waluty ETH... ściągnij sobie jakiś program do kopania i sprawdź ile u Ciebie będzie... na filmiku w 5 minut od startu doszły do 96'C mniej więcej po 30 minutach dobijają do około 100'C Edytowane 2 Marca 2021 przez mutissj Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Godzinę temu, mutissj napisał: Pamiątki w przypadku gier robią max 80'C, a przy miningu już 100-110'C - ciężko mi powiedzieć czy to normalne ... Horizon Zero Dawn - max 76. I ani stopnia więcej. Przepływ 74 - 170 - bez zmian. Wentyle na pół gwizdka.....tak, żeby komfortowo można było siedzieć obok i nie drażnić uszu.... Miałem wcześniej do kopania i wywaliłem w diabły. Nie chce mi się za bardzo instalować znowu......Można czymś innym? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts