Vinion 20 Napisano 2 Października 2014 Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Witam. Poszukuję płyty do oc i5 4690K który jutro odbieram Myślałem nad z97-g43, ale słyszałem że na niższych chipsetach tj.np. B85 też kręcą. Cena to 350zł max, chyba że mnie przekonacie do dołożenia 50zł. Oc jakie planuje to nie bicie rekordów, ale jeżeli procesor pociągnie to @4.2 max. Obecnie pracuje na Celeronie e3400 2x@2.6, jak myślicie duża różnica między tą i5'tką ? Po testach na jakiś dziwnych stronkach wyskakuje że nawet ~400% wydajniejsza będzie moja nowa zabawka Cytuj Link to post Share on other sites
_Gość_ 157 Napisano 2 Października 2014 Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Wziąłeś pod uwagę dodatkowe chłodzenie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Vinion 20 Napisano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2014 (edytowane) Tak wzielem z czasem dojdzie.coś pokroju macho. Jednak zakup ten odkladam do grudnia. Narazie sama płyta, wiadomo że na boxie kręcić nie zamierzam. Edytowane 3 Października 2014 przez Vinion Cytuj Link to post Share on other sites
Stawskiszef 1174 Napisano 3 Października 2014 Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Warto spojrzeć na Z97 extreme 4 jeżeli jednak nie będziesz mógł dołożyć to spójrz na tańszego brata extreme 3. Cytuj Link to post Share on other sites
peeet 2 Napisano 3 Października 2014 Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Ja zakupiłem płytę Gigabyte GA-H87 DS3 i wstawiłem też ten procek I5 4690K. Po aktualizacji BIOS-u do wersji F8 albo F9 jest mozliwość podkręcania ale za pomocą firmowego programu Easy Tune. Samodzielnie w BIOS-ie nic nie zmieniałem. Po uruchomieniu Easy Tune są tam gotowe ustawienia 4.1 - 4.3 - 4.5 GHz i tylko klikając na wybrany profil wszystko już jest ustawione. Po resecie procesor pracuje na wybranej cxzęstotliwości. Jest tam tez opcja Autotune gdzie można sprawdzić do jakiej częstotliwości procek potrafi stabilnie pracować. U mnie wyszło do 4.9 GHz i dopiero przy 5 GHz wyskoczył BS. Obecnie mam właczone na stałe 4.5 GHz i wszystko pracuje super. Może jedyną wadą być to, że podczas bezczynności taktowanie nie spada do 0.8 GHz tylko trzyma sie sztywno. Ale pobór mocy spada i wynosi 10-12 watów. Przy max obciążeniu jednak CoreTemp pokazuje juz 105 W (stardardowo ma miec 88 W), Temperatury tez poprawne - od 28-30 st podczas Idle do 65 st na max. Dodam tylko, że z niewiadomych powodów te płyty już są nieosiągalne w Polsce. Na Amazon.co.uk jest za to za niecałe 50 funtów Cytuj Link to post Share on other sites
Vinion 20 Napisano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2014 A jakie macie zdanie o z97-g43 ? Cytuj Link to post Share on other sites
jakdawidgoliata 2 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Jeśli chcesz mocno i bezpiecznie (w sensie długo i stabilnie) pokręcić procek z takimi możliwościami to warto się zastanowić nad powiększeniem budżetu do około 500 zł - wiem z własnego doświadczenia. Przy takich środkach jakie podałeś polecam GA-Z97-HD3. Cytuj Link to post Share on other sites
John.Yankee 5 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Warto zainwestować w nowy chipset, który cenowo tak nie odbiega od starszych. Po za tym tak jak kolega, wyżej - jeśli chcesz kręcić to 350 zł na mobo, to za mało. GA-Z97-HD3 będzie dobra. Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Dobre mobo śmiało możesz brać (g43) G43 będzie lepszym wyborem niż ww Giguś. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Po za tym tak jak kolega, wyżej - jeśli chcesz kręcić to 350 zł na mobo, to za mało. Hahahaha, nie ma co, za******a opinia... Cytuj Link to post Share on other sites
Vinion 20 Napisano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Hmmm.. nie wiem czy to coś zmieni, ale nie interesuje mnie możliwość wsadzenia kiedyś brodwella do z97, opłaca się brać coś starszego ? Cytuj Link to post Share on other sites
guli_wer 8 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Hmmm.. nie wiem czy to coś zmieni, ale nie interesuje mnie możliwość wsadzenia kiedyś brodwella do z97, opłaca się brać coś starszego ? Ceny są podobne, więc nie opłaca się. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vinion 20 Napisano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2014 @MasterBarti widze że masz z97-g43, możesz opisać jak tam u ciebie z temperaturami stoi ? Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 http://forum.benchmark.pl/topic/148050-płyta-z97-300-400zł/?p=1593942 Jak mi ktoś powie w jakim programie mogę dokładnie sprawdzić temperatury sekcji zasilania to podam Ci dokładnie. Podczas 2 godzinnej rozgrywki w BF4 zanotowałem SYSTIN 41*C a pozostałe podobnie (procek tylko miałem chłodniejszy niż przy occt) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vinion 20 Napisano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2014 @up Dzięki za szybką odpowiedź, chyba się zdecyduje na tą z97'ke. Swoja drogą nieźle tam z ramami wyliczone masz Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Dało by się wcisnąć większe wystarczy przesunąć wentylator aż do pierwszego finu radiatora. Na tych drutach które go trzymią jest taka możliwość więc nie ma źle a teraz jest tak ustawiony by jak największą powierzchnię radiatora owiewać czyli na samym środku. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts