Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach Intel

Recommended Posts

Zawsze śmieszy  :menda:

Niezmiennie. 

za pobraniem te krzaczkowe newsy to japonski od najlepszego tech insadera taki AdoredTV tylko nie przychlast i attention whore szukający frajero-subów na swój kanała jutube żebrzący o donejty

Kolega niby taki dojrzały i ukształtowany, a jak coś napisze to 3 razy trzeba czytać żeby zrozumieć o co chodzi. Błagam, pisz po polsku, albo chociaż przeczytaj post zanim umieścisz go na forum.

A tak w temacie - nie chciałem za szybko pisać "a nie mówiłem" ale w zasadzie sprawdziło się to co pisałem po pierwszych przeciekach. Intel puścił 8700k z nieznacznie podniesionymi zegarami jako 10600k po takiej cenie, że obecnie w polskich sklepach wyceniony jest na tyle ile dałem za nowego 8700k kiedy był topowym modelem pod gry. Normanie jaja. 

Edytowane przez wojciechu15
  • Popieram 1

@up to tak to z grubsza leci...

ad #562 taki 10400F może i byłby jakąś alternatywą dla 3600 i wszystko w tym teście wygląda na pierwszy rzut oka cacy...ale,

Był puszczony na memkach 3600 na Z490,(w 1440p różnice będą jeszcze mniejsze).

~850 + 800.=1650 

Gdzie Rysiek 3600 ~800 + mobas pokroju ds3h za 300 = 1100 

550pln/550pln popchnięte w GPU w budżecie 3-4k da i tak o wiele lepsze rezultaty i tyle w tym temacie, 

Odrębnym pozostaje pytanie co z innymi chipsetami intela, bo mobasy na AM4 też zaczynają drożeć, tylko wtedy max. na ramach to 2666Mhz? niemniej jeśli chodzi o same gry to byłaby to wydajność nieznacznie niższa niż 3600 stock,

Gdyby do tego dało się kupić w podobnej cenie jakiegoś mobasa pod 10400f to można powiedzieć że byłaby to zaiste jakaś tam alternatywa, na chwilę obecną nie widać w sklepach ani 10400f ani tym bardziej chipsetów innych niż z490.

Poprawcie mnie jeśli się gdzieś mylę...

• Popieram 2

@Up święta prawda. Dla wyznawców topowej wydajności w grach pozostaje zawsze Gpu jeden tier niżej niż w zestawie z prockiem konkurencji. Oczywiście, pomijając ludzi idących w TOP.

Ja czekam jeszcze na testy od ludzi jak taki 10400f będzie się "kręcił" na płytach B460 od Asrocka ORAZ na w końcu rzetelny test 10600k vs 3600xt (bo porównanie do 3600, którymi nas uraczyły internety, to sobie można....)

• Popieram 3

@UP

A co jest złego w tych porównaniach i5 10600K vs R5 3600 ?

EDIT

Wczoraj bawiłem się i5 10600K @ 5.2Ghz, cache 5.0Ghz z ram 4000cl 16-16-16 36 2T 320TRFC i takie połączenie zostawia Ryśka 3600@ 4.4Ghz + 3800Mhz 16-17-16-32 1T 304TRFC o ponad 18% :roll:

W Anno 1800 różnica po między takimi konfiguracjami przekracza 30% na korzyść i5 10600K.

Edytowane przez DjXbeat

Skoro porównujemy najmocniejsze 6R/12W od Intela to wypadało by wziąć i najmocniejsze 6R/12W od AMD (tak, wiem że różnice będą niewielkie - ale zawsze). A jeżeli już nie patrzymy na konstelacje to w takim razie z punktu widzenia budżetu takie porównanie też nie ma sensu.

Mówisz o 30% różnicy - jakie to są wartości fps odpowiednio? 60 vs 80 czy 150 vs 200?

• Popieram 3

Skoro porównujemy najmocniejsze 6R/12W od Intela to wypadało by wziąć i najmocniejsze 6R/12W od AMD (tak, wiem że różnice będą niewielkie - ale zawsze). A jeżeli już nie patrzymy na konstelacje to w takim razie z punktu widzenia budżetu takie porównanie też nie ma sensu.

W sieci pojawiło się zestawienie R5 3600 vs i5 10600k ze względu na to, że  R5 3600X nie jest popularny a poza tym różnicę 3600 vs 3600X są marginalne.

Mówisz o 30% różnicy - jakie to są wartości fps odpowiednio? 60 vs 80 czy 150 vs 200?

43fps vs 56fps na RX 5700XT.

Wczoraj bawiłem się i5 10600K @ 5.2Ghz, cache 5.0Ghz z ram 4000cl 16-16-16 36 2T 320TRFC i takie połączenie zostawia Ryśka 3600@ 4.4Ghz + 3800Mhz 16-17-16-32 1T 304TRFC o ponad 18%

No dobrze.... 18%, ale to mówimy nie o 10400f a o 10600K za ~1,5k, right? to rysiek 3600 dubluje dziada ceną niższą o 38% nie wspominając o reszcie platformy. :bicz:

Faktem jest to że AMD nie ma za bardzo czym wyżej walczyć w "gamingu" i dalej tam przegrywa.

Ale jeśli mówimy o segmencie średnim to nowa generacja nic nie wniosła, gdyby ceny tego 10600K były niższe to intel by owszem namieszał, a tak to taki grzaniec w ich stylu. Tak samo jeśli ktoś w tej chwili posiada 8/9 gen to zmiana platformy w tym momencie w stosunku do kosztów mija się z celem.

• Popieram 1

No dobrze.... 18%, ale to mówimy nie o 10400f a o 10600K za ~1,5k, right?

10400F z pamięcią 2666Mhz jest i tak wydajniejszy w grach od R5 3600 a procesory kosztują mniej/więcej tyle samo.

Lada moment wejdą chipsety B i H a co za tym idzie pojawią się płyty główne w kwocie 350-400zł więc obydwie platformy złożysz za takie same pieniądze.

Edytowane przez DjXbeat

Zakładając, że 3600 nie stanieje, a przecież w obecnej cenie jest na rynku od długiego czasu. Pożyjemy zobaczymy. Nie muszę przypominać jak staniały 2600 po premierze nowych modeli, a jak by nie patrzeć amd szykuje kilka nowych procków. 

procent to procent oczywiscie ma znaczenie czy ryzen startuje od 50 fps czy od 300 ;)

43fps vs 56fps na RX 5700XT.

To teraz powiedz mi - ale tak szczerze: widzisz różnicę między 43 a 56 fps (chodzi mi oczywiście o płynność obrazu i feeling gry, bo że 43 =/= 56 to ja wiem)?

To teraz powiedz mi - ale tak szczerze: widzisz różnicę między 43 a 56 fps (chodzi mi oczywiście o płynność obrazu i feeling gry, bo że 43 =/= 56 to ja wiem)?

Jak najbardziej bo za ilością fps idzie również obsługa freesync gdzie akurat na testowym monitorze zakres pracy zaczyna się od 54fps.

Aaa, to już inna historia ;) To jeszcze mi powiedz jedno: jakbyś różnice w cenie z płyty Z490 i 10600k przełożył na lepszą grafikę to czy zmieścił by się 2080S w budżecie (tj ± 1000 PLN więcej względem 5700 XT)? Jeżeli tak to czy czasem nie nadrobiłbyś tych brakujących klatek kartą?

i5 10600KF + MSI MPG Z490 Gaming Plus+ Gelid Phantom = 2223zł

R5 3600 + Asus TUF Gaming X-570-Plus + Gelid Phantom = 1883zł

Celowo wybrałem X570/Z490 (nie po to by podnieść koszt) ponieważ obydwa chipsety wspierają PCIE-4.0 i mamy 100% pewność, że na te płyty wejdzie jeszcze po jednej generacji procesorów. W przypadku AMD Zen3 a w przypadku Intela Rocket lake. Rocket dopiero wprowadzi obsługę PCIE-4.0 choć chipset jest już zgodny.

Oczywiście można posadzić R5 3600 na B450 ale zapominamy wtedy o PCIE-4.0 więc konkurencja w tej kwestii jest przed Nami i pojawia się ryzyko, że nie wyjdzie wsparcie dla Zen3

Osobiście uważam, że wybór konfiguracji powinien być ściśle uzależniony od posiadanego monitora.

Jeśli mamy 1440p to lepiej celować w zestaw ze słabszym procesorem i mocniejszą grafiką np R5 3600 + RTX2070S. Jeśli mamy 1080p 144hz to sytuacja odwrotna czyli mocniejszy procesor i słabsza grafika np i5 10600KF + RTX2060S.

Oczywiście kolejną kwestią, dość indywidualną są gry w które zamierzamy grać ;)

Edytowane przez DjXbeat

No to na chwilę obecną sytuacja nie prezentuje się aż tak kolorowo dla AMD jeżeli komuś zależy na PCIe 4. Ten Asus kosztuje ~860 pln więc mocno winduje cenę AM4. Mam nadzieję, że płyty B550 będą jednak zaczynać się poniżej 500 PLN i wtedy - wraz ze spadkiem cen R5 3600 z okazji wejścia XT - uda się w zestawie na AMD przeskoczyć na 2080S...

• Popieram 1

i5 10600KF + MSI MPG Z490 Gaming Plus+ Gelid Phantom = 2223zł

R5 3600 + Asus TUF Gaming X-570-Plus + Gelid Phantom = 1883zł

Celowo wybrałem X570/Z490 (nie po to by podnieść koszt) ponieważ obydwa chipsety wspierają PCIE-4.0 i mamy 100% pewność, że na te płyty wejdzie jeszcze po jednej generacji procesorów. W przypadku AMD Zen3 a w przypadku Intela Rocket lake. Rocket dopiero wprowadzi obsługę PCIE-4.0 choć chipset jest już zgodny.

Oczywiście można posadzić R5 3600 na B450 ale zapominamy wtedy o PCIE-4.0 więc konkurencja w tej kwestii jest przed Nami i pojawia się ryzyko, że nie wyjdzie wsparcie dla Zen3

Osobiście uważam, że wybór konfiguracji powinien być ściśle uzależniony od posiadanego monitora.

Jeśli mamy 1440p to lepiej celować w zestaw ze słabszym procesorem i mocniejszą grafiką np R5 3600 + RTX2070S. Jeśli mamy 1080p 144hz to sytuacja odwrotna czyli mocniejszy procesor i słabsza grafika np i5 10600KF + RTX2060S.

Oczywiście kolejną kwestią, dość indywidualną są gry w które zamierzamy grać ;)

Chcialem napisac, ze X570 A-pro od MSI bylo na promcje w proline ponizej 500 zl, ale potem popatrzylem na recenzje jak to sie grzeje..

Niewazne 

Oczywiście można posadzić R5 3600 na B450 ale zapominamy wtedy o PCIE-4.0

Hallo hallo... a kto tutaj sam na własnej płycie b450 za 250 zeta ( bo tyle kosztowała) odpalał tydzień temu PCI-E 4.0?

Tak, wiem nie dostaną już nowe biosy tej funkcji.. boooooo  jak to było a: "jakość sygnałowana nie dostała certyfikacji %-) ".

No to na chwilę obecną sytuacja nie prezentuje się aż tak kolorowo dla AMD jeżeli komuś zależy na PCIe 4.

Tylko Panowie pytanie zasadnicze! jeśli rozmawiamy o grach (bo chyba rozmawiamy)to po co nam te PCI-E 4.0 na obecnych platformach? czy premiery Ampere czy nowych navi zmienią coś w tym temacie? oświećcie mnie proszę może jestem w błędzie, no i chyba nikt nie chce mi powiedzieć, że nagle do gamingu ssd nvme pci-e 4.0 to jest must have. Jeśli ktoś potrzebuje naprawdę 4.0 już dziś to są to zastosowania profesjonalne, zupełnie inne  platformy i procki pokroju TR.

• Popieram 1

Tylko Panowie pytanie zasadnicze! jeśli rozmawiamy o grach (bo chyba rozmawiamy)to po co nam te PCI-E 4.0 na obecnych platformach? czy premiery Ampere czy nowych navi zmienią coś w tym temacie? oświećcie mnie proszę może jestem w błędzie, no i chyba nikt nie chce mi powiedzieć, że nagle do gamingu ssd nvme pci-e 4.0 to jest must have. Jeśli ktoś potrzebuje naprawdę 4.0 już dziś to są to zastosowania profesjonalne, zupełnie inne  platformy i procki pokroju TR.

Cieszę się, że ktoś o tym wspomniał, bo sam o tym ostatnio myślałem czytając wpisy. Przecież nawet pakując stosunkowo mocną kartę do dziadowskiego pci-e 2.0 nie zobaczymy żadnej, lub co najwyżej w porywach marginalną różnicę względem 3.0 i to przy bardzo mocnych kartach graficznych. To po co komuś na płycie pcie 4.0? Serio ktoś do codziennego użytku potrzebuje tak szybkich dysków? Mam u siebie SSD SATA i NVME i serio nie widzę wielkiej różnicy na co dzień. Może jak ktoś obrabia dużo zdjęć i filmów lub pracuje przy grafice to owszem, przyda mu się to, ale tak poza tym to taki "FICZER". 

• Popieram 2

Jeżeli chodzi o "loadingi" gier bez stopera w ręku nie stwierdzam różnicy między NVME SSD a SATA SSD. Start systemu jest o te kilka sekund szybszy na NVME. Chyba że kolejne generacje grafik już będą na tyle wydajne że pójdzie to wykorzystać...Ale wątpię żeby tak było.

Start systemu jest o te kilka sekund szybszy na NVME

Poważnie? Jak to uzyskałeś?

Po przemyśleniu...

Najtańszy SSD SATA3 na rynku z niepolecanym kontrolerem vs Samsung NVMe na MLC - no to może da radę kilka sekund uzyskać. Ale...

SATA3 Samsung na MLC vs NVMe na MLC - to po kilku testach odpalania systemu wyszło mi poniżej jednej sekundy i miałem wątpliwości czy to nie placebo. Ile by wyszło na PCI-E 4.0? Oczywiście, że tyle samo.