Skocz do zawartości

Wiedźmin 3 - płynność gry na Twoim sprzęcie.

Recommended Posts

Jako, że dużo ludzi pyta o płynność działania gry na ich sprzęcie, zarówno tutaj, jak i na głównej stronie benchmark, proponuje zebrać wszystko w jedną całość.

W tym temacie nie zadajemy pytań. Po prostu proszę wszystkich (gdy znajdziecie wolną chwilę) o podzielenie się tym, jak u Was wygląda płynność rozgrywki. Jeszcze lepiej, gdy zamieścicie liczbę klatek/s.

Niech to wygląda mniej więcej w ten sposób :

-------------------------------------------------------------------------------------------

Karta graficzna: asus gtx 770 niekręcona, sterowniki najnowsze

Procesor: i5 4670k @4GHZ

Pamięć: ballistix 8GB 1600MHz

Płynność gry wg Ciebie: Gra chodzi w miarę płynnie, jednak pojawiają się małe przycięcia (możliwe, że winą jest dysk twardy [seagate ST1000DM003], który cały czas podczas gry pracuje). Ogólnie mogłoby być lepiej.

Ilość klatek/s (w miarę możliwości): - Nie sprawdzałem żadnym programem. Na moje oko jest nieco ponad 40 kl/s. Do uzupełnienia

Ustawienia graficzne: 1920x1080 Niestety większość ustawień niskich, tylko detale wysokie. Synchronizacja włączona.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Jeżeli temat się nie przyjmie, proszę o usunięcie.

Edytowane przez madnessmilo

Karta: Gtx 970 gaming nie kręcona, sterowniki najnowsze

Procesor: I5 4690 3,5ghz

Pamięć: Kingston 8gb

Ustawienia graficzne: Gram niestety w rozdzielczości hd ponieważ nie posiadam monitora Full hd tylko gram pod moim 32 calowym telewizorem. W tej rozdzielczości wszystko mam włączone na ultra oraz nvidia hair works

Płynność gry według ciebie: Jestem mile zaskoczony tym jak chodzi mi gra. Ani razu (narazie) nie mialem spadków fps podczas przejeżdżania przez miasto jak i w walce.

Fps: Gralem caly czas z włączonym frapsem i mniej więcej 50 fps mialem najmniej.

• Popieram 1

i5 4690k

Radeon 290 Gigabyte OC Windforce 3x

8gb crucial ballistix 

SSD crucial mx100

Wszystko na Uber, hairworks off, synchronizacja on, ssao, 1920x1080,

Nie mierzyłem ale na oko 45-55fpsów bez żadnych przycięć, nie ważne czy las, miasto czy zasuwanie na koniu.

Ciekawostka po włączeniu hairworks na oko mam 20 klatek

Edytowane przez Radical
  • Popieram 1

Pytanko do autora tematu, może zrobiłby to w taki sposób jak na forum TW? 

Konfiguracja PC:
CPU: model + taktowanie [Ghz]
GPU: model + taktowanie rdzenia [Mhz]
RAM: ilość [Gb] + taktowanie [Mhz]
SSD: tak/nie
RESOLUTION:

PRESET: LOW / MEDIUM / HIGH / ULTRA

Ustawienia graficzne:
VSYNC: 
NVIDIA HAIRWORKS:
SHADOW QUALITY:
TERRAIN QUALITY:
WATER QUALITY:
GRASS DENSITY:
TEXTURE QUALITY:

Postprocessing:
MOTION BLUR:
BLUR:
ANTY-ALIASING:
BLOOM:
SHARPERING:
AMBIENT OCCLUSION:
DEPTH OF FIELD:
CUTSCENE DEPTH OF FIELD:
CHROMATIC ABBERATION:
FOG AND MIST:
VIGNETTING:
LIGHT SHAFTS:

FPS:

Każdy wpisywałby swoje wartości i byoby porównanie ewentualnie podpowiedź dla innych o podobnych konfiguracjach ile można wyciągnąć klatek na danym sprzęcie ;)
  • Popieram 1

i5 4690k @4,0 GHz

GTX 760 Hawk, sterowniki najnowsze

8 GB Kingston 1333MHz

Płynność gry wg Ciebie: Gra chodzi bardzo płynnie, brak spadków płynności animacji oraz błędów.

Ilość klatek/s: - Wedle frapsa, FPS mieści się w przedziale 47-60

Ustawienia graficzne: 1920x1080, Ustawienia Uber wyłącznie z teksturami oraz zasięgiem widoczności roślinności na wysokich.

Opcja HairWork wyłączona. Postprocesy na max.

Siema, gram na takowej specyfikacji.

Karta Graficzna - Sapphire HD 7970 Vapor-X 3GB/ brak OC

Procesor - I5 3570k/ brak OC

Pamięć RAM - 2x4GB Corsair Vegeance 1600Mhz

Płynność gry - Gra chodzi płynnie, bez spadków fps.

Ustawienia graficzne - Maksymalne ustawienia graficzne, wyłączona opcja nividia Hair Works, która powodowała makabryczne spadki fps.

Rozdzielczość - 1280x1014

Ilość klatek - Po wyłączeniu opcji nvidia hair works ilość klatek zwiększyła się i gra chodzi minimalną ilością fps 45 ( sprawdzane programem Action Mirillis )

Pc jak w stopce, Ustawienia gry: 1080p ultra, dystans rysowania roślinności high, cienie high Włosy off, postprocesy high, ogólnie stałe 60 fps. Jednak są miejsca testowe jak miasto novigrad i targ gdzie jest na raz z 50 npc-ów i dużo się dzieje, wówczas dropi do 50 nawet 45kl/s, jest to sporadyczne i mało uciążliwe, to chyba najbardziej wymagajaca lokacja jaką w 10h gry znalazłem więc jest raczej miarodajna i tam polecam się udać na benchmarki, ogólnie jednak wciąż większe dropy mam w wieśku 1 w wyzimie handlowej  :P.  gra chodzi bardzo przyjemnie, aha jak ktoś chce urwać troche klatek to nie wiedzieć czemu jakość wody obciąża bardzo gpu, zmniejszenie na high albo medium to około +10 fps. Między ultra a high nie zauważyłem różnicy, medium to już woda jest troche "twardsza",  skłaniam się by kosztem wody podbić sobie cienie na uber, bo cienie mniej potrzebują a częściej na nie patrze XD

Edytowane przez jarnuszkiewiczm

Pc jak w sygnaturce.

Gra chodzi na średnich suatwieniach 1080p, bez aa, i osiaga średnio 30fpsów.

Dziwi mnie że pare postów wyżej, użytkownik z gtx760 na uber ma 47-60 fps.  A nawet autor tematu na gtx770 gra na niskich. CO jest nie tak z tą grą ?

Dziwi mnie że pare postów wyżej, użytkownik z gtx760 na uber ma 47-60 fps.  A nawet autor tematu na gtx770 gra na niskich. CO jest nie tak z tą grą ?

Wyłącz włosy, hairworks czy coś bo to niszczy całkiem wydajność, a nic nie daje bo te kłaki wyglądają biednie, taka nieudolna podróba tressa 

Edytowane przez jarnuszkiewiczm
  • Popieram 1

Wybacz, nie nadmieniłem wczesniej. hairworks wyłącozne oczywiście.

To na pewno jest wina albo sterowników do gpu, albo samej gry ponieważ GTX 770 powinien ją w ultra ciągnąć w 45 fps. Wczoraj była premiera więc na pewno niebawem wyjdą łatki i sterowniki, także bym się na zapas nie denerwował

Jeszcze raz ja, nie mogę edytować pierwszego posta.

Karta graficzna: asus gtx 770 niekręcona, sterowniki najnowsze

Procesor: i5 4670k @4GHZ

Pamięć: ballistix 8GB 1600MHz

Rozdzielczość 1920x1080, ilość klatek wg fraps (kilka wariantów):

- uber + postprocesy - 23 kl/s;

- uber, bez włosów + postprocesy - 26 kl/s;

- uber, bez włosów + postprocesy off - 30 kl/s;

- wysokie, bez włosów + postprocesy off - 50 kl/s;

- niskie, wszystko off - 74 kl/s;

Nie wiem co było przyczyną wcześniejszych problemów. Może włosy. W każdym razie gra na sprzęcie o podobnej konfiguracji możliwa jest na wysokich ustawieniach. Jednak zauważam takie jakby mikro przycięcia, których fraps nie uwzględnia. Może jestem przewrażliwiony.

Gtx780 oc na 1ghz(1,1ghz turbo) (referent evga), i7 4770k stock 3,5ghz, 8gb ramu i gra zainstalowana na ssd dysku Samsungu 840evo. Gram obecnie na ultra bez włosów i fps się waha pomiędzy 30-40fps, na wysokich jest jakieś 10fps więcej, ale pomiędzy ultra a wysokimi jest jakoś mała różnica. Włosy ostro zabijają fps. W większych lokacjach pewnie mogą być problemu i zejdę do wysokich, ale zobaczymy :) Jestem w 1 lokacji dopiero i latam po lasach hehe. Potestuję na drugim kompie grę z gtx970 i i5 4690k to napiszę jak tam, ale pewnie ze względu na lepszą grafę z 10-15fps więcej będzie.. Gram w 1920x1080 i zużycie ramu karty jest koło 1700mb albo ciut więcej.

Edytowane przez carroarmato
Konfiguracja PC:

CPU: AMD Phenom II X4 965 BE@3.8 Ghz

GPU: XFX Radeon HD 7770@ 1000 Mhz/1125 Mhz[rdzeń/pamięć]

RAM: 4GB 1333 Mhz

SSD: nie

RESOLUTION: 1280x720(okno bez ramek)

PRESET: LOW+ wyłączone wszystkie postprocesy. Do tego mam 30fps lock, bo inaczej obraz czasami szarpie(niezależnie od ustawień Vsync).

FPS:

Ogólnie 30-40 fps(przy wyłączonym locku) Średnio powyżej 30. Dropy poniżej 30 tylko w cutscenkach.

Narazie gra chodzi zaskakująco dobrze(jestem w Białym Sadzie). Nie miałem okazji być jeszcze w żadnym większym mieście - tam raczej powinienem spodziewać się sporych dropów(nawyżej później zaktualizuje post).

Może podbiję procka do 4.1 i odrobinę grafikę. Wtedy dam aktualkę. Cudów się nie spodziewam, ale cieszę się, że w ogóle mogę grę uruchomić.

Edytowane przez shamson

FX 8320 @ 4,2 i 7970

ustawienia praktycznie ultra

zasięg rysowania wysokie

gęstość trawy wysokie

cienie low, bo brzydkie nie są a dużo fps wzrostu

hair works off

postprocesy wszystkie włączone hbao+

gra działa stabilnie 40-45 fps

czasem więcej

w sumie Wiesiek nie jest super dynamiczny 40+ jest wystarczająco dużo by się przyjemnie grało :-)

dropy są, grę zainstalowałem na 2gim ssd

Karta graficzna: Gigabyte GTX970 G1 leciutko kręconasterowniki najnowsze

Procesor: i5 4690k @4,5 GHZ

Pamięć: HyperX 8GB 2400MHz

Płynność gry wg Ciebie: Na ustawieniach ULTRA z włączonymi wszystkimi wodotryskami na oko około 20-25 klatek (obraz nie był płynny ale nie był to pokaz slajdów). Ustawienia OPTYMALNE w nvidia experience (generalnie prawie wszystko na ULTRA, kilka opcji na HIGH, hair off) gra chodzi bardzo płynnie, na moje oko 50-60 fps.

Rozdzielczość: 1920x1080.

Karta Graficzna : EVGA GTX 970 SSC ACX 2.0 +

Procesor : i5 4690k @4,5 Ghz

Pamięc: Geil Black Dragon 8gb 1600hz

Płynność gry wg Ciebie: Ustawienia ultra, wyłączony tryb Nvidia Hairworks, między 40-50 klatkami na sekundę. Póki co jestem jeszcze w pierwszej lokacji, zobaczymy w dużym mieście. Gra zainstalowana na dysku SSD.

Rozdzielczość 1920x1080.

Edytowane przez gustine

Porównałem działanie gry wczoraj na gtx780 oc1ghz do stockowego gtx970 gaming z msi i jest mega przepaść, jak u mnie jest z 30-35fps do 40 w porywach, tam na drugim komputerze jest o 15-20fps więcej średnio.. Według testów nie było aż takiej przepaści co do tych kart, ale w praktyce to wygląda inaczej. Oba kompy mają ssd dysk i procesory o podobnej wydajności. Nvidia załatwiła właścicieli gtx780 na perłowo, szybsza karta za połowę ceny...

Karta graficzna: Gigabyte GTX770 

Procesor: i7 920 @ 3,8 GHz

Pamięć: Corsair 3x2GB 1600MHz

Fps: Większośc na high-ultra, hairworks off. Blury slury, postefekty ON. Nie spada poniżej 40 klatek. Jest fajnie:)

Rozdzielczość: 1680x1050

Grafika: Palit GTX 970 JetStream

Procek: Core i5 2500k@4.2GHz

Ram:2x4GB DDR 3

Rozdzielczosc:1920x1080

Detale:Wszystko na UBER,postefekty wlaczone

Jak gra chodzi:pelna plynnosc bez jakichkolwiek mikroprzyciec czy zwolnien, ponizej 45 fps nie spada.

Konfiguracja PC:
CPU: i5-4670k @ 4.4 GHz
GPU: Gigabyte GTX 970 Gaming @ 1478 MHz
RAM: G.Skill TridentX 2x4Gb 2400 MHz
SSD: Tak
RESOLUTION: Full HD

Ustawienia graficzne:
VSYNC: OFF
NVIDIA HAIRWORKS: OFF
SHADOW QUALITY: LOW
TERRAIN QUALITY: UBER
WATER QUALITY: UBER
GRASS DENSITY: UBER
TEXTURE QUALITY: UBER

Postprocessing:
MOTION BLUR: OFF
BLUR: OFF
ANTY-ALIASING: ON
BLOOM: OFF
SHARPERING: HIGH
AMBIENT OCCLUSION: HBAO+
DEPTH OF FIELD: ON
CUTSCENE DEPTH OF FIELD: ON
CHROMATIC ABBERATION: ON
FOG AND MIST: ON
VIGNETTING: ON
LIGHT SHAFTS: ON

FPS: Zablokowane na 60, stałe, bez spadków.
FPS Niezablokowane: 70-78.
Edytowane przez mabrothrax
onfiguracja PC:

CPU: I5 760 @ 4GHz

GPU: GTX580 + Default clock

RAM: 4 [Gb] + 1456 [Mhz]

SSD: nie

RESOLUTION: 1280x1024

PRESET: LOW / MEDIUM / HIGH / ULTRA

Ustawienia graficzne:

VSYNC: Off

NVIDIA HAIRWORKS: OFF

SHADOW QUALITY: MAX

TERRAIN QUALITY:MAX

WATER QUALITY: MAX

GRASS DENSITY:MAX

TEXTURE QUALITY:MAX

Postprocessing:

MOTION BLUR:Off

BLUR:Off

ANTY-ALIASING: Off

BLOOM:ON

SHARPERING: ON

AMBIENT OCCLUSION:ON

DEPTH OF FIELD:ON MAX

CUTSCENE DEPTH OF FIELD:

CHROMATIC ABBERATION: ON

FOG AND MIST: ON

VIGNETTING:ON

LIGHT SHAFTS:ON

FPS: 40+

Grafika: gtx 780 MSI stock

PROCESORhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png i5 4690k 3,5Ghz

Pamięć: 8GB Kingston

Gra całkiem płynna, czasami jakieś zacięcia ale nie duże 

Ilość klatek/s maksymalnie ile zauważyłem 80, ale wachają się od 50 do 70 czasami w "dużych" momentach jest troszkę mniej

Ustawienia graficzne: 1920x1080 High pomieszane z ultra, synchronizacja i inne gów*a typu antyaliasing wyłączone. 
Mogę podać dokładne ustawienia jak ktoś chce 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...