basket4rap 5 Napisano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Dzień dobry. Podczas instalacji systemu musiałem odpiąć dysk HDD ponieważ system brał go jako główny dysk, a nie SSD. Po instalacji podłączyłem HDD, tylko że w zarządzaniu dyskami Windows 10 i tak pokazuje dysk HDD (D:) jako dysk 0, a SSD (C:) jako dysk 1. Nie chodzi mi o puste zestawienie, ale zauważyłem, że kiedy odłączyłem HDD podczas pracy na komputerze (i wtedy SSD był jako dysk 0), to komputer włącza się niemalże 3 razy szybciej. Czyli tak jak powinno być. Udało mi się wykombinować tyle, że kabel SATA od HDD przełączyłem z pierwszych portów na płycie na ostatnie i wtedy system już widział HDD prawidłowo jako dysk 1 a nie 0. I wtedy komputer wciąż włączał się w około 9 sekund (z oboma dyskami). Nie wiem co się jednak stało, ale po kilkunastu godzinach użytkowania, PC ponownie zmienił HDD na dysk 0 i teraz komputer włącza się prawie 3 razy wolniej. Próbowałem ponownie ze wszystkimi portami SATA jak poprzednio (kiedy to zadziałało), ale niestety teraz nic to nie daje. Na płycie Tai Chi X470 nie zmieniałem nic, a w Boot Priority jest tam tylko SSD. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Jaki jest ten dysk HDD i czym przy instalacji objawiało się to wyróżnianie dysku HDD przez instalatora? Do sprawdzenia SMART dysku HDD i przeskanowanie go jakimś antywirusem. Cytuj Link to post Share on other sites
basket4rap 5 Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Jaki jest ten dysk HDD i czym przy instalacji objawiało się to wyróżnianie dysku HDD przez instalatora? Do sprawdzenia SMART dysku HDD i przeskanowanie go jakimś antywirusem. Dysk to WD Red 7TB, a objawiało się tym tym, iż system pozycjonował i pozycjonuje go jako dysk 0 a nie dysk 1. Podobno tak jest przy SSD na NVMe. A oba dyski są w porządku, wiele razy sprawdzone na różne sposoby. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Windows zawsze odczytuje kolejność dysków w/g portów SATA, np. przy 4 zamontowanych dyskach SATA i M2 PCI-e to dysk M2 PCI-e będzie widziany przez instalator jako dysk 5. Natomiast zainstalowany system na dysku m2 PCI-e w Zarządzaniu dyskami powinien ustawiać go jako dysk 0. Długość bootowania włącznie z trybem POST UEFI zwiększa się w zależności od pojemności dysku HDD, bo w przypadku SSD jest to nie zauważalne. Czyli większa nawet jednego dysku o pojemności przekraczającej 1TB wydłuża już bootowanie, którego wartość wzrasta z każdym TB. Co dziwne przy trzech dyskach 1 TB-owych nie miałem wydłużonego bootowania, a po zamontowaniu dysku 2 TB już tak. Jest to zależne od czasu rozkręcenia talerzy dysku. Cytuj Link to post Share on other sites
basket4rap 5 Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 No to u mnie nic z tych "rzeczy" się nie sprawdza, ponieważ napisałem, że przełączałem HDD z początkowych portów SATA na ostatnie (2 razy) i PC to załapał i wrzucał dysk HDD na "1" a nie "0". Cop więcej, kiedy HDD był na "1" a SSD na "0", to PC włączał się tak samo szybko z HDD jak i bez niego. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Ale co do rzeczy ma numerowanie dysków? U mnie systemowy ma nr 2, HDD ma nr 1, a drugi SSD ma nr 0. I pomimo tego mogę spokojnie spać. Cytuj Link to post Share on other sites
basket4rap 5 Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Napisałem, iż rozchodzi się o to, że jeśli Windows pozycjonuje sobie niesystemowy dysk (HDD) jako dysk 0, a systemowy SSD jako 1, to m.in. u mnie skutki są tego takie, że komputer włącza się niemalże 3 razy wolniej. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Dłuższe uruchamianie, to nie jest wina pozycjonowania w systemie, bo to bios odczytuje dysk, który jest aktywny. diskmgmt.msc i pokaż jak widoczny jest ten HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
basket4rap 5 Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Skoro nie jest to wina pozycjonowania w systemie, to dlaczego kiedy udało się HDD ustawić na jakiś czas jako dysk 1 a SSD jako dysk 0, to system uruchamiał się z oboma dyskami w jakieś 9 sekund, a kiedy system powrócił do pozycjonowania HDD jako dysk 0 to trwało to prawie 3 razy dłużej? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Pytanie czy kolega instalował system na SSD i miał podłączony dysk z innym systemem ? Cytuj Link to post Share on other sites
basket4rap 5 Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Pytanie czy kolega instalował system na SSD i miał podłączony dysk z innym systemem ? Napisałem w główny poście, że podczas instalacji systemu miałem podłączony tylko dysk SSD. Na HDD nie ma jakichkolwiek plików systemowych. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 To normalne że w sytuacji, kiedy System pracujący dysk SSD nie musi rozpoznawać stosunkowo wolnych dysków HDD, będzie starował szybciej. Dużo zależy od kondycji dysków i ustawień bios(czasu detekcji). Też tak mam i po za włączeniem funkcji Fast boot w bios nie wiele da się z tym zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
basket4rap 5 Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Nie w tym rzecz. Napisałem, że kiedy udało się HDD ustawić na jakiś czas jako dysk 1 a SSD jako dysk 0, to system uruchamiał się z oboma dyskami w jakieś 9 sekund, a kiedy system powrócił do pozycjonowania HDD jako dysk 0 (a SSD jako 1) to trwało to prawie 3 razy dłużej. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Na HDD nie ma jakichkolwiek plików systemowych. A stara partycja rozruchowa? Usunąłeś ją? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 (edytowane) że kiedy udało się HDD ustawić na jakiś czas jako dysk 1 a SSD jako dysk 0 W czym sprawdziłeś, że tak było? Z poziomu systemu zawsze, czy to w Diskpart czy z menedżera Zarządzanie dyskami dysk systemowy jest widoczny jako dysk 0 nawet jakby był w porcie SATA 5. Edytowane 14 Czerwca 2020 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
basket4rap 5 Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 (edytowane) A stara partycja rozruchowa? Usunąłeś ją? Na tym HDD nigdy nie było jakiegokolwiek systemu ani jakichkolwiek programów, tylko zdjęcia, filmy i muzyka (sprawdzane nawet przez pokazanie ukrytych plików systemowych). W czym sprawdziłeś, że tak było? Z poziomu systemu zawsze, czy to w Diskpart czy z menedżera Zarządzanie dyskami dysk systemowy jest widoczny jako dysk 0 nawet jakby był w porcie SATA 5. Dokładnie sprawdzałem w Diskpart i menedżerze zarządzanie dyskami. No i właśnie nie, bo pisali ludzie, że z dyskami M.2 NVMe jest taki problem, że nawet jak na nim jest system to Windows wywala go na drugie miejsce (za HDD). M.in. tutaj było o tym, ale nie rozwiązane: https://forum.dobreprogramy.pl/t/ustawienie-dysku-ssd-m-2-jako-glowny-systemowy/544634/6 I tutaj: https://forum.dobreprogramy.pl/t/zmiana-numerow-dyskow/564243 Edytowane 14 Czerwca 2020 przez basket4rap Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Z poziomu systemu zawsze, czy to w Diskpart czy z menedżera Zarządzanie dyskami dysk systemowy jest widoczny jako dysk 0 nawet jakby był w porcie SATA 5 U mnie dysk rozruchowy widoczny jest jako drugi, HDD jako pierwszy, a inny SSD tylko do gier jako zerowy. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Pokaż screen z Menedżera zadań, Wydajność i fotkę z ustawień Boot Screen w biosie. Czy dysk systemowy NVME ma styl partycjonowania GPT taki sam jak HDD? Cytuj Link to post Share on other sites
basket4rap 5 Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Wszystko masz poprawnie i możliwe, że to taka uroda Windows 10. U mnie Windows 7 na dysku NVME ustawia się na pozycji 0, a reszta dysków zgodnie z kolejnością portów SATA. Windows 10 natomiast ustawia kolejność zgodnie z podłączeniem do portów SATA, a dysk NVME z 7-ką jest ostatni. Być może gdybym zainstalował 10-kę na dysku M2 miałbym tak samo jak u Ciebie. Sprawdź jeszcze w biosie opcję Storage device(s) list. Cytuj Link to post Share on other sites
basket4rap 5 Napisano 17 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Masz rację, chyba wygląda na to, że taki urok Windows 10. No cóż, temat chyba do zamknięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts