Skocz do zawartości

Kącik emeryta i rencisty ;) 30+ only.

Recommended Posts

Słuchajcie, takie pytanko - znacie się na lodówkach? Coś muszę kupić, bo starą mam już 30 lat i bidulka działa nadal, ale żre mi tyle prądu, że nie mogę na to patrzeć. Potrzebna mi taka z zamrażarką na dole (np 3 szuflady) i około 180 wzrostu, jakieś 60cm szerokości i głębokości.

Tylko jak z trwałością, bo widzisz gdzieś słyszałem, że dzisiejszy sprzęt to w zasadzie do okres gwarancji - a potem się nie opłaca robić, tylko nową się kupuje. Ta działa mi 30 lat (to jakiś Polar), a mam jeszcze małą lodówkę z lat 60tych po rodzicach - też działa, ale jej nie używam już. Dziś się już pewnie tak nie robi?

3 minuty temu, Succubus napisał:

Dziś się już pewnie tak nie robi?

Nie robi, bo teraz trzeba wyrabiać target sprzedażowy i sztuki muszą schodzić. Poza tym gdzieś coś mi się o uszy obiło, że mniejsza trwałość to koszt energooszczędności, ale nie znam się, żeby to zweryfikować. Co byś nie wybrał to będzie to, przy założeniu podobnej ceny, ten sam chiński czy tajwański produkt o podobnej trwałości, loteria. U mnie w kuchni od 3 lat stoi szajsung w zabudowie i działa, tyle mogę o nim powiedzieć...

• Smutne 1

Miałem w domu taka stara ruską lodówkę i pralkę w 2011, zawieźliy obie do domku letniskowego i kupiliśmy Bosch nowe. Potem była pralka beko jak Boscha zdechła. Potem była lodówka Indesit. Pralka Beko jeszcze działa, lodówka niedawno zaczęła rzezić. Te ruskie sprzęty dalej dziarsko działają.

• Smutne 1

Twój polar działa od 30 lat . Mamie kupiłem 5-6 lat temu też polara . Padł w tym roku . Ja mam od 10 lat jakąś "zagraniczną" nie pamiętam . Działa na razie . W tym roku zmieniałem zmywarkę po 10 latach . Nie zepsuła się tylko straciła wydajność . Pralki to pierwszy remont po 3 latach (łożyska) , a potem wymiana po kolejnych 3 (nie było już co zbierać ) w moim krótkim małżeńskim życiu już mam trzecią sztukę . Kuchenka gazowa  Indesitu - padł mi programator po 3 latach unieruchamiając piekarnik . Na szczęście internety pomogły . Zrobiłem obejście jednym kabelkiem na płytce i działa do dziś . 

Edytowane przez jakub1t
  • Smutne 1
22 minuty temu, ernorator napisał:

Te ruskie sprzęty dalej dziarsko działają.

Nie tylko ruskie, nasze z tamtego okresu (Polar, Silesia, Alaska ... nie pamiętam więcej, ale coś jeszcze było) też są nie do zdarcia.

15 minut temu, jakub1t napisał:

zagraniczną

One to teraz wszystkie "zagraniczne" - made in china :lol:. To tylko potwierdza jaką się teraz klepie tandetę. No masakra. Wygląda na to, że jak sprzęt pochodzi dziś około 6 (a już 10 ) lat to łooooo, to należy przyjąć, że trafiła się bardzo dobra sztuka.

Godzinę temu, BlackCoffe napisał:

Ta moja ma aktualnie 6 lat, a poprzednia miała 15 lat i zmieniliśmy ją tylko temu, że potrzebowaliśmy trochę większą

Rozważę tę firmę przy wyborze - może właśnie to będzie dobry wybór ...

Edytowane przez Succubus
2 godziny temu, Succubus napisał:

Aby takie coś pamiętać, trzeba być wapniakiem. Patrz jak się klimat zmienił przez ten okres czasu :roll:

Albo dinozaurem :->

Gościowi naprawiałem Smeg - https://lanas-kenwood-spares.co.uk/product/whirlpool-hotpoint-smeg-us-style-fridge-freezer-front-panel-pcb-repair-kit/

Części zamówiłem stąd. Serwis krzyknął mu chyba z 700 euro za naprawę. Oczywiście też net pomógł. Płytę ceramiczną tak samo. Wyłączała się i koniec. Nie ma obiadu :D

A naprawa bardzo prozaiczna....nikt by się nie spodziewał, że to pomoże. Nawet polskie forum Elektrody zamęt sieje i każe płytki wymieniać. No....ale ja nie z tych. Będę drążył temat, aż zrobię, albo się poddam. Wszystko dzisiaj wydaje mi się jest klepane, aby sprzedać. A później co z tym będzie, to już producenta nie obchodzi. Nawet jak zgłosisz gwarancję, to będą próbować Ci wcisnąć, że uszkodzenie nastąpiło z winy użytkownika. Takie czasy....po trupach do fortuny.

1 godzinę temu, BlackCoffe napisał:

Ja kupuję lodówki Indesitu i jestem z nich zadowolona, tak samo z pralkami. Moja aktualna ma już trochę lat i działa, nie zawiesza się, daje radę w upały.

Też mam lodówkę Indesit BAAN13 i działa już 12 lat tylko żarówka się przepaliła

Nie ma co pisać, ze moje urządzenie działa już np. 10 lat i jest super.
Czasy sie zmienily. Mnie serwisant powiedział, że obene tańsze urządzenia podziałają bezawaryjnie nieco ponad okres gwarancji. Te drozsze, z wyższej półki około 5-ciu.
I nie ma znaczenia producent.
Na pewno te z wyższych półek mają lepsze komponenty i są bardziej energooszczędne.

Taki przyklad, pralka electrolux, u rodziców 10 lat bezawaryjnej pracy, moja 2 miesięczna od początku wadliwa, próbowali naprawiać (m.in. cały zespół piorący wymieniony), w końcu się poddali i orzekli, ze nienaprawialna. Obenie jestem w trakcie wymiany na nową (ponad tydzień bez pralki, a sklepowi sie nie spieszy)

Mam prawie 3 letnie zmywarkę, lodówkę i piekarniko-mikrofalowkę Bosh / Siemens i każde z nich bylo naprawiane na gwarancji (zmywarka to nawet 5 razy).

Więc moim zdaniem trzeba kupować takie, ktore maja dobry serwis.

e//
Ważne też jest w jakim sklepie kupowana, żeby przy ewentualnych reklamacjach via sklep nie bylo problemów.

• Dzięki 2

Na markę chyba nie ma co patrzeć . Pierwszy odkurzacz Samsunga rozsypał się tuż po gwarancji . I już miałem nie kupować Samsunga . No ale poczytałem jakieś testy i wychwalali jeden model i to właśnie Samsunga . Do tego była promocja , kupiłem i odpukać działa już 7 lat . Pralkę jak kupuje to tylko patrzę , czy dam radę łożyska wymienić . Bo jak klejona to będzie problem . U mnie , jak już pisałem łożyska 3 lata wytrzymują z zegarkiem w ręku . 

3 godziny temu, jakub1t napisał:

Na markę chyba nie ma co patrzeć . Pierwszy odkurzacz Samsunga rozsypał się tuż po gwarancji . I już miałem nie kupować Samsunga . No ale poczytałem jakieś testy i wychwalali jeden model i to właśnie Samsunga . Do tego była promocja , kupiłem i odpukać działa już 7 lat . Pralkę jak kupuje to tylko patrzę , czy dam radę łożyska wymienić . Bo jak klejona to będzie problem . U mnie , jak już pisałem łożyska 3 lata wytrzymują z zegarkiem w ręku . 

Zmywarka Siemensa działa mi też już 10 lat i zero awarii ;) Chyba zależy jak się trafi. A w klejonej też łożyska wymieniałem. Brzeszczotem bęben ciąłem :D

• Popieram 1
6 godzin temu, drVanSteiner napisał:

Nie ma co pisać, ze moje urządzenie działa już np. 10 lat i jest super.
Czasy sie zmienily. Mnie serwisant powiedział, że obene tańsze urządzenia podziałają bezawaryjnie nieco ponad okres gwarancji. Te drozsze, z wyższej półki około 5-ciu.
I nie ma znaczenia producent.
Na pewno te z wyższych półek mają lepsze komponenty i są bardziej energooszczędne.

Taki przyklad, pralka electrolux, u rodziców 10 lat bezawaryjnej pracy, moja 2 miesięczna od początku wadliwa, próbowali naprawiać (m.in. cały zespół piorący wymieniony), w końcu się poddali i orzekli, ze nienaprawialna. Obenie jestem w trakcie wymiany na nową (ponad tydzień bez pralki, a sklepowi sie nie spieszy)

Mam prawie 3 letnie zmywarkę, lodówkę i piekarniko-mikrofalowkę Bosh / Siemens i każde z nich bylo naprawiane na gwarancji (zmywarka to nawet 5 razy).

Więc moim zdaniem trzeba kupować takie, ktore maja dobry serwis.

To szczerze Ci powiem nieźle mi teraz narobiłeś w głowie. Po Twojej historii wywnioskować można, że w zasadzie wszystko jest dziełem przypadku (to ciekawe, bo teoria kwantowa działająca w całym wszechświecie mówi w zasadzie to samo :roll:).

Chyba tak zrobię, przewiozę się jutro do kilku sklepów, popatrzę, popytam o serwis, a nawet taką pierdołę jak zabranie starej lodówki z domu (no bo co ja będę z tym niby robił - sam tego nie "wyniesę" ani nie wywiozę - bo nie mam czym). Popatrzę na wygląd, wymiary, funkcje, zużycie energii ... no i po prostu kupię, a co będzie dalej, się zobaczy (mam nadzieję, że pochodzi ładne lata).

2 godziny temu, marko22 napisał:

Brzeszczotem bęben ciąłem

No i to jest właśnie eko - doceniam. Jak rozwiązałeś po robocie złożenie bębna (śruby / klej)?

2 godziny temu, leto87 napisał:

może ma małe przebiegi.. U mnie pranie jest czasami dwa razy dziennie.. 

Też o tym pomyślałem, właśnie zależy jak się żyje. Czy np są dzieci. U takiego grzyba jak ja mieszkającego z żoną, to w sumie jak się zastanowię, to tych prań w miesiącu wcale nie ma tak dużo. Mamy dość dużo ubrań, więc bierze się z szafy jak potrzeba, a brudne do kosza na ubrania i niech czekają, aż się nazbiera tyle, że się np 3-4 prania jednego dnia robi (i to przeważnie w sobotę - bo mam wtedy tańszy prąd :) ).

Edytowane przez Succubus

Bo ja mam tak, że jak nie wsadzę w coś łapek, lub nie rozbiorę na czynniki pierwsze, to serwisu w życiu nie wezwę :D Śruby i klej :) Na szczęście w miejscu rozpołowienia miała normalny kołnierz. Tylko dziury powiercić i skręcić. Chodzi chyba do dziś, bo nie była moja. A padła chwilę po skończeniu 2 lat. 

że w zasadzie wszystko jest dziełem przypadku

Albo ja mam tendencję do przyciagania nietypowych przypadków. Bo koniec końców wszystko się rozwiązuje, a ja po każdym takim przypadku mam +100 pkt. do doświadczenia

I sugeruję omijać Euro rtv. Poczytajcie sobie opinie o nich. Po zaplaceniu, klienta mają gdzieś.

Dodatkowo przy droższych sprzętach (nie zależnie w jakim sklepie kupionych) nie ma co liczyć na rękojmię, bo po 1. sklep i tak przekaże zgloszenie do weryfikacji przez serwis producenta, a po 2. i tak zaproponują naprawę, bo raczej będzie tańsza (i zgodnie z ustawą mają do tego prawo i niewiele z tym możemy zrobić).
Dopiero przy drugim zgłoszeniu z rękojmi muszą bezdyskusyjnie spełnić nasze żądanie.

A co do lodówek, to okazało się zaraz po zakupie mojego Siemensa, że całe życie źle z nich korzystałem. I piszę to całkiem serio.
Ale tego się dowiedziałem właśnie przy zgłoszeniu serwisowym.
Większość lodowek jest jednoagregatowych i chłodzona jest zamrażarka, a dopiero z niej zimne powietrze jest wdmuchiwane do chłodziarki. A to oznacza, że ta część może być pusta i nie ma to żadnego wpływu na oszczędność energii, za to zamrażarka musi być zawsze pełna. Więc jak nam wyjdzie mięsko lub lody, to trzeba uzupełnić butelkami z wodą, bo lód akumuluje zimno, a powietrze nie. Tak oszczędzimy i na prądzie i na żywotności.
A druga rzecz, to temperatura. Optymalna dla agregatu to -24*C i taką trzeba nastawić, a nie np. -18*C, bo on i tak będzie chciał chłodzić niżej, więc to skraca jego żywotność.

Więc powodzenia w wybieraniu i zakupie. I niech Ci służy jak najdłużej i bezawaryjnie.
  • Lubię to 1
  • Dzięki 1
  • Popieram 1

No i mi odmówił dziś sprzęt współpracy. Ale nie pralka czy lodówka, ale mój zgredofon MaxCom MM141 :P Miał problemy z losowymi restartami przy odbieraniu połączeń, ale dało się to przeżyć. Teraz po ok 1,5 roku życia nagle przestała widzieć sieć , a dziś [po dwóch dniach od temtego] dla odmiany zniknęła i karta SIM. Po rozłożeniu na czynniki pierwsze i wyjęciu karty SIM i ponownym wsadzeniu znowu sieć stała się widoczna, ale jak widać coś się psuje [a i jeszcze był upadek na podłogę].