Skocz do zawartości

Radeony 6xxx - rozmowy, opinie,..., 6xxx na tle konkurencji.

Gość DANNY_79

Czy AMD 6xxx to udana seria kart, na miarę poprzedniej generacji ?  

147 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy AMD 6xxx to udana seria kart, na miarę poprzedniej generacji ?

• Tak
      99
    • Nie
      33
    • Nie mam zdania
      16

Recommended Posts

nie ma szans - zadnych na podobna wydajnosc

na początku na pewno nie, ale za rok o tej samej porze, nie zdziwiłbym się jakby te zabawki wykosiły grafy, prawdziwym GPU zostawiając tylko 2 najwyższe półki

EDIT: toż to ma iść do lapków i dać się schłodzić, nie może być aż tak gorące

Ale to była prezentacja mobilnego Fusiona. Szykuje się też wersja dla "normalnych" ludzi, takich jak my :D Z jednej strony - łatwiej by było ogarnąć temperatury niż przy integracji w chipsety. Z drugiej znów, TDP 150W takiej jednostki pewnie by odstraszało, nawet gdyby miała wydajność HD5670. Więc nie wiem jak to będzie działać dokładniej. Aha, ten Fusion już będzie w 32nm.

Co do low-endu: http://pclab.pl/news43635.html

Ah ta Rosja :P hehe u nich wszystko jest możliwe, gorzej aby to nie spotkało nas.

drachenfeles@ Co do kolorów to rzeczywiści AMD CPU jest zielone :jupi: dzięki że mnie nawróciłeś. W zasadzie mogłem spojrzeć na pudełko w jakim dostarczyli mi procka xD

Człowiek zbyt szybko pochopne wnioski wysnuwa :D

PS: Torture dla normalnych? Takich jak my? hehehe a my na pewno jesteśmy normalni xD :menda: ? (pytanie retoryczne)

pojęcia pasywny i dobry do kręcenia raczej się wykluczają...

Tylko pozornie :tajniak: Masywne radiatory z pasywek z jakimś bezgłośnym wentylem 120mm (np noctua) potrafią zdziałać cuda.

Pasywny gigabyte 4850 z zamontowanym wentylem kręcił się jak głupi nie raz w granice nie osiągalne dla sklepowych schładzaczy.

Jak dla mnie seria 6xxx to z jednej strony rozczarowanie a z drugiej bardzo udana seria.

Udana bo postęp względem poprzedniej i konkurencji jest moim zdaniem spory. Jeżeli między 69xx a 58xx będzie taka lub większa różnica jak między 68xx i 57xx to AMD odwaliło kawał dobrej roboty. Do tego dochodzi malutki rozmiar chipa względem konkurencji a więc i możliwości trzymania cen w garści.

Rozczarowanie, bo jednak oczekiwałem większej ilości teselatorów i troszkę wyższej wydajności.

Bardzo nie podoba mi się też nowa numeracja. Nawet na portalach IT widziałem już dziesiątki komentarzy w stylu "co to za postęp? słabsza niż poprzednia generacja!".

Wykresy porównawcze 5700 do 6700 od razu pokazywały by spory postęp w wydajności nawet dla laika.

Ja tam zadnego zmniejszenia jednostek nie zaobserwowalem, teraz 4 shadery skladaja sie na unifikowany a wczesniej 5:

5850 1440/5=288

6870 1120/4= 280 + zegar 900 i mamy niby przyrost. chcialbym widziec jak zachowalbym sie 6870 vs 5850 z tymi samymi zegarami, 6870 ma 16TMU mniej wiec..

Narazie wydajnosc w dx11 jest troszke smieszna , tak samo jak 460 - bo co tu ukrywac te kraty sa tylko by bylo, rownie dobrze moglyby nie miec dx11 i mozna by dzieki temu zaoszczedzic troche na ilosci tranzystorow.

Jestem ciekaw ile shaderow walna w 6970 - 2k?(500) albo 1600(400) i jakis to wzrost wydajnosci bedzie.

Jak na dzis dzien to 68xx jest slabiutkie, 460 768 cyclone kosztuje 620zl a roznica góra 5 klatek(gpu 880@1V) jest niezauwazalna, chyba ze w metro gdzie 68xx i tak zostanie zarzniete w dx11, o ungine heaven w extreme tesselation nie mowie.

68xx jest slabiutkie, 460 768 cyclone kosztuje 620zl a roznica góra 5 klatek(gpu 880@1V) jest niezauwazalna

Jak zwykle to samo. Oczywiście radeony się nie będą podkręcać.

Porównujmy zawsze wyniki bez OC i to daje nam prawdziwy obraz sytuacji. 6850 jest porównywalny lub szybszy od 460 1gb o 768 nie wspominając.

6850 po oc dogania 470 więc o czym tu mowa. Zapewne z czasem wyjdą dopicowane wersję z autorskimi układami zasilania/chłodzenia co pozwoli podnieść poprzeczkę jeszcze wyżej.

referencyjny 6870 ma 28cm, niech oni się tak nie rozpędzają, ja mam zamiar 6950/6970 do antca 300 wsadzić (289mm miejsca na kartę wg. producenta)

Najwyżej będzie trza piłować :D hehe.

Tak jak to kiedyś było z moim radkiem (2600) którego próbowałem wsadzić do jakiejś obudowy no name. Trzymał się na piramidce z farb akrylowych i czterech zapałkach.