Skocz do zawartości

OFFTOPIC - rozmowy na każdy temat

Recommended Posts

Fajnie :D

OberModerator, Moderatorzy, Eksperci

Sama elita tutaj udowadnia swoje możliwości intelektualne :D Chyba zaczynam dostrzegać to o czym mówił nie raz decoyek :< Smutne, naprawdę.

Nie mam? Faktycznie duża różnica 50% wobec 67%. Zasugerowałem się kilkoma artykułami, które czytałem. No, ale ja potrafię się przyznać do błędu ;)

Faktycznie duża różnica 50% wobec 67%

Aktualnie obowiązujące stawki akcyzy na niektóre wyroby akcyzowe wynoszą w przypadku:

http://www.finanse.mf.gov.pl/akcyza/stawki-akcyzy

- benzyny silnikowej - 1.565,00 zł/1.000 l,

1L benzyny  = około 1.5 zł akcyzy

1L benzyny = około 5.5 zł

5.5 zł = 100%

1.5 zł = ?

1.5  x  100% = 150 / 5.5 = 27,27%

Nie wiem czy dobrze policzyłem,bo wyszło mi około 27,27%

Edytowane przez eVerest

To teraz dolicz podatki i inne opłaty, wyjdzie 50%. Pomijając fakt, że w PL samo paliwo jest strasznie drogie. Choć to problem chyba całej Europy. Nie wgłębiam się w ten temat, bo to zupełnie nie moja działka, ani tym bardziej zainteresowanie.

Mamy prawie 50% opłat niezwiązanych z kosztem paliwa. Teraz trzeba zadać pytanie ile procent z tych 50% jest zasadne. Podatek niby idzie na drogi, infrastrukturę itd. A prawda taka, że gdyby nie dotacje unijne to dróg dalej byśmy nie mieli, więc gdzieś ta kasa musi iść. Wiadomo, że nie można powiedzieć, że powinniśmy płacić 50% ceny, bo skądś trzeba wziąć kasę, tylko, że te ceny są grubo za wysokie. Ja bym skierował się w kierunku tego co policzyłeś 27,7% - o tyle mniej powinno paliwo kosztować. 

Fajnie się mówi, ale na każdym kroku jakieś podatki, płaci się kilka razy podatek za to samo, a szczerze mówiąc pieniędzy nie widać.

Tak jak dzisiaj słuchałem rozmowy ze Szczurkiem. Mówił o ich planach na opłacanie wojska. Co będzie się równało większym podatkom, bo przecież nikt nie ujmie z obecnych wydatków.

A pewnie znowu będzie tak jak zawsze. Podatek na PL wojsko, a kasa pójdzie na zbrojenie Iraku czy tam innych państw. Bo PL bogata i da każdemu...

Nowaj

Daj już sobie siana, bo nudny się robisz. Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to albo zmień temat na inny, albo wróć później...

Edytowane przez Johny3

Do tej pory się nie odzywałem ale już znieść tego nie mogę.

Żałosny jesteś, zaraz ja mogę zacząć Ciebie wyzywać

Czy w jakikolwiek sposób Cie wyzywam? Wyrażam tylko swoją opinię do której prawo daje mi Konstytucja RP (czyli odpowiednia komórka)

Chłopcze Ty masz chyba już jakieś omamy w stosunku do swojej osoby. Cały wredny system się na Ciebie uwziął i nikt biednego 17-latka nie rozumie.

Piszesz jakieś pierdoły jak to młodzi są pokrzywdzeni przez dzisiejsze społeczeństwo. Niestety, większość młodych ludzi to idioci, którzy całą swoją opinię bazują na tym co przczytają na Kwejku albo Demotywatorach.

Nawiązując do sytuacji z BMW: jak Ty na prawdę masz takie podejście do świata rzeczywistego, czy po prostu się buntujesz dla idei?

Większość Twoich wypowiedzi to błędy merytoryczne i przypuszczenia a zarzucasz innym niekompetencję? 

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że takie zachowanie jest promowane przez rodziców naszej "złotej młodzieży" 

Panie w szkole GUPIA!

Świat GUPI!

System GUPI!

Nikt mojego synka nie rozumie a on taki mądry i dobry.

Ja na prawdę Wam współczuję, jesteście inwalidami, przez miłość Waszych bliskich....

• Popieram 6

1. Cóż, żyjcie dalej w swoim świecie,

2. Nie mam 17 lat,

3. Sygnaturka Synergii - 1 punkt tym razem,

4. Fajnie, też pozdrówcie matki, niech dalej uczą i niech im się dobrze wiedzie,

5. Wklejam na dobranoc i wyłączam się z tego tematu, bo nie warto (patrz punkt 3.).

http://www.lideria.pl/img_big/111506.jpg

PS. Tak mi się teraz dadulek nasunęło w związku z Twoim postem. Pomijając fakt, że na swój sposób mnie obraziłeś we wcześniejszym poście. 

Nie chcę mówić kto póki co jest najbardziej nieporadny życiowo. Najbardziej narzekają ludzie, którzy ukończyli studia, powiedzmy ci 24/25. latkowie. 

Mam wrażenie, że w moim roczniku, pomimo ogromnej ilości płytko myślących ludzi, jest wielu zauważających problem i próbujących z tym walczyć w lepszy bądź gorszy sposób. Ja tam mam swój plan na życie (o dziwo sam go sobie zbudowałem, a nie innych - szok, prawda?) i będę sobie, mam nadzieję, żył, a nie tylko egzystował.

Poza tym kolejny raz, już nawet nie liczę który, odnosisz się do nieszczęsnego BMW. Przeczytaj to co napisałem i pomyśl logicznie sam, nie bazuj na analizie i interpretacji innych, bo jak widzę to kłamstwo 100x powtarzane staje się prawdą, a tak jest w moim przypadku i mojego komentarza dot. BMW.

Jakbyście wszyscy czytali ze zrozumieniem to byście wiedzieli co i kogo miałem na myśli, a nie powtarzali ciągle tego, że ja go bronię, bo to guzik prawda. Powinien za to odpowiedzieć, ale jak/za co/czemu/a czemu nie to już sami sobie znajdźcie, bo nie mam już nawet humoru tego kopiować.

Może i nie mam racji w wielu sprawach, ale logiczną argumentację chętnie przyjmę. Ale logiczną - nie tylko suche fakty, czy znowu czyjąś opinię, która nadal będzie opinią, a nie faktem.

Napisałem o 67% akcyzie itp. na paliwie? Napisałem, ale przyznałem, że zasugerowałem się kilkoma artykułami. Poprawiłem się na 50%, bo tyle wg. portalu e-paliwa wynosi suma akcyzy i podatku. Więc za produkt płacimy o 50% za dużo. Dlatego zadałem kolejne pytanie zmuszające do refleksji i analizy - Ile z tych 50% jest zasadne, a ile to bezsensowne napychanie kieszeni urzędnikom i innym ludziom, którzy niekoniecznie są potrzebni w tym łańcuchu dostarczana produktu do konsumenta.

Dobrze wiem, że to tak działa i nikt tego z nas nie zmieni, ale normalnie chyba możemy o tym pogadać?

To by mi się podobało. Każdy przestawia swoje argumenty bez emocji. Ja napisałem luźną notkę o tym co usłyszałem w TV i krótko podsumowałem. Wtedy zamiast rozpocząć dyskusję to niektórzy zaczęli na mnie wjeżdżać tak jakbym co najmniej wygłosił orędzie do narodu, w którym zawarłem opinię całego społeczeństwa, a nie tylko luźną i skromną opinię w Hyde Parku na forum komputerowym. Ja nie mam problemu z dyskusją jeśli prowadzi się ją w ramach ogólnie przyjętych norm.

Śmieszy mnie trochę to, że zarzucacie mi brak merytoryki, potem mówicie o matkach-nauczycielkach krytykując moje pokolenie, a sami zachowujecie się nie lepiej.

Wniosek końcowy, który muszę sobie wbić do głowy - nigdy nie próbuj wygłosić swojej opinii, nawet w luźnym temacie, bo to zawsze kończy się katastrofą. 

Pozdrawiam i dobranoc życzę ;)

Edytowane przez Johny3
4. Fajnie, też pozdrówcie matki, niech dalej uczą i niech im się dobrze wiedzie,

Nie wpieprzaj się tam gdzie Cię nie proszą.

1. Cóż, żyjcie dalej w swoim świecie,

Taki mamy zamiar. 

2. Nie mam 17 lat

Wybacz 18... w sumie to jeszcze gorzej o Tobie świadczy....