Lord Arthas 7 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Cześć Komputer rozkładam i sprzedaję, ale chcę sobie dysk zostawić. Czy takiemu dyskowi nic nie stanie się po 5 miesiącach, bądź więcej i czy dane nagle nie znikną ? Z góry dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17812 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Raczej nie powinno się nic stać. Jeśli nie będzie miał przygód w postaci upadku lub wpływu silnego pola magnetycznego. Może warto zainwestować w jakąś kieszeń na ten dysk i mieć go ewentualnie pod ręką. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord Arthas 7 Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Hmm, myślałem, że kieszenie tylko do 2,5 cala. Widzę, że są, ale cena kieszeni to cena dysku, więc chyba nie ma sensu https://www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/kieszenie-na-dyski-16/,,,,,,,sd,1,,,,14642O518117/1/ Mam Seagate barracuda 2tb. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Ogólnie dopiero po kilku latach powierzchnia może się zacząć rozmagnesowywać, lub bity w sektorach oddziaływać na siebie. Co do sposobu przechowywania, najlepiej gdzieś w zamknięciu, gdzie nie będzie ruszany, z daleka od silniejszych pól elektromagnetycznych, czy zmian temperatury. Silikonowe opakowanie może być przydatne, aby ochronić elektronikę przed fizycznymi uszkodzeniami. Następnie wilgoć, tu się przyda hermetyczne opakowanie i pochłaniacze wilgoci. Na koniec napięcia elektrostatyczne, niestety im bardziej suche otoczenie tym o nie łatwiej. Uziemienie przechowywanego dysku może być dość trudne, sam mam jeden pomysł, ale nie mam pojęcia czy byłby skuteczny. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord Arthas 7 Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Ok, dzięki Solidnie zapakuję i schowam u siostry. Szkoda mi go sprzedawać, bo mam tam sporo danych Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Jak się szuka kieszeni w "jedynym słusznym" sklepie to zapłacisz jak za dyskhttp://allegro.pl/czarna-kieszen-na-dysk-3-5-cala-ata-sata-usb-2-0-i6656320039.html http://allegro.pl/4w-kieszen-na-dysk-usb-2-0-sata-hdd-3-5-aluminium-i7131857436.html Edytowane 18 Stycznia 2018 przez chrisplbw Cytuj Link to post Share on other sites
Lord Arthas 7 Napisano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Kupiłem 2 razy jakieś przelotki na dysk czy inne rzeczy z allegro. 2 dyski się zepsuły, dlatego wolę kupować w normalnych sklepach, a nie z allegro. Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Te aluminiowe badziewia z allegro w żaden sposób dysku przed drganiami i uszkodzeniem nie zabezpieczają. Kiedyś kupiłem samą kieszeń po Seagate: jest plastikowa, czyli znacznie lepiej tłumi drgania niż aluminium, ma stopki z pianki a sam dysk do kieszeni jest przykręcony na gumowym zawieszeniu. Zresztą w Morele czy X-kom jest takie samo badziewie jak na allegro. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Ja bym w takiej obudowie nie trzymał, jak coś są specjalne silikonowe bumpery 10-20zł Do tego zwykły szczelny pojemnik plastikowy, kilka zł i pochłaniacze wilgoci (tu cena zależnie jaki skład, ale to nie są duże pieniądze) Co do uziemienia, to można wsadzić jakiś większy kawał żelaza do pojemnika plastikowego i podpiąć obudowę przyklejając przewód taśmą, od tego kawałka (sam kawałek uziemić przed tym). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts