Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tego co słyszałem i czytałem różnice między H50 (który posiadam) to:

- grubszy radiator

- dają 2 wentyle 1900obr/sek do wykonania push/pull

- nowy blok i nowa pompka

Chwalą się że jest 13*C lepszy od H50......ale chyba zapomnieli, że w H50 dają 1 wiatrak i to wyjątkowo słaby 1600obr/sek.

Gdy tylko to cudeńko do ciebie przyjedzie, zastosuj na nim układ push/pull wypychający (jeśli masz dobrze wentylowaną obudowę), a jeśli nie to wpychający do środka obudowy (zapewnij oczywiście jakiś wyciąg).

Kolejny obowiązkowy trik to tak zwany SHROUD.

Jeśli masz jakieś niemiłosiernie słabe wiatraki 120mm sztuk 2 to wybebesz je i zostaw samą obudowę (samą ramkę). Tą ramkę przykręcasz do chłodnicy po obu stronach, a dopiero do ramek dwa wiatraki. Co to daje - znika efekt martwej strefy nadmuchu wiatraków. Gdy same wiatraki przykręcasz bezpośrednio na chłodnicę, to zostaje martwy punkt bez nawiewu w miejscu gdzie masz środek wentylka, bo tam jest jego napęd.

Jeśli chodzi o wentyle, to te które są w zestawie są głośne na max obrotach.

Proponuję wymianę na jakieś przystosowane do chłodnic (dużo CFM i wysokie ciśnienie powietrza). Ja używam do tego 2x120mm Scythe Gentle Typhoon 1800obr.

Nie zmieniaj także pasty która będzie pod blokiem - ponoć to jedna z lepszych (Shin-Etsu). Ciekaw jestem czy faktycznie H70 jest taki dobry.

Mam obudowe Antec 300 (do zmiany)

na gorze mam wyciag 140mm Cooler Master 1000RPM

Na poczatek zamontuje tego h70 tak jak mi przysla czyli push/pull bez shroud'a.

na przod pojdzie 120mm zaciagajacy jakis i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Teraz pytanie poza konkursem :pajac:

Widzilem ze duzo ludzi na zachodzie w antkach montuje zasilacz "do gory nogami"

czyli wiatrakiem do grafiki, spotkal sie ktos z tym i czy to jest w miare bezpieczne i nie wplywa na prace zasilacza ?

Teraz pytanie poza konkursem :pajac:

Widzilem ze duzo ludzi na zachodzie w antkach montuje zasilacz "do gory nogami"

czyli wiatrakiem do grafiki, spotkal sie ktos z tym i czy to jest w miare bezpieczne i nie wplywa na prace zasilacza ?

Tutaj była rozmowa w tym temacie na przykładzie tagana:

http://www.benchmark.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=40&t=664&st=0&sk=t&sd=a&start=1160

Dobra sprzet zamontowany :menda:

na scythe ninja 2 mialem:

74 stopnie po 20 minutach w prime95 na zegarach 4,0

85+ po minucie na zegarach 4,4

na H70 wyszlo mi:

53 stopnie po 20 minutach w prime95 na 4,0

67 stopni po 10 minutach w prime95 na 4,4

przy 4,6 tez bylo ~67 ale dostalem blue screena :D po 6 minutach

na 4,8 windows sie nie wlacza ;]

na pewno poleci wiecej niz te marne 4,4 ale musze poczytac o napieciach i ogolnie jak to dobrze podkrecic

No a teraz minus :D

strasznie to glosne jest wenty lataja na 2000RPM no ale w zestawie sa przedluzki ktore redukuja obroty do 1600, jutro zobacze jak to wyglada na 1600.

Raczej zmienie wenty na jakies cichsze :/

Ciężko porównać do mojego H50. Masz słabszy proc, ale większy zegar. Kolejna różnica to ilość rdzeni i HT. Ogólnie mogę ci powiedzieć, że Prime95 to lipa. Ugotuj procka za pomocą LinX, a zrobi on o 8-10*C więcej przy wypiekaniu. Ja na i7 860 3,8GHz 1,285V (niby 1,31V) robię w LinX max 78*C na najcieplejszym rdzeniu przy wykorzystaniu 6 z 8GB RAM (im więcej ramu dasz, tym dłużej wygrzewa obliczaną paczkę i tu także wypoci ci pamięci na max).

Jeśli chodzi o typowe zastosowanie typu gry/programy, to procek nie przekracza 65*C chyba nigdy. Przy grach typu call of duty / battlefield, albo nowym starcrafcie 2 widywałem po 60-62*C. Teraz, jak to piszę, w tle leci właśnie LinX i tempy to od 75 do 78*C na rdzeniach po 14 minutach testowania. Wcześniej miałem Thermalright 120 Extreme i przy tych samych ustawieniach procka robiłem odrazu prawie 90*C i jeszcze rosło. Przerywałem testy przy ok 92-95*C, aby nie ugotować na miękko mojego i7.

na scythe ninja 2 mialem:74 stopnie po 20 minutach w prime95 na zegarach 4,085+ po minucie na zegarach 4,4na H70 wyszlo mi:53 stopnie po 20 minutach w prime95 na 4,067 stopni po 10 minutach w prime95 na 4,4

20 stopni różnicy to po mojemu bardzo dobry wynik. Jak to to będzie wydajniejsze od Noctua NH-D14(a chyba będzie) to też się zaopatrzę w to cacko. Obecnie mój 955 przy 4.0 wysiada na 0CCT(reset) a temp. dochodzą tylko do 58 st. Słaba sztuka lub mój brak umiejętności podkręcania :)

Wentyle do wymiany, A propo jaki mają przepływ powietrza w CFM przy tych 2000 obr.?

Gdzieś w zagr. testach h70 był wydajniejszy o jakieś 13 stopni od h50 także niezły wynik

Według testów, które już się ukazują - H70 jest ok 7-8*C lepszy od H50. Gdy dodali 2-gi wiatrak na H50, różnica spadła do 3*C. Licząc jednak dodanie trików typu shroud i lepszych wentyli na H70 to i tak będzie lepszy od H50 pewnie o min 5*C jeśli nie więcej, ale na pewno nie tyle co podaje corsair. Ja chyba raczej poczekam na ciągle szukanego przezemnie Coolit ECO 240 - podwójna chłodnica jak w H50 + 4 wentylki z trikami = ...ehhh cudeńko.

Dzięki. Troche to duże jednak.

Zestaw masz już zamontowany, więc jedyny wiarygodny test porównawczy jaki teraz mozesz zrobić to chyba założenie wentyla z ninja na 1200 obrotów i wtedy wyniki byłyby ciekawe. Chodzi mi o porównanie wydajności przy takim samym lub podobnym hałasie z wentyli.

to ma byc male?? :)

W małej obudowie to chłodzenie wygląda na duże..

Ja bym dał za zewnątrz obudowy jeden wentyl wciągający, później blacha-chłodnica wciągający i wyjście ciepłego powietrza górą. Coś takiego da lepszą wydajność kosztem chociażby dogrzania karty grafiki.