mehyy 4 Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Witam, mam problem z nieprecyzyjną myszą w windowsie oraz wszelakich grach. Zmagam się już w problemem od kilku miesięcy co wyklucza problemy softwarowe (windows przeinstalowany XYZ razy, wszelakie sterowniki również). Problem polega na tym że mysz ma jakby lekkiego laga jest nieprecyzyjna- głównie czuć podczas gry w CS gdyż jest to gra która wymaga najbardziej precyzyjnych ruchów. Doszedłem do wniosku; że problemem jest coś związanego z elektrycznością; mianowicie zbiłem CPU voltage do 1.17v i lag myszy minął. Wcześniejsze przywracanie ustawień OC do wartości standardowych skutkowało dalszym występowaniem opóźnienia. Jakiś czas temu testowałem co może być problemem niestety nie doszedłem do rozwiązania; wymieniony został procesor (i5-6600k->i7-6700k) i testowana była inna płyta główna MSI Gaming M3- problem ten sam. Sprzęt i7-6700k (standardowe oc 4.5 ghz 1.3v- temperatury max 53-54 stopnie pod obciążeniem) Gigabyte Z170 Gaming K3 GTX 1060 6GB Hx Fury 2133 mhz -testowany memtestem) Corsair (CX 450m)- z zasilacza gdy przyłoży się ucho słychać ciche piski- czy to normalne? Wyniki wszelakich benchmarków normalne; wręcz ponadprzeciętne;(przykład) http://www.userbenchmark.com/UserRun/5580064 Napięcia z hwinfo65; (bios wskazywał dokładnie te same wartości) http://www.tinypic.pl/jcmal1oqn93d Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu; planuje zakupić zasilacz Be quiet pure power 500w (wersja niemodlularna)- czy będzie to dobry wybór? i czy w ogóle zmiana zasilacza cokolwiek da? Z góry dziękuję za poświęcony czas. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Ja radzę,po tym co napisałeś,wypróbować inną myszkę. To będzie odpowiedź... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
login1969 218 Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Wymieniasz procesory,płyty główne gdzie koszty są nie porównywalnie wyższe niż gdybyś wypróbował inną myszkę tak jak napisał Jarrino.Nie przyszło ci to głowy? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 1 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Wymieniana kilkukrotnie.. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Mnie bardziej chodziło o wymianę (próbę) myszki innego producenta,nawet takiej za 15 zeta. Z takimi też występuje ten problem ? Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 1 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Niestety to nie problem z myszką- testowane Zowie ZA13, SS Sensei i teraz Logitech G203. Cytuj Link to post Share on other sites
Xeinaemm 115 Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Wyłącz akceleracje myszy. Domyślnie windows ma ustawiony tryb "Zwiększ precyzje wskaźnika", który działa na zasadzie intuicyjnego dopasowywania szybkości przemieszczania. Znajdziesz to w Panel Sterownia -> Mysz -> Opcje Wskaźnika. Napisz czy zadziała. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 2 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Wyłączone. Tak jak pisałem przestudiowałem krocie różnych funkcji i odkryłem że problem występuje przy dużym voltage na OC- lecz płytę kiedyś zmieniałem dla testów- brak rozwiązania. Cytuj Link to post Share on other sites
vezovi 0 Napisano 4 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Znam twój ból, mam dokładnie ten sam problem odkąd kupiłem nowy komputer. Myślałem, że winna jest płyta główna, ale skoro piszesz, że wymieniałeś i zero poprawy, to pewnie problem leży gdzieś indziej. Czytałem temat, gdzie koleś wymienił ram i problem ustał, mi nie pomogło, ale spróbuj sam. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Jak masz ustawiony RAM tzn. na AUTO czy Manual, bo ze screena z napięć to przy OC napięcie 1.188 dla RAM-u mogłoby być większe. Pokaż screen z CPU-z zakładka Memory i SPD. Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 4 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) http://www.tinypic.pl/woryrjsw10dm http://www.tinypic.pl/eh5vua07dw1v Ram jest na auto z włączonym XMP- nie ma różnicy czy XMP włączone czy wyłączone. Tesowałem dziś inną kartę graficzną również Gtx 1060- to nie przez kartę graficzną. Ramy również dogłębnie testowane razem jak i pojedynczo. Edytowane 4 Listopada 2017 przez mehyy Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Spróbuj w biosie podnieść napięcia RAM-u na 1.2V tak jak jest to w specyfikacji pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 4 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Zmieniłem, hwinfo nadal wskauje 1.188- bios rowniez. Cpuid mowi 1.2. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Jaką masz wersję biosu? Widzę,że Gigabyte poprawiało dwa razy funkcję Improve DDR XMP compatibility. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 4 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) Koniecznie zaktualizuj bios, można również zaktualizować firmware kontrolerów USB(ASMedia), jeśli jest dostępny a tych można poszukać tutaj http://station-drivers.com/index.php?lang=en Choć to wyższa szkoła jazdy nie zaszkodzi spróbować. Można zaktualizować firmware Intel Management Engine przeznaczony do Twojego chipsetu. W przypadku problemów z kompatybilnością wiele czynników ma znaczenie ale bios to postawa. Jeśli nie pomoże nic, pisz do serwisu Gigabyte, może oni coś poradzą. Edytowane 4 Listopada 2017 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 4 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Bios aktualny, ME i sterowniki Asmedii również, nowszych nie znalazłem. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Nie testowałeś na innych pamięciach RAM, a może to być ich wina. Mnie nie podoba się to, że płyta nie ustawia im napięcia takiego jak w specyfikacji RAM. Test RAM-u może wychodzić bez błędów a jednak jest jakiś konflikt z płytą gł. Miąłem taki przypadek z Kingstonami, wszystko działało bez problemu w grach czy testach, a od czasu do czasu PC włączał się dopiero za drugim podejściem. Po zmianie RAM-u jak ręką odjął. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 4 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) O sterowniki ASMedia tu nie chodzi ale o firmware(bios) kontrolerów. Niestety nie potrafię zidentyfikować jakie układy ASMedia są zainstalowane na Twoje płycie(brak w specyfikacji na stronie) ale myślę, że to ten http://www.station-drivers.com/index.php?option=com_remository&Itemid=352&func=fileinfo&id=3114&lang=fr innego USB 3.1 nie ma. Przy aktualizacji kontrolera mysz i klawiaturę podłącz do portu USB 2.0 a wszystkie inne urządzenia USB warto odłączyć na czas aktualizacji. Sugestia kolegi wyżej ma sens. Warto sprawdzić. Edytowane 4 Listopada 2017 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 4 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) Niestety tego firmware nie da się zainstalować wyskakuje błąd check device vendor i pyta czy zresetować komputer. Wersja kontrolera się zgadza zczytałem z płyty głównej -1142. Spróbuje z tym Ramem ale pewnie to chwile zajmie. Nie mam tego problemu od początku złożenia systemu tylko pojawił się od znikąd- nic nie było podczas tego zmieniane (ramy mogły się uszkodzić?) Edytowane 4 Listopada 2017 przez mehyy Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 4 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Pamięci nie są uszkodzone ale są w jakimś stopniu niekompatybilne z płytą główną(wina bios i producenta). Wymiana kości na inne moduły od innego producenta może rozwiązać Twój problem. Jeśli już będziesz wymieniał kości to najlepiej na te z listy wspieranych przez płytę. Co do kontrolera spróbuj aktualizacji innym plikiem http://www.station-drivers.com/index.php?option=com_remository&Itemid=352&func=fileinfo&id=2351&lang=fr Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 5 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Zaktulalizowano, bez zmian. Cytuj Link to post Share on other sites
50dpi 0 Napisano 5 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) Podbijam. Też mam podobny problem z myszkami. Jakiej myszki bym nie podłączył jest ona nieprecyzyjna. W windowsie akceleracja wyłączona, w grach typu cs:go tez. Wymieniałem podzespoły/myszki - nie pomogło. Wyżej wyczytałem żeby pobawić się napięciem ale też nie pomogło . Dodam, że nie miałem tego problemu parę miesięcy temu. Wszystko było dobrze, miło i przyjemnie wieczorami się grało. Któregoś dnia gdy rano obudziłem się po długiej sesji grania (akurat wtedy cs:go ), zauważyłem, że coś jest nie tak i od razu zerknąłem w opcje myszki ale wszystko było ustawione dobrze zarówno w grze jak i w windowsie. Do dziś nie wiem w czym tkwi przyczyna... rzeczy które próbowałem: *Mark c fix - on/off - nie pomogło *wymiana płyty głównej/procka/kart graf/ramów - nie pomogło *wymiana myszek - nie pomogło *wgrywanie win 7/8/8.1/10 - nie pomogło *zmiana herców w monitorze - nie pomogło *ustatwienia usb w biosie (usb legacy on/off) - nie pomogło , dodam jeszcze, że przy włączonej tej opcji całkowicie nie mogłem zapanować na myszka np. w cs;go *instalacje starszych sterowników intela do usb - nie pomogło *wymiana podkładki - nie pomogło *wgrywanie nowszych wersji jak i zarówno starszych bios - nie pomogło Powoli zaczyna brakować mi pomysłów co mogę zrobić aby pomogło xD Edytowane 5 Listopada 2017 przez 50dpi Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 5 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) Zmienianie opcji w CS Multicore rendering na off wydaje się że poprawia chwilowo działanie myszy, lecz tylko chwilowo. Hmm procesor odciążony reaguje lepiej? Edytowane 5 Listopada 2017 przez mehyy Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 5 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Wszystko w zasadzie podmieniłeś z wyjątkiem zasilacza i obudowy. Coś musi powodować te problemy. Nie masz w pobliżu myszki głośników na biurku albo urządzeń bluetooth, routera, modemu gsm, karta sieciowa wifi/usb też potrafi zakłócać inne urządzenia choć nie powinna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mehyy 4 Napisano 5 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Nie mam nic podobnego. U mnie również jak u kolegi wyżej stało się to nagle i według moich analiz nie było to przyczyną zmiany jakiejkolwiek hardware'owej. Wyczytałem że może to być problem z brakiem uziemienia w mieszkaniu. Kilka miesięcy temu przeprowadzilem się; w obu mieszkaniach gniazdka zerowane nie uziemiane- problem ten sam. Podłączanie komputera do gniazdka z uziemieniem (kuchnia) również nie przynosi rezultatów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts