Skocz do zawartości

Kącik emeryta i rencisty ;) 30+ only.

Recommended Posts

1 godzinę temu, Mrozinho napisał:

LCD 120hz > każdy amoled 60hz

Mrozu....Samsungi te nowe mają 120. Ale nie w najwyższej rozdzielczości. Jest ich więcej zresztą. Oppo. Xiaomi. Asus.

Edytowane przez marko22
3 godziny temu, Mrozinho napisał:

Xiaomi Poco X3 NFC

Wygląda dobrze (jeśli chodzi o spec), rozważę to urządzenie na pewno :) Dzięki.

4 godziny temu, marko22 napisał:

Bierz jakiegoś Samsunga z amoledem. 

Samsung sobie słono liczy, a mi potrzebny po prostu telefon - aby dzwonił, abym mógł nawigację włączyć w aucie i nim zapłacić. Funkcje rozrywkowe (gry, filmy) - to od czasu do czasu, jak w aucie czekam aby się nie nudzić (ale to drugorzędne dla mnie funkcje).

Odnośnie wyświetlacza, to jeszcze pójdę do salonu i popatrzę na tel z różnymi typami wyświetlaczy - myślę, że wtedy będzie najlepiej widać, który ekran bardziej podchodzi.

Powiem Wam, że aktualnie mam jakiś biurowy dell (zero bajerów - odświeżanie 60Hz, no typowy biurowiec) i aktualnie pracuję przy przygotowaniu do druku i składzie.

Zrobiłem już ileś tam książek, plakatów, i innych pierdołek,  kolory dobieram z kolornikiem i na drukarni nie mają z tym problemów, wychodzi tak, jak chcę (albo jak zleceniodawca chce).

Nie mam kalibratora do monitora, skalibrowałem na oko. Nawet nie pomyślę, aby kupić jakiś monitor za ciężki szmalec, bo po co.

8 godzin temu, Succubus napisał:

Nie, nie jestem aż tak stary, że wstawiłem ten film. :wariat: Dziś robiłem trochę porządku w starych zdjęciach rodzinnych i napatrzyłem się na starą, przedwojenną (a nawet przed pierwszowojenną) Warszawę. To myślę sobie - podzielę się z Wami :)

Miasto miało styl - podobają mi się z tamtych lat szyldy,witryny na sklepach ,czcionka i to nazewnictwo

Godzinę temu, BlackCoffe napisał:

Bardzo ładna była Warszawa kiedyś :) i bez tych wieżowców w Centrum co wyglądają jak nowotwory wokół Pałacu Kultury i Nauki. 

(tak wiem, że PKiN jest powojenny) 

Pałac kultury jest sprawcą zmarnowania wielkiej ilości powierzchni w samym centrum. Przez niego nigdy nie będzie wyglądało to dobrze :v

Jedyne co może się nie podobać, przynajmniej na ten moment, to zastępowanie starych budynków ściany wschodniej nowymi, szklanymi.

Poczytaj sobie ile instytucji i teatrów się mieści w PKiN'ie, zresztą nie znam Warszawianka, który by miał coś przeciwko Pałacowi. Co do szklanych budynków to się zgadzam, wolałbym by odrestaurowano stare kamienice a nie wyburzano je by postawić szklane potworki tak pasujące do okolicy jak pięść do nosa. 

Edytowane przez BlackCoffe
  • Lubię to 1

Ja nie mam nic przeciwko pałacowi, byłby to całkiem ładny budynek gdyby odciąć od niego podstawę. Po prostu jest to ogrom zmarnowanej powierzchni w centrum miasta.

Natomiast wieżowce dookoła są w większości bardzo udane i patrząc w stronę woli powinny powstawać za nim kolejne. Uważam też, ze świetnym posunięciem jest wybudowanie większego, przyćmiewającego PKIN Varso

Tak na marginesie, nie trzeba być warszawiakiem by móc ocenić pod różnymi względami ten budynek ;)

1 godzinę temu, Mrozinho napisał:

Tak na marginesie, nie trzeba być warszawiakiem by móc ocenić pod różnymi względami ten budynek ;)

Nie o to mi chodziło, że trzeba być z Warszawy tylko o zarzuty tych co chcą wyburzyć PKiN, że Warszawiacy go nie chcą :)

Żona  za telefon dała 1400pln.  Monitor oled nie wiem ile kosztuje.. ale mnie nie stać.
Eizo w firmie, monitor do specjalistycznego zastosowania, nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak zwyczajny telefon z AMOLED. Mój monitor jest całkiem przyzwoity do mojego zastosowania, cad/grafika 3d. Grafik też wyrażał pochlebne opinie o moim monitorze i zazdrościł mi pola roboczego..

Zdajesz sobie sprawę, że zastosowanie monitora i ekranu w telefonie jest zupełnie inne? Monitor ma oddawać oddawać obraz najbardziej zbliżony np do wydruku. Telefon ma robić wrażenie. Przecież to zupełnie coś innego, na telefon patrzysz z bliska, na monitor z większej odległości, na monitorze masz mniejsze zagęszczenie pikseli...

7 godzin temu, berger6630 napisał:

Miasto miało styl

Miało i widać było, że było nowoczesne jak na swoje czasy. W dodatku dbano też, aby całość jakoś wyglądała - nie to co teraz, jak jest tylko jakiś skrawek ziemi, to już stawia się wieżowiec często zupełnie niepasujący do otoczenia.

3 minuty temu, Succubus napisał:

W dodatku dbano też, aby całość jakoś wyglądała - nie to co teraz, jak jest tylko jakiś skrawek ziemi, to już stawia się wieżowiec często zupełnie niepasujący do otoczenia.

U mnie tak zrobiono, na podwórku zbudowano wieżowiec bo było miejsce, dobrze skomunikowane, w Śródmieściu. A to, że ludzie wolą jednak podwórko się nie liczyło.

• Lubię to 1
4 godziny temu, Mrozinho napisał:

Tak na marginesie, nie trzeba być warszawiakiem by móc ocenić pod różnymi względami ten budynek

Nie trzeba, choć jak się tym Warszawiakiem jest, od szczeniaka się tu biegało, widziało, słyszało itd, to zdanie można mieć trochę odmienne od tych, co są krócej.

Moje zdanie o "kwadratowej rakiecie" jest takie, że w zasadzie widzi się ten gmach od tylu lat (budynek, jak i place przy nim) i on tak już wrósł w to miasto, że wg mnie stał się po części jego wizytówką. Mi generalnie on nie przeszkadza - nawet pomaga w nawigowaniu, jak jestem na jakiejś dalszej dzielnicy (w której to bywam rzadko i muszę się znaleźć). Co do samego budynku - to byłem w nim może kilkanaście razy w życiu - na kilku koncertach, na tarasie widokowym na górze i w restauracji. Pamiętam jak byłem zafascynowany windami - jakie są szybkie itd ... stare czasy :)

6 minut temu, BlackCoffe napisał:

A to, że ludzie wolą jednak podwórko się nie liczyło.

Tak, bardzo często się o tym zapomina. Nie buduje się dla ludzi, ich wygody - tylko dla własnych interesów :(

Edytowane przez Succubus
  • Popieram 1
2 godziny temu, leto87 napisał:

Dobry ekran w telefonie jest bardziej dostępny niż dobry monitor. Co kiedyś było nie do pomyślenia.
Umówmy się, ekran jest po to by wyświetlać dobry obraz, pomińmy zastosowania graficzne..

Ty serio wierzysz w to co piszesz?XD Jeśli tak to jesteś wybitnie napromieniowany - popracuj w takim razie na ekranie telefonu

Spróbuj popracować na oledzie zobaczymy ile wytrzymasz z cukierkowymi kolorami

Tak samo kiedyś pisali o lcd'kach.. że do niczego się nie nadają, a do grafiki to już kompletnie..
Komórki ruszyły temat akumulatorów, product design (software), i chcesz pan czy nie- ekranów też.
Oled w monitorze 20 koła, pewnie ze względu na to że do niczego się nie nadaje..
Od przyszłego roku, kończę z ironią, chociaż będąc internautą, stykając się z absurdem na każdym kroku, będzie to trudne.. że o ekipie rządzącej nie wspomnę.