Skocz do zawartości

Czy GeForce GTX 780 GHz edition bedzie pasować do mojego pc ?

Recommended Posts

a może byście polecili lepsza karte graficzna niż ATI HD Radeon 5800 i żebym nie musiał wymieniać zasilacza i żebym mógł podłączyć tą grafikę do mojej aktualnej ( nie znam się na tym ale gość który mi sprzedawał ten PC mówił że jest możliwość podłączenia drugiej karty graficznej przez crossfire)

co powiecie o tym http://allegro.pl/obudowa-tracer-joker-black-usb-zasilacz-500w-i4501911667.html

Kupowanie do tego procesora tak wydajniej karty to bezsens.

OC tego procka 3.8- 4.0GHz i wtedy myśleć o karcie.

Na OC nie ma co liczyć przez zasilacz.

a może byście polecili lepsza karte graficzna niż ATI HD Radeon 5800 i żebym nie musiał wymieniać zasilacza i żebym mógł podłączyć tą grafikę do mojej aktualnej ( nie znam się na tym ale gość który mi sprzedawał ten PC mówił że jest możliwość podłączenia drugiej karty graficznej przez crossfire)

co powiecie o tym http://allegro.pl/obudowa-tracer-joker-black-usb-zasilacz-500w-i4501911667.html

Wydajesz 1900zł ponad na kartę. A czeka cię GTX 770 + obudowa +  chłodzenie na CPU, + zasilacz + OC procka(bez tego nawet karty nie zmieniaj)

Lepiej kup 290

Jeszcze głupszy pomysł niż autora! :>

Przy jego procesorze zakładając, że będzie miał oc na 4.0Ghz GTX780 będzie wydajniejszy o 30% od R9 290.

Do kart AMD musisz mieć procesor o bardzo mocnym pojedynczym wątku dlatego do jego i7  R9 290 się nie nadaje!

Dobre 500 starczy z zapasem.  A wejdzie ci on do tej budy? OK 30 cm dł. 

Platforma z i7 920@ 4.0Ghz 1.325V + GTX780 1215/1850 1.21V w BF3/ BF4 wciągała 450-530W więc jeśli myślał by o OC (procesora to konieczność!) to 500W nie starczy!

Wydajesz 1900zł ponad na kartę. A czeka cię GTX 770 + obudowa +  chłodzenie na CPU, + zasilacz + OC procka(bez tego nawet karty nie zmieniaj)

Dokładnie.

Zamiast wydawać 1900zł na kartę lepiej zakupić GTX770 + obudowę + chłodzenie na CPU + Zasilacz 

Najlepsze wyjście ;)

Edytowane przez DjXbeat

Wczoraj testowałem mój zestaw z sygnaturki furmarkiem, w Tomb Riderze, BF4 i Metro Last Light. Watomierz nie pokazał więcej niż 480W z gniazdka. Karty są ustawione GPU@1075 1,2V i MEM@ 1600MHz 1,5V. Byłem mocno zdziwiony, po spodziewałem się odczytów w granicach co najmniej 600W.

Jeżeli autor tematu będzie żyłował proca , to najlepiej najpierw sprawdzić do ilu uda sie podkręcić tą 860 , a dopiero potem dobierałbym gpu .  Na stock zegarach cpu ,  wydajnościowo w okolicach i5 750 ,  bez OC procka trzeba by było zastanowić się co można max dać , R9 290 to chyba za mocna opcja tutaj , raczej rozsądniej za ~1000zł Sapphire ATI Radeon R9 280X Tri-X 3GB DDR5/384bit DVI/HDMI/mDP + 3 gry GRATIS!!! , zasiłka oczywiście do zmiany jeżeli nie byłoby OC  ,  to można dać np. modularke od Thermaltake Smart SE Modular 530W ew. XFX Core , natomiast jak byłoby mocne ciśnienie na proca to z reg. DC-DC np. CoolerMaster RS650-AMAAB1-EU 650W

Jeszcze głupszy pomysł niż autora! Przy jego procesorze zakładając, że będzie miał oc na 4.0Ghz GTX780 będzie wydajniejszy o 30% od R9 290.

Tak Ci się losowo numerki powciskały, czy masz na to jakiś dowód?

Platforma z i7 920@ 4.0Ghz 1.325V + GTX780 1176/1500 1.18V w BF3/ BF4 wciągała 450-530W więc jeśli myślał by o OC (procesora to konieczność!) to 500W nie starczy!

To samo, masz szansę się obronić przed nagrodą podając źródła.

• Popieram 2

mogę podkręcić ten procesor do 3,2 ale strasznie się będzie grzał i będę musiał co miesiąc wymieniać paste 

zadam pytanie jeszcze raz ;

a poza tym nie bede kupował tej karty graficznej tylko dostanę ją w prezencie od Brata ;p

hej, moglbys podrzucic jakies testy?

http://pclab.pl/art57842-20.html

Źródło plz.  

Mój watomierz :>

Przed obecną platformą z i7 3770k miałem i7 920 + Asrock X58 Extreme. W marcu sprzedałem - nawet na forum była oferta http://forum.benchmark.pl/topic/123619-intel-core-i7-920-d0-asrock-x58-extreme/?do=findComment&comment=1365369

;)

A tutaj watomierz jak by mi ktoś zarzucił, że nie posiadam :>

http://i58.tinypic.com/244dshe.jpg

Tak Ci się losowo numerki powciskały, czy masz na to jakiś dowód?

Działanie sterowników AMD i NV jest zupełnie inne i to jest powodem tak dużej różnicy. Sterowniki nv są wielowątkowe i rozkładają obciążenie na wszystkie dostępne wątki natomiast sterowniki amd cisną po 1 a maksymalnie po 2 wątkach, Z procesorem o słabej wydajności pojedynczego wątka R9 290 będzie zdecydowanie bardziej "przyduszona" niż GTX780.

Wszystko rozchodzi się o sterowniki

To samo, masz szansę się obronić przed nagrodą podając źródła.

Żródłem jest moja stara platforma i watomierz :>

Tylko pisząc wcześniejszy post popełniłem błąd ponieważ karta graficzna miała taktowanie 1215/1850 i napięcie 1.21V. Razem z moim i7 920@ 4.0Ghz 1.325V w BF3/BF4 cała platforma wciągała 450-530W i co najlepsze mój stary zasilacz (OCZ StelthXstream 2 600W) w momencie gdy watomierz pokazywał pobór w granicach 525-530W robił reset i tak działo się zawsze! Zasilacz nie dawał sobie rady z tak dużym poborem.

Edytowane przez DjXbeat
wciągała 450-530W

Mój watomierz

Pomnóż to przez sprawność zasilacza.  A i7 920 kręcony do 4.0 swoje zje. 

żebym nie musiał wymieniać zasilacza i żebym mógł podłączyć tą grafikę do mojej aktualnej

Niewykonalne, nawet jeśli to nieopłacalne.  

Edytowane przez MiK86

Zwłaszcza, ze tych 30% to ja tam nie widzę...

Im mniejsza wydajność pojedynczego wątka tym karty AMD tracą więcej w stosunku do NV.

i7 920 vs i5 4690 który wątek jest mocniejszy? :>

a może przestańcie toczyć wojny i mi pomóżcie 

Mając 1900zł na wydanie nie kupuj GTx780 ani R9 290 bo twoja platforma bez OC jest za słaba do tych kart.

najlepszym wyjściem będzie zakup:

Grafika MSI GTX 770  - 1200zł

Obudowa Zalman Z3 Plus - 160zł

Cooler SilenitumPC Grandis - 150zł

Do tego porządny zasilacz na który zostaje Ci 400zł i zrobienie OC.

Edytowane przez DjXbeat