Skocz do zawartości

Szukam gier z dobrym klimatem fabułą

Recommended Posts

Witam.Poszukuje takich gier jak napisałem w temacie.Mogą to być gry akcji,przygodowe,rpg -ważne żeby miały miodny klimat i fabułę,żeby historia mnie urzekła oraz żeby grafika była dobra/na akceptowalnym poziomie.Mogą to być gry o tematyce postapokaliptycznej itd,klimat może być straszny i ponury.Mogą być również nieprzewidziane zwroty akcji,trudne wybory,trudne do rozwiklania zagadki.Ostatnio zacząłem oglądać serial CSI Kryminalne Zagadki LV i bardzo mo się podoba ale nie wiem jakby sprawdzał się taki motyw w grze.Lubię również gry,w których rozwijamy swoją postać,i zmagamy się z jej trudnosciami.

Od siebie polecę serię przygodówek typu Point and click: Syberia 1 i 2 oraz np. Tajne Akta: Tunguska.

Szczególnie Syberia mnie wciągnęła, właśnie ze względu na fabułę, nie najgorszą grafikę oraz zagadki na dobrym poziomie.

Mafia I, kiedys bardzo mnie wciagnela. Moim zdaniem klimat i fabula na najwyzszym poziomie. Tylko nie wiem czy to zlapie sie w owczesne standardy grafiki :-)

Pozniej (ale to chyba tylko na PS3 jest) Red Dead Redemption. Strasznie mi sie podobaly dialogi i postacie w tej grze.

A ostatnio moim zdaniem bardzo klimatyczne byly gry o batmanie. Batman Arkham Asylum najbardziej. Tylko to jest specyficzny komiksowy swiat. Mnie wciagnelo totalnie, a klimat brudnego swiata jokera az wylewa sie z monitora.

Ja od siebie polecam serię death space. Fabuła wyśmienita, przedstawienie świata mi bardzo do gustu przypadło, troszkę zagadek w formie "puzzli". Do tego lara croft and the guardian of light ale to już specyficzna gra.

Z przygodówek:

Z mocnych staroci "Indiana Jones And The fate Of Atlantis" - grafika przedpotopowa wprawdzie, ale fabuła i wymagany poziom myślenia są miodne.

Już z 3D, choć bez fajerwerków graficznych, "Indiana Jones And The Infernal Machine" lub późniejsze i ładniejsze, choć mniej wciągające "Indiana Jones And Emperor's Tomb".

Z podobnych klimatów Gabriel Knight 3:Blood Of The Sacred, Blood Of The Damned" lub "Tomb Raider: The Last Revelation"

Z innych:

Half Life 1 i 2 w single player, misje single player w Age Of Empires 2 - zabawa na wiele godzin

Ostatnio zagrywam się w Dying light, fajny sandbox z świetnym klimatem, fabuła jak na grę o zombie całkiem znośna choć wiadomo że sztampa. Ale co w grze najważniejsze to spory świat do eksplorowania, masa rzeczy do odkrycia, opłaca się zwiedzać, sporo zadań pobocznych i całkiem straszna mimo ze zombiaki to niby nic, ale tu są w fajny sposób przedstawione, niektóre rodzaje przyprawiają o gęsią skórkę zwłaszcza nocą, w grze jest wyczuwalny ten klimat tajemnicy i czegoś do odkrycia jak w jakimś cRPGu, z ciekawością wchodzi się do nowych miejsc, budynków, podziemi i cały czas ciśnienie jest na stałym wyższym poziomie :) polecam z całego serca, dodatkowo jeśli lubisz postapo to tutaj czuć te stare opuszczone blokowiska, parkingi podziemne, opustoszałe sklepy i obiekty, w połączeniu z sugestywną grafiką i fajnym trybem pogodowym gdzie czasem lunie klimatyczna ulewa i wiatr zawieje a gazownik gdzieś zacharczy za plecami to aż czasem ciarki przechodzą, no i sama rozwałka jest miodna, dziesiątki broni do craftowania i setki zombie to rozmaślenia o beton, roztrzaskania im łbów czy poodcinania kończyn   :)

Edytowane przez jarnuszkiewiczm

W mafie 1,2 grałem i obie części mi się podobały,lecz 2 krótka i zakończenie takie nijakie chyba,że histroia się wyjasni w kolejnej części jeśli takowa będzie i będzie miala coś wspólnego z 2.

O Mass Efectcie słyszałem dużo dobrego i mam zamiar się przyłożyć,i od 1 zaczynając najlepiej grać?

W międzyczasie poszukam syberii i też się trochę rozeznam bo ten tytuł się często przewija:D

Wiedzmina też postaram się sprawdzić bo prawdą jest,że to kultowa gra ale nie wiem czy zaczynać grać w 3 nie przechodząc dwóch poprzednich części?

Narazie pykam w gta 5 i mam 30% dopiero gry za sobą,ale to dlatego,że 2 dni w tygodniu jestem tylko w domu a GTA też ma to "coś" w sobie .Można się usmiac i misje dość ciekawe:D

Zarówno w przypadku Wiedźmina, jak i tym bardziej Mass Effect koniecznie graj zaczynając od pierwszej części. W obu wypadkach gry są ze sobą powiązane, można przenosić sejwy i ma to wpływ na świat gry - wybory itd. Generalnie trylogia ME to w zasadzie integralna całość, Wiedźminy trochę mniej ale w ich wypadku, żeby ogarnąć całość historii, i tak najlepiej grać we wszystkie częsci po kolei, a do tego jeszcze przeczytać opowiadania oraz powieści :) Wtedy dopiero poczujesz mega klimat i ogarniesz całą fabułę,

Skoro tak to może uderzmy w horror :) Proponuję Outlast-zagadek co prawda tam nie ma ale klimat...no-w każdym razie nie odważyłbym się w to grać w ciemności ze słuchawkami na uszach :)

Tomb Raider część I,II,III...Na tych grach się wychowałem.Zagadki niekiedy tak trudne że szukało się dalszej drogi kilkanaście godzin.A dlaczego?Bo nie było wtedy ogólnie dostepnrgo internetu,nie było poradników.Zasypiałem myśląc jak przejsć dalej i budziłem się z tymi samymi myślami.To były gry, to były czasy...Teraz?Ok są bardzo dobre gry są tez słabsze,ale tekiej atmosfery jak wtedy już nie będzie.Chyba już nigdy.

1. Najbardziej serialowe gry to chyba the walking dead i the wolf among us :P Nie są to produkcje typowe :D rozgrywka opiera się właśnie na jakiś małych zagadkach, fabule i wyborach :P można powiedzieć że to takie interaktywne seriale :D

2. Gra która mnie też mega zaskoczyła to BioShock Infinite- grafika no nie jest ponura ale trzeba przyznać, że jest piękna :P Ponadto bardzo dużo akcji i jest to pierwszy fps w jakiego grałem ze świetną fabułą :) 

3.Mroczne fantasy to oczywiście rewelacyjny wiedźmin 2 przy czym to propozycja dość banalna :D

4.Kolejna gra akcji, która jest godna polecenia to Tomb Rider z 2013 roku. Świetnie napisana postać, piękna, nieco mroczna grafika, fabuła może trochę banalna ale gra potrafi wciągnąć

5.Z morcznych gier akcji nie może też zabraknąć świetnego a i mrocznego Batmana.

6.Jeśli lubisz skradanki to nie ma lepszej gry niż Dishonored.

z godnych polecenia będzie jeszcze, fry cry 3, black flag, blacklist, don't starve, state of decay (nie wiem czy można mówić o fabule ale bardzo wciągająca rozgrywka)

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...