Skocz do zawartości

I5 8600K Stock i freezy w occe, prime95


Go to solution Solved by lonialomax,

Recommended Posts

Witajcie,

Moj problem polega na 2-3 sek. freezach w czasie testów fabrycznych ustawień płyty, pamięci i procesora, problem pojawia się po około minucie testów, to znaczy nagle komp przestaje odpowiadać, mycha nie reaguje, fps spada do wartości 0. Czas ten nie jest wliczony w wykres testowy w occt, wygląda na powolny spadek wydajności a jest nagły, to samo w prime95, zwiecha i test idzie dalej, nie wywala żadnych błędów w żadnym z programów. temperatury w normie, profil xmp w biosie też nic nie zmienia, pamieć RAM nie jest przeładowana i czyszczona (przynajmniej tak wynika z menedżera zadań). w grach nie widzę problemów, chciałem dla własnej ciekawości sprawdzić jak będzie kręcił się procesor, ustawienie 1,2V na stałe pozwoliło podbić go do 4600Mhz, też to nic nie zmieniło w kwestii freezów a nie chcę więcej kombinować żeby czegoś nie uwalić. testy 3dmark przechodzi bez problemu, otrzymuję 4384 pk. załączam zrzuty z occt, na wykresie gpu widać dokładnie momenty zamrożeń. ktoś ma jakiś pomysł co to za problem??? przy teście samej grafiki problemów nie ma,tylko przy procesorze, zarówno linkpack jak i zwykły z mała ilością danych, prime95 w priorytecie 8 lub 9 może procesor jakiś uwalony???

 

Sprzęt:

płyta MSI Z390 Tomahawk (wcześniej Z370-a pro z tymi samymi freezami)

procesor I5 8600K

pamięci 1x8GB goodram 3000Mhz irdm x (nie mam narazie kasy na drugie 8GB)

grafika MSI 1060 GamingX

zasilacz XFX Core 550Pro

Crucial BX100 250GB (dodatkow 250GB i 1TB HDD)

Chłodzenie co prawda stare ale daje rade, Zalman CNPS10X

 

https://zapodaj.net/a241484c04935.png.html

https://zapodaj.net/fd233a77dd3c4.png.html

https://zapodaj.net/5f0e5a82942b2.png.html

https://zapodaj.net/0e31d3c5c30e5.png.html

https://zapodaj.net/1b8e3d0df2467.png.html

https://zapodaj.net/7c28a32d90bf6.png.html

https://zapodaj.net/321a190eb5e9b.png.html

https://zapodaj.net/b1170c5d129d2.png.html

https://zapodaj.net/4a45e1ff34a46.png.html

https://zapodaj.net/a4b34d6ff7243.png.html

https://zapodaj.net/2fcf633d85277.png.html

https://zapodaj.net/d631a22a68666.png.html

https://zapodaj.net/10e20c5660b7e.png.html

https://zapodaj.net/3a0847891636a.png.html

https://zapodaj.net/a88f28bda4561.png.html

 

zapomniałem dodać że oczywiście robiłem testy dłuższe niż te 5min. w linkach, są one tylko poglądowe bo dłuższe testy wyglądały identycznie i też bez błędów ale nie były aż tak czytelne..

Edytowane przez blimeer
Link to post
Share on other sites

tak, bios najnowszy, sterowniki też, wszystko ze strony MSI grafika z nvidi,

temperatury po 20 min. prime95 obciążenie 8lvl:

MOS: 73

Sys: 37

CPU Socket: 56

CPU Core: 82

Prime95 zrywa podobnie jak occt, co chwila freez i idzie dalej, ale błędów brak, wszystkie testy pass,

dorzucam screen z HWiNFO64 HWmonitor

 

https://zapodaj.net/c76546f87a901.png.html

https://zapodaj.net/45685b845f815.jpg.html  
           

          

Link to post
Share on other sites

Taktowanie masz stabilne, napięcie Vcore też w miarę stałe. Natomiast są drobne, około czterech spadki wykorzystania.CPU. Jak masz rozwiązane chłodzenie CPU, bo w logu jest nietypowy odczyt obrotów wentylatora CPU:  https://i.imgur.com/Npopo9Q.jpg

Płyta sama ustawia mnożnik BCLK powyżej 100?


Sprawdź ten odczyt wzrokowo czy faktyczne jest wstrzymywanie pracy wentylatora CPU. Jeżeli tak, a wentylator jest podłączony prawidłowo to powodem omawianych zachowań może być problem z płytą gł.

Link to post
Share on other sites

Wwentylator jest ok, po prostu ma zmniejszoną prędkość, poniżej pewnego progu jest niewidoczny, ale kręci się cały czas, mam komputer w sypialni a to najgłośniejszy element zestawu więc go troche uciszyłem. 100% wydajności osiąga przy 85sr., ale nigdy nie jest aż tak procesor dociążany, lub po prostu chłodzenie jest na tyle skuteczne że nie dochodzi do 100%, mam 3 wentylatory z przodu i jeden z tyłu, natomiast BCLK chyba sama podbija, nie zmieniałem jej nic...

 

Edit:

Sprawdzałem w biosie BCLK Jest na 100.0 ustawione na sztywno, nie auto.

Edytowane przez blimeer
Link to post
Share on other sites
  • Solution

Wczytaj w biosie Ustawienia domyślne, zatwierdź i po uruchomieniu pokaż Screen z HWiNFO. Aha, IntelBurnTestV2 nie uruchomił się czy tylko nie wystartował test?

Po ponownym przeglądnięciu loga znalazłem jeszcze odczyt z parametrów CPU IA: Max Turbo Limit. Masz cały czas włączony, co przy procesorze z literką K nie powinno mieć miejsca.

Edytowane przez lonialomax
Link to post
Share on other sites

Bardzo serdecznie Ci dziękuje kolego za pomoc i cenne wskazówki, problem zniknął puki co ale po odpięciu dodatkowych HDD z portów Sata, może to z nimi jest coś nie tak, jak został sam ssd test 30 min jest idealny w occt, prime i 3dmarku. Jesli problem się znów pojawi z pewnością poproszę o pomoc, a puki co mogę spokojnie sprawdzić bezpieczny limit dla mojego procesora przy tym chłodzeniu, nie jest ono zbyt obiecujące ale przynajmniej testów mi nic nie będzie pauzowało. Proszę Cię jeszcze o informację z tym limitem turbo? bios jest w trybie default, jedynie zmieniłem obroty wentylatorów, więc OC jest wyłączony

Link to post
Share on other sites

Jak to OC wykonujesz? Zacznij od niewielkiego zwiększenia mnożnika CPU ratio np. na x45 i nie ruszaj napięć. Sprawdź stabilność w systemie. Powinno to wyłączyć funkcję EIST odpowiedzialną za IA: Max Turbo Limit. Trochę dziwne to co piszesz o dyskach HDD nie za bardzo widzę powiązanie ich z działaniem testów. Jedyne co mi się nasuwa to usługa Windows search jeżeli włączona to miele po dyskach i z używa zasoby CPU i RAM. Również możliwe jest, że we  właściwościach systemu masz włączoną ochronę dla wszystkich dysków w PC czyli punkty przywracania systemu.

Link to post
Share on other sites

No niestety racja, jednak to nie to, ponowne uruchomienie komputera i bez dysków dalej problem występuje... chyba dam sobie spokój z szukaniem przyczyny bo mnie już zaczyna irytować... Oc robiłem spokojnie, stałe zasilanie na 1,2V i mnożnik w górę.

 

Ochrona dysków i windows search wyłaczone, problem nadal jest, ostatni 3 minutowy test occt i prawie 20 sek. zwiechy totalnej...

Edytowane przez blimeer
Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...