Quelto 16 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Zawsze myślałem, ze to działa tak samo jak w przypadku mhz, dostosowuje się do najniższej wartości. Mam 4 kości od dwóch producentów, ale nie działają razem. Gdy wszystkie są włożone razem komputer włącza się na sekundę po czym od razu wyłącza - i tak nieustannie. Kości: g skill ripjaws ddr3 1600mhz cl9 2x4gb i Corsair Vengeance LP, DDR3, 16 GB,1600MHz, CL10? Płyta : gigabyte z87 hd3 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Jak rozumiem oddzielnie każda z nich działa? Próbowałeś na różnych slotach? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Trudno odpowiedzieć na 100%. Moje wieloletnie doświadczenie z płytami Gigabyte, pozwala mi powiedzieć, że w takich przypadkach są dosyć wybredne. Musisz się pobawić w ręczne ustawianie tych szybszych na wolniejsze. Jakaś szansa jest.... Cytuj Link to post Share on other sites
Quelto 16 Napisano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Jak rozumiem oddzielnie każda z nich działa? Próbowałeś na różnych slotach? tak próbowałem zamieniać slotami niestety nic to nie daje Cytuj Link to post Share on other sites
Czapelek 0 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Łączyć można jak najbardziej, tylko że będzie działało na najniższej szynie czyli jak masz kości np 1600MHz i 1866MHz to ta najwyższa zjedzie do 1600Mhz, a patrząc na twoją płytę obsługuje ona 4xDDR3 do 32GB więc zapewne max 8GB w jednej kości Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Łączyć można jak najbardziej, tylko że będzie działało na najniższej szynie czyli jak masz kości np 1600MHz i 1866MHz to ta najwyższa zjedzie do 1600Mhz, a patrząc na twoją płytę obsługuje ona 4xDDR3 do 32GB więc zapewne max 8GB w jednej kości Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post, tym razem ze zrozumieniem Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Próbowałeś włożyć tą szybszą i ręcznie ustawić na parametry tej wolniejszej i po tym zabiegu włożyć w odpowiedni slot tą wolniejszą ? Cytuj Link to post Share on other sites
Czapelek 0 Napisano 4 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Zawsze myślałem, ze to działa tak samo jak w przypadku mhz, dostosowuje się do najniższej wartości. Mam 4 kości od dwóch producentów, ale nie działają razem. Gdy wszystkie są włożone razem komputer włącza się na sekundę po czym od razu wyłącza - i tak nieustannie. Kości: g skill ripjaws ddr3 1600mhz cl9 2x4gb i Corsair Vengeance LP, DDR3, 16 GB,1600MHz, CL10? Płyta : gigabyte z87 hd3 Czytam ze zrozumieniem Masz 4 kości 2x4 i 2x16 z tego co zrozumiałem Twoja płyta obsługuje max 32GB pamięci co dzielone na 4 daje 8GB na jeden slot Cytuj Link to post Share on other sites
Quelto 16 Napisano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 2x4 i 2x8 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 @jarrino podał dobry pomysł. Najpierw w biosie albo jakimś programie (np. hwinfo) odczytaj opóźnienia tych wolniejszych (cl10). Włóż te szybsze (cl9) w sloty 1 i 3 (licząc od procesora) i ustaw dokładnie takie opóźnienia jak w tych drugich (nie tylko 4 pierwsze, secondary jak się różnią to też zmień) . Zapisz, odpal system, wyłącz i dołóż te fabryczne cl10 w sloty 2 i 4. Powinno zadziałać. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 13 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 (edytowane) 1. W Gigabytach bardzo często poprawiana jest kompatybilność z pamięciami w nowszych BIOSach. Zainstaluj najnowszy dostępny BIOS dla tej płyty. 2. Tak jak koledzy radzą powyżej w sloty 1 i 3 wsadź najszybsze pamięci, wyłącz XMP, ustaw ręcznie wartości takie same jak mają te wolniejsze, ustaw napięcie zasilnia na 1,5 V (Gigabyte często automatycznie daje 1,35V, wiele kości się przez to wysypuje). 3. Wyłącz komputer i wsadź te wolniejsze pamięci. Możesz też spróbować innego sposobu, czyli włożyć wszystkie razem, ale te wolniejsze dać do slotów 1 i 3, uruchomić komputer i ustawić ręcznie wszystko tak jak w punkcie 2. Edytowane 13 Listopada 2019 przez Pawel7 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts