wodego 1371 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 36 minut temu, ernorator napisał: Maseczki, mycie rąk, generalnie to wszystko co nam mówią od stycznia 2020 zostanie z nami na zawsze Gdzie w tym wątku niektórzy myślą, że jak wszyscy się zaszczepią w PL, to nagle wszystkie obostrzenia pójdą w niepamięć. Nie zdają sobie sprawy, że oprócz PL istnieje cały świat. Mógłbym tutaj podać rządowe wytyczne (z jakiegoś tam kraju UE) dla zaszczepionych i każdy w pierwszej chwili powiedziałby: to są obostrzenia dla niezaszczepionych? Nie... to są obostrzenia dla w pełni zaszczepionych. W DE zaszczepionych jest 10% więcej niż w PL. Czy Niemcy też nienawidzą swoich rodaków, bo się nie szczepią? Nie znam niemieckiego, nie umiem sprawdzić. Może ktoś mieszka w DE? Ja nie potępiam zaszczepionych, nie potępiam niezaszczepionych. Nie pytam znajomych czy się zaszczepili czy nie. Dlatego ta nienawiść do innych ze względu na legalne postępowanie (sczepienia nieobowiązkowe) mnie dziwi. Ten jad wylewający się na forum jest taki... polski. Mieszkam za granicą, więc mam porównanie. Zaszczepienie nosząc maseczki nie chronią siebie bezpośrednio ale innych. Niezaszczepieni nosząc maseczki chronią bezpośrednio innych a nie siebie - to jest to samo dwa razy napisane innymi słowami, że tak się przyczepię. Gdyby to nie było moralnie wątpliwe to bym chciał reality show żeby te wszystkie zakute pały obejrzały w tv tragedie ludzką, śmierć, męczarnie, bliskich ofiar. Może by pomogło - naiwne myślenie. Reality show z wypadków drogowych można obejrzeć na żywo będąc świadkiem wypadku. Na kursach prawa jazdy pokazują odpowiednie zdjęcia. Dzięki temu nie ma brawury na drogach i jazdy po alkoholu? 43 minuty temu, BlackCoffe napisał: W sumie straszne to jest to, że część Polaków nauczyło się, że trzeba myć ręce dopiero jak pojawiła się pandemia Bo na świecie już od wieków wszyscy myli dokładnie ręce? Nie przesadzajmy, że Polacy to najgorszy naród. Czemu macie takie najgorsze zdanie o rodakach? To są cechy wyssane z mlekiem matki? Gdzie znajduje się fabryka nienawiści do drugiego człowieka, które jest obecne w tematach na luzie? (@BlackCoffe, to ostanie nie skierowane do Ciebie). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 10 minut temu, wodego napisał: Bo na świecie już od wieków wszyscy myli dokładnie ręce? Nie myli i widać było jak długo żyli Choć trzeba przyznać, że było wtedy mniej chorób alergicznych. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) Alergia jest od chemii. Ps. Co? Jesteś chemikiem? To już wiadomo, kto za tym stoi Edytowane 15 Sierpnia 2021 przez wodego ps Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 To swoją drogą PS. Chemia rządzi światem! Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Nie zaszczepienie i zaszczepieni noszą maseczki w tym samym celu Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Godzinę temu, ernorator napisał: Nie zaszczepienie i zaszczepieni noszą maseczki w tym samym celu W jakim? Bo ja się zaszczepiłem a nie noszę. Żeby przypominać sobie o pandemii jak chyba pinokio mówił? Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 5 godzin temu, ernorator napisał: 3. Szczepienia są ważne, działają, są bezpieczne. 5 godzin temu, ernorator napisał: 4. Szczepionki nie są doskonałe, mają efekty uboczne Jedno przeczy drugiemu. Nazywasz ludzi "foliowe kapelusze", zarzucając im brak wiedzy, a sam podajesz sprzeczne fakty, oraz stwierdzenia graniczące z pewnością nie podając żadnych źródeł czy wypowiedzi naukowców. Najlepiej niezależnych naukowców. Czym się różni taka postawa od postawy "antyszczepionkowca", który twierdzi że "szczepionki są złe, bo tak i już!"? Niczym. Problemem jest to że mało ludzi ma otwarty umysł i analizuje badania i wypowiedzi lekarzy i naukowców zarówno tych przychylnych szczepieniom, jak i tych je krytykujących. Ludzie okopali się w dwóch obozach i za nic nie przyjmują argumentów sprzecznych z ich przekonaniami. Chociaż też nie do końca, bo właśnie z obozu koronasceptyków częściej słyszałem apele o brak podziałów, zaprzestanie hejtowania, zjednoczenie w walce z problemem. Za to w obozie zwolenników szczepionek aż kipi od nienawiści (też nie w 100%). Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Apap też jest bezpieczny, jednak jak go przedawkujesz bądź popijesz alkoholem to możesz umrzeć i to w bardzo bolesny sposób. Aspiryna jest bezpieczna co jednak nie oznacza, że bardzo mała grupa ludzi potrafi dostać reakcji alergicznej na nią. Penicylina jest bezpieczna, a jednak robi się próby penicylinowe przed jej podaniem bo potrafi uczulić, a to uczulenie może spowodować wstrząs anafilaktyczny. Więc jak widzisz bezpieczny preparat też powoduje efekty uboczne. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 3 godziny temu, sznib napisał: Problemem jest to że mało ludzi ma otwarty umysł i analizuje badania i wypowiedzi lekarzy i naukowców zarówno tych przychylnych szczepieniom, jak i tych je krytykujących Otóż to. Łatwo jest założyć klapki na oczy i tyko słuchać jednej strony, drugą nazwać oszołomami nawet nie słuchając co mają do powiedzenia. Aby utwierdzić się w swoich przekonaniach, najlepiej jest rzucać jadem w drugą stronę. Tu nie chodzi o to, żeby ktoś "pro-szczepionkowy" zaczął nagle interesować się wypowiedziami z drugiej strony, bo jeśli ten temat go nie interesuje, to czy ktoś go zmusza do zapoznania się z innymi opiniami? Jeśli jest za szczepieniami, to niech dalej będzie za szczepieniami, przecież nikt go nie zmusza do zmiany zdania. Ale jak już się wypowiada w tym temacie, to niech robi to z szacunkiem do innych bez nazywania kogoś oszołomem, bo pobiera 500+. Jak wcześniej pisałem, widzę tutaj wypowiedzi pełne "patriotyzmu" z ust osób, które udają mądre wypowiedzi, a pałają nienawiścią do osób, które legalnie i zgodnie z prawem nie przyjęli szczepionki. Poprzez krótkowzroczne spojrzenie na sprawę, nawet do głowy im nie przyjdzie, żeby zaobserwować spadek dynamiki szczepień w każdym kraju. Izrael - przedtem przodujący w szczepieniach - bardzo poważnie zwolnił. Jest to tendencja światowa (wiem, bywają wyjątki - mały kraj Malta). Oglądałem wypowiedź w TV osoby mieszkającej w Izraelu (jeszcze w czasach "przodowania"): - Tutaj nie ma ruchów antyszczepionkowych - oczywiście nie uwierzyłem, bo wiadomo jak w telewizorni kłamią. Ale sprawdziłem po internetach i nie znalazłem wzmianki o jakiś protestach antyszczepionkowców w tym kraju. No to dlaczego Izrael zwolnił? Pewnie w innych krajach biorą przykład z Polski... Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 1 minutę temu, wodego napisał: Ale sprawdziłem po internetach i nie znalazłem wzmianki o jakiś protestach antyszczepionkowców w tym kraju. Ci najbardziej ortodoksyjni nie chcą się szczepić i z nimi jest problem. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 2 godziny temu, BlackCoffe napisał: Apap też jest bezpieczny, jednak jak go przedawkujesz Każdy lek kupowany w markecie bez recepty ma swoją ulotkę. Przeczytaj ile ma obostrzeń i przeciwwskazań taki lek, który każdy może kupić. A jak kobieta w ciąży, to w ogóle nie można brać (konieczna zgoda lekarza). A tu o szczepionce, która jest ze 100x bardziej złożona, 100x mniej zbadana (brak czasu) ktoś pisze: "szczepienia są ważne, działają, są bezpieczne". Dziwię się, że nie zauważyłem wpisu "w 100% bezpieczne", za to taki apap, to ma dopiero przeciwwskazań... Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 W ulotce od Pyralginy było kiedyś napisane, że może powodować zgon. Zawsze czytam ulotki by wiedzieć na co uważać, z jakimi lekami nie mieszać danego medykamentu, jakie powoduje efekty uboczne. Nie wiem jak z innymi szczepionkami, ale ta od Pfizera to lekko zmodyfikowana szczepionka na SARS 1 [która wcześniej była porządnie przebadana]. Te wirusy różnią się jakąś końcówką, coś podobnego do grup funkcyjnych w związkach chemicznych. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Kiedyś rządowi "eksperci" zapytani o niechęć do Amantadyny stwierdzili że jest to lek niebezpieczny i powołali się właśnie na skutki uboczne jakie może powodować. Lek będący w użyciu od wielu lat, jak każdy mający potencjalne skutki uboczne, ale występujące bardzo rzadko. Tu by jeszcze należało wspomnieć że są dokumenty na to ze Horban jeszcze kilka lat temu rekomendował Amantadynę w leczeniu małych dzieci, nagle stwierdził że to bardzo niebezpieczny lek. W programie "Warto rozmawiać" (który nota bene został zdjęty z anteny, bo był niewygodny dla rządowej propagandy) w konfrontacji z dr. Bodnarem stwierdził że "Amantadyna na pewno nie jest skuteczna", a kiedy prowadzący zapytał skąd wie, skoro nie zostały przeprowadzone badania kliniczne, rzucił "Bo wiem i już". Czyli wg. nich: Amantadyna zła, bo ma potencjalne skutki uboczne. Szczepionki dobre, pomimo że mają potencjalne skutki uboczne. Gdzie tu logika? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Amantadyna ma znacznie poważniejsze skutki uboczne niż szczepionki: zawroty głowy, zaburzenia snu, pobudzenie psychoruchowe, egzogenne psychozy paranoidalne z towarzyszącymi omamami wzrokowymi, zatrzymanie moczu, sinica marmurkowata z towarzyszącymi obrzękami podudzi i kostek, nudności, suchość w jamie ustnej, niedociśnienie ortostatyczne. Lęk, nadmierna poprawa nastroju, uczucie pustki w głowie, letarg, halucynacje, koszmary nocne, zmniejszenie koncentracji, nerwowość, depresja, bezsenność, jadłowstręt, palpitacje, obfite pocenie. https://www.doz.pl/leki/w51-Amantadyna Cytuj Link to post Share on other sites
k0zik 123 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Osobiście uważam, że dopóki państwo nie weźmie odpowiedzialności za skutki uboczne i powikłania szczepionek, ludzie mają prawo bać się i nie szczepić. Skoro szczepionki są bezpieczne, to jaki jest problem aby państwo wypłacało odszkodowania za ewentualne powikłania, których przecież nie ma. Póki co mamy preparaty które nie są przetestowane i nie znamy ich powikłań. Ja się szczepiłem dla świętego spokoju, ale nie nalegam na ludzi którzy nie chcą się szczepić. Ich obawy są całkowicie zrozumiałe. W przypadku corony to odnoszę czasem wrażenie (tak w ogóle, nie że tutaj na forum), że ogarnęła nas pandemia ale głupoty i braku logicznego myślenia. 24 minuty temu, BlackCoffe napisał: Amantadyna ma znacznie poważniejsze skutki uboczne niż szczepionki: zawroty głowy, zaburzenia snu, pobudzenie psychoruchowe, egzogenne psychozy paranoidalne z towarzyszącymi o.... A co do postu wyżej... W ten sposób zdyskredytować można każdy lek. Poniżej skutki uboczne popularnej Pyralginy. Czy ktoś zakazuje jej stosowania na grypę? obrzęk twarzy, warg, języka i (lub) gardła, które mogą powodować utrudnienie połykania lub oddychania, ciężki skurcz oskrzeli ,świąd, pieczenie, zaczerwienienie, pokrzywka, wstrząs anafilaktyczny, zespół Stevens-Johnsona, zespół Lyella, pancytopenia, agranulocytoza, wysypka polekowa, nadmierne zmniejszenie ciśnienia tętniczego, zmiany skórne grudkowo-plamkowe, leukopenia, astma analgetyczna, małopłytkowość, nagłe pogorszenie czynności nerek, ostra niewydolność nerek, śródmiąższowe zapalenie nerek, nudności, wymioty, bóle brzucha, podrażnienie żołądka, biegunka, suchość w ustach, uszkodzenie wątroby, bóle i zawroty głowy, niedokrwistość hemolityczna, niedokrwistość aplastyczna, uszkodzenie szpiku, niekiedy kończące się zgonem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 12 godzin temu, wodego napisał: A tu o szczepionce, która jest ze 100x bardziej złożona, 100x mniej zbadana (brak czasu) ktoś pisze: "szczepienia są ważne, działają, są bezpieczne". Dziwię się, że nie zauważyłem wpisu "w 100% bezpieczne", za to taki apap, to ma dopiero przeciwwskazań... A co ma napisać, że szczepienia są niebezpieczne? Jazda na rowerze jest bezpieczna? A jak się przewrócisz? A samochodem? A samolotem? Samolot, gdy spada najprawdopodobniej wszyscy pasażerowie stracą życie w katastrofie lotniczej, a statystycznie i tak jest najbezpieczniejszym środkiem transportu, to powiesz, że jest bezpieczny, czy nie? Ta szczepionka nie powstawała przez kilka miesięcy, nad całą technologią mRNA pracowano przez wiele lat i po prostu wykorzystano wiedzę już zgromadzoną. Dodatkowo trzeba było dostosować samą szczepionkę konkretnie pod covida-19. Ciągle widzę te porównania, że kiedyś to szczepionki badano latami itd. itp. Jaki sens ma porównanie procesu powstawania szczepionek kilkadziesiąt lat temu, przy poziomie wiedzy sprzed kilkudziesięciu lat do tego co obecnie medycyna oferuje wraz z doświadczeniami te kilkadziesiąt lat później? 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 45 minut temu, k0zik napisał: Poniżej skutki uboczne popularnej Pyralginy. Czy ktoś zakazuje jej stosowania na grypę? Poczytaj wyżej, już o Pyralginie wspominałam Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Godzinę temu, BlackCoffe napisał: Amantadyna ma znacznie poważniejsze skutki uboczne niż szczepionki: Zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie stawu wzrokowego z postępująca utratą wzroku, niedowład kończyn dolnych, oraz zgony. To tylko niektóre ze skutków ubocznych po szczepionce. Nie powiedziałbym że są mniej poważne niż te po Amantadynie. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 A po której dokładnie? Bo mamy ich cztery: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca i J&J. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Czy rozumiecie, że przeciwskazania powinny mieć jeszcze prawdopodobieństwo wystąpienia? A nie Wy się tutaj prześcigacie na długość ulotki i jak najgorsze powikłania Diluj z tym - narodziny -> powikłania: śmierć -> częstość występowania 100% 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Zawsze trzeba napisać najgorsze możliwe scenariusze by nikt nie mógł zarzucić producentowi, że o nich nie wspomniał. Nawet woda może zabić i nie chodzi mi o zachłyśnięcie się nią czy utonięcie, ale wypicie na bardzo dużej ilości wody np 7 litrów może powodować obrzęk mózgu i śmierć. Ciekawe czy antyszczepionkowcy gdyby o tym wiedzieli to by przestali pić wodę? Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 (edytowane) 18 minut temu, FeX napisał: Czy rozumiecie, że przeciwskazania powinny mieć jeszcze prawdopodobieństwo wystąpienia? To samo tyczy się Amantadyny. A skoro lek jest stosowany od bardzo dawna, widocznie stwierdzono że te poważne skutki uboczne występują na tyle rzadko, że lek można bezpiecznie stosować. 19 minut temu, BlackCoffe napisał: A po której dokładnie? Bo mamy ich cztery: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca i J&J. https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/08/Raport-NOP-do-31.07.2021.pdf Edytowane 16 Sierpnia 2021 przez sznib Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Tylko, że ten lek był badany pod innym kątem i leczy się nim zupełnie inne schorzenia np chorobę Parkinsona albo stwardnienie rozsiane. Nie wiadomo jakie będą skutki stosowania jej u osób zdrowych pod tym kątem, czy lecząc tym koronawirusa nie rozwali się układ nerwowy. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 18 minut temu, sznib napisał: https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/08/Raport-NOP-do-31.07.2021.pdf No i mamy 0,05% NOPów z czego pomijając te łagodne i licząc gorsze przypadki to 0,0044%. 44 osoby na 1000000. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Ciekawe czy antyszczepionkowcy gdyby o tym wiedzieli to by przestali pić wodę? I znowu wrzucanie wszystkich do jednego worka i kpiący ton wypowiedzi o ludziach, którzy nie chcą się szczepić TYLKO TĄ JEDNĄ szczepionką. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts