buszi 5545 Napisano 3 Września 2021 Udostępnij Napisano 3 Września 2021 (edytowane) Ale jak to chcesz sklasyfikować? Latami czy w każdej serii top? Czy co każdą generację? Jeśli topy serii to tak by to wyglądało: TNT2 Ultra - 256 DDR - 2 Ultra - 3Ti 500 - 4Ti 4800 - 5950 Ultra - 6800 Ultra - 7950GX2 Jeśli samymi seriami to pewnie trzeba dodać 3, 5800 Ultra. U AMD chyba tak: Fury MAXX - Radeon DDR - 7000 - 8500 - 9800 XT - X850 XT Platinum - X1850 XT - X1950 XTX A tu dodać 7500, 9700 Pro. Jak latami to sobie w bazie TPU posprawdza. Edytowane 3 Września 2021 przez buszi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 3 Września 2021 Udostępnij Napisano 3 Września 2021 Ani tak, ani tak. Chodzi mi o takie, które w momencie premiery były topem. Czyli dla NV Najpierw topem w 1999 było TNT2 ultra, później SDR a później DDR. A dla ati mi się wali w główcę Radeon 7000 był topem? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 3 Września 2021 Udostępnij Napisano 3 Września 2021 A Wonder VGA i Mach 64 VT4 to gdzie? Chyba że mowa tylko o kartach 3D. Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 3 Września 2021 Udostępnij Napisano 3 Września 2021 5 minut temu, zbiku90 napisał: A Wonder VGA i Mach 64 VT4 to gdzie? Chyba że mowa tylko o kartach 3D. Piszę raczej w tym przedziale co mnie interesuje po prostu, od ery tnt dało się sensownie w q3 grać Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 3 Września 2021 Udostępnij Napisano 3 Września 2021 Tak podejrzewałem, że podejdziesz od dudy strony Albo top serii albo top generacji albo top w danym roku. Bez sensu rozdzielać to na tym przykładzie na 256 SDR i DDR, bo wersja DDR to był top. A jak dobrze sprawdziłem to dzielą je 3 miesiące jeśli patrzeć na okres wydania, do tego ten sam rok. Jak dla mnie sensownie jest patrzeć latami choć też zdarzały się po 2 generacje w roku ale z 1 rodziny albo wyłącznie na top i tak przynajmniej ja określam co jest najlepsze. Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 3 Września 2021 Udostępnij Napisano 3 Września 2021 2 minuty temu, buszi napisał: Tak podejrzewałem, że podejdziesz od dudy strony Albo top serii albo top generacji albo top w danym roku. Bez sensu rozdzielać to na tym przykładzie na 256 SDR i DDR, bo wersja DDR to był top. A jak dobrze sprawdziłem to dzielą je 3 miesiące jeśli patrzeć na okres wydania, do tego ten sam rok. Jak dla mnie sensownie jest patrzeć latami choć też zdarzały się po 2 generacje w roku ale z 1 rodziny albo wyłącznie na top i tak przynajmniej ja określam co jest najlepsze. No właśnie ja tak zawsze robiłem. Ale wtedy by wychodziło że GTS na przykład nie był topem, a był. Identyczna sytuacja jak teraz by wyszła xx80 a po kilku miesiącach xx80 ti. edit: zresztą u ati to nie ma znaczenia, bo oni mieli odwrotny timeline - najpierw puszczali topkę, a później słabsze karty na przyciętym rdzeniu. Więc u nich jest (teoretycznie) łatwiej to ogarnąć. Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 3 Września 2021 Udostępnij Napisano 3 Września 2021 W serii 2 nie był, patrząc na datę wydania był No to teraz możesz poprzeglądać TPU i zrobić w takim razie listę nie 8 ale ze 20 kart xD Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 3 Września 2021 Udostępnij Napisano 3 Września 2021 Ja na to patrzę inaczej - wybieram jakiś punkt w historii i wokół tego punktu buduję zestaw. W związku z tym, czasami trzeba punkt trochę przesunąć. Śmiesznie trochę, że wiele premier procesorowych to pierwsze połowa roku a grafy druga - żeby zdążyć z zestawami na gwiazdkę Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 5 Września 2021 Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Spotkałem się kilka razy z określeniem "ram dla bx". 440BX ma jakieś szczególne wymagania odnośnie ramu? Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 5 Września 2021 Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Cytat A: Generally, all modules smaller or equal to 64MB work without problems. No 512MB module will work in a board with the bx chipset, regardless what a vendor might tell you on the website. 128MB modules work as long as they have 8 or more chips (see here). 256MB modules might work, depending on the internal organization of these modules. You need modules with 16 ram chips, each chip organized as 16Mx8. The modules with 16 ram chips organized as 32Mx4 will NOT work, nor will the modules with 8 chips. More information here. http://cwcyrix.duckdns.org/techpage/download/atc-6240-stuff/doc/ram_bx_faq.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 6 Września 2021 Udostępnij Napisano 6 Września 2021 13 godzin temu, dulu1 napisał: Spotkałem się kilka razy z określeniem "ram dla bx". 440BX ma jakieś szczególne wymagania odnośnie ramu? Tak, szczególnie 256 dla BX są trudniej dostępne. Szczeóły już bushi wkleił. Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 6 Września 2021 Udostępnij Napisano 6 Września 2021 A jak mam płytę z isa, win98 i jakąś dźwiękówkę, powiedzmy że miro fm10, to.. jak to się instaluje żeby dźwięk był? Po prostu instaluje sterowniki? Czy jakaś większa filozofia? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Jeśli to jest PnP czy tam inny jumperless to musi być jakiś 'sterownik' który to zaincjuje a później ustawiasz zmienną środowiskową (SET Blaster) zeby aplikacje znały adres, IRQ, i DMA. Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Aopen AX6BC nie widzi dysku WD 40GB, wykrywanie w poście trwa w nieskonczoność. Podłączyłem dysk cornera 500MB i ten działa. Próbowałem dwóch taśm, wszystkich portów IDE, i ustawić zworkę w dysku na każdej możliwej pozycji. Dysk sprawny na 100%. Ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Stare płyty potrafiły mieć problemy z dyskami powyżej bodaj 32GB. Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3080 Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 (edytowane) 39 minut temu, buszi napisał: Stare płyty potrafiły mieć problemy z dyskami powyżej bodaj 32GB. Chyba 2GB partycja mogła być w erze DOS'a a Dysk max 8GB Edytowane 8 Września 2021 przez jozek23 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Raczej mi tu wygląda na jakiegoś 95/98. Sam pamiętam w dysku IBM 45GB miałem zworkę ograniczającą pojemność właśnie do iluś tam. Więc może to nie nawet problem samej płyty ale systemu właśnie? Mam XP na tym swoim PIII teraz i działa dysk 160GB. Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3080 Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Tutaj można poczytać o ograniczeniach hdd , trochę tego jest https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/problemy-z-obsluga-dyskow-powyzej-128gb-czyli-bariery-pojemnosci.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 26 minut temu, jozek23 napisał: Chyba 2GB partycja mogła być w erze DOS'a a Dysk max 8GB To jeszcze zależy od wersji DOS - 3.30 miał jeśli dobrze pamiętam ograniczenie do 32MB. Miałem dysk 20MB i po kompresji (Stackerem?) musiałem zrobić kilka partycji :D Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Wychodziły biosy do obsługi większych dysków . Kiedyś na pcczipsie właśnie mieliśmy problem z dyskiem większym niż 8gb , bios rozwiązał problem . Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 W dniu 8.09.2021 o 15:45, dulu1 napisał: Aopen AX6BC nie widzi dysku WD 40GB, wykrywanie w poście trwa w nieskonczoność. Podłączyłem dysk cornera 500MB i ten działa. Próbowałem dwóch taśm, wszystkich portów IDE, i ustawić zworkę w dysku na każdej możliwej pozycji. Dysk sprawny na 100%. Ktoś ma jakiś pomysł? Rozwiązaniem faktycznie było odpowiednie ustawienie zworek - zaczerpnięte ze zbiorczej instrukcji dysków WD. Było napisane że coś będę musiał instalować żeby mieć całą pojemność ale nie musiałem. W końcu mi działa dualboot Swoją drogą polecam allegrowicza @jakub1t 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Mam pytanie do towarzystwa. Nie żebym miał nadmiar czasu, ale tak mnie naszło i przygotowuję sobie miejsce w mieszkaniu pod retro rig (BX + PII). Chciałbym nagrać na razie jako rozgrzewkę kilka filmów, które pomogą w wejście w retro osobom nie znającym, albo słabo znającym specyfikę DOS-a i sprzętu sprzed PnP. Miałbym zatem prośbę - wrzućcie jakie tematy by was interesowały? Na razie odpadają tematy naprawcze bo na to miejsca nie będę miał niestety. W dniu 8.09.2021 o 21:09, jakub1t napisał: Wychodziły biosy do obsługi większych dysków . Kiedyś na pcczipsie właśnie mieliśmy problem z dyskiem większym niż 8gb , bios rozwiązał problem . Znam takich co nawet modowali BIOSy żeby dodać obsługę większych dysków 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Godzinę temu, cooger napisał: Mam pytanie do towarzystwa. Nie żebym miał nadmiar czasu, ale tak mnie naszło i przygotowuję sobie miejsce w mieszkaniu pod retro rig (BX + PII). Chciałbym nagrać na razie jako rozgrzewkę kilka filmów, które pomogą w wejście w retro osobom nie znającym, albo słabo znającym specyfikę DOS-a i sprzętu sprzed PnP. Miałbym zatem prośbę - wrzućcie jakie tematy by was interesowały? Na razie odpadają tematy naprawcze bo na to miejsca nie będę miał niestety. Znam takich co nawet modowali BIOSy żeby dodać obsługę większych dysków Co do mnie to już wiesz jakie mam problemy, hehe Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Tu nie ma czego zbytnio opisywać. W tamtych czasach to po kupnie kompa i poskładaniu pierwsze co robiłeś to nos w manuala, bo zworki trzeba poustawiać Kiedyś to było! Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 1 minutę temu, buszi napisał: Tu nie ma czego zbytnio opisywać. W tamtych czasach to po kupnie kompa i poskładaniu pierwsze co robiłeś to nos w manuala, bo zworki trzeba poustawiać Kiedyś to było! Z manuali to ja się angielskiego uczyłem... Generalnie chodzi mi o jakieś tematy o których miałbym poopowiadać Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts