Skocz do zawartości

Temat o kartach Nvidia GF serii 9xx

Recommended Posts

Tak. Mówiłem w kontekście G1 vs strix vs MSI. Te karykaturalne chłodzenia od inno3d są najwydajniejsze ale również głośniejsze niż asus i msi a do tego sporo droższe niż gigabyte (ponad 200 złotych)... Nadal wychodzi na to że gigabyte jest jedną z bardziej opłacalnych konstrukcji jeśli chodzi o 970tki. Warto też pamiętać że gigabyte daje 3 lata gwary vs 2 lata u inno.

Jestem posiadaczem G1 i na standardowych ustawieniach jest głośna, nie powiem. Po edycji biosu jest tak samo półpasywna jak reszta i po odpowiednim ustawieniu krzywej obrotów w stresie przy 1000-1200RPM jest dość cicho i dobija do 70 stopni bez OC więc coś kosztem czegoś, albo cisza, albo wydajność.

Te karykaturalne chłodzenia od inno3d są najwydajniejsze ale również głośniejsze niż asus i msi

Fakt jest głośniejsze od MSI i Asus'a o 0.2dB ale temperatury ma niższe o ~10C. 8-)

Wygląd to sprawa innego priorytetu. Z ceną i gwarancją się zgadzam.

http://i57.tinypic.com/33fb4i9.png

http://i58.tinypic.com/2ql7668.png

Edytowane przez DjXbeat

Po pierwsze zanim zaczniesz się udzielać to przeczytaj ze zrozumieniem cały temat dyskusji. Ja wyraźnie napisałem, że chłodzenie WF3 na tle konkurencji wypada gorzej co zresztą swoją wypowiedzią sam potwierdzasz a nigdzie nie napisałem jaki jest to poziom więc ja nikomu nie wmawia, że ma głośno, głośniej czy najgłośniej :>

Po drugie jeżeli masz "młockarnie" w PC i wentylatory zagłuszające pracę karty przy 3200rpm to jak Ty chcesz ze mną dyskutować o ciszy i komforcie?

Po pierwsze zanim zaczniesz odpowiadac, to naucz sie czytac ze zrozumieniem. Gdzie ja niby potwierdzilem ze G1 jest glosniejsza? "Byc moze" oznacza tylko tyle, ze nie wiem jaki poziom hałasu generują inne karty stad nie wykluczam ze chlodzenie WF3 moze byc glosniejsze. To jednak, zadne potwierdzenie jak dla mnie. Po drugie, nie mam zadnej "mlockarni" jak tu probujesz wmowic. Karta pomimo max obrotow w stresie nadal nie jest super glosna, owszem slychac ale do przyjecia. Takze daruj sobie swoje komentarze bo totalnie nie rozumiesz tego co sie do Ciebie mowi.

Ja Tobie wspolczuje za to wyczulonego sluchu, bo pewnie na cmentarzu bys sie nie wyspal.

Jeszcze raz sie klania czytanie ze zrozumieniem. Przyklad z max obrotami podalem dla wyobrazenia. Skoro wentylatory w mojej obudowie potrafia zagluszyc ta karte przy 3200RPM, to znaczy ze nie ejst tak zle z generacja hałasu przy max obrotach a co dopiero przy 1500-1600RPM jakie sa w Idle ustawienia przez producenta, bo o tym caly czas jest mowa. Dyskusje z Toba juz jednak skonczylem, bo to jak kopanie sie z koniem.

EOT 

Edytowane przez broodeeck

Boli co ? Ja bym taki syf pogonił na allegro i sie nie meczył :D

3200rpm to chyba od pierdyliona voltów na gpu :rotfl:

Mu chodzi o to, że np. http://www.morele.net/gelid-silent-6-wentylator-60x60x15-5mm-3200rpm-fn-sx06-32-626917/

taki wentyl przy 3200RPM jest głośniejszy od jego karty, nie chodzi o to że wentyle na karcie kręcą się 3200rpm.

Edytowane przez marqes997

Ja Tobie wspolczuje za to wyczulonego sluchu, bo pewnie na cmentarzu bys sie nie wyspal.

Jeszcze raz sie klania czytanie ze zrozumieniem. Przyklad z max obrotami podalem dla wyobrazenia. Skoro wentylatory w mojej obudowie potrafia zagluszyc ta karte przy 3200RPM, to znaczy ze nie ejst tak zle z generacja hałasu przy max obrotach a co dopiero przy 1500-1600RPM jakie sa w Idle ustawienia przez producenta, bo o tym caly czas jest mowa. Dyskusje z Toba juz jednak skonczylem, bo to jak kopanie sie z koniem.

EOT 

Ja tam wolę mieć wyczulony i zdrowy słuch niż chodzić przy głuchawy, a na starość nosić aparat słuchowy

EOT

Od tego nie ogluchniesz. Tak jak od oglądania gołych lasek, nie oslepniesz.

Dyskusja na ten temat nie ma większego sensu. To tak jak kłócić się która biała farba jest bielsza lub czy silnik ferrari V8 lepiej brzmi niż hybrydowa pierdziawka toyoty.

Ciężko w takim temacie być w pelni obiektywnym.

Nie zgodze sie jednak z tym ze kupując kartę graficzna musimy ja "dostosować".

To tak jak kupić nowy samochód i zmienić w nim mapę silnika.

Teraz tylko czekam na podsumowanie, że od WF3/3200RPM można stracić słuch i zostać na starość inwalidą.

Jak wlozysz ucho w wentylator to jest szansa.

Edytowane przez Funkie
  • Popieram 1

Teraz tylko czekam na podsumowanie, że od WF3/3200RPM można stracić słuch i zostać na starość inwalidą.

Mi nie chodziło, że ogłuchniesz, tylko to był offtop do postu wyżej, że jednak lepiej być zdrowym. Od takiego hałasu nie da się ogłuchnąć ;p

Tu nikt nie mówi (a przynajmniej ja), że kartę trzeba dostosować. Nie trzeba. Można. Czasem jest to wskazane, gdyż efekty pracy takiego sprzętu, zależą w ogromnej mierze od jej środowiska/warunków pracy. Na nic (prawie na nic) nam wyniki przeprowadzone w "laboratoryjnych" warunkach, gdy chcemy karty graficznej używać w komputerze. Naszym komputerze, w naszym pokoju, razem z innymi naszymi sprzętami.

Dlatego jedyne po co się przydają suche testy chłodzeń (temp./dB) to ustalenie jak karta sobie radzi w warunkach testowych i jak radzą sobie inne w tych samych. To daje jakiś zarys ogólnej efektywności chłodzenia w przekroju modeli. Nie zmienia to faktu, że w warunkach innych, np. przy znacznie wyższej temperaturze pokojowej (lato, poddasze), czy w obudowie z kiepską cyrkulacją, proporcje pomiędzy wynikami niekoniecznie zostaną zachowane.

Więc, dla konsumenta, nabywcy danej karty, najbardziej istotne jest w tym przypadku przystosowanie chłodzenia do warunków pracy w jego środowisku. A jak czytam te dyrdymały, np. "0.2dB różnicy" (serio? 0.2dB? jesteś w stanie nadać sens empiryczny tej wartości?), albo "WF3 przy pewnych obrotach zaczyna być głośne" (każde chłodzenie przy "pewnych" obrotach zaczyna być głośne!) to mi się chce wymiotować i zastanawiam się, dlaczego ludzie głupi mają prawo do pisania zdań twierdzących.

Podsumowując, jeśli karta graficzna, w komputerze Przecława czy innego Ignacego, daje mu zadowalające efekty w aspektach ciszy i temperatur - super. Jeśli Antoniemu doskwiera hałas, bo ma obudowę na biurku, albo nie chce nosić aparatu słuchowego na starość, to ma do tego narzędzie regulujące RPM. Zadaniem chłodzenia jest ustalenie satysfakcjonującego kompromisu pomiędzy ciszą i temperaturami, a WF3 (przynajmniej rewizja z serii 6xx) potrafiła to zrobić najlepiej, osiągając najniższe temperatury przy najwyższej kulturze pracy. I to ta właśnie wartość jest istotna w porównaniu efektywności chłodzenia (dla przeciętnego konsumenta, nie entuzjasty OC gdzie liczy się tylko i wyłącznie temperatura), a nie suche słupki z fabrycznym ustawieniem RPM.

• Popieram 2

To tak jak kupić nowy samochód i zmienić w nim mapę silnika.

Nie. To tak, jakby kupić nowy samochód i ustawić pod siebie fotele i nawiew. Rzecz dla każdego myślącego człowieka oczywista. 

• Popieram 1