Skocz do zawartości

Wojna "Nvidia vs AMD"

Recommended Posts

Powiem krótko, NVIDIA górą. Dlaczego? Bo gowniane AMD nie ma SLI. W dodatku ma wyższe wyniki w tabelkach

Wpadam tutaj z warnem... a to Hyde Park :D 

Ale mam najlepszy i najczęściej pojawiający się argument. Argument który raz na zawsze potwierdzi dlaczego NV jest lepsza od AMD.

Gotowi?

JA MAM NV I DLATEGO JEST DOBRA!

• Popieram 6
Gość JonathanArcherPL

Topowi użytkownicy tego forum w tym, Gtxxor, Tommy a niedługo nawet Czesio, przynajmniej z tego co deklaruje, z jakichś powodów poprzechodzili na NV, więc COŚ, chyba musi być w tej mojej "bzdecie"...

Czesio przeszedł tylko ze względu na wiedźmina :peace:   

Tu jest o tym artykuł, a tu dyskusja (oba w języku szekspira) i jeśli jest to prawdą to ten FreeSync nie jest w cale taki darmowy chyba, że ktoś ma monitor zgodny ze standardem VESA VBLANK, a jak na razie nie wiadomo w sumie jakie monitory są zgodne z takowym.

To ja robię AMD szach i mat! Lektura obowiązkowa dla każdego:

http://pclab.pl/art56032.html

Komu nie chce się czytać to filmik:

Po tym artykule już nie zdecydujecie się na zakup karty AMD :)

Osobiście kupuje karty tylko od NV, teraz przymierzam się do GTX760. NV zawsze dla mnie była górą, a po tym artykule AMD jest całkowicie przekreślone. Nie lubię oszustów. Nawet Mantle ich nie uratuje :P.

Edytowane przez AndreoKomp
  • Popieram 1

@up

To żeś się obudził chłopaku, chyba każdy tutaj już zna ten artykuł z laba. Nie wnosi nic nowego bo metoda FCAT jest znana od dawna na zagranicznych serwisach. Zrobili testy, aż na dwóch grach (w tym Crysis 3..). A, żeby dojśc do wniosku, że Crossfire ssie nie potrzeba pomiarów, wystarczy mieć oczy.

No i bardzo sprytnie to rozegrali na tym portalu, wybrali sobie dwie gry na tym samym silniku, a wiadomo jak ostatni CryEngine3 hula na Radeonach (FC3 to silnik Dunia który jednak bazuje na CryEngine). 

Powiedział bym, że to bardzo w ich stylu.

Ale po co ja się produkuje, jak na tym forum jest mafia zielonych (mam na myśli karty ;))

Edytowane przez rorke
  • Popieram 1

Osobiście kupuje karty tylko od NV,

. NV zawsze dla mnie była górą, a po tym artykule AMD jest całkowicie przekreślone. Nie lubię oszustów.

Może się trochę ogarnij. Zdjęcie z tego textu na pcloolu. Gdzie widać wyższość AMD! AMD ma problemy z dwoma grafikami, w pojedynkę jest "lepsza" od NV !!!

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2014/01/FCAT/charts/GTX770_R9_280X_FC3_PLOT1.png

• Popieram 1

Porównaj teraz te dwa wykresy. 

pclool

Zauważmy, że w trakcie rozgrywki wystąpiły co najmniej trzy momenty, kiedy czas renderowania był znacznie wydłużony, a poszczególne klatki renderowały się przez, odpowiednio, 60 ms, 52 ms i 57 ms. To bardzo długo; odpowiada to wartościom, odpowiednio: 16,7 kl./s, 19,2 kl./s oraz 17,5 kl./s. Tego rzędu wartości mogą już wpłynąć na poczucie płynności.

Jest to wykres który wstawiłem wcześniej z tą poprawką z cytatu. I?

MIK, Twoja analiza pierwszego wykresu brzmiała : AMD wypada lepiej bo uzyskuje średnio mniej klatek na sekundę.

A z czego wynika fps jak nie z frame time? 

Wyżej masz wykres czasu od czasu. Np. w około 34 sekundzie wszystkie klatki u Nvidii były wygenerowane w  <20 ms a u AMD wszystkie zostały wygenerowane w czasie większym niż 20 ms a rozbieżność jest spora . Nawet jeśli założymy , że klatek było dokładnie tyle samo to klatki u AMD generowały się wolniej i w większych odstępach czasu.