Quantinum 0 Napisano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 moj pc : e5200 @3.0 p31 GAINWARD 4850 DDR5 ocz 2x2 800mhz ocz 500w dysk : WD 80GB ATA. dysk ma z 6-7 lat , ale nie starczylo mi pieniazkow na zakup nowego :| moze on spowalniac to wszystko , czy w grach ma to raczej małe znaczenie? @torture - udało się GO naprawić Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 raczej na 100% bo co innego a jakie masz wyniki w 3DMark06 ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Żeby choć było wiadomo jaki system. Na mój gust to przyczyn spowolnienia bym szukał w okolicach RAM-u - nawet nie o ilość (i ew konfigurację przełączników loadera), a bardziej o jej ustawienia, mi chodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Darodaredevil 1 Napisano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 bez wątpienia go spowalnia. Kazdy niemal obecny dysk jest o niebo wydajniejszy. Jak nie potrzeba ci duzo miejsca to bierz WD Caviar 320GB z 16MB cache a jak chcesz super wydajnosc to Seagate 7200.12 500GB, to za raptorem jeden z najwydajnieszych HDD na rynku., Cytuj Link to post Share on other sites
Quantinum 0 Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 czytajcie ze zrozumieniem mowilem że nie mam pieniędzy , a pc nie jest jeszcze zlozony do konca , ale bez przesady chyba , nie bedzie mi chyba zwalniał o 100% pracy kompa...w np. farcry2 i tak bd mogl chyba sie cieszyc mega plynnoscią Cytuj Link to post Share on other sites
Luk.ot 0 Napisano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Witam, Czy masz SSD (ang. Solid State Drive) czy tradycyjnego twardziela jest on najwolniejszym i najbardziej spowalniającym elementem w komputerze, jaki by nie był jest za wolny Odnośnie w miarę taniej opcji, zdecydowanie zalecam sprzedaż aktualnie posiadanego HDD i zakup również używanego sprzęta tyle że na Serial ATA (za 80 ATA kupisz 160 S-ATA). I obowiązkowa reinstalacja systemu z wykorzystaniem sterowników AHCI. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Quantinum 0 Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 jaka reinstalacja?? :? :? :? Cytuj Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Luk.ot sugeruje, że gdybyś kupił S-ATA, to ma on pracować nie na kontrolerze działającym w trybie emulacji IDE, a własnym ( S-ATA). Tego zaś nie da się zmienić bez reinstalacji - czy to podając sterownik trybu tekstowego z dyskietki, czy używając go ze scalonej nLite płyty instalacyjnej. Cytuj Link to post Share on other sites
Quantinum 0 Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 kurcze ...nic z tego nie rozumiem :shock: Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Chodzi o format (podczas którego wciskasz F6 i na dyskietce wgrywasz sterowniki AHCI lub integrujesz ten sterownik z płytą instalacyjną za pomocą nLite -> http://www.purepc.pl/node/881). Cytuj Link to post Share on other sites
soulburner 5 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 SATA, czy nie SATA, to chyba najmniejszy problem Ja do niedawna nie zdawałem sobie sprawy z tego, jak bardzo duży wpływ na szybkość działania komputera ma wydajność dysku twardego. Oczywiście, jak uruchomisz jakąś grę, to przy posiadanej ilości pamięci raczej będzie ona działać płynnie, a jedynie długo ładować mapy. Chociaż... w np. FarCry 2, gdzie mapa dogrywana jest cały czas na bieżąco gra może trochę rwać. Niedawno, przez jakiś czas pracowałem na komputerze znajomego - i nie był to wcale słaby sprzęt (Athlon 4800+, 1GB RAM, 780G), jednak z powodu starej i trochę zajeżdżonej Barracudy IV 40GB praca na nim nie należała do przyjemności - wszystko odbywało się bardzo wolno, a dysk rzeźbił przy byle czynnościach niesamowicie. Oczywiście, kiedy już coś się z tego dysku dograło, działało wydajnie. Wystarczyła zmiana na Barracudę .9 160GB ATA, żeby komputer dostał skrzydeł - system uruchamia się 2x szybciej, programy startują wielokrotnie żwawiej (start Firefoksa nie oznacza zablokowania komputera na blisko 15 sekund ), itd. Reasumując Tak, Twój dysk może być powodem takiej-sobie wydajności komputera, co również możesz odczuć w niektórych grach. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts