joker5513 2787 Napisano 14 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Też wolałbym żeby RTX'y nie miały tych nowych pseudo technologii a oferowały większy kop w "tradycyjnej" wydajności. niestety Nvidia obrała taki kierunek rozwoju i nic na to nie poradzimy. Ja po wielu godzinach mimo grania mimo wszystko jestem zadowolony - karta pozwala grać w 4k komfortowo. Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 14 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Gdyby nie było tego pseudo ray tracingu to bankiem brałbym 2080 albo 2080Ti. Jeszcze na początku sierpnia plan zakładał 2080Ti jeżeli cena byłaby ok. 750 euro brutto... a tutaj wielkie "what the f...". A potem problemy z ramem od Microna (zawsze unikałem microna, ale ze względu na tragiczne OC a nie takie jaja). Na razie chyba spróbuję upolować RX 590 (bądź 580 za śmieszną cenę) i monitor 4K albo 1440P freesync... może AMD coś zaoferuje za rok... w sumie ostatnie 4 lata spędziłem na GPU zielonych - trzeba dać zarobić coś tym po drugiej stronie żebyśmy wszyscy potem nie cierpieli. A w gorszym scenariuszu za 2 lata poleci RTX 3000 i nowy monitor (może będą już 4K 100Hz dla zwykłych ludzi za ~3000-3500zł)... I tak w nic za bardzo ostatnio nie gram bo za dużo pracy. A do COH2, WoWarcraft, PoE i WoWarships/Tanks powinno styknąć. Edytowane 14 Listopada 2018 przez Revenant Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 14 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Revenant lepszej wydajności jak w RTX 2080/ti i tak nie znajdziesz, od początku tego tematu piszesz ze AMD takie fajne, kup sobie AMD i będziesz miał z głowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 14 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Jest jeszcze "trzecia" opcja, ale to trzeba poczekać™ na Zen 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Liber25 49 Napisano 14 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 wg mnie zen 2 jest obiecujące Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 14 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Trzymajcie się tematu Panowie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 3' opcja jest w temacie Jeżeli następca 2400G dostanie przynajmniej 6 jajek, to biere takiego 3450G (nazwa robocza) i pakuję go do spółki z 2080 / 2080 ti. Wymuszam FreeSync na Rtx'ie puszczając obraz przez integre - cieszę się wysokim "klatkażem" bez płacenia haraczu za monitor z G-Sync. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 @Rebelmind czekać to można całe życie. Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Tylko takie wymuszanie FreeSync na kartach NV kartą AMD zwiększa input lag. Więc sama idea GSync idzie do śmieci bo przecież chodziło o zlikwidowanie tearingu bez zwiększania input laga. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Widziałeś na własne oczy jakiej wielkości jest taki lag czy mówisz na podstawie przypuszczeń? Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 dla mnie jak ktoś przycina na każdym elemencie kompa to i tak sobie nie kupi topowej karty ( chyba że z drugiego obiegu jak już będą sie pojawiały nowe modele ) , kupisz sobie karte za 6k to do monitora te 500 zł też dołożysz, bo raz że efekt lepszy dwa nie trzeba kombinować. Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) Revenant lepszej wydajności jak w RTX 2080/ti i tak nie znajdziesz, od początku tego tematu piszesz ze AMD takie fajne, kup sobie AMD i będziesz miał z głowy. No dobra, tylko że ja nie oczekuję super wydajności za debilną cenę tylko opłacalnej wydajności. Mogę i wyłożyć 3-4k od ręki, jeżeli to jest tego warte. W tym przypadku big nope. I na to wychodzi że kupie sobie dużo tańsze (i słabsze) AMD i przeczekam 1 generacją, bo bardziej mi się to opłaci niż wywalać parę tysięcy w błoto, których nie odzyskam. Np. śmiało kupiłem Crosshaira VII WiFi bez dłuższego zastanawiania się bo wiem że płyta będzie długo służyć i wymienię kilkukrotnie (przynajmniej 2 razy) CPU. RAM to samo. Ale kupować GPU, które nie radzi sobie z głównym feature i za rok będzie pewnie coś x2 mocniejszego to... no coś jest nie tak. Zdecydowanie lepiej celować w wyprzedaż lepszej wersji 1080TI jak ktoś musi pociągnąć 4K i po prostu przeczekać. Edytowane 15 Listopada 2018 przez Revenant Cytuj Link to post Share on other sites
Presidente 177 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Też wolałbym żeby RTX'y nie miały tych nowych pseudo technologii a oferowały większy kop w "tradycyjnej" wydajności. niestety Nvidia obrała taki kierunek rozwoju i nic na to nie poradzimy. Wystarczy nie kupować... Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 @Up I dokładnie o to mi chodzi. Poza tym gdy kupowałem swój monitor to rozważałem również opcje zieloną (trafiłem na szczyt sezonu koparkowego więc na RX'a i tak musiałem czekać) i odpowiednik mojego monitora w wersji z G-Sync (30+ cali, 1440p, 144 Hz, IPS / va) nie był 500 pln droższy, tylko 1300, i praktycznie niedostępny nigdzie na stanie. Dalej, argument odnośnie szukania oszczędności i "przycinania" na cenie - gdy obie Vegi pojawiły się w przedsprzedaży w moim konkretnym sklepie (wrzesień 2017) to zamówiłem zarówno V56 jak i V64, bo spodziewałem się problemów z dostępnością. Załapałem się na V56 (listopad) ale gdyby była V64 to nawet bym się nie zastanawiał. Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Mnie w sumie zastanawia jedno. Skoro 2080Ti jest znacznie mocniejsze w RT niż 2070 to dlaczego obie karty mają fps przez pół? 2080Ti powinna mieć mniejszy spadek. Chyba że technologia jest po prostu skopoana albo ja czegoś nie rozumiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Obstawiam brak optymalizacji. Świeża technologia albo jakiś element z poziomu hardware (wewn. tensor etc) powoduje efekt wąskiego gardła. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Nie no, tu jest sprawa jasna przecież - musi być marchewka żeby kupić rtx 3xxx NV zagwarantuje wydajność prawie 1080 tyle że z RT-bajerami włączonymi. I naród kupi. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 " W związku z pierwszymi testami wydajności DXR w Battlefield V NVIDIA opublikowała oświadczenie, które generalnie uspokaja nieco nastroje i pozwala z większym optymizem spojrzeć na przyszłość ray-tracingu w grach. Z pewnością pierwsze wejście ray-tracingu na rynek nie było tak dobrze przygotowane jak chcieliby tego "Zieloni", ale trwają prace nad poprawą sytuacji. W przypadku aktualnej wersji NVIDIA sugeruje ustawienie opcji „DXR Raytraced Reflections Quality” na „Low”, ponieważ inne ustawienia mogą powodować problemy, o których można przeczytać na forum EA (szczególnie dotyczy to ustawienia „Medium”). Odpowiednia łatka jest już przygotowywana. Aktualnie NVIDIA nie rekomenduje przeprowadzanie testów na mapach, na których występują duże ilości liści („Liberte” oraz „Tirailleur”), ponieważ są tam obserwowane duże spadki wydajności po włączeniu DXR, co nie powinno mieć miejsca. Przyczyna jest aktualnie badana. NVIDIA sugeruje wyłączenie w grze poniższych opcji gdy włączony jest tryb DXR, co ma pozytywnie wpłynąć na jakość wyświetlanej grafiki: Chromatic Aberration, Film Grain, Vignette, Lens Distortion" z artykułu z głównej Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Subiektywnie zapytam, widzisz cokolwiek różnicy z RT @low? Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 To teraz dajmy im miesiąc-dwa na fixy i poznamy prawdziwe RT. Czemu miesiąc/dwa? Bo developerzy ni z d... nie wyczarują. Muszą swoje doświadczenie zdobyć a założe się że nVidia im za bardzo tego nie ułatwiła robiąc wsio na ostatnią chwilę. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Powoli się przyznają że jednak są wadliwe. https://m.pclab.pl/news79257.html Cytuj Link to post Share on other sites
serafin1 125 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) Subiektywnie zapytam, widzisz cokolwiek różnicy z RT @low? oraz: https://www.techspot.com/review/1749-battlefield-ray-tracing-benchmarks/ Filmik z cyklu znajdź 10 różnic. Najlepszy jest ten zjazd z 130 FPS do 51 Edytowane 15 Listopada 2018 przez serafin1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 @UP haha dobre w niewiadomych okolicznościach broń dostała lepsze textury Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Magia RTX dosłownie :D Nie wiem po kiego uJa oni tak kombinują - było powiedzieć, że to nowa techlogia więc na start będą mega spadki ale za to mega skok jakości obrazu - a tu takie cyrki... Przesz naród by to kupił Cytuj Link to post Share on other sites
mirage 19 Napisano 16 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Tak sobie myślę nad zakupem Turinga... Ale cały czas mam wątpliwości czy warto... Myślałem nad przeczekaniem i kupnem 2080/ti, ale te karty są cholernie przepłacone i sobie odpuściłem... Planowałem przesiąść się na 1440p i 144hz, ale to dopiero przy next genie. Obecnie mam gtxa 970 i myślę nad zmianą na 2070. Myślicie, że zmiana ma sens? Warto? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts