Daniel_7241 1 Napisano 31 Maja 2018 Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Witam serdecznie! Posiadam komputer z monitorem fullHD LG 24MP59G. Chciałbym dokupić kilka rzeczy, tak aby móc komfortowo oglądać najnowsze filmy blu-ray z dźwiękiem przestrzennym 5.1 i poczuć się jak w kinie Czy jeśli kupię napęd blu-ray do komputera, do tego głośniki w standardzie 5.1 to w zupełności wystarczy do takiego amatorskiego kina domowego? Czy muszę kupić również amplituner i czy w ogóle taki zestaw ma prawo działać? Czy do komputera jest potrzebna karta dźwiękowa czy ta dostępna na płycie Gigabyte Z370 HD3 w zupełności wystarczy? Wiem że na takim małym monitorze nie można mówić o komfortowym oglądaniu filmów ale w przyszłości przestawię się na telewizor lub większy monitor 21:9, a ten zestaw jest tylko tymczasowy Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Cytuj Link to post Share on other sites
canonierka 0 Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 (edytowane) IMHO szkoda kasy, bo efekty z tego będą żadne.Po pierwsze rozmiar monitora będzie warunkował oglądanie filmów z niedużej odległości.Zatem w jaki sposób ustawisz głośniki (mniemam, że komputerowe), aby zgodnie ze sztuką mieć układ 5.1? Cała zabawa polega na takim ustawieniu, aby widz (słuchacz) znalazł się w centrum "akcji"http://kinoplay.pl/gfx/1291559578.9263.gif Przechodziłem podobne dylematy lata wstecz. W tym czasie zmieniłem 2 zestawy (elektronika + głośniki) KD z prawdziwego zdarzenia, przechodząc za każdym razem na poziom wyższy. ZAWSZE czuć było różnicę.Zaczynałem od zestawu głośników podłogowych za +/- 3,5 tyś. i amplitunera ~2,5 tyś. Obecnie oprócz amplitunera i zestawu głośników posiadam jeszcze wzmacniacz (końcówkę mocy) "wspomagającą" kolumny frontowe. Całość gra na 25m2 z TV 50" i szczerze powiem Ci, że ekran mógłby mieć 85-100". Edytowane 4 Czerwca 2018 przez canonierka Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Żebyś autorze wiedział jakie ja mam kino domowe, jak za dużo na kompa wydam... Cytuj Link to post Share on other sites
Daniel_7241 1 Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Dziękuję za odpowiedzi A jeżeli chodzi o zestaw kina domowego to jaki przykładowy byście polecili, który można podłączyć do komputera? Niedługo planuję kupić duży telewizor i tymczasowo podłączyłbym je do kompa aby nie nudzić się wieczorami Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Zestaw amplituner plus głośniki na pewno zagra lepiej niż małe komputerowe głośniczki 5.1. Jaki sprzęt dokładnie zależy od wielkości pomieszczenia w którym będą grały i od budżetu jaki masz na ten cel. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 (edytowane) Pomyśl na czymś takim zestaw na przyszłość z najnowszym systemem Dolby Atmos https://www.premiumsound.pl/onkyo-ht-s5805.html Edytowane 6 Czerwca 2018 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
canonierka 0 Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Dziękuję za odpowiedzi A jeżeli chodzi o zestaw kina domowego to jaki przykładowy byście polecili, który można podłączyć do komputera? Niedługo planuję kupić duży telewizor i tymczasowo podłączyłbym je do kompa aby nie nudzić się wieczorami Nie ma gotowej odpowiedzi. Każdy ma inne preferencje. Dlatego po pierwsze musisz określić budżet a następnie posłuchać zestawów. Osobiście odradzam zestawy "marketowe" typu plastikowe popierdziółki... To już lepiej kupić dobry soundbar. Co do kompa. Możesz go wykorzystać do magazynowania i streamingu plików, ale czy to sensowne? Za chwilę zacznie Ci przeszkadzać hałas generowany przez włączony komp, ew. przycięcia związane z niewydolną siecią, etc. Cytuj Link to post Share on other sites
Daniel_7241 1 Napisano 13 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 A co myślicie na temat projektora do komputera i wyświetlanie filmów na ścianie, czy jakość obrazu będzie o wiele gorsza od ekranu telewizora? I czy do takiego zestawu można podpiąć głośniki 5.1? Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Kolego zależy jaki będzie to projektor i czy użyjesz do niego specjalnego ekranu bo na gołą ścianę to tak średnio no chyba, że uprzednio przygotowałeś ją pod kino domowe . W mojej opinii będzie lepiej niż na tv ale tylko w ciemnym pomieszczeniu. Cytuj Link to post Share on other sites
Fanbober 3 Napisano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Mam kolege co mega fajnie przygotował ścianę pod projektor robi mega wrażenie Cytuj Link to post Share on other sites
canonierka 0 Napisano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Co do ściany, jeśli jest gładka (gładź, regips) i bez pęknięć, możesz ją pomalować dedykowaną farbą projekcyjną (np. Screen Goo)Co do samego pomieszczenia. Wrażenie będzie jak odpowiednio wyeliminujesz źródła światła z zewnątrz (rolety lub zasłony), inaczej tak jak pisał @Szarik - efekt będzie tylko w nocy.Ew. pomyśl o ekranie zwijanym. W dzień, do oglądania TV - telewizor; Do kina domowego rozwijany przed TV ekran.Kolejna kwestia - rzutnik. Nie każdy zrobi efekt WOW (poza przekątną ekranu Cytuj Link to post Share on other sites
4mp3hR 5 Napisano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Bez podanego budżetu nawet nie wiadomo w co celujesz i co da się za to zrobić.Na początku mowa o 5.1 do integry na mobo więc inwestycja za 500 - 1500 zł Ostanie posty już są o projektorze i ekranie + system audio czyli wydatek w okolicach 10.000 zł Edytowane 26 Czerwca 2018 przez 4mp3hR Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Ja sobie niedawno kupiłem Optomę HD 29 Darbee i ekran elektryczny (107 cali). Koszt niecałe 4000. Efekt świetny,nawet przy prześwitujących zasłonach. W tym momencie mogę tylko mówić o efektach,bo jak się będzie technicznie sprawował (awarie),trzeba trochę poczekać... Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 16 Września 2018 Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Jak temat kina domowego bo coś cisza ? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 16 Września 2018 Udostępnij Napisano 16 Września 2018 (edytowane) Ja napisałem co zrobiłem i mam 107 cali na ekranie. Filmów nie oglądam ale sport na takim wymiarze to super sprawa... Edytowane 16 Września 2018 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 17 Września 2018 Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Wiem też mam Ale aż żal nie oglądać dobrych filmów na takim ekranie z dobrym nagłośnieniem, czasem nawet pograć jest fajnie takie GTA 5 to jak w realu ,a Crysis 3 polecam na projektorze w 3D mega to wygląda. Cytuj Link to post Share on other sites
Driveby 33 Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jak się pojawił temat projektora, 'specjalne' ściany, itp., to trochę wyjaśnię, o co chodzi z projektorem, bo już kilka lat używam (aktualnie drugi model) i można to zrobić zdecydowanie prościej z bardzo dobrym efektem. Po pierwsze trzeba mieć miejsce, tak żeby siedzieć dokładnie na przeciwko. Nie trochę z boku, nie pod kątem (z telewizorem tak można), ale na przeciwko. Po drugie trzeba na coś rzucić obraz. Ekrany w cenie <1000 zł można od razu wyrzucić, dobry kosztuje tyle co projektor (3-4k). Ekranu można użyć tylko awaryjnie - jak nie dysponujemy odpowiednią ścianą (zachodzi na nią okno, drzwi, regał, cokolwiek). Dobrze wygładzona i wyszlifowana ściana, pokryta normalną białą farbą matową (najlepiej latex, bo łatwo usunąć zabrudzenia) daje bardzo dobry obraz. Specjalne farby też mogą być, ale na pewno nie są konieczne, jak to niektórzy chcą przekonywać. Pewnie się naczytali, że jak ktoś sobie robi w willi specjalna salę do filmów to i zrobi specjalną farbę, ale czy chcecie mieć w mieszkaniu szary prostokąt na ścianie? Po trzecie dźwięk, ale tu jest jedno słuszne rozwiązanie - amplituner i w zależności od gustu - 5.0, 5.1, 7.1. Do amplitunera na wejście wpinamy komputer, konsolę, telewizję, chromecasta i cokolwiek innego, wyjście idzie na projektor. Jak ktoś bardzo chce, to może kupić amplituner z 2 wyjściami i podłączyć projektor i telewizor. Po czwarte - wybór projektora. Jasność nie więcej niż 2500 lumenów. Jak kupicie projektor mocny projektor do prezentacji to w domu będzie was razić, a jak zjedziecie z jasnością to zniszczycie kolory. A na białej ścianie, z nominalnej odległości, taki 2200 lumenów musi być w trybie eco i dodatkowo minimalnie ściemniony, żeby nie raził. Ważny też jest rozmiar obrazu. Większość modeli z odległości 3-5 metrów da obraz nie większy niż 100", więc jeśli nie macie bardzo dużego pokoju to warto pomyśleć o krótki rzucie (ale niekoniecznie ultrakrótkim, takim dostawianym do ściany) i zrobić sobie 120 lub więcej cali z 3 metrów. No i na koniec rozdzielczość - nie ma co schodzić poniżej fullhd, a 4k na własną odpowiedzialność - jeśli ktoś chce testować na sobie 4k uzyskane z chipa fullhd, rzucającego 4 oddzielne ćwiartki obrazu, to proszę bardzo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Ładnie i konkretnie to napisałeś. Jedno mnie trochę dziwi. Ja mam ekran zwijany https://www.euro.com.pl/akcesoria-do-projektorow-multimedialnych/art-el-f119-16-9.bhtml i naprawdę spisuje się świetnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Driveby 33 Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Ładnie i konkretnie to napisałeś. Jedno mnie trochę dziwi. Ja mam ekran zwijany https://www.euro.com.pl/akcesoria-do-projektorow-multimedialnych/art-el-f119-16-9.bhtml i naprawdę spisuje się świetnie. Z tymi ekranami to jest tak, że pod względem światła powierzchnię mają lepszą, ale od źle przygotowanej ściany, natomiast jakakolwiek nierówność na ekranie rozwijanym (w tanich nagminne) powoduje, że ruchomy obraz na tej nierówności wygląda dramatycznie. I nie mówię tu o filmie, ale o zwykłym przewijaniu tekstu na stronie, które 'wyskakuje' na nierównościach ekranu. Tak więc ekran jest dobry, gdy musimy coś przykryć albo nasza druga połowa woli fioletowe ściany i nie da się przekonać do białego. Inaczej lepiej na ścianie. No i jeszcze jeden mankament - większość ekranów jest mała i ma jeszcze mocno drażniącą czarną obwódkę. I żeby nie było - zamówiłem kiedyś ekran, powiesiłem, potestowałem z 1,5h i go zwinąłem, bo myślałem że się lepiej sprawdzi od ściany, a było gorzej. I 500 zł (nawet coś więcej z transportem) poszło się paść. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts