Skocz do zawartości

Problem z wydajnością nowego laptopa. ASUS F751L

Recommended Posts

Witam. Zakupiłem nowy laptop w MediaMarkt dokładnie ten model: 

http://www.mediamarkt.pl/notebook-asus-f751ln-ty108h,id-1010057

Macie tutaj całą jego specyfikacje.

Pojawił się problem przy odpalaniu gier.

Niektóre zacinają niektóre nie. Jest problem z wydajnością często przycina i ogólnie zmula.

Niby pisze, że Intel i7 up to 3.1 Ghz lecz problem jest.

Zauważyłem w menadżerze urządzeń, że jako pierwsza jest karta zintegrowana dopiero na 2 pozycji jest GeForce. 

Proszę o pomoc. 

Czy da się jakoś przyśpieszyć lapka ? Czy on taki jest ? A może czegoś nie zrobiłem ? HELP !

Jego wymagania spokojnie mi odpowiadają tylko nie przekłada się to na żywo.

Kupiłem laptopa bo komputer stacjonarny mam i oddałem go bratu.

Lapka chciałem dla wygody wiedziałem, że nie ma co liczyć na kokosy za taką cene ale halo i7 4 rdzeniowy GE FORCE 840M.

Pomocy.

W jakie gry grasz ? Być może mają za duże wymagania dla takiego sprzętu dlatego się nie odpalają/ścinają.

Procesor jest niskonapięciowy więc o niższej wydajności (może być nawet 8 rdzeni i to nie będzie się strasznie liczyło).

Karta graficzna zmienia się automatycznie przy bardziej wymagających zadaniach. Co to za różnica czy G E F O R C E czy AMD ?

Nic z tym nie zrobisz. Wydajności nie podniesiesz (jak już to o maksymalnie 5-10 % a to niewiele da).

Procek jest 2 rdzeniowy + grafika geforce 840m z 64 bitową szyną, nie ma co liczyć tutaj liczyć na jakąś super wydajność. Za taką kasę byś miał jakiegoś lapka nawet z "normalną" i7 i gt 840.

Edytowane przez vallentine

Ten laptop jest dosyć słaby do gier. Jest to jedna z najgorszych konfiguracji jakie można wybrać z laptopów do grania (niskonapięciowa i7 i do tego słaba karta graficzna). Podaj w jakie gry grasz i będzie można wtedy coś więcej stwierdzić. 

Ma na pewno 4 bo pokazuje w menadżerze. Priorytetowa gra to World of Warcraft na dodatku WoD.

Serwer globalny wiec obciąża troche komputer.

W ustawieniach nvidi poszperałem i widziałem, że wydajność jest ustawiona na kartę intel tą zintegrowaną.

Nie znam się więc nie powiem szczegółowo.

Jak dołożyć ramy ? Można ?

Też mam Asusa ale k52f. Jest chyba jeszcze na gwarancji ale nie miał żadnych plomb więc zajrzałem i miał drugie miejsce na RAM więc za 90 zł dokupiłem i zamontowałem. Zrobiłem jeszcze jedną rzecz i jeśli potrafisz to radzę tobie też. Wgrałem (u mnie win7 Home) system na czysto bez tych wszystkich pierdół Asusa,potem niezbędne sterowniki z ich strony i chodzi tak jak nigdy wcześniej.Używam płatnego antywirusa Esset i on nie obciąża systemu.Za kolejną stówę dokupiłem procesor 2,5 GHz. Naprawdę warto było...

Wow. Nie wiedziałem, że w laptopach można wymieniać podzespoły. 

Mam tutaj Win 8 64 ale mam oryginalnego windows 7 home w domu lecz płyta jest porysowana. Tak bym zainstalował go tutaj.

Macie jakieś porady jeszcze ?

Skoro ten procek jest 2 rdzeniowy to dlaczego pokazuje 4 rdzenie w menadżerze i jeżeli ma 2x 2.0 a na naklejce na lapku pisze up to 3,1 Ghz.

Procesor możesz zostawić ale nad pamięcią i może kiedyś SSD zastanów się. Czemu chcesz siódemkę wgrywać? 8,1 jest bardzo dobry i masz go legalnego bo kupiłeś z laptopem.Możesz pobrać obraz i nagrać płytę a może pożyczyć od kogoś. Numer powinien być na spodzie naklejony. Nie przejmuj się w przyszłości przy aktywacji bo mogą chcieć aby zrobić to telefonicznie(automat).Ja tak właśnie miałem...

A ten film czego dotyczy ?

Pojawił się problem przy odpalaniu gier. Niektóre zacinają niektóre nie. Jest problem z wydajnością często przycina i ogólnie zmula.

Wymuszenia działania na grafice dedykowanej gier...