CraftSkill 6 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Mój dysk Samsung HD502IJ znowu bardzo brzęczy... Gdy pod śrubki dałem gumowe podkładki problem znikł ale teraz znowu się ujawnił. Pomocy! Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Daj kolejne podkładki lub odłącz dysk od zasilacza, nie będzie brzęczeć... Daj screen smart na wypadek ( ale raczej poprawa mocowania powinna pomóc, bo ten dysk podobno lubi wpadać w wibracje ) Cytuj Link to post Share on other sites
CraftSkill 6 Napisano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Smart nic nie wskazał, dysk 100% sprawny, dodatkowe podkładki nic nie dały., Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 to jest na pewno brzęczenie, nie chrobotanie ? Chcę screen z SMART-a aby zobaczyć czy na pewno wszystko w porządku ( to że program pokazuje 100% dobry nic nie znaczy, tak samo jak może pokazywać 0% a dysk wystarczy wyzerować i będzie sprawny ) Cytuj Link to post Share on other sites
CraftSkill 6 Napisano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2015 https://imageshack.com/i/pbGRdS0Jp http://imagizer.imageshack.us/a/img909/6762/SX7wsA.png Screeny. Musiał bym ci nagrać jak to brzeczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Może masz coś luźnego w obudowie i drgania dysku wprawiają w drgania jakieś metalowe bzdety, rezonans mechaniczny Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 napisałem ci to już na PW, musi być widoczna tabelka RAW ( spróbuj z programami co ci podałem, bo z tego co dałeś praktycznie nic nie mogę powiedzieć ) Cytuj Link to post Share on other sites
CraftSkill 6 Napisano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2015 http://imageshack.com/a/img907/1516/bs5eNZ.png http://imageshack.com/a/img910/1209/3m4IbP.png Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Października 2015 Udostępnij Napisano 19 Października 2015 nic podejrzanego w SMART nie ma To raczej samo mocowanie dysku ( lub luźne części wpadają w wibracje ) Cytuj Link to post Share on other sites
golin 72 Napisano 19 Października 2015 Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Mała uwaga na przyszłość, do autora jak i innych userów, zapodając screen /y okna programów. Czyli w tym przypadku, rozciągnąć okno programu CrystalDiskInfo, do takiej wielkości, długości czy to na szerokośc, czy długość, do momentu jak zniknął paski rozwijania. I wtedy,zapodaje się jeden odnośnik a nie dwa. Co do meritum sprawy. Upewnić się czy przykręcanie nie poluzowało się, czy da się wyczuć poruszając dysk, czy aby się nie rusza. W samym smart dysku, po wykluczeniu poluzowania mocowania. Można mieć pewne podejrzenia z jednego parametru, czy aby czasem był przyczyną. Mianowicie parametr "OB", ma pewną liczbę z wartości raw. Nie wiem, czy może niezbyt duża liczba kalibracji, ale takiej jakości, mające wpływ na te odgłosy. Czyli podsystem mechaniczny, w pewnych zakresach zaczyna dawać znac o sobie. Też zależy , czy to brzęczenie jest cały czas od włączenia dysku. czy z przerwami. To można będzie coś tam podejrzewać. Może łożyśka, albo jeszcze inne elementy mechaniczne. Czy to taka udana seria albo egzemlaż, zważywszy na czasy, jakie teraz produkują towary. Cytuj Link to post Share on other sites
CraftSkill 6 Napisano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Dysk jest bardzo bardzo solidnie przykręcony. Dziś próbowałem go owinąć w kawał gumy i wsadzic w koszyk i przykręcić. Niestety to samo... Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 20 Października 2015 Udostępnij Napisano 20 Października 2015 (edytowane) Zmień dla dysku ustawienia AAM. W crystaldiskinfo wchodzisz w Funkcję -> Funkcję zaawansowane -> Starowanie funkcjami AAM/APM -> ustawiasz cichy. Jeżeli to nie pomoże to nie widzę już innej opcji. Edytowane 20 Października 2015 przez Werturko Cytuj Link to post Share on other sites
CraftSkill 6 Napisano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2015 (edytowane) A dokadnie co zmienić Edytowane 20 Października 2015 przez CraftSkill Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 20 Października 2015 Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Dopisalem. Cytuj Link to post Share on other sites
CraftSkill 6 Napisano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2015 tak jakby troche się szum zmniejszył Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts