Torrin 0 Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Nie mam możliwości ograniczyć czasu spędzanego przy komputerze. Pod koniec dnia, gdy idą ulicą i wieje wiatr , gdy wchodzę z ulicy do domu (pewnie przez suche powietrze od ogrzewania) i na odwrót, gdy np. położę się na boku łzy po prostu same mi się leją. Nie są to hektolitry , ale jest to dość nieprzyjemne i denerwujące, szczególnie gdy mam makijaż.Jak myślicie, czy noszenie soczewek - zerówek z tymi filtrami (nie pamiętam teraz jak się nazywały) będzie zdrowsze dla oczu i mi przejdzie ? Czy musiałabym nosić do komputera okulary zerówki z filtrami ? ( Czytałam że dzięki nim oczy się tak nie psują)Czy są jeszcze jakieś sposoby żeby to przeszło ? ( Kremy ze świetlikiem próbowałam - nic) Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Tak, pójść do lekarza jest najlepszym sposobem. Jeśli chodzi o zdrowie, to czerpanie porad z takich stron grozi, śmiercią lub trwałym kalectwem. Natomiast jeżeli chcesz tu coś zareklamować, to skontaktuj się z administratorem w celu ustalenia opłat... Cytuj Link to post Share on other sites
Arthass 541 Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Okulary mogą spełnić swoje zadanie, ale... często wina leży po stronie samego monitora. Największe przeciążenie dla wzroku stanowi flickering - mózg go nie rejestruje, ale oko dostrzega. Jeśli korzystasz z komputera w zadaniach, gdzie obraz jest ruchomy to może również dochodzić efekt ghostingu - w przypadku "stacjonarnego" obrazu nie będzie to widoczne. Inne parametry to jakość podświetlenia matrycy. Wiadomo, że IPS lubią walić "żarówką" po oczach i jeśli nie ma odpowiednio doświetlonego stanowiska pracy to będzie bardzo mocno wpływać na zmęczenie wzroku.Moim zdanie, do typowej pracy biurowej w warunkach domowych zdecydowanie lepsze są monitory na matrycach VA. Przy dobrym monitorze VA można siedzieć cały dzień bez zmęczenia wzroku czy bólu głowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil444 360 Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Do okulisty pewnie zespół suchego oka ,miałem to samo bo w pracy suche powietrze , ciepło i przewiewy pył do tego monitor smarfon https://www.aptekagemini.pl/starazolin-0-05-krople-do-oczu-2x5ml.html uzywałem tych pomagało jak patrzysz długimi godzinami w monitor to mało mrugasz oczami i oko sie wysusza Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez Kamil444 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Mnie też oczy mocno łzawią, jak widzę postępowanie rządowych pachołków. Jedyne lekarstwo na to, to wybory, ale nie wiadomo czy zadziała... Cytuj Link to post Share on other sites
amiczi 0 Napisano 22 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Sterazolin sobie kup mnie pomogły albo jakieś delikatne krople nawilżające Cytuj Link to post Share on other sites
GJ1990 26 Napisano 15 Września 2020 Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Myślę, że najlepsze byłoby pójście do lekarza żeby to skonsultować, natomiast z prostszych sposobów, osobiście korzystam czasem z różnych kropli typu sztuczne łzy itp. Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Włącz sobie na początek w windowsie tzw. wyświetlanie nocne, czyli filtr światła niebieskiego - mi pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts