maderos 0 Napisano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Witam. Problem jest następujący: dzisiaj zmieniłem ram z jednej kości 4GB ddr3 1333MHz na 2x ddr3 Patriot 1600MHz. Ustawienia w Bios na default + profil xmp, komp działa jakiś czas póki go nie obciąże mocniej ( test, gra itd ). Na początku miałem bsod. Zmieniłem w biosie z xmp na auto. Bez większych zmian. Bsod ale już bez nazwy błędu, po prostu niebiesko i ogólny problem ze sprzętem. Ok, memtest na obu kościach i po jakichś 2 minutach błędy. Wyjąłem jedną kość i póki co leci bez problemów w memtest. Sprzęt: asus p8p67pro rev 3.1 Intel i5 2500 Zasiłka Enermax pro 82+ Grafa Msi 1050 ti Zaraz wrzucam 2 kość, ale podejrzewam, że może być ok. Czy może być tak, że pada/padł kontroler pamięci na płycie? Skoro w dual channel są błędy a w single nie? Zaraz dam znać jak poszło z 2 pamięcią. Dzięki z góry za wszelką pomoc. I proszę bez tekstów typu zmień kompa itd... planuje w przyszłym roku. Chciałbym jednak, żeby mi ten jeszcze trochę posłużył. Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Spróbuj ustawić częstotliwość ręcznie tak samo jak napięcie dla ramu. Cytuj Link to post Share on other sites
maderos 0 Napisano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Robiłem to już. Ok. Kończę test drugiej kości i chyba to wina płyty głównej. Obie kości działają bez problemu w 2 slocie. Jak obsadzam oba sloty to robi się problem. Edit. Około 1h grania na jednej kości z profilem xmp i póki co jest ok. Wnioski? Płyta pada? Procek? Edytowane 11 Grudnia 2018 przez maderos Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 We suggest that you install the modules into slots A2 and B2 for better compatibility Cytuj Link to post Share on other sites
maderos 0 Napisano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Ale to jest cytat z manuala? Tak miałem na samym początku. Obecnie jest stabilnie z jedną kością pamięci. Niestety. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 A czy próbowałeś na dwóch kościach z wyłączonym XMP ? Cytuj Link to post Share on other sites
maderos 0 Napisano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Tak. Włączony xmp, wyłączony, ustawienia ręczne spisane z cpu-z, auto ustawienia itd...nawet przestawiłem pamięci ze slotów dual channel ( a2, b2 ) na a1 i b1. Komp po kilku minutach gry zrobił chyba restart bo tylko czarny ekran. Wyłączyłem kompa i wróciłem do jednej kości. Jakoś przeżyje do następnego roku . Obecna konfiguracja ma już kilka lat. Nie gram w najnowsze gry gdzie 1080 ti wymięka, więc jakoś mocy mi nie brakowało jednak. Ale 4GB RAM jednak boli. Cytuj Link to post Share on other sites
bluza26 13 Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Jak sprawdzałeś pamięci na tylko jednym slocie, sprawdż je również na drugim. Cytuj Link to post Share on other sites
maderos 0 Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Wyżej pisałem, że test był też na innych slotach. Odpuściłem póki co. Przemęcze się do przyszłego roku. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Resetowałeś bios po zmianie pamięci. Jaki konkretnie masz ten RAM. Cytuj Link to post Share on other sites
maderos 0 Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Biosu nie resetowałem. Pamięci Patriot Viper 2x4GB DDR3 1600Mhz ( obecnie jedna kość puszczona z profilu xmp i działa ok ). W podglądzie zdarzeń mam błędy Kernel power, które pojawiają się po restartach systemu. Czytałem o tym trochę, ale jak to na necie, ile głów tyle teorii. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Przywróć bios do ustawień domyślnych, co powinieneś zrobić przed wymianą kości RAM jednak w tej sytuacji proponuje reset biosu przez zworkę CLRTC. Wcześniej wstaw obydwa moduły RAM na swoje miejsca. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
maderos 0 Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Ok, zrobione. System bootuje, teraz czym go potestować? Mam HWiNFO jakby co... Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 HWiNFO, zakładka Sensors uruchomiony w tle, a najlepszym testerem są gry. Żaden syntetyczny tester nie odwzoruje obciążenia i zachowania systemu jak gry. Możesz uruchomić IntelBurnTestV2 z wybraniem max RAM-u i 5 przebiegów powinno wystarczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
maderos 0 Napisano 13 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Ok. Wczoraj zdążyłem pograć z godzinkę...bez problemów. Dzisiaj pierwsze odpalenie i czarny ekran + slychać, że komp "chodzi". Wyłączyłem przyciskiem power i ponowne uruchomienie i póki co działa. Pograłem jakieś 30 minut i jest ok. Jako, że jestem pesymistą to nie cieszę się na zapas. Dzięki za wszelką pomoc. Wychodzi na to, że trik że zworką pomógł. Jakby coś się w tym temacie zmieniło to dam znać. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Wychodzi na to, że trik że zworką To nie jest trik tylko wymagane działanie przed każdą zmianą podzespołów kluczowych dla podstawowego systemu jakim jest bios tzn. CPU, RAM i nawet warto to zrobić przy zmianie karty graficznej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts