patryk414 3 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Mam pytajne do osób które pracują przy komputerze jak wyglądanie sytułacja z waszymi oczami ,taka praca skodzi waszym oczom ? Cytuj Link to post Share on other sites
AdamZiem 1 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Nie, ale pracuję w okularach, które podobno mają uchronić mój wzrok od takich problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Od 12 lat pracuje przed komputerem, i kisne przed nim w domu. Pracuje bez okularow, z oczami problemu nie mam. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Jednym szkodzi,innym nie. To sprawa wielowątkowa i złożona,więc te odpowiedzi nic ci nie dadzą... Cytuj Link to post Share on other sites
xbk123 818 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Generalnie każda praca na coś szkodzi. Najlepsza byłaby taka na świeżym powietrzu ale nie za ciężka fizycznie i nie obciążająca psychicznie. Mama Cię straszy, że oślepniesz jak będziesz tyle siedział przy kompie? To wszystko zależy od wielu czynników. Ja po 15latach pracy przy kompie nadal mam wzrok lepszy od kilku młodszych osób z biura i znajomych, którzy nie pracowali tyle przy pc. Warto inwestować w dobre monitory i potem je odpowiednio skalibrować itd. Odpowiednio też ustawić skalowanie i wielkość elementów w windzie, wszystko żeby nie wytężać wzroku tylko komfortowo czytać i pracować. I definitywnie czytać negatywne sygnały jakie dają oczy i wtedy robić solidne pauzy. Jak aktualnie masz zdrowe oczy to jak będziesz z głową korzystał z pc to nic Ci nie będzie. Umiar we wszystkim w życiu wskazany. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 to już każdy może mieć inaczej - jednych głowa boli po spędzeniu 2h przed komputerem, inni mogą całe życie pracować i nic im nie będzie. Ja osobiście spędzam dziennie około 10-12h przed kompem i ze wzrokiem problemów nie mam. Ważne jednak są też monitory - jak masz jakieś ścierwo za 300 zł to oczy będą się bardziej męczyły i za 10-15 lat może to wyjść, jak nie wcześniej. Okulary też można zakupić w celu dodatkowej ochrony. Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 (edytowane) jest u nas grafik który mówi że po 4 latach pracy przy komputerze zaczął coraz gorzej widzieć . I jak dobrze pójdzie to jak będzie miał 50lat to bedzie ślepy ,dlatego chcę zmienić prace na fizyczną . Bo mówi że lepiej widzieć ,i mieć bolący kręgosłup od pracy ,fizycznej' ,niż żeby być ślepy i nie mieć wogóle pracy (bo jak ślepy bedzie pracował) Edytowane 7 Czerwca 2018 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 (edytowane) I niesamowicie poruszony historią jakiegoś randoma co ma ból rzopy stwierdziłeś, że należy przeprowadzić śledztwo na forum czy przypadkiem ludzie nie ślepną od monitorów? Aha. Edytowane 7 Czerwca 2018 przez mabrothrax Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 (edytowane) wiem. dlatego pytałem się znajomego co sądzi na ten temat ,a on powiedział tak jak wam napisałem <<ja też pracuje przy komputerze>> Edytowane 7 Czerwca 2018 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 jakbym siedział przy kompie i nic innego nie robił to też bym zdychał. Zacznij uprawiać jakiś sport, co jakiś czas wstań od biurka, popatrz przez okno, daj odpocząć oczom, zamiast wozić du**ę w aucie przesiądź się na rower albo cokolwiek innego, zadbaj o odpowiednie oświetlenie miejsca pracy, dobre monitory i problemów większych nie będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Długa praca przy komputerze (naprawdę długa i codzienna) szkodzi. Tylko niektórzy tutaj piszą,że siedzą godzinami i im nie szkodzi. Niech to powiedzą po 25 latach takiego siedzenia i codziennej,wielogodzinnej pracy przy komputerze. Nie mogę już słuchać tekstów "mnie nie szkodzi". Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 A mnie bawi jak takie śmieszne leśne dziadki stukają laską w podłogę i mówią "hooooo kurłaaaa kiedyś to zobaczysz!". Dla każdego coś dobrego. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Kiedyś to właśnie "nie zobaczy". Z moich doświadczeń wynika,że wszystko w nadmiarze szkodzi... Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Do stwierdzenia że coś w nadmiarze szkodzi nie potrzeba doświadczenia bo wynika to samo z siebie. Jabłka są zdrowe ale nadmiernie spożywane prowadzą do sraczki. "Częste mycie skraca życie" i inne duperele. Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 843 Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Po 10 latach po 8h przed ekranem dziennie wzrok pogorszył mi się o 1.5 dioptrii (wrodzona krótkowzroczność). Jednak nie ze względu na jakąś wyjątkową cechę monitora (LCD), tylko przez własne niedbalstwo: Po pierwsze monitor wysusza powietrze, a skupienie się na pracy przy komputerze powoduje rzadszy odruch mrugania. Po drugie długotrwałe skupianie wzroku na obiekcie o stałej odległości od oczu pogarsza zdolności akomodacji. Po zaczęciu stosowania się do zasad BHP i piętnastominutowej gimnastyki oczu kilka razy w tygodniu, wzrok wrócił do normy. Trzeba pamiętać o przerwach, odpowiedniej odległości od monitora i ustawieniu go na odpowiedniej wysokości, nie szarżować z jasnością ekranu, zadbać o odpowiednie oświetlenie pomieszczenia, itd. Edytowane 8 Czerwca 2018 przez Karister 2 Cytuj Link to post Share on other sites
xbk123 818 Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Dokładnie. Trzeba robić częste pauzy, w trakcie których dobrze jest patrzeć np. za okno na oddalone obiekty. Długotrwałe patrzenie na jeden obiekt w odległości trochę ponad 0.5m przed nami szkodzi bo oko działa trochę na mięsień i jak nie zna niczego innego to później trudno mu się dostosować do patrzenia na coś odległego. Nie przesadzać z jasnością bo będą oczy i głowa bolały. Ja np. swoje monitory do pracy w domu mam ustawione na 20% jasności. Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 jest u nas grafik który mówi że po 4 latach pracy przy komputerze zaczął coraz gorzej widzieć . I jak dobrze pójdzie to jak będzie miał 50lat to bedzie ślepy ,dlatego chcę zmienić prace na fizyczną . Skwituję krótko: xD Odpowiedz sobie na pytanie: jakim autorytem w dziedzinie okulistyki jest grafik komputerowy? Już sam fakt, że uważa że oślepnie przez krótkowzroczność (lol) powinien Ci dać do myślenia. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Xarix - pozostaje sprawa do ustalenia ,co rozumiemy przez "nadmiar". Myślę,że to trzeba rozpatrywać jednak indywidualnie... Cytuj Link to post Share on other sites
K9Mifune 27 Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Zbierając wszystko do kupy co zostało napisane wyżej, pod czym sam się podpisuję: 1. Dobrej jakości monitor/wyświetlacz. Popularne są tu firmy NEC, EIZO, budżet 2-3k za nowe, używki też można. Unikać marketowych, które jeb*ią jasnością, co ma przyciągnąć klientelę (o patrz jasiu, jakie żywe piękne kolory!), taki DELL, nie jest najlepszym wyborem, aczkolwiek jak ogarniesz punkty poniżej to oczy przeżyją. 2. Kalibracja monitora. Najlepiej aby nie była "domowa" tylko od speca, za usługę zapłacisz 100zł? Nie wiem tylko czy kalibracja ma sens przy marketowych monitorach. To już ktoś inny może powie. 3. Ustawienie najniższej komfortowej jasności, nie jechać na 100%, tylko jak najniżej, czasem ustawisz 20% a wciąż świeci jak żarówka. To samemu trzeba ocenić, indywidualnie, bo zależy od osoby, odległości, źródła światła, matrycy i tak dalej. 4. Skalowanie / wielkośc elementów w systemie 5. Odpowiednia odległość od monitora. 6. Zapewnić źródło światła, nie siedzieć po ciemku. Tak aby wyświetlacz nie był jedynym, głównym źródłem światła -> bo skończy się źle. 7. Robić pauzy, np. co godzinę, popatrzeć przez okno, na horyzont, albo tyłek pani CEO w biurowcu obok. 8. Ruszać się, rower czy elektryczna hulajnoga i źru, a nie do auta, a potem przed telewizor. 9. Dieta. = Profit, panienki, kasa, zdrowe oczy. Na wzrok wpływa wiele czynników. Geny, przebyte choroby, jak żyliśmy i żyjemy. Wiele osób jest co ma kiepski wzrok, nosi okulary a przed monitorem nie siedziały nigdy. Spójrz ile jest kobiet co noszą okulary. Nie noszą ich przecież dla urody. Nawet gdy komuś się ten wzrok z jakichś przyczyn pogorszy, to pod kontrolą dobrego lekarza, będzie na tym funkcjonował bez problemów do końca życia. Bliski mi przykład, programisty, 23 lata pracy, robi 14-16 godzin dziennie (zaczynał od kilku monitorów CRT Trititron/Sony, później laptop Sony, teraz MacBook) i wzrok ma świetny. Rzucił papierosy i chwali że widzi kolory lepiej, drzewa są bardziej zielone Jest jak maszyna, ale widać że to kocha. Nie jest też "nerdem", napier**dala się z trzema, robi 100 pompek. Czasy kiedy komputerowcy nie ogarniali życia, przemineły. Teraz to My wprowadzamy trendy. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
rezydent 14 Napisano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 (edytowane) Gdzieś czytałem, że większe monitory 35 calowe LG 21:9 w rozdzielczości 4K mniej męczą oczy i mniej szkodzą niż 13 calowy laptop/ultrabook z 4K. To taki monitor 32:9 jest wręcz błogosławieństwem dla oczów? Edytowane 12 Czerwca 2018 przez rezydent Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Nie jest, jeśli patrzysz na niego z 50-70cm.... Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Pracuję przy kompie od 15 lat, średnio 40-45 h tygodniowo, praca z tekstem, u mnie pogorszenie wzroku nie wystąpiło, ale oczy często dają mi znać, że siadanie do kompa jeszcze wieczorem, po pracy to zły pomysł (zwyczajnie mnie bolą a białka są przekrwione w koncikach). Jeśli nie masz wrodzonych skłonności do rozwinięcia wady wzroku, to przy zachowaniu zasad bhp, o których ktoś pisał wcześniej, i zdrowego rozsądku, nie należy spodziewać się problemów, ale też nie ignoruj sygnałów, które wysyła ci twój organizm. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
xbk123 818 Napisano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Większy monitor jak najbardziej wskazany moim zdaniem. Oczywiście bez przesady. Tylko zawsze też na uwadze, że nie tylko więlkość ale jakość. 4k też ok, bo wszystko wyraźniejsze i ostrzejsze będzie. I odpowiednio ustawić wyżej skalowanie to wtedy np. na takim excelu pracuje się naprawdę komfortowo. Cytuj Link to post Share on other sites
Kathevir 7 Napisano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 W domu nie mam problemu. Gorzej w biurze. Klimatyzacja + kiepski monitor dosłownie po kilku godzinach wypala mi gałki oczne. Nawet się dowiedziałem, że mam syndrom suchego oka i muszę sobie zakrapiać. Klima to zło dla oczu. Cytuj Link to post Share on other sites
annret 0 Napisano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Używacie okularów do komputera? Chciałbym sobie takie zakupić. Możecie polecić jakieś? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts