Skocz do zawartości

OFFTOPIC - rozmowy na każdy temat

Recommended Posts

Ktoś chciałby podzielić się interpretacją występów naszego marszałka sejmu? 

Chciał się znów znaleźć w centrum zainteresowania to trochę nazmyślał, kto by się przejmował jakimiś propozycjami rozbioru sąsiedniego państwa, kiedy w stolicy grasują szpiedzy ?

Wczoraj Halicki, mimo przegranej w sądzie, ponownie odmówił rejestracji Kościoła Latającego Potwora Spaghetti, dzisiaj o 1/4 zwiększył Fundusz Kościelny, który miał być zlikwidowany, ale nie zgodziła się na to czarna strona. Jakoś mnie to nie dziwi - też bym się nie zgodził, gdyby organizm, na którym pasożytuję, chciał mi obciąć kasę. Pytanie jednak, czy pijawki powinny mieć w tym sporze prawo głosu ?

• Popieram 2

który miał być zlikwidowany

Nie możemy przecież zapominać że większość mieszkańców kraju nad Wisłą to chrześcijanie! Widać życzą sobie oni żeby część ich dochodów trafiała do kieszeni kościoła dominującej religii. To że ja, czy Ty tego nie chcemy plasuje nas jedynie w nieznaczącej mniejszości. Trzeba więc pogodzić się z tym że dla ogólnego zadowolenia społeczeństwa nie możemy dostać wszystkiego czego chcemy! Inna sprawa, że gdyby wprowadzono osobny podatek kościelny jak w Niemczech to mogłoby się okazać że tych wierzących nie jest aż tak wielu.  

:rotfl:  :rotfl:  :rotfl: 

• Popieram 2

Dodam jeszcze że nawet będąc wierzącym i praktykującym chrześcijaninem niekoniecznie trzeba się opowiadać za rozpasaniem głównie wysokopostawionych kapłanów. Sam mam mieszane uczucia. Widzę problem głównie w rozdysponowywaniu środków a nie samym ich przyznawaniu z budżetu państwa, czyli nas wszystkich. Wydaje mi się że gdyby duchowni kierowali się zasadami prawdziwie chrześcijańskimi to z powodzeniem zastąpiliby znaczną część instytucji charytatywnych i pożytku publicznego. W takiej sytuacji myślę że zarówno chrześcijanie, ateiści jak i normalnie myślący muzułmanie czy wyznawcy każdej z religii nie mieliby nic przeciwko przeznaczaniu części podatków na Kościół.

Stawianie pomnika w Świebodzinie czy kolejnego pomnika Jana Pawła II mimo iż ten tego sobie nie życzył nie ma nic wspólnego z ideą chrześcijańską.

• Popieram 1

Mi wystarczy, że to korwinista, który w każdej wypowiedzi robi z siebie ofiarę, oskarżając o swoje niepowodzenia "żydokomunę, masonerię, TVN i GW".

gdyby wprowadzono osobny podatek kościelny jak w Niemczech to mogłoby się okazać że tych wierzących nie jest aż tak wielu.  

Chyba każdy myślący człowiek, niezależnie od wyznania, jest zwolennikiem takiego rozwiązania, bo jest ono po prostu sprawiedliwe. Nie dziwi również fakt, że tak zaciekle bronią się przed nim czarne stonki, przepraszam, episkopat. 

Nowaj, Twoje zdanie szanuję i po części się zgadzam. Mam tylko jedną prośbę zarówno tutaj jak i na przyszłość. Nie wrzucaj wszystkich duchownych do jednego wora. Znacząca część to na prawdę szlachetni i dobrzy ludzie z których każdy, nie tylko katolik może brać przykład. Niestety ta gorsza część, w sumie podobnie jak w każdej grupie społecznej, jest tak widoczna.

@down - fake jak nic. Ludzie nie są aż tak durni... :D

Edytowane przez NewSky