ShadowN1 0 Napisano 21 Października 2017 Udostępnij Napisano 21 Października 2017 (edytowane) Cześć. Od pewnego czasu mam problem z moim SSD, mianowicie mam praktycznie przez cały czas 100% zużycia. Stawiałem system od nowa już 3 razy i za każdym razem jest to samo. Czasami skacze pomiędzy 20-60%, a czasami jest to 100% non stop przez co nie mogę wejść nawet w menu start, nie mówiąc o włączeniu innych aplikacji. Proszę o pomoc ponieważ męczę się z tym od paru dni i nie mam pojęcia co może być nie tak. Edytowane 21 Października 2017 przez ShadowN1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 21 Października 2017 Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Sprawdź jaka aplikacja z niego korzysta w tym czasie. Może jakieś aktualizacje lub coś w ten deseń. Cytuj Link to post Share on other sites
ShadowN1 0 Napisano 21 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Prawdopodobnie było to winą optymalizacji dostarczania aktualizacji, ale teraz mam z kolei inny problem. Jakiś czas po restarcie wywaliło mi boota i od tego czasu pojawiły się te objawy. Teraz po wyłączeniu tamtej usługi miałem to samo, nie mogłem w ogóle przejść do windowsa, ciągle pojawiał się ten błąd. Póki co jestem po formacie na hdd bo nie mogłem w ogóle uruchomić komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 21 Października 2017 Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Jeśli byś rozważał format SSD, to nie rób go, tylko zrób "Secure erase" (usuwa nieodwracalnie wszystkie dane na wszystkich partycjach na SSD, taki odpowiednik zerowania dla HDD) i postaw na świeżo system (pamiętaj aby odłączyć inne dyski na czas instalacji). Zwykle mniej z tym zachodu niż z szukaniem problemu, zwłaszcza jak na SSD jest tylko system. Smart SSD czysty, ale co to jest za dysk z partycją D i uwaga ? Gdyby się okazało że na nowym systemie problem wróci, to o wiele łatwiej będzie go namierzyć, bo nie będzie żadnych śmieci w systemie. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 22 Października 2017 Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Aktualizowałeś oprogramowanie tego Cruciala ? Jest do tego specjalny program producenta.... Edytowane 22 Października 2017 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 22 Października 2017 Udostępnij Napisano 22 Października 2017 @@jarrino, MU04 to najnowszy bios tego SSD. Cytuj Link to post Share on other sites
ShadowN1 0 Napisano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Dysk D: to 7 letnie HDD, nie używam jego do trzymania ważnych danych. Właśnie będę robił erase SSD, zobaczymy co z tego wyniknie. EDIT: Nie moge wykonac erase disk. SSD widnieje jako unsupported: Edytowane 22 Października 2017 przez ShadowN1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 22 Października 2017 Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Spróbuj może starszej wersji dostępnej - tutaj http://www.majorgeeks.com/files/details/parted_magic.html Ja osobiście miałem jakieś dziwne problemy z kilkoma nowszymi. Nie mówię tutaj o Secure Erase ale z kompatybilnością sprzętu. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 22 Października 2017 Udostępnij Napisano 22 Października 2017 spróbuj starszej wersji, np patret magic 2012_2_19 lub coś z okolic, ja sam mam 2013_08_01 i nie miałem problemów z SE MX200 250GB, może to fastboot, lub secoreboot windowsa coś bruździ ? instrukcja https://www.youtube.com/watch?v=udxNL6sCuDQ Cytuj Link to post Share on other sites
ShadowN1 0 Napisano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Na starszej wersji mam to samo . Probowalem zmienic tryb bootowania z uefi + legacy na samo uefi, ale to tez nie przynioslo zadnego efektu. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 22 Października 2017 Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Nie wiem jak tam masz w bios/uefi. Masz możliwość ustawienia tego dysku w tryb ide na czas operacji z parted magic? Spróbuj może to pomoże. Cytuj Link to post Share on other sites
ShadowN1 0 Napisano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Ustawilem Sata Mode na IDE, nadal nic... Wszystkie dyski wyswietla, oprocz SSD Cruciala. Edytowane 22 Października 2017 przez ShadowN1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 22 Października 2017 Udostępnij Napisano 22 Października 2017 może by tak odpalić ubuntu z LIVECD, odpalić Gparted i usunąć całe MBR czy GPT, cokolwiek tam siedzi an tym MX200 ? i wtedy wrócić do patret magic spróbować znowu secure erase Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 22 Października 2017 Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Nie wydaje mi się żeby to miało wpływ, może to wina kontrolera Sata. W końcu tam 4 dyski są i tak prawdę mówiąc nie wiemy do czego podłączone. Może ma w swojej płycie natywny i jakiś dodatkowy. Ostateczna ostateczność to podpiąć ten dysk ssd w miejsce któregoś z tych wykrytych. Może to jest jakiś trop. Kończą mi się pomysły. Cytuj Link to post Share on other sites
ShadowN1 0 Napisano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2017 (edytowane) Dysku nadal mi nie wykrywało w Parted Magic, więc wziąłem się za zmienianie kabli SATA. Przy przepinaniu kabla od HDD zauważyłem, że plastikowa obudowa wejścia jest lekko nadłamana, ale czy to mogłoby być problemem? Zrobiłem kolejny format tym razem znowu na SSD i wszystko wydaje się być w porządku. EDIT: Problem powrócił ponownie. Wczoraj w nocy wyłączyłem komputer normalnie, bez żadnych problemów. Dzisiaj włączam rano komputer i znowu boot trwał z 5 minut, a dysk ponownie chodzi na 100% i cały system jest zamulony. Edytowane 26 Października 2017 przez ShadowN1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 26 Października 2017 Udostępnij Napisano 26 Października 2017 mi na MX200 wszystko działa, albo coś z flagami, partycjami nie tak, albo nie mam pojęcia, crucial SE instrukcja Cytuj Link to post Share on other sites
ShadowN1 0 Napisano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2017 (edytowane) Zauważyłem, że dzieje się to za każdym razem gdy komputer nie chce się wyłączyć. Ekran gaśnie, ale PC chodzi dalej - może to coś z zasilaczem? Po tym komputer włącza się wolno i mam 100% zużycie dysku. Edytowane 27 Października 2017 przez ShadowN1 Cytuj Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 A może weź ctrl+alt+del i zobacz jaki proces obciąża ten dysk. To windows 10? Te objawy, że ekran gaśnie, a komputer dalej chodzi ... u mnie takie powodowała hibernacja. Po wyłączeniu wszystko było ok. Może spróbuj, na google znajdziesz wskazówki. Cytuj Link to post Share on other sites
ShadowN1 0 Napisano 28 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2017 No najlepsze jest to, że żaden proces mi nie zżera tego dysku. Wszystkiego już próbowałem. Problem wystąpił nagle, i bankowo nie jest to problem softwarowy tylko hardwarowy. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 no to nie zostaje nic jak wysłać na gwarancje, masz jakiś inny dysk aby nie zostać bez PC na kilka tygodni ? jak nie przyjmuje komendy ata Secure erase, to może coś z kontrolerem być nie tak, lub jakąś flagą i nic na to nie poradzimy. W SMART nic nie ma, proces jak mówisz też nie, więc jest to jakieś abnormalne zachowanie = gwarancja... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts