Player1 1183 Napisano 17 Października 2018 Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Po przeniesieniu systemu na nowy ssd poprzedni dysk systemowy chcę sformatować i przeznaczyć na instalację gier, no i tu pojawia się 1. pytanie: dlaczego przy próbie formatowania dostaję komunikat "Ten dysk jest w użyciu. Korzysta z niego inny program lub proces. Czy chcesz go sformatować mimo to?" A 2. pytanie dotyczy tego, że w zarządzaniu dyskami wygląda tak (chodzi o Dysk 1): Chciałbym połączyć te 3 woluminy, ale w przypadku "partycji odzyskiwania" po kliknięciu ppm mam tylko "pomoc". Cytuj Link to post Share on other sites
adamjk 17 Napisano 17 Października 2018 Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Spróbuj najpierw odłączyć fizycznie Dysk 1 i sprawdż, czy wszystko działa poprawnie.Jeśli nie, to będziesz miał odpowiedź na prawie wszystkie pytania. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Października 2018 Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Spróbuj wyciągnąć ten wcześniejszy systemowy i odpalić system, zobaczysz czy wstanie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bluza26 13 Napisano 18 Października 2018 Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Nie wiem czy możesz je od tak połączyć. Usuń wszystko co na nim masz i spróbuj sformatować. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
golin 72 Napisano 18 Października 2018 Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Sprawdzić nie tylko przez odłączenie wcześniejszego systemowego ale jeszcze poprzedniego wygląda że też systemowego kiedyś. Czyli odłączyć nie tylko dysk 1 ale też 3 czy nawet 2. Wygląda że dokładałeś nowe dyski i instalowałeś z podłączonymi starymi i masz kaszankę z plikami systemowymi umieszczonymi na różnych dyskach i zrobiłeś kompletny system na kilku dyskach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 18 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2018 @up: ano mniej więcej tak to wyglądało, tzn. wcześniej system stał na dysku 1 i 3. W tej chwili system jest zdublowany na dysku 1 i 0, tzn. dysk 1 został sklonowany i na 0. Jak już upewnię się, że system z dysku 0 wstaje przy odłączonych dyskach 1 i 3, to wystarczy szybkie formatowanie dysku 1, czy trzeba go jakoś inaczej wyczyścić? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 18 Października 2018 Udostępnij Napisano 18 Października 2018 A to hdd czy ssd ? Jak system będzie wstawać i wszystko działać to najprościej format, jak nadal nie pójdzie to bootowalny program np minitool Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 18 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Dysk, który chcę sformatować to SSD 120 GB, tylko Dysk 2 to HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 18 Października 2018 Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Jak przenosiłeś system? Ze screen'a wynika, że przeniosłeś tylko partycję z systemem, a partycje systemowe jak bootloader i partycja odzyskiwania zostały na starym dysku. Powinieneś wykonać klonowanie dysku systemowego np. GParted Live CD może być na USB. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 19 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2018 System był przenoszony darmowym EaseUs to do backup, wcześniej korzystałem z niego przy przenoszeniu systemu na nowy dysk do lapka i sprawdził się dobrze, więc i tym razem użyłem tego softu. Nie wiem, skąd na Dysku 1 wzięły się te 2 małe partycje i nie chciałem przenosić tej samej struktury na nowy SSD. Póki co nic nie formatowałem, więc mogę klonowanie wykonać jeszcze raz. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Sklonuj cały dysk nie partycję. Oczywiście nie z poziomu systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 19 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Ale odbiegamy trochę od tematu, klonowanie poszło ok i system na nowym dysku działa, pytanie dotyczy uporządkowania zawartości dysku, na którym poprzednio stał system. Cytuj Link to post Share on other sites
golin 72 Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 System działa jak twierdzisz a w zasadzie odpala. Ale pozostaje potwierdzenie czy system odpala po odłączonych pozostałych dyskach jak było mówione/pisane. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 19 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Update sytuacji: system wstaje i działa przy odpiętym dysku 1 i 3, więc pozostaje pytanie o to czym sformatować dysk 1 żeby pozbyć się tych 2 małych partycji? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Z poziomu systemu możesz za pomocą AOMEI Partition Assistant. Jeżeli byłby problem to GParted Live z poziomu DOS. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 19 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Dzięki, sprawdzę wskazany przez ciebie soft. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 3 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Wsio uporządkowane przy pomocy AOMEI Partition Assistan, prosty i darmowy soft, wszystkim dzięki za pomoc. Do zamknięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts