zniwiarzpolski 1 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Siemka, Kiedys mialem wade wzroku i nosilem okulary zadnych problemow z męczeniem oczu nie mialem. Postanowilem zrobic korekte wzroku i wszystko jest w miare oki. Tylko oczy siedzac przy monitorach/telewizorze (hp omen) strasznie sie męczą i trace ostrosc. A siedze naprawde sporo. Chcialbym jakos dostosowac sprzet do nowej sytuacji dlatego co proponujecie: Jaki monitor kupic tak do hmmm 900zl (nowy). Minimum 21 cali... generalnie chce surfować po necie, czasem w gre jakas pograc, obejrzec cos na yt. + Czy jakas oslone mozna kupic na ekran w hp omen. Objawy to sine oczy i dosc mocno oczy bolą . Dziekuje. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Powinieneś się poradzić chyba okulisty... Cytuj Link to post Share on other sites
zniwiarzpolski 1 Napisano 17 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Okulista wspomniał tylko o tym, zeby robic przerwy sobie od siedzenia i nie siedziec sporo. Ale musze bo jestem uzalezniony.. wiec chcialbym dostosowac je odpowiednio. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Jak jesteś uzależniony to też idź z tym do lekarza (psycholog). Ja jestem uzależniony od alkoholu i chodziłem 3 lata na terapię. 20 lat nie piję... 6 Cytuj Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 18 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 @jarrino w punkt Autorze, miałeś wadę wzroku i robiłeś korektę. Dlaczego nie siedzisz przed długimi sesjami w okularach korekcyjnych przeznaczonych do komputera chociażby? To, że wykonałeś koretkę wzroku nie zwalnia Cię z odpowiedzialności za ciągłe dbanie o ten organ. Jeśli raz miałeś z nim problemy, objawy i skutki mogą powrócić. Najpewniej masz przesuszone oczy, pomagają tu krople nawilżające. Idź do okulisty na początek przedstaw mu całą sytuację i niech Ci coś doradzi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 18 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Jak jesteś uzależniony to też idź z tym do lekarza (psycholog). Ja jestem uzależniony od alkoholu i chodziłem 3 lata na terapię. 20 lat nie piję... Człowiek nie wielbłąd Cytuj Link to post Share on other sites
DcX82 72 Napisano 18 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Może jest to kwestia emisji niebieskiego światła? Można zainstalować filtry, albo pokombinować z temperaturą barw. Cytuj Link to post Share on other sites
dimmiu 28 Napisano 18 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 A jaki to dokładnie monitor, ile ", odświeżanie jakie i co na nim robisz? Może po prostu masz źle dobrane ustawienia monitora i wystarczy np. zdjąć z jasności żeby nie raziło po oczach. Jakie odświeżanie, jaka rozdzielczość ipt .itd. Przy czym tyle siedzisz, gry czy net? Do netu szczególnie jeśli strony mają białe tło albo żywe kolory najlepiej zdjąć w ustawieniach monitora z tychże parametrów. W grach zresztą też lepsze stonowane kolory i jak najmniej bieli. W necie używaj skalowania stron żeby nie nadwyrężać wzroku przy małej czcionce, wystarczy trzymać wcisnięty Ctrl i dostosowujesz rolką myszy. To niby banały, ale mało kto je stosuje, a znacznie ułatwiają życie osobom z wadami wzroku (też mam). Czasami zmiana jasności monitora o 10% robi kolosalną różnicę. Cytuj Link to post Share on other sites
zniwiarzpolski 1 Napisano 19 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Siedze na laptopie: hp omen:https://allegro.pl/oferta/hp-omen-15-intel-i7-8750h-optane-1tb-gtx-1050-4gb-8639281519?offerId=8639281519&inventoryUnitId=6Pd70Tf-BPenZTfZKfjBGQ&adGroupId=ZGNlMjg0MmEtMzBlNC00MTVjLWJkYzYtYjgwY2YzMzFhNzY0AA&campaignId=MDRiMWNjNWQtNjU3OS00YzFlLWE0ZmEtMThhMWU4NjI1NmNkAA&sig=905fe0ee1dff1bcc12a0e81412e22ce4&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=EAIaIQobChMIvO3su-z25QIVk0MYCh001gO5EAQYBCABEgJHM_D_BwE Zainstalowalem wtyczke; f.lux krople uzywam ale srednio pomaga. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Nie tędy droga, kolego. Uzależnienie to jest choroba i trzeba nad tym sporo pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Do autora. Jeśli miałeś korektę całkiem niedawno to sprawa jest prosta. Nie obciążaj oczu zbyt mocno wpatrywaniem się w ekran. Na pewno lekarz po zabiegu (obojętnie jaki by to nie był mniej czy bardziej inwazyjny) Ci o tym mówił, bądź przynajmniej powinien. Sam jestem po wymianie soczewek i wiem, że na początku ważne jest aby nie męczyć oczu za bardzo zanim się to nie wszystko nie wygoi. Żaden monitor lub jakieś osłony na ekran nic tu nie dadzą. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Czytałeś co autor napisał? Jest uzależniony... Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 (edytowane) OK. mój błąd. W takiej sytuacji to tylko terapia. Ale pomocy szukałbym na innym forum... Edytowane 19 Listopada 2019 przez mistela222 Cytuj Link to post Share on other sites
zniwiarzpolski 1 Napisano 19 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Jestem 5msc po zabiegu wiec powinno sie juz wygoić... natomiast co do uzaleznienia. Oddaje na dniach laptopa do serwisu i nie bede mial nic zastepczego, zobaczymy jak oczy beda reagowac jak bedzie ulga odpuszczac bede sobie go stopniowo. Zdrowie wazniejsze 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 To jednak oko - bardzo wrażliwy narząd jednak. Nadwyrężanie wzroku jakim jest wpatrywanie się w ekran na pewno nie pomaga. Spróbuj ograniczyć jak się da i się przekonasz. Powodzenia. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Arthass 541 Napisano 20 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 (edytowane) Osobiście wybrałbym jakiś monitor ma przyzwoitej matrycy VA. IPS mają tendencję do męczenia, szczególnie jeśli pomieszczenie nie jest oświetlone jak w korporacyjnych stanowiskach. Z tego co kojarzę - ale już dawno nie orientowałem się w rynku monitorów - Iiyama miała dość tanie monitory na AMVA+. Benq też podobno ma przyzwoitą ofertę VA w budżetówce. Ewentualnie używane Eizo. Może jest to kwestia emisji niebieskiego światła? Można zainstalować filtry, albo pokombinować z temperaturą barw. Raczej stawiam, że to kwestia flickeringu, glowingu i setki innych problemów z tanimi IPS. Edytowane 20 Listopada 2019 przez Arthass Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 20 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 (edytowane) Autorze, dobrze myślisz i zrób tak jak piszesz. Ja wiem, że to nie jest łatwe, ale gwarantuję ci, warto...W ten sposób może odkryjesz świat poza ekranem, jak ja poza knajpą. Edytowane 20 Listopada 2019 przez jarrino 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 20 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 A tak zapytam - co użytkowałeś przed tym HP? Jeśli PC to jaki monitor, a jeśli laptop to jaki model? Cytuj Link to post Share on other sites
zniwiarzpolski 1 Napisano 21 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Nic nie uzywalem, bo nie mialem innego sprzętu. A korekte mam od 5msc zrobioną, wczesniej okulary posiadalem i moglem siedziec po 12h i nie czulem zmeczonych oczow. Cytuj Link to post Share on other sites
1985r7 52 Napisano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 (edytowane) Najmniej męczące wzrok są monitory na matrycy VA potem TN a najgorsze są IPS. Do tego jak masz problemy ze wzrokiem to trzeba obniżyć kontrast i jasność. Rozglądaj się za monitorem oczywiście bez migotania flicker free na matrycy VA. Z zakrzywionych to brałbym jakiś Samsung, MSI, ACER z prostą matrycą benq, acer, HP lub używkę eizo. W tym najmniej męczący oczy powinien być benq. Edytowane 5 Grudnia 2019 przez 1985r7 Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Najmniej męczące wzrok są monitory na matrycy VA potem TN a najgorsze są IPS. Skąd taka teza? Cytuj Link to post Share on other sites
1985r7 52 Napisano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 (edytowane) Jak to skąd z własnego doświadczenia i tego co inni piszą. Edytowane 5 Grudnia 2019 przez 1985r7 Cytuj Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Ło to rzeczywiście ufam Tobie. Póki nie będzie oficjalnych badań na temat wpływu matryc i rodzaju ich podświetlenia na wzrok to takie opinie to czcze gadanie. Cytuj Link to post Share on other sites
1985r7 52 Napisano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 (edytowane) No to jak potrzebujesz na wszystko badań naukowych to co tu jeszcze robisz. Na forum ludzie wymieniają się swoimi spostrzeżeniami na dany temat a nie pracami naukowymi. Edytowane 5 Grudnia 2019 przez 1985r7 Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Przede wszystkim nie siedź mnóstwa godzin przed monitorem i nie ma to znaczenia jaka matryca. Ogólnie uwarunkowane jest to wieloma czynnikami. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts