Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kawał dobrej roboty.

Przyrost klatek po podkręceniu 980 robi wrażenie, karty są naprawdę mocne ze wskazaniem na 980, lecz jeśli chodzi o stosunek wydajność/cena to lepiej dla 290X ponieważ używkę znajdziemy za 1000zł.

Mimo wszystko szacun ze chciało ci się to wszystko robić :) 

A czy różnica pomiędzy 290X i 390 będzie duża? :)

Jeśli ustawisz takie samo taktowanie na 290X i 390X będziesz miał identyczną wydajność!

EDIT

W Battlefield 4 na R9 290X widać błędy na texturach (lewy, prawy róg u dołu) - nie jest to wina oc tylko sterowników!

W Wieśku 3 w jednym miejscu testowym udło mi sie uchwycić sytuację gdzie sterownik AMD nie robi krzywdy i robi krzywdę. Początkowo R9 290X wypada znacznie lepiej od GTX980 ale im dalej w las tym wydajność 980 rosła aż do momentu gdzie GTX980 był wydajniejszy. Relacje CPU-Driver ;)

Edytowane przez DjXbeat

Przy odpowiednio mocnym procku radek  którego można  kupić za ok 1100 zł  używkę z gwarancją   ma doskonałą wydajność wiadomo że gtx 980 jest wydajniejszy ale  kosztuje prawie dwa razy tyle co radek r9 290x Fajny test dzięki :)

Musze sprawdzić na swoim r9 390   Wiedzmina 3 i tą lokalizacje  wydaje mi się że  będę miał zdecydowanie więcej klatek niż r9 290x  mam na myśli minimalny i średni fps

Edytowane przez robertgr1

Jeśłi ktoś ma ochotę samemu może przetestować sobie Wieśka 3.

Tutaj są moje save z gryw tym ten z lokacji testowej Pomiar trwa 30sekund i zaczynamy mierzyć od momentu biegu.

http://www37.zippyshare.com/v/gIgZOV5c/file.html

Musze sprawdzić na swoim r9 390   Wiedzmina 3 i tą lokalizacje  wydaje mi się że  będę miał zdecydowanie więcej klatek niż r9 290x  mam na myśli minimalny i średni fps

Zdziwisz się bo będziesz miał podobną wartość pod warunkiem, że wykonasz idealny pomiar. ;)

Edytowane przez DjXbeat

Rzadko który r9 290x zrobi 1170 na GPU, ja na 1090 mam już temp w W3 las 85 stopni.

Bez ruszania napięcia moja sztuka robi tylko 1080Mhz więc musiałem podbić napięcie +100mv żeby uzyskać te 1170Mhz.

Pomimo takiego taktowania i napięcia temperatura nie przekraczała 80C przy dłuższym użytkowaniu ;)

Jedyny minus takiego OC to pobór prądu. Przy takim taktowaniu mamy wydajność zbliżoną do referencyjnego GTX980 ale pobór prądu jest znacznie większy. Największy pobór zanotowałem w BF4 gdzie R9 290X 1170/1420Mhz +100mv wciągnął z gniazdka 456W. W tej samej lokacji na GTX980@1500/2000Mhz maksymalny pobór to 318W i trzeba dodać, że na 980 wydajność była prawie 20% większa :/

Edytowane przez DjXbeat

Hmm, mój wynik jest bardzo ciekawy na tle twojego, szczególnie biorąc pod uwagę że mam słabszy sprzęt. Zaznaczam, gra w wersji aktualnej, bez żadnych modów, sprzęt z sygnatury, sterowniki crimson beta 15.11.1. Zegary gpu 1150/1500 przy +56mV. Po kolejne MHz muszę już dużo mocniej podbijać napięcie ;)

Mierzone frapsem

OC 1150/1500

min, max, avg

42,  61, 48.519

bez oc 1000/1300

min, max, avg

37,  54, 42.616

Test z oc zrobiłem 3 razy, średni fps był +-0,2, max +-1 min taki sam.

Co ciekawe, Geralt czasem haczy mi o drzewo (pad odłączony a myszy nie ruszam).

A i windows też 10x64.

Edytowane przez MasterBarti

Mierzone frapsem

min, max, avg

42,  61, 48.519

Wynik bardzo zbliżony do 290X 1170/1420Mhz.

Wydaje mi się, że Twój wyniki jest za wysoki jak na takie taktowanie. Z ciekawości sprawdzę czy przywróciłem oryginalne pliki ini. gry bo kiedyś bawiłem się w modowanie :P

Sprawdzałem taktowanie pamięci i po między 1040/1000Mhz a 1040/1300Mhz jest ~2% różnicy w wydajności.

Edytowane przez DjXbeat

Albo HT w i7 ;)

Co ciekawe, Geralt czasem haczy mi o drzewo (pad odłączony a myszy nie ruszam).

To normalne. U mnie przy każdym z pomiarów lekko ociera o drzewo z lewej strony ;)

Już wiem czemu masz taki wynik.

Wystarczy poczekać 2-3sekundy dłużej i pomiar jest zawyżony - nie robimy pomiaru w tym samym momencie ;)

Edytowane przez DjXbeat

Ale robiłem 3 pomiary, z tego pozostałe 2 po kolejnym uruchomieniu gry bo dziwnie wysoki wydawał mi się ten wynik na tle twojego i czekałem różną ilość czasu tak pomiędzy 10 a 20s po wczytaniu i miałem wyniki jak pisałem.

Test z oc zrobiłem 3 razy, średni fps był +-0,2, max +-1 min taki sam.

To teraz dam Ci kolejną zagwostkę, bo właśnie zmierzyłem w Crysis 3, tak jak na twoim filmiku i

OC 1150/1500

Min, Max, Avg
43, 104, 61.302

Jeszcze sprawdzę BF4, za chwilę dam znać co mi wyszło. Reszty gier nie mam. Tak się zastanawiam, czy ty na pewno masz 290x albo czy ja 290 :P Ale to zbyt piękne, by było możliwe.

Byłem blisko, u mnie trwał 44343 ms, tak jak myślałem też od wciśnięcia F. Heh, ma się te wyczucie :P Sprawdziłem, mam 2560 shaderów. Czyli r9-290 ;)

Myślałbym, że to może kwestia niezbyt stabilnego twojego OC, ale na domyślnych zegarach również miałem wynik bardzo bliski twojego. Dobra, biorę się za tego BF4. Ciekawe co mi wyjdzie.

BF4 od minięcia framugi. Potwierdzam błąd, miałem tę samą pikselozę co na twoim filmiku.

OC 1150/1500

Frames, Time (ms), Min, Max, Avg
  4744,     60000,  67,  89, 79.067

Hmm, zastanawiam się, czy to faktycznie kwestia optymalizacji pod haswelle, czy może masz coś nie tak z tym 290x.

Jeszcze mi się coś przypomniało, że obiło mi się kiedyś o oczy, że przy 290kach stosunek taktowania pamięci do rdzenia ma też wpływ na wydajność, ale wydawało mi się to głupotą a i tak to było tylko napomniane w poście na jakimś zagranicznym forum, bez żadnego potwierdzenia.

PS: Sprawdź ile masz shaderów w gpu-z.

Crysis 3, dokładne 45s od popchnięcia wagonu

OC1150/1500

Frames, Time (ms), Min, Max, Avg
  2751,     45000,  42, 105, 61.133

Potwierdzam błąd, miałem tę samą pikselozę co na twoim filmiku.

Możliwe, że coś jest ze sterami pod Skylake bo inaczej tego nie da się wytłumaczyć.

Z tego co widzę w opisie to: "CPU i5-4690k @4,5 a na nim Scythe Mugen 2"
Chyba nie skylake :D