Popularne posty ernig 2986 Napisano 22 Marca 2015 Popularne posty Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 (edytowane) Witam Wszystkich, zanim ruszą modyfikację w BiG TT to muszę dokończyć parę rzeczy .Na pierwszy ogień idzie komputer ( maszyna do neta ) dla chłopaków. W założeniu ma to być prosta konstrukcja, początkowo bez gpu. 99,9% podzespołów pochodzi z odzysku . Specyfikacja case: Gladius Q50 mobo:Foxconn h61s itx cpu: Pentium G2020 ram: Kingston Genesis 4GB ssd: Kingston v300 128 GB psu: Yesico 430W Zastanawiałem się czy złożyć całość, odpalić i zapomnieć, czy może deko w nim podłubać . No i wygrała opcja 2 bo jak się już raz zacznie coś modzić to nie można przestać . Swego rodzaju wyzwaniem była dla mnie wielkość obudowy bo przywykłem raczej do "większych" konstrukcji. Przechodząc bardziej do tematu, głównym powodem wprowadzenia modyfikacji była konieczność wykorzystania starego psu,który najlepsze czasy ma już raczej za sobą ( muszę tu doprecyzować że pod względem technicznym nic mu nie dolega, chodzi raczej o jego wygląd) a po drugi brak mu modularnych przewodów . W ten oto magiczny sposób zrodziła się koncepcja wymodzenia covera na psu. no to może parę fotek: za chwilę dalszy ciąg programu No to lecimy z fotostory Cover powstał z boku innej obudowy Specjalnie użyłem tej części boku ponieważ w tym miejscu jest najsztywniejsza a po drugie odpadało mi jedno gięcie Reszta fotek Edytowane 22 Marca 2015 przez ProrokK 10 Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Jestem ciekaw co tam wymodzisz ciekawego Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Projekt jest przewidziany na max 4 dni prac( ale wyjdzie w praniu ), jeden już za mną ale może komuś się przyda więc się dzielę jeszcze parę fotek z wczoraj e\\ 24.03.2015 Wczoraj wpadło mobo i ssd więc postanowiłem zrobić szybką przymiarkę.Będzie ciasno ale cover na podłodze zostanie Ramy będą zmienione na wersję niebieskąMiędzy coverem na podłodze a chłodzeniem zostaje jakieś 3-4 mm przestrzeni Edytowane 24 Marca 2015 przez ProrokK 9 Cytuj Link to post Share on other sites
classicgamer2 379 Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Zawsze podobały mi się małe obudowy z dobrze zagospodarowanym wnętrzem. Jestem ciekawy jak Ci wyjdzie ten projekt! Łap plusa Cytuj Link to post Share on other sites
Salog 800 Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Jakieś GPU ? Małe też ładne Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 A moze jakaś propozycja z tym gpu? Cytuj Link to post Share on other sites
Salog 800 Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Najlepiej by się sprawdziło coś co wydziela mało ciepła i jest wydajne oraz małe. Ale co do dokładnych modeli to nie wiem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 tyle to ja wiom liczyłem na jakiś model Cytuj Link to post Share on other sites
Garfieldek 169 Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 GTX 750 Ti i dotego jakieś pasywne chłodzonko? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Salog 800 Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Albo zrobienie topu i może być jakieś aktywne. Ale to już zależy od autora Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Zobaczymy jak to wyjdzie, początkowo będzie bez gpu, w trakcie użytkowania okaże się czy właściciele będą potrzebowali większej wydajności graficznej Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Pasyw w takim maleństwie bez dobrej wentylacji? Doubt it. Może 970 mini (Asus lub GB)? Jest jeszcze mały Stix 760. Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) jak będę szukał gpu to raczej w starsze modele,jakby nie patrzył każde zew gpu będzie wydajniejsze od integry Edytowane 25 Marca 2015 przez ProrokK Cytuj Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Świetnie Ci to wychodzi Ernig. Kreuje się ładny maluch . Ile tarcz Ci poszło na cięcie blachy? Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) Skeep dzięki , zobaczymy co za szkarada wyjdzie na końcu a tarcz zmarnowałem 4 lub 5 Edytowane 25 Marca 2015 przez ProrokK Cytuj Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Dobry wynik . Te malizny szybko schodzą. Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Kiedyś kupiłem ( wyprz w Casto) w sporej ilości, 2 rodzaje różnią się kolorem i twardością te jaśniejsze miększe schodzą szybciej . Ale ogólnie jak nie dusisz to wystarczają na dłużej Cytuj Link to post Share on other sites
radam5 215 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Do mini szlifierki używam tarcz diamentowych. Ok 2 lat temu kupiłem zestaw chyba 8szt i do tej pory nadal używam jednej i tej samej. A tne najczęściej pierścienie po łóżkach. Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Dzień drugi uznaję za zaliczonypierwszą rzeczą za jaką się zabrałem była przeróbka covera postanowiłem że wyląduje na nim ssdkolejna to przycięcie rantów na mobotray dzięki czemu uda się zmieścić kilka przewodów w szczelinie między bokiem i mobotray.Przeróbka covera, ciąg dalszy . Na całe szczęście mam zapas folii szczotkowane amelinium Kolejnym elementem podlegającym przeróbce był tył obudowy. Na tył trafił włącznik dzięki któremu będzie można włączyć podświetlenie wnętrzaTył i mobotray zostaną przemalowane ale to bliżej weekenduNo i nowa okleinaMuszę jeszcze pomyśleć nad jakimś logo na ssdNa tą chwilę to wszystko 7 Cytuj Link to post Share on other sites
CyborgDE 4319 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Już teraz wygląda to naprawdę ładnie. Gdybym nie miał innych wydatków, to sam bym sobie sprowadził taką skrzyneczkę i się pobawił. Gratki Ernig. Ew. w późniejszym czasie widziałbym tutaj jakąś inną płytę główną w bardziej stonowanych kolorach. Tak to miodnie. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Pod ssd można by dać kawałek przeźroczystej pleksi i ją podświetlić, fajnie to wygląda 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) Patryk pomysł fajny, miałem takie rozwiązanie w Elicie, ale w założeniu to miał być prosty i szybki projekt więc muszę się zastanowić No to dzień trzeci zaliczonyWczoraj pogoda była idealne do tego aby zostać w domu więc zabrałem się za przymiarki .Już jakiś czas temu okazało się ze backplate od fortisa gdzieś wyparował dlatego zamówiłem uniwersalny. Niestety wymagał on drobnych modyfikacji tak aby śruby montażowe mogły się zmieścić .Po modyfikacjiStandardowy zestaw czyszcząco smarującyNo i pierwsza przymiarkaPrzy okazji wyszło że bez modyfikacji długości kabli będzie lipa :Enie bardzo jest jak poprowadzić kabel sata o usb 3.0 nie wspomnę :kwasny:No i pierwsza próba oświeceniaPadło na zielone ledy bo miałem zlutowany komplet. Mam jeszcze (wymagają przygotowania) niebieskie i białe, zobaczymy jaką diecezję podejmą właściciele .Zachęcony pomysłem Patryka postanowiłem sprawdzić jak będzie wyglądało podświetlenie ssdWczoraj udało się jeszcze przemalować dwa cięte elementy oraz poskładać całość na pająku i sprawdzić czy kupione elementy działają Do zrobienia zostały kable i będzie można wszystko składać Edytowane 26 Marca 2015 przez ProrokK 5 Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Bardzo fajnie to wszystko wygląda ale te kable faktycznie przeszkadzają. Mogliby wypuścić jakiś PSU <500W z krótkimi kablami do małych puszek. Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 najlepsze rozwiązanie do takich małych skrzynek to psu w formacie sfx i do tego modularny. Ale właściciele nie zgodzili się na wydanie większej kasy więc trzeba dłubać z tego co jest Kable będą zrobione na wymiar i ubrane więc nie powinno być źle Cytuj Link to post Share on other sites
jayson2309 52 Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Fajnie ci to wszystko wychodzi podziwiam zapał. W tym samym czasie też składam takiego mikrusa i napotkał mnie ten sam problem z psu mianowicie długość i ilość kabli. Moje pytanie czy najzwyczajniej w świecie mogę uciąć jeden niepotrzebny kabel z molexami (są dwa) oraz jeden SATA, i zabezpieczyć? Kable trafia w opłat wiec wygląd nie będzie tutaj makabryczny. Czy taki zabieg jest bezpieczny dla samego psu? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts