ESKA 352 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 21 godzin temu, Pawel7 napisał: Niekoniecznie pic, skoro chcą wprowadzić karty dedykowane do kopania, to pewnie też im będzie zależało na tym, żeby je sprzedać. Lipa z tego będzie Kart do kopania nawet gdyby wprowadzili górnik nie kupi bo pozniej nie będzie nikt ich chciał odkupić bo po co skoro były by tylko do kopania a zwykłe karty dla graczy które rzekomo maja mieć blokade dla górnika sprowadzać się ma do jakiś blokad BIOSu więc zabezpieczenie żaden,jeszcze dobrze karty się nie pojawią a już będzie odpowiedni bios żeby można było kopać Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 22 godziny temu, Pawel7 napisał: Robi się ciekawie, bo okazuje się, że blokada kopania w RTX3060 będzie sprzętowa https://www.instalki.pl/aktualnosci/hardware/46524-nvidia-limiter-hashrate-rtx-3060-jak-zdjac.html I bajunia:) Prosimy to rozwiązanie we wszystkich nowych 3090, 3080. 3070 i 3060Ti produkowanych z dniem dzisiejszym i za miesiąc sytuacja wraca do normy. Cytuj Link to post Share on other sites
1234567890 287 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Tak ze kto ma kartę starej generacji to lepiej ją sprzedać ;D i kupić RTX3060 za ta samą kasę. Cytuj Link to post Share on other sites
droid 1091 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 22 minuty temu, Szy3ki napisał: a zwykłe karty dla graczy które rzekomo maja mieć blokade dla górnika sprowadzać się ma do jakiś blokad BIOSu więc zabezpieczenie żaden,jeszcze dobrze karty się nie pojawią a już będzie odpowiedni bios żeby można było kopać "Użytkownicy końcowi nie mogą usunąć hash limitera ze sterownika. Między sterownikiem, układem scalonym RTX 3060 a systemem BIOS (oprogramowaniem mikroukładowym) istnieje bezpieczny układ uzgadniania, który zapobiega usunięciu ogranicznika wydajności wydobycia" - poinformowała NVIDIA w rozmowie z PC Gamer. Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 11 minut temu, joker5513 napisał: I bajunia:) Prosimy to rozwiązanie we wszystkich nowych 3090, 3080. 3070 i 3060Ti produkowanych z dniem dzisiejszym i za miesiąc sytuacja wraca do normy. Nie licz na to To pic na wodę,żeby pokazać że się starają i chcą z tym coś zrobić Blokada będzie ściągnięta szybciej niż wypuszczony crack do gier Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 2 godziny temu, droid napisał: Bardzo fajna wiadomość!!!! Ponoć Nvidia nie będzie blokowała obecne karty 3060 ti, 3080, 3080. Być może 3080 Ti, 3070 Ti l w kwietniu będzie miał już ten sprzętowy limiter kopania którego nie da się obejść. Mam taką nadzieję. Ktoś chyba nie obejrzał wideła LTT na ten temat. To wcale nie jest dobra wiadomość. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 54 minuty temu, 1234567890 napisał: Tak ze kto ma kartę starej generacji to lepiej ją sprzedać ;D i kupić RTX3060 za ta samą kasę. Już coś podobnego słyszałem we wrześniu 2020. Jak to się skończyło wiemy wszyscy Mnie zastanawiają ceny tych CMP 30HX i 40HX. Żeby rynek wrócił do normy to by musiały kosztować jakieś 400 i 600zł odpowiednio. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof Miś 120 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) Jednak miałem nadzieję, że nVidia skupi się tylko aspektach związanych z utratą gwarancji jak ktoś kopie. Zakładając, że rzeczywiście te karty dla górników będą się sprzedawały, to jestem ciekaw jakie aspekty użycia kart na rynek konsumencki ucierpią w wyniku blokad pewnego specyficznego ich użycia. Ja, aby nie płacić horrendalnych cen za karty Quadro, używam swojego RTX'a na co dzień do pracy w środowisku CAD. Zresztą wielu developerów kupuje gotowe komponenty i biblioteki np.: od firmy AutoDESK i żeby się nie okazało, że nałożone blokady są przyczyną jakichś bottlenecków w grach lub specjalistycznych narzędziach CAD. Edytowane 21 Lutego 2021 przez Krzysztof Miś Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 W dniu 17.02.2021 o 13:42, zbiku90 napisał: Eh wspomnienia, niezapomniany to był wrzesień. Takich perełek jest o wiele więcej O, miałem zapisane dwie oferty, którymi we wrześniu wzgardziłem. 2070 Super poszedł za 1404 - https://allegrolokalnie.pl/oferta/nvidia-geforce-2070-super-ventus-msi-8gb-oc 2070 zwykły za 1242 - https://allegrolokalnie.pl/oferta/msi-geforce-rtx-2070-armor-8gb Co ja bym teraz dał za takie ceny 1 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 6 godzin temu, mirai99 napisał: Ktoś chyba nie obejrzał wideła LTT na ten temat. To wcale nie jest dobra wiadomość. Mnie to lotto - zazwyczaj (w normalnych realiach) nie kupuje kart używanych. A tak przynajmniej jak przyjdzie mi jakąś sprzedać nie będę musiał dawać dumpingowych cen walcząc z ofertami pieprzonych górników wyprzedających asortyment. Już dość dostałem po kieszeni po sprzedaży badziewnego Turinga i kupnie 3080 od janusza biznesu. Każdy krok który uprzykrzy życie tym górniczym debilom ogrzewającym planetę bez krztyny sensu, jest dla mnie jak balsam. I doskonale zdaję sobie sprawę że Nvidia wcale nie ma losu graczy na względzie tylko swój stan konta bankowego.... 2 3 Cytuj Link to post Share on other sites
outdatedtv 62 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Podgląd ofert sklepów Europa/Kanada na żywo. Z chatem. Na youtubie. Takich rzeczy jeszcze nie widziałem. Są grupy wsparcia na FB, ale to jest hit tego weekendu. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 2 godziny temu, Krzysztof Miś napisał: Jednak miałem nadzieję, że nVidia skupi się tylko aspektach związanych z utratą gwarancji jak ktoś kopie. Zakładając, że rzeczywiście te karty dla górników będą się sprzedawały, to jestem ciekaw jakie aspekty użycia kart na rynek konsumencki ucierpią w wyniku blokad pewnego specyficznego ich użycia. Ja, aby nie płacić horrendalnych cen za karty Quadro, używam swojego RTX'a na co dzień do pracy w środowisku CAD. Zresztą wielu developerów kupuje gotowe komponenty i biblioteki np.: od firmy AutoDESK i żeby się nie okazało, że nałożone blokady są przyczyną jakichś bottlenecków w grach lub specjalistycznych narzędziach CAD. Czemu miałbyś utracić gwarancję jak kopiesz, hm? Z jakiego powodu? Jak puszczę sobie jakieś obliczenia na GPU, to też mam stracić gwarancję? Jak ty sobie CAD'a odpalisz to też masz tracić gwarancję? 4 minuty temu, outdatedtv napisał: Podgląd ofert sklepów Europa/Kanada na żywo. Z chatem. Na youtubie. Takich rzeczy jeszcze nie widziałem. Są grupy wsparcia na FB, ale to jest hit tego weekendu. Jesteś tak z 5 miesięcy spóźniony... 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Górnicy i tak mają w poważaniu gwarancję producenta - chińskie farmy kupują bezpośrednio od producentów co właściwie wyklucza roszczenia gwarancyjne. Coś się uwali kupują nową. A takiemu polskiemu januszowi wydobywcy w żaden sposób nie udowodnisz że kopał zamiast grać i mu się karta zepsuła. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) 4 minuty temu, mirai99 napisał: Czemu miałbyś utracić gwarancję jak kopiesz, hm? Z jakiego powodu? Jak puszczę sobie jakieś obliczenia na GPU, to też mam stracić gwarancję? Jak ty sobie CAD'a odpalisz to też masz tracić gwarancję? Dokładnie. To tak jakby ograniczyć gwarancję na samochód związaną z dojazdami do pracy. Tracisz, bo krótkie odcinki są bardziej zabójcze dla żywotności silnika. Nonsens. Kopią, niech kopią. Ale niech nie robią z tego biznesu życia. I to każdego indywidualna sprawa, co ja z tą kartą robię. Mogę nawet i zupę ugotować Gdyby sklepy faktycznie trzymały się tego, że jedna sztuka na 1 osobę, to może inaczej by to wyglądało. Edytowane 21 Lutego 2021 przez marko22 Cytuj Link to post Share on other sites
droid 1091 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) Ja już widzę jak będziecie przyznawać się że kopaliście na swojej karcie przy odsprzedaży, kiedy skończy się hype na krypto Skończy się na tym "nie potrzebuję tak mocnej grafiki, więc idzie do sprzedaży" Edytowane 21 Lutego 2021 przez droid Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Widzisz sens kopania na 1 karcie? Bo ja nie. Zresztą, nie kręci mnie ten temat i nie po to składałem do kupy wszystko, żeby teraz bawić się w jakieś durne górnictwo 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
droid 1091 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) Ja tu widzę niektórych obrońców kopania na karcie, wiem że to ich majątek, kupili robią co chcą. Nie rozumiem tylko negowania odnośnie blokowania przez Nvidia kopania. Niech Nvidia zrobi już porządek wsadzając ten limiter kopania. Będzie spokój. A januszom i mirkom biznesu proponuję wziąć się za normalną prace. Edytowane 21 Lutego 2021 przez droid 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 35 minut temu, marko22 napisał: Widzisz sens kopania na 1 karcie? Wiadomo, kokosów z tego nie ma, ale parę słówek miesięcznie kapie, a nie wymaga to żadnego wysiłku z twojej strony... Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 10 godzin temu, droid napisał: Być może 3080 Ti, 3070 Ti l w kwietniu będzie miał już ten sprzętowy limiter kopania którego nie da się obejść. Mam taką nadzieję. Jeżeli człowiek jakąś blokadę założy,to i ściągnie więc jak bym się nie cieszył Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 4 minuty temu, Player1 napisał: Wiadomo, kokosów z tego nie ma, ale parę słówek miesięcznie kapie, a nie wymaga to żadnego wysiłku z twojej strony... Parę stówek? Czyli? Konkretnie? Liczyłem. Na mojej karcie wychodzi mi średnio 100 euro na miesiąc. Coś koło tego. Szczerze? Mam to w nosie. Jak ma mi buda huczeć przy łóżku, to podziękuję. I powtórzę się : nie składałem kompa po to, żeby parać się górnictwem. Nawet jeśli to nie wymaga wysiłku z mojej strony. Ot i tyle mam do powiedzenia w kwestii bitcoina. A kto chce, może i szpadlem dziabać 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 36 minut temu, droid napisał: Ja tu widzę niektórych obrońców kopania na karcie, wiem że to ich majątek, kupili robią co chcą. Nie rozumiem tylko negowania odnoście blokowania przez Nvidia kopania. Niech Nvidia zrobi już porządek wsadzając ten limiter kopania. Będzie spokój. A januszom i mirkom biznesu proponuję wziąć się za normalną prace. Neguje, bo to może krótkoterminowo rynek MINIMALNIE ustatkować, ale długoterminowo wyjdzie konsumentom na minus, bo zmniejszy rynek używanych grafik za rok/dwa. I ta krótkoterminowa poprawa będzie O WIELE mniej odczuwalna niż znaczące skurczenie się rynku używanych kart. Wielokrotnie. Nieporównywalnie nawet. I to wszechobecne przekonanie, że karty które kopały to złom... całkowicie nieprawda i wielokrotnie o tym tu się pisało. Stałe obciążenie jest dla karty bezpieczniejsze niż ciągłe zmiany. Wiatraki na kartach są tworzone by wytrzymywać ciągłą równomierną pracę bez problemu. Jedynie ta temperatura pamięci z nowego sensora jest niepokojąca (za tematem na redditcie) ale każdy kto tutaj u nas sprawdzał miał wysokie, ale daleko daleko od tego co twierdził reddit, tak z 30+ stopni poniżej granicy bezpieczeństwa kości. Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3091 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 16 minut temu, marko22 napisał: A kto chce, może i szpadlem dziabać Ja już swoje w górnictwie przerobiłem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Teraz, jozek23 napisał: Ja już swoje w górnictwie przerobiłem Szacunek dla Szanownego Pana 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dzejson_ 70 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 10 minut temu, mirai99 napisał: Wiatraki na kartach są tworzone by wytrzymywać ciągłą równomierną pracę bez problemu. Trochę się tematem kopania na kartach ostatnio zainteresowałem i to właśnie wentylatory dostają najbardziej i potrafią paść. Ogólnie jak to ktoś potrafi robić z głową (a przeważnie tak jest bo to prosta ekonomia) to te karty chodzą non stop po kilka lat bezawaryjnie. Ja się boje czego innego tzn. tego, że pomimo blokad te karty nadal będą kopać i przy dobrej wycenie, stosunkowo małej podaży nowych kart oraz wysokiej cenie eth nadal będzie to łakomy kąsek dla górników Cytuj Link to post Share on other sites
1234567890 287 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 5 godzin temu, Krzysztof Miś napisał: Jednak miałem nadzieję, że nVidia skupi się tylko aspektach związanych z utratą gwarancji jak ktoś kopie. Zakładając, że rzeczywiście te karty dla górników będą się sprzedawały, to jestem ciekaw jakie aspekty użycia kart na rynek konsumencki ucierpią w wyniku blokad pewnego specyficznego ich użycia. Ja, aby nie płacić horrendalnych cen za karty Quadro, używam swojego RTX'a na co dzień do pracy w środowisku CAD. Zresztą wielu developerów kupuje gotowe komponenty i biblioteki np.: od firmy AutoDESK i żeby się nie okazało, że nałożone blokady są przyczyną jakichś bottlenecków w grach lub specjalistycznych narzędziach CAD. Iran, Wenezuela, i Korea Północna kupią każdą karte nawet specyficzne dla górników bo państwo swój serwis naprawczy założy. 8 godzin temu, zbiku90 napisał: Już coś podobnego słyszałem we wrześniu 2020. Jak to się skończyło wiemy wszyscy Mnie zastanawiają ceny tych CMP 30HX i 40HX. Żeby rynek wrócił do normy to by musiały kosztować jakieś 400 i 600zł odpowiednio. Jakby się miało RTX 3060 w ręku wtedy odrazu sprzedawać, ja sie pośpieszyłem i w grudniu za referenta MSI 1080GTX po 36 miesiącach zarządałem tylko 1100 zł a mogłem poczekać i wziąć więcej. Jakby cena się potwierdziła i za 1599 kupie na gwarancji szybszą karte z DLSS to dla mnie wygrana i tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts