Popularne posty FeX 6347 Napisano 3 Stycznia 2016 Popularne posty Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Recenzja HyperX Cloud Na samym początku chcę poinformować, że recenzja powstała spontanicznie, a słuchawki zostały przeze mnie zakupione, nie otrzymałem ich, ani nie wypożyczyłem, a na moją ocenę nie miały wpływu osoby trzecie. Od kiedy tylko bardziej zainteresowałem się słuchawkami zauważyłem, że słuchawki z wbudowanym mikrofonem czyli tzw. headsety bardzo często odbiegają jakością dźwięku od zwykłych słuchawek, a bronią się jedynie funkcjonalnością. Oczywiście istnieje też wielu ludzi, którzy twierdzą, że nie są żadnymi „audiofilami” i nie ma się nad czym tutaj spuszczać, bo i tak oni tego nie usłyszą… Według mnie takie podejście jest zdrowe, bo zwyczajnie zadowolimy się byle czym i poprzestaniemy już na pierwszym lepszym, tylko czy naprawdę musimy? Czy nie lepiej wybrać jednak produkt, który oferuje dobrą jakość w każdym aspekcie? Pośród oceanu bardzo popularnej bazarowej chińszczyzny markowanej takimi firmami, jak Logitech, SteelSeries, Razer itp. egzystują jeszcze „produkty” takich firm, jak Kingston czy Qpad. Dlaczego „produkty” spytacie? Wynika to z faktu, że firmy te po prostu wykorzystały bardzo dobry i tani produkt, którym są słuchawki Takstar Pro80 i dzięki rebrandowi mogą one trafić do większej rzeszy klientów wypierając przy tym te plastikowe zabawki „dla graczy”. Z tego względu dzisiaj pod obiektywną lupę biorę słuchawki HyperX Cloud w wersji I. Pierwszy raz te słuchawki kupiłem w marcu bite 9 miesięcy temu i wróciłem do nich jeszcze w czerwcu, no i w grudniu Słuchawki były testowane na sprzętach:- Cayin HA-3- Audiolab M-DAC- AIM SC8000- ALC1200Dość już pitolenia, zaczynajmy 1. Opakowanie i zawartość Każdy z nas ma chyba coś ze snoba, a ja przynajmniej przyznaję się do tego bez bicia, więc myślę, że zrozumiecie moje podejście do sprawy Otrzymując te słuchawki już na wstępie mamy bardzo pozytywne wrażenie trzymając w ręku dość ciężkie pudełko. Potem jest tylko lepiej. Z kartonu wyłania się sztywne, masywne pudełko bardzo fajnie wykonane ze sporym napisem „HyperX”. http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_744/gallery_32061_744_3947521.jpg Zdejmując pokrywę naszym oczom ukazuje się zawartość w stylu „klasy premium”. Miałem do czynienia z wieloma słuchawkami za znacznie większe pieniądze i byłem totalnie zaskoczony tym, co widzę w produkcie za 300zł, a w czasie promocji nawet za 239zł. W środku wszystkie elementy mają swoje miejsce, a profilowane piankowe wyłożenie to wisienka na torcie. Może i głupota, ale japa się cieszy http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_744/gallery_32061_744_2282050.jpg Producent w zestawie ze słuchawkami oferuje nam całkiem niezły arsenał akcesoriów:- odpinany mikrofon- przedłużacz z pilotem- przedłużacz bez pilota- rozdzielacz jack 4pin -> 2 x jack 3pin- adapter samolotowy- dodatkowa para nausznic welurowych- pokrowiec wykonany z tiulu siatkowego http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_744/gallery_32061_744_3045617.jpg 2. Wykonanie Kingston nie przestaje mnie zaskakiwać. Po prostu wziął całkiem nieźle wykonane Takstary Pro80 i je zwyczajnie poprawił. Użyte materiały nie są już tak kiczowato błyszczące, wykończenie ma fakturę gumowanego tworzywa. Słuchawki te posiadają metalowe kopułki w muszlach oraz pałąk i widełki mocujące muszle. http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_744/gallery_32061_744_712017.jpg Musze przyznać, że regulacja pałąka jest dużo sztywniejsza od obecnie posiadanego egzemplarza Takstar Pro80, którego regulację musiałem lekko zmodyfikować, aby była sztywniejsza. W HyperX bardzo dobre wrażenie robi obszyty pałąk, który posiada na całej długości miękkie wyłożenie z gąbki, a użyty materiał skóropodobny jest całkiem przyjemny. http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_744/gallery_32061_744_2686210.jpg http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_744/gallery_32061_744_1975651.jpg Niestety nie pozbawiono pałąka pewnej wady, która dotyczyła pierwszej wersji Pro80, czyli nieduża regulacja pałąka. O ile w Pro80 V2 jest ona spora i tutaj każdy znajdzie dla siebie ustawienie, tak w HyperX oraz Pro80 V1 dochodzimy do sytuacji, gdy pałąk musi być maksymalnie rozsunięty, aby słuchawki dobrze leżały na głowie. Osoby ze sporymi głowami mogą mieć mały problem. Na dużą pochwałę zasługują nausznice skórkowe, które są miękkie oraz mają odpowiednią wielkość i wysokość. http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_744/gallery_32061_744_2107387.jpg Pady są wymienne. Kabel słuchawek jest dość sztywny, posiada oplot oraz zakończony jest dwoma wtyczkami dla słuchawek i mikrofonu. Same akcesoria są wykonane dość budżetowo, ale w tej cenie nie spodziewałem się niczego ponad to, co otrzymujemy. 3. Funkcjonalność Słuchawki posiadają odpinany mikrofon, dzięki czemu HyperX Cloud mogą w kilka sekund przemienić się ze słuchawek w headset i na odwrót. Umożliwia to też zastosowanie innego mikrofonu, ale wymaga to trochę kombinacji, bo gniazdo jest wpuszczone kilka mm w muszle. Przeprowadziłem parę nagrań mikrofonem na integrze ALC1200 i muszę przyznać, że mikrofon jest przeciętny. Zwyczajnie szumi mniej lub bardziej w zależności od wybranego wzmocnienia, im mniejsze tym jest zauważalnie lepiej. Nie ma problemu, żeby się dogadać, czy zrozumieć naszą mowę, nie jest to wada, która uniemożliwia korzystanie, nie ma tragedii. Ot po prostu istnieją lepsze mikrofony. W każdym razie funkcjonalność headsetu jest zachowana. http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_744/gallery_32061_744_3247170.jpg http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_744/gallery_32061_744_33643.jpg http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_744/gallery_32061_744_2120551.jpg 4. Dźwięk Dochodzimy do punktu, który jest chyba najmocniejszą stroną słuchawek. Brzmienie jakie oferują te słuchawki jest naprawdę bardzo dobre, a jeśli weźmiemy pod uwagę ile trzeba za nie zapłacić to mamy jednego z moich faworytów w swej cenie Bas jest przyjemnie zaznaczony, nieco podbity, daje o sobie znać kiedy tego potrzeba. Średnica jest obecna, nie jest mocno wycofana, delikatnie na nią wchodzi bas. Góra jest nieco stonowana, nie tak ostra, jak w Pro80, ale dzięki temu jest wyraźna i szczegółowa bez zbędnego iskrzenia . Pro80 mają nieco bardziej analityczny charakter, bardziej skupione są na monitorowym dźwięku natomiast HyperX to słuchawki bardziej muzykalne, dociążone, bardziej wypełnione w dźwięku. Różnice dźwiękowe między nimi są bezproblemowo zauważalne. HyperXów słucha się naprawdę przyjemnie, nie mam im wiele do zarzucenia, tylko szkoda, że nie grają kropka w kropkę jak Pro80, bo te trochę bardziej mi odpowiadają dźwiękowo. jednak tutaj w grę wchodzą po prostu moje gusta. Słuchawki podłączałem pod Cayina-HA 3, M-DACa, SC8000, ALC1200 oraz LG G2. Według mnie całkiem nieźle się skalują wraz ze źródłem, jednak nie ma co przesadzać i taki Cayin HA-3 i M-DAC to już sporo za dużo, jak na te słuchawki. Dobra integra już wiele dobrego wyciągnie z tych słuchawek, nawet taka ALC892 dawała radę. Dedykowane karty dźwiękowe dodatkowo poprawią dźwięk, ale myślę, że nie warto kupować nic ponad AIMa SC808 do nich. powinny też dobrze czuć się na Xonarach, lekkie rozjaśnienie dźwięku powinno się dobrze sprawdzić. Nawet LG G2 z wyjścia słuchawkowego całkiem nieźle je obsłużył, co daje nam do zrozumienia, że to słuchawki bardzo uniwersalne. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie pograł w tych słuchawkach Nie zauważyłem żadnych problemów podczas gry. Pozycjonowanie oraz szczegółowość dźwięku są na tyle dobre, że nikt nie powinien mieć z nimi problemu, aby usłyszeć to co powinien. Po prostu dobre słuchawki sprawdzą się wszędzie, nie muszą to być „gejmierskie” słuchawki, a HyperX Cloud do takich zaliczyć nie mogę. Wszelkie odgłosy brzmią naturalnie bez zniekształceń czy też przejaskrawień. Po prostu to kawał fajnego sprzętu do grania. 5. Podsumowanie HyperX Cloud to dobry przykład, jak powinno się zaadoptować słuchawki, które już od dobrych 3 lat cieszą się renomą w świecie audio. Twór Kingstona, jako headset jest według mnie kompletny i jestem w stanie wybaczyć mu nieco przeciętny mikrofon. Żałuję, że nie miałem okazji przetestować go na jakiejś karcie, bo może byłoby lepiej. Jeśli ktoś ma zamiar zakupić słuchawki do grania, słuchania muzyki, oglądania filmów to jest to świetna opcja. HyperX Cloud oprócz Superluxa HMC631 nie ma alternatyw w podobnym budżecie, a czasem nawet w sporo wyższym. Wszelkie wspomniane wcześniej słuchawki Logitecha, SteelSeriesa, Razera mogą zwyczajnie czyścić buty HyperX Cloud. Chciałbym, aby jeszcze kiedyś Kingston nas tak miło zaskoczył. http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_744/gallery_32061_744_2667704.jpg Zalety:- świetna jakość dźwięku- bardzo dobra jakość wykonania- niezły komfort- grają dobrze już z integry czy nawet telefonu- sporo akcesoriów- względnie niska cena Wady:- przeciętny mikrofon- nieduża regulacja pałąka 48 Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Jak kiedyś dorwiesz SL-ki to też warto zrecenzować Dobra robota! Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Lewykk Cytuj Link to post Share on other sites
Pepis 1009 Napisano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Ja bym jeszcze podkreślił iż bas stawia na dynamikę, co w połączeniu ze słabszym źródłem brzmi ciągle na dobrym poziomie. Przestrzenie w muzyce także dają rady. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6347 Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 No w sumie przydałoby się o tym wspomnieć. Późna pora też dała o sobie znać Cytuj Link to post Share on other sites
suszin 155 Napisano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Świetna robota FeX. Możesz dopisać do plusów że grają nawet dobrze z integry Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6347 Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Trochę będę musiał rozbudować punkt dźwięk, dzisiaj to ogarne. Poproszę moda to uzupełni. Dobra czekam na edycję recenzji, bo jednak sporo nie dopisałem, a to dość kluczowe info. Cytuj Link to post Share on other sites
simondd 82 Napisano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Jak się sprawdzał u ciebie pilot w tych słuchawkach. Znasz może jakieś lepsze słuchawki od tych (oprócz SL HMC) z pilotem? Cytuj Link to post Share on other sites
suszin 155 Napisano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Pilot najlepiej sprawdza gdy nie jest podłączony do słuchawek i pozostaje w pudełku Edytowane 5 Stycznia 2016 przez suszin 2 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6347 Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Akcesoria, akcesoriami, ale traktuję je jako zbędne gadżety. Wielu osobom się przyda coś takiego, ale dla mnie nic nie zastąpi zwykłego kabla bez zbędnych bajerów, które mogą wprowadzać zakłócenia w przewodniku. W najbliższym czasie dorwę HMC631 wtedy będę mógł coś więcej napisać. Słuchawek z pilotem dosłownie nie znam, no mi raz się zdarzyło kupić Philips SHL5905GY, one miały potencjometr przesuwny i swoją drogą strasznie badziewny kabel, ale grały naprawdę dobrze, jak na 180zł z promocji. Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 FeX - Ta seria SHL5xxx od Philipsa ogólnie jest dobra, miałem okazję przesłuchać tańszych 5205 i 5605 i w swoich cenach były bardzo OK . Szczególnie, jeżeli weźmiemy marketowy poziom. W ogóle mam wrażenie, że ostatnio Philips całkiem fajnie radzi sobie w audio, z całego tego marketowego syfu jest jednym z niewielu na poziomie. Cytuj Link to post Share on other sites
achilles541 4 Napisano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Ten model HyperX Cloud różni się czymś od HyperX Cloud II? Mam tutaj na myśli jakość dźwięku. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6347 Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) To te same słuchawki, tylko do wersji II dodawana jest lipna karta, niewarta uwagi. Po czasie słuchania Pro80 mogę powiedzieć, że chyba jednak bardziej mi się podobają Takstary. Ostrzejsze, bardziej analityczne brzmienie lepiej mi się wpasowuje do elektroniki Szkoda, że pady są przeciętne, nieco gorsze wykonanie, ale dźwiękowo, po prostu dzieje się. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez FeX Cytuj Link to post Share on other sites
enerbe 0 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Posiadam Hyperki od paru miesięcy. Niesamowite. Tyle powinno wystarczyć Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6347 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Teraz mam nowy wzorzec niesamowitości jeśli chodzi o opłacalność, ale HyperX wśród headsetów są bardzo mocną pozycją. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Teraz mam nowy wzorzec niesamowitości jeśli chodzi o opłacalność tzn? Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6347 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Te pcheły od chińczyków - VE MONK, już to pisałem, ale pisać dalej będę - grają, jak porządne słuchawki za 300-400zł. Trudno dostępne, ale 5$ + ship to cena komicznie niska. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez FeX Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 tylko weź pod uwagę to że nie dla każdego dostępne za 5$ a nastukanie paru tysięcy postów na forum typowo audio to nie w kij dmuchnąć Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6347 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 O same posty nie chodzi, bo to potrafi każdy. Jak kupię więcej, to się podzielę. Na razie nabyłem tylko 2 pary, a mogłem więcej Z czego rezerwację na drugą parę już miałem wcześniej u kumpla. Najchętniej bym mu ich nie wysyłał Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 no właśnie wiec dla wszystkich nie dostępne za takie pieniądze a szkoda bo widzę hipe sie kreci na nie Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6347 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) bleck55 przeżyłem już wiele hypów, na różne słuchawki i sprzęty, które często okazywały się nieciekawe albo hype był przesadzony, a same słuchawki były świetne dla niewielu indywidualistów. Muszę przyznać, że ten hype jest inny niż wszystkie moje poprzednie, bo jeszcze nigdy za 5$ nikt nie zaoferował tak wiele. Chwalą się, że nikt im nie podskoczy, no i mają rację... Edytowane 13 Stycznia 2016 przez FeX Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 tylko biorąc standardową cenę dalej jest tak kolorowo ? ? Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6347 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 500$ to nie jest standardowa cena. Sprzedają je cały czas za 5$, tylko mają tak ograniczone ilości, że muszą wprowadzać pewne ograniczenia wśród kupujących. Gdy zgłosisz się do nich i pozytywnie rozpatrzą wiadomość, to zmieniają cenę w zamówieniu na włąściwą cenę 5$ + ship W czasie, gdy dostępna jest tylko cena 500$ słuchawki są niedostępne, po prostu. Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Nie bardzo rozumiem. Te VE MONK da się normalnie dostać czy nie? Rozglądam się właśnie za pchełkami i zaciekawiły mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6347 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Nie kupisz ich tak po prostu. Sprzedawca chce, aby każdy kupujący był użytkownikiem jakiegoś forum audio, właśnie ze względu na tak małą ilość oraz pewnie fakt, że przez użytkowników takiego forum dobre wieści o pchełkach szybciej się rozejdą Poza tym, wypuścili w styczniu 100sztuk, które sprzedały się w kilka godzin. Ja zamawiałem jeszcze w grudniu chyba. Jeśli chodzi o pchełki to ja lepszych nie znam od VE MONK, a słuchałem MX980 oraz MrZ Tomahawk, które uważane są za jedne z najlepszych. Właściwie to miałem kupić jedne lub drugie, ale na szczęście sporo taniej kupiłem VE MONK Naprawdę nie wiem, jak oni to zrobili, ale te pchełki są niesamowite. Wiele w życiu słuchawek miałem/słuchałem, miałem do czynienia z najwyższym high-endem i raptem kilka słuchawek robi na mnie takie wrażenie, jak te małe skurczybyki Edytowane 13 Stycznia 2016 przez FeX Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Czyli w praktyce zwykły śmiertelnik nie ma szans ich dostać. Szkoda. 40zł (wliczając przesyłkę) za słuchawki to nie dużo, zwłaszcza jeśli są tak dobre jak mówisz. EDIT: FeX dałoby się takie zamówienie ogarnąć poprzez Ciebie? Bo jak widzę Ty łapiesz się na to "bycie użytkownikiem jakiegoś forum audio". Jak wyglądałaby sprawa? Edytowane 13 Stycznia 2016 przez kubas246 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts