Asica10 25 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Zrobiłem na szybko fotki telefonem nie są za ładne, ale lepsze postaram się zrobić aparatem na weekendzie jak wszystko skończę. http://s1371.photobucket.com/user/Asica10/library/LC 3 Cytuj Link to post Share on other sites
DyndaS 2307 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Widzę, że masz jakiś mało restrykcyjny blok. Na ile V / rpm trzymasz pompkę? Trzymasz to na tej aluminiowej 240 ? Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Tak wszystko działa na oryginalnej chłodnicy na której siedzą Spectre PRO PWM. Nie wiem na ile V działa pompa ale puściłem ją na ok 2.5k obrotów. Przy tych oborotach temp na podkręconym gpu (1150mhz 1.225V) ok 45 stopni procek ok 62 stopni. Jak obciążam sam CPu to temp ok 58 stopni, ale musi się jescze wygrzać pasta. O co chodzi że blok mało restrykcyjny bo nie rozumiem ? Cytuj Link to post Share on other sites
anikocio 11 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 chodzi o przepływ cieczy.......im bardziej restrykcyjny tym bardziej obcina "flow" płynu lub wymaga mocniejszej pompy do pełni wydajności to samo z chłodnicą....dlatego wpakowałem Phobye bo jest mało restrykcyjna. Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Aha dzięki za wyjaśnienie. Czyli lepiej jak jest restrykcyjny czy nie ? Powiem szczerze że jestem mile zaskoczony bo GPU po OC (wind force) było ok 73 stopni teraz na nie wygrzanej paście 45, więc różnica jest niesamowita. Gdybym oskalpował proca pewnie było by podobnie. Blok prezentował by się lepiej gdybym znalazł jaką normalną uszczelkę, a nie z zrobioną przez mnie z silikonu... ale wydajność oferuje według mnie bardzo dobrą, ciekawe jaka by była różnica stosując jakiś inny uniwersalny blok na GPU. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez thcmaniac Cytuj Link to post Share on other sites
anikocio 11 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Ciężko stwierdzić co do różnicy.....np. w przypadku testów bloków CPU wychodzi kilka stopni zależnie od bloku a czasami względem niektórych różnice na poziomie błędu pomiarowego. Dobrze by było gdyby była zrobiona "bruzda" w pleksi na uszczelkę to wtedy dało by radę uszczelnić to o-ringiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Wtedy tak ale niestety wycinane to było na ploterze 2D więc takiej możliwości nie było, może kiedyś zrobie wersje v2 z takim podciennicem jak znajde kogoś kto mi to tanio zrobi, bo głównym założeniem jest to że ma być tanio i wydajnie. Wydałem ok 45zł i mam 30 stopni mniej na GPU więc uważam ze się opłacało. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez thcmaniac Cytuj Link to post Share on other sites
anikocio 11 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) pisałeś coś wcześniej, że na chłodnicy jeden wentyl...jak to teraz wygląda ? może pokusisz się o dorzucenie chłodnicy np 120mm na tył ? bo 240 na CPU i GPU wydaje się mało szczególnie przy OC..... Edytowane 22 Stycznia 2015 przez anikocio Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Teraz dodałem drugi wentyl i mam właśnie 45 stopnie po OC wcześniej było 52-53 stopnie. Narazie chłodnicy dorzucać nie będę ponieważ nie wiele to da w moim przypadku, a mniej niż 45 stopni na grafice wątpię bym zyskał, a na CPU bez skalpowanie mniej nie osiągnę, zawsze moge ustawić pompe na 4k rpm i wtedy kilka stopni jest chłodniej. Według mnie temperatury po mocnym OC są akceptowalne przy skręconej pompie. Nad drugą chłodnicą zastanowie się jak kupie kiedyś i5 Edytowane 22 Stycznia 2015 przez thcmaniac Cytuj Link to post Share on other sites
anikocio 11 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) a widzisz myślałem, że to testy na full obrotach pompki a jak wygląda sprawa na "pełnym bucie" ? no z tego co patrzałem większość w LC ma chłodnice co najmniej 360 do OC z GPU i CPU....pewnie gdyby wymienić gluta wtedy sprawa z kolejną chłodnicą miała by sens bo więcej ciepła by przekazywał na układ... Edytowane 22 Stycznia 2015 przez anikocio Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Zrobie na wekendzie testy z wentylatorami na full i pompką na full zobaczymy co to będzie;) 360 jest spoko ale dla bardziej prądożernych podzespołów niż moje, ale uważam że mój blok dałby rade nawet GTX980 schłodzić bo ma TDP 180 a moja karta 130W Cytuj Link to post Share on other sites
DyndaS 2307 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Ciągle zastanawiam się jak z generowanym hałasem przy tej pompce... Da się ją uczynić niesłyszalną przy zamkniętej obudowie? Oczywiście przy ultra cichych wentylatorach. Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Na 2.5k obrotów słysze ją po przyłożeniu ucha w zamkniętej budzie jest prsktycznie nie słyszalna. Edit. Zastanawiam się nad skalpowaniem proca tylko jak to zrobić w 100% bezpiecznie? Edytowane 22 Stycznia 2015 przez thcmaniac Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Tylko i wyłącznie "młotkowanie". Masz o tym cały temat. Cytuj Link to post Share on other sites
Etemity 1918 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Młotek imadło kawałek drewienka 100% sukcesu. Cytuj Link to post Share on other sites
anikocio 11 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 a samym imadłem ? widziałem, że też robią. Cytuj Link to post Share on other sites
Etemity 1918 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Samym imadłem nie zrobisz, musisz czymś postukać. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 "RAIJINTEK TRITON - czy warto ? " - wchodzę często w ten temat i co chwilę widzę wpisy nie na temat.To już się robi nudne. Napisałem,że wchodzę często bo mnie podany temat interesuje.Natomiast czy młotkiem czy siekierą to już może piszcie w odpowiednim temacie.To taka moja prośba tylko.... Cytuj Link to post Share on other sites
MarcinMDK04 1 Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Są już w sklepach !!!! :D Morele 3kropki AAB KUPUJE ! ))) Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Też kupiłem w dobrej cenie do tego rolka ręczników papierowych Cytuj Link to post Share on other sites
solaris557 252 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Najlepsza cena jak na razie jest w morelach, 326zł Cytuj Link to post Share on other sites
DyndaS 2307 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Gdyby ktoś dałby radę nagrać video z dźwiękiem pompki przy różnych ustawieniach, to z pewnością wielu użytkowników byłoby wdzięcznych Edytowane 23 Stycznia 2015 przez DyndaS Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Ja kupiłem za 324zł z kw (kurier dhl) na morelkach- miałem rabat do wykorzystania. Cytuj Link to post Share on other sites
anikocio 11 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) teraz się podniecacie czar pryśnie jak okaże się, że to nie ta poprawiona wersja żartuje, oby była poprawiona .....DyndaS w chwili obecnej nie jestem w stanie nagrać pompki ale jak się uda to jutro wrzucę filmik o ile mnie nikt nie wyprzedzi Ja mam ją obecnie podłączone pod sysfan1 dzięki temu, że na mojej płycie złącza sysfan są sterowane napięciowo bez żadnych dodatkowych regulatorów płyta podkręca wraz ze wzrostem temperatury obroty pompki tak jak w PWM (złącza cpufan mają tylko funkcję sterowania sygnałami pwm). Edytowane 23 Stycznia 2015 przez anikocio Cytuj Link to post Share on other sites
DyndaS 2307 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Jeśli będzie więcej do porównania to nawet lepiej Po prostu ciągle mam obawę, że rozbudowanie tego o drugą chłodnicę i block gpu typu full cover może okazać się failem ze względu na hałas pompki lub najzwyczajniej kiepska ogólną wydajność takiego lopa poprzez mały flow Edytowane 23 Stycznia 2015 przez DyndaS 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts