Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystkie sklepy przycinają teraz na kartach, pytanie tylko jak bardzo zawyżają ceny i jakie szopki odwalają z realizacją wcześniej złożonych zamówień. Trudny okres i po porostu trzeba to przeczekać, bo jeśli użytkownicy poddadzą się temu wariactwu cenowemu, to jaką sprzedawcy/producenci będą mieli motywację do obniżenia tak wysokiej marży?

20 minut temu, Player1 napisał:

pytanie tylko jak bardzo zawyżają ceny i jakie szopki odwalają z realizacją wcześniej złożonych zamówień

jakiś czas temu zadzwoniłem do Komputronik z zapytaniem czy mają kartę (wtedy TUF kosztował u nich 4k z groszami) i powiedziano mi, że bez problemu mogę zamówić z odbiorem w sklepie, co zrobiłem. Wchodząc na stronę nie było możliwości zamówienia online, na forach ludzie pisali o złotych strzałach raz na 2 tygodnie - tyle.

Myślę, że jak zadzwonisz do sklepu dziś, teraz to spokojnie dostaniesz kartę, oczywiście w odpowiedniej cenie ale dostaniesz. 

1 godzinę temu, Player1 napisał:

Trudny okres i po porostu trzeba to przeczekać, bo jeśli użytkownicy poddadzą się temu wariactwu cenowemu

Już dawno temu się poddali widać to po wzroście cen. Żenujące bardziej od zachowania sprzedawców jednak stanowisko zielonych i czerwonych.Rżną głupa robiąc papierowe premiery. 

• Lubię to 1
1 godzinę temu, jozek23 napisał:

Ja jednak wracam do pierwotnego zapytania - forumowicz pytał o kartę Suprim X, a nie o wersję Suprim :-)

Co do dostępności kart w sklepach stacjonarnych, a w sklepach on-line (to a'propos dzwonienia do sklepu) - na pewno coś jest na rzeczy, bo spotkałem się z tym w Morele i w Komputroniku - dzwonię i są, a w sklepie on-line nie ma.

Dodatkowo czasem nie zdarzą się zaktualizować chyba dokładnie bazy danych sklepów on-line, bo tylko w wybranych filtrach pokazują się dostępności kart. Uważam, że świadczy to o tym, że jest drugi strumień zamówień (np.: przez telefon) i poszczególne karty nawet nie zdarzą się zadomowić w bazie sklepu on-line, a już są sprzedane.

Edytowane przez Krzysztof Miś
Godzinę temu, adivxv napisał:

Już dawno temu się poddali widać to po wzroście cen. Żenujące bardziej od zachowania sprzedawców jednak stanowisko zielonych i czerwonych.Rżną głupa robiąc papierowe premiery. 

To nie jest papierowa premiera. Chipy i karty są produkowane w dużych ilościach ale 90% produktów trafia do górników  ;) 

Nie spodziewajcie się że w najbliższym czasie coś się zmieni. Dopóki nie będzie załamania na rynku krytpo i ceny poszczególnych walut nie polecą w dół to karty graficzne będą bardzo drogie. Jak rynek krypto padnie wtedy zaleje nas fala tanich,  po koparkowych kart a w sklepach cena nowych spadnie do normalnego poziomu zbliżonego do MSRP. 

Obstawiam, że to nastąpi dopiero w drugiej połowie roku więc ceny nowych kart spadną w ostatnim kwartale. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Lubię to 2

W uzupełnieniu do tego co napisał powyżej forumowicz DjXbeat - moim zdaniem dokładnie tak jest.

Zwracam uwagę, że mówimy o segmencie kart Premium i ich zawsze było stosunkowo mało, a teraz prawie wszystkie w dniach premiery są zamawiane hurtowo przez górników.

Dlatego producenci kart w zasadzie pozorują działania naprawcze, bo przypuszczam, że założony przez nich plan sprzedaży kart Premium jest realizowany i to w tempie błyskawicznym.

W czasach, gdy nie było sensu i możliwości kopania linie produkcyjne kart Premium bardzo szybko przedstawiano na ich zdegradowane i pochodne wersje medium lub entry-level.

Piszę to opierając się na 20 letnim doświadczeniu z obserwacji tego rynku.

6 godzin temu, DjXbeat napisał:

Chipy i karty są produkowane w dużych ilościach ale 90% produktów trafia do górników  ;) 

Hmm....No nie są produkowane w dużych ilościach.A górnicy jak mieliby je niby kupować? Dla żartu napisałem do KFA2 zapytanie jak mogę kupić bezpośrednio od nich 50X RTX 3080.Odpisali że nie ma takiej opcji,i odesłali do oficjalnych kanałów dystrybucji.Trudno.Spróbowałem z Palitem.Też mi nie sprzedadzą.W takim razie jak górnicy zdobywają 90% kart?:co:

4 minuty temu, Dominik132 napisał:

.Też mi nie sprzedadzą.W takim razie jak górnicy zdobywają 90% kart?

Polują na rzuty kart, odkupują z allegro, prawdziwi górnicy już polują od listopada/grudnia, śledzą proshop, X-kom morele itd, sprawdzają sklepy parę razy dziennie albo mają boty do pomocy, no i nie wybrzydzają czy palit czy gainward czy tuf czy strix praktycznie kopie tak samo. Także np 1660super koie połowe tego co 3060ti a można je było jeszcze we wrześniu za koło 1200zl kupić

Edytowane przez wrobel_krk
8 minut temu, Dominik132 napisał:

Hmm....No nie są produkowane w dużych ilościach.A górnicy jak mieliby je niby kupować? Dla żartu napisałem do KFA2 zapytanie jak mogę kupić bezpośrednio od nich 50X RTX 3080.Odpisali że nie ma takiej opcji,i odesłali do oficjalnych kanałów dystrybucji.Trudno.Spróbowałem z Palitem.Też mi nie sprzedadzą.W takim razie jak górnicy zdobywają 90% kart?:co:

A który producent przyzna Ci się, że sprzedaje karty z pominięciem dystrybucji? W obecnej chwili górnicy to dla producentów żyła złota ponieważ producenci mogą sprzedawać karty w zawyżonych cenach i bez kosztów dystrybucji, które by musieli ponieść oficjalnym kanałem. Mała ilość kart idzie na oficjalny kanał dystrybucji a tutaj tworzą się gigantyczne kolejki na wyczekiwany produkt więc ceny są  jakie są. 

3 minuty temu, wrobel_krk napisał:

Polują na rzuty kart, odkupują z allegro, prawdziwi górnicy już polują od listopada/grudnia, śledzą proshop, X-kom morele itd, sprawdzają sklepy parę razy dziennie albo mają boty do pomocy, no i nie wybrzydzają czy palit czy gainward czy tuf czy strix praktycznie kopie tak samo. Także np 1660super koie połowe tego co 3060ti a można je było jeszcze we wrześniu za koło 1200zl kupić

Polscy górnicy nie stanowią nawet 1% tego co jest w chinach ;) 

Edytowane przez DjXbeat
3 minuty temu, DjXbeat napisał:

A który producent przyzna Ci się, że sprzedaje karty z pominięciem dystrybucji?

Skoro mi nie chcieli "sprzedać" 50 sztuk,to zaryzykują lewą sprzedaż 10tysięcy kart nie wiadomo komu?

Przecież to momentalnie by się wydało.Przykład MSI i próby sprzedaży z pominięciem wszystkiego jednej z ich podfirm

25 minut temu, Dominik132 napisał:

Skoro mi nie chcieli "sprzedać" 50 sztuk,to zaryzykują lewą sprzedaż 10tysięcy kart nie wiadomo komu?

Przecież to momentalnie by się wydało.Przykład MSI i próby sprzedaży z pominięciem wszystkiego jednej z ich podfirm

Oni wiedzą komu sprzedają a przykład MSI dotyczy sprzedaży na "lewo" osobą nieznajomym takim np jak Ty  ;) 

Po za tym również z oficjalnej dystrybucji karty znikają. Pracownik w hurtowni dostaje swoje i sprzedaje karty gdzie indziej. 

W Polsce wygląda to tak, że masz "znajomego" w hurtowni, który zamiast wypchnąć karty na sklep to do sklepu wysyła info o braku dostępności a partia schodzi na boku w cenie w jakiej sprzedać miał je sklep lub większej. Po prostu w pewnym etapie "łańcucha dostaw" karty znikają ale wszyscy po drodze przez którą idzie karta od samego producenta swoją kasę mają ;) 

Edytowane przez DjXbeat
23 minuty temu, DjXbeat napisał:

że masz "znajomego" w hurtowni, który zamiast wypchnąć karty na sklep to do sklepu wysyła info o braku dostępności a partia schodzi na boku w cenie w jakiej sprzedać miał je sklep lub większej. 

To co później ta hurtownia "mówi" skarbówce ? Że karty wyparowały,i oni nigdy takich kart nie mieli?:co::o Przecież od wpłynięcia/przylotu/przyjazdu tych kart do PL,wszystkie urzędy o nich już wiedzą.10 milionów papierków które potwierdzają że ta hurtownia te karty dostała....

Edytowane przez Dominik132
25 minut temu, Dominik132 napisał:

To co później ta hurtownia "mówi" skarbówce ? Że karty wyparowały,i oni nigdy takich kart nie mieli?:co::o Przecież od wpłynięcia/przylotu/przyjazdu tych kart do PL,wszystkie urzędy o nich już wiedzą.10 milionów papierków które potwierdzają że ta hurtownia te karty dostała....

Realizujesz normalnie na fakturę zamówienie A zamiast B. I tyle. Wszystko legal. 

50 minut temu, Dominik132 napisał:

Science Fiction Panie:) Niewykonalne w obecnych czasach

O ile "kumpel w hurtowni" to ktoś wyżej niż ziutek z magazynu to czemu nie? Ktoś w hurtowni decyduje które zamówienie realizować, jak ma zamówienia na 1000 kart a kart tylko 30.

Godzinę temu, Dominik132 napisał:

Science Fiction Panie:) Niewykonalne w obecnych czasach

Jak najbardziej wykonalne i w Polsce praktykowane. 

Te karty są sprzedawane ale nie do sklepu tylko do górnika. Faktura jest normalnie wystawiona.

Swego czasu sam kupowałem z hurtowni z pominięciem sklepu ale nie do kopania tylko do normalnego użytku ;)

Edytowane przez DjXbeat
  • Popieram 1