Popularne posty BIGPUN 12628 Napisano 3 Grudnia 2013 Popularne posty Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 http://i.imgur.com/oaIDBQh.jpg Witam, postanowiłem założyć nowy temat, w którym będziemy mogli spokojnie (bez wojen i przepychanek) porozmawiać o aktualnej generacji sprzętu do grania. Mile widziane będą porównania, krótkie recenzje, subiektywne opinie, a także pytania na które wspólnie postaramy się odpowiedzieć.Sam posiadam w domu mały zagon różnego sprzętu. Diamentem w koronie jest mój PC złożony konkretnie pod najbardziej wymagające fps. Natomiast w salonie pod tv zagościły x one i ps4 (w takiej kolejności).http://i.imgur.com/QgMW8kh.jpgX one w wersji z US oraz Ps4 z naszej polskiej dystrybucji. Zaczynamy od porównania obu konsol, potem skupimy się na dobijaniu ich przez PC.Możecie nie zgadzać się z moimi odczuciami, każdy ma inny odbiór. Postaram się uczciwie podejść do obu sprzętów.Budowa i wykonanie:Tu wygrywa X, jest wykonany z lepszego plastiku. Ładna skrzynka idealnie pasująca do typowego czarnego kina domowego. Dla laika wygląda jak odtwarzacz CD albo dekoder. PS4 to typowa konsola, na dodatek mam wrażenie, że to tańsza wersja slim:). Konsola sony jest o wiele mniejsza i posiada wbudowany zasilacz, jeśli jeździsz z konsolą to plus, jeśli konsola raz postawiona stoi w szafce to nie ma znaczenia.Dodatkowo mam wrażenie, że dzięki rozmiarom X jest cichszy (co postaram się zmierzyć)Do XO mamy dodatkowo w zestawie kamerkę Kinect.Pad:Wygodniejszy jest pad od X, to rozwinięcie pada od x360 z o wiele lepszym wykonaniem...Fajne rozwiązanie to aktywne triggery z silniczkami. Pad na dwie baterie AANatomiast pad od ps4 to prawdziwie nextgenowa konstrukcja! A dotykowy panel otwiera zupełnie nowe możliwości. Ds4 leży wygodnie w łapach, kciuki się nie stykają. Wada to imo podświetlenie, które w moim przypadku odbija się od plazmy:/ Pad ładowany kabelkiem microUSBPierwsze uruchomienie:Remis. Obie szybko ściągneły update, na obu bezproblemowe logowanie. Do czasu premiery x w polsce używam konta na US. Gold i gry z PL działają bez problemu.Czas rozruchu (do menu)Tu jest różnie. I czas włączania zależy od tego czy konsole były już tego dnia włączane i czy probrały update.Xbox: pierwsze uruchomienie 74sekundy, każde kolejne 14sekundPs4: średnio u mnie trwało 24 sekundyMenu:Tu znowu bardziej przypadło mi metro z xone. To kwestia gustu bo oba działają intuicyjnie i tak samo szybko.Wychodzenie z gry do menu, przejście do sklepu, lista znajomych. Widać, że dużo pracy zostało włożone w multitasking. W X działają dodatkowe komendy głosowe w tym słynne "xbox go home".Fajny bajer do pokazania znajomym, na co dzień nie zamierzam gadać z konsolą Gry:Obecnie mam tylko Forze5 na X i Killer instinct.Na Ps4: killzone shadow fall oraz resogun i contrast z plusa.Nawet nie można ich porównać, obie produkcje są nextgenowe. Forza śmiga w 1080p w 60fps.Auta są obłędnie wykonane. Sterowanie w trybie Hard cud malina. Bardzo, bardzo liczę, że DriveClub na PS4 będzie podobny - dobrych ścigałek nigdy dość.Killzone - tu odkrywam tą grę każdego dnia. Jestem przyzwyczajony do sterowania w fpp za pomocą klawy i myszy i staram się znowu nauczyć porządnej gry na padzie. Grafika im dalej w grze tym bardziej niesamowita.Ta gra powinna być dołączana do każdej nowej konsoli. Oraz wysyłana do wszystkich developerów z karteczką: "tak robić oświetlenie w grach".W obu grach razi mnie kiepski AA, ale być może jest to wada TV na jakim gram oraz przyzwyczajenia do AA na PcecieJeśli macie jakieś pytania, bądź swoje doświadczenia z porównania Ps4 do x one lub PC piszcie! W chwili pisania postu (03.12.2013). Ceny w Polsce przedstawiały się następująco:PS4 cena podstawowa 1799złPS4 cena promo w MM i Saturn 1699złPS4 z Killzone i AC4 1999 zł (MM)XO - brak oficjalnej sprzedażyCenny allegro (03.12.2013)PS4 od 2100 do 3000zł - bardzo trudna dostępność sprzętuXO od 2390 do 3000zł 17 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Warto również wspomnieć o różnicach w cenie samych konsol i gier (nie wiem czy te są w różnych cenach, w UK gry na Iksa były zawsze sporo tańsze) PS Gdybyś mógł być w posiadaniu jedynie jednej z nich która i dlaczego byś miał w salonie? Edytowane 3 Grudnia 2013 przez dodo24x Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Koniecznie. Zaraz to dodam. I proszę osobę ogarniętą w sprzęcie o wycene PC. Na jakim BF4 chodzi płynnie w high/Ultra z małym AA. Będzie porównanie. Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 BF4 chodzi płynnie w high/Ultra z małym AA. i5+280x jest najtańszym rozwiązaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Wada to imo podświetlenie, które w moim przypadku odbija się od plazmy:/ A nie mówiłem... Czy ową "latarnię" da się na przykład zakleić taśmą by nie przeszkadzała ? Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Mam taki sam pomysł. Dodatkowo podczas ostrego grania czasami zdarza mi się np szybko podrapać nos, nie puszczając pada. Przez kilka następnych sekund ślepota:/ Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 "Świecidełko" w padzie od PS4 bardzo łatwo odłączyć, wystarczy rozkręcić pad i odpiąć kabelek 5 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 A to ma jakąś inną funkcję poza świeceniem ? Cytuj Link to post Share on other sites
gamerrxx 20 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Bez kamerki nie ma zastosowania Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 dodo, effendi, xor? podejmiecie się wstępnej wyceny PC będącego odpowiednikiem nowych konsol? zrobimy zestawienie. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Żeby zrobić takie zestawienie, musielibyśmy wiedzieć na jakich dokładnie detalach jest odpalana gra na konsoli i zablokować na pececie framerate. Różnica w cenie między PC a konsolą zwraca się po zakupie kilkunastu oryginalnych gier. Dalej już jesteś tylko do przodu. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Mówiąc, o czystej mocy obliczeniowej to PC z i5 2-gen oraz R9 270X jest mocniejszy. Niemniej jednak optymalizacja pod konkretny sprzęt oraz bardzo "lekki" OS robią swoje. PS4 działa pod kontrolą odchudzonego FreeBSD z nakładką graficzną, a część funkcji systemowych przejmuje od jednostki centralnej koprocesor ARM wsparty przez 2GB RAM DDR3. Powiem tak, PS4 nie rwie czachy tak jak w dniu premiery rwał Xbox 360, ale wcale nie jest to jakaś tam padlina. Zakładając optymalizację i fakt 8-10-krotnie większej mocy (względem PS3), spokojnie da się na to zrobić dobrą grę;> Swoją drogą posiadaczom PS4 i Plusa polecam Contrast... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 polecam Contrast... Przecie masz to na pececie... Z AA. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Wszyscy mówią, że konsola taka tania a ja się w to wpakowałem i póki co... tanio nie jest... 1999zł - PS4 + AC4 + KZ SF 99zł - Vertical Stand (u mnie konieczność) 159zł - stacja dokująca do pada #jak kupicie PS4 i chwile pogracie to zobaczycie o co kaman z padami ;> 249zł - FIFA14 Jakieś 2500zł na "zestaw startowy"... a nie wliczam to rocznego Plusa za 200zł, który też kupić musiałem Nooo taniutko Przecie masz to na pececie... Z AA. Za "darmo" dali ;> PS: Tak przy okazji - może podacie swoje PSN'y? Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 że konsola taka tania Tańsza niż PS3 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 PS3 60GB na premierze w Polszy kosztowało 2699zł Oprócz samej konsoli, która notabene była najlepszą z wydanych wersji za sprawą pełnej kompatybilności wstecznej (hardware) z PS2 i PS1 oraz czytnika kart pamięci i 4 szt. USB (swoją drogą za to ostatnie ktoś w Sony powinien dostać po łapach, dlaczego PS4 wciąż konsekwentnie ma 2 porty USB, jeśli można podpiąć do niego 4 pady), dostawaliśmy w zestawie także -2 premierowe "exy" (Motorstorm i Resistance) - niebo lepsze od tego co jest teraz -2 kontrolery sixaxis -pilot do obsługi odtwarzacza Jeśli by do sugerowanych 1799zł za PS4 dorzucić 2 dobre gry (nawet liczmy zestaw promocyjny z MM za 1999), dodatkowy kontroler (249) i PS+(200), który PS4 wymaga do gry online, to cena różni się niewiele, a pamiętajmy że PS3 na swoje czasy było sprzętem dużo mocniejszym od konkurencji (PC). Pomijam już iście prozaiczne kwestie jak fakt, że PS3 do postawienia w pionie żadnej podstawki za 99zł nie wymagała, a PS4 takową potrzebuje. PS4 nie jest tanie, zakup samej konsoli - może i tak, ale potem wychodzi szereg "ukrytych" kosztów, od których PS3 było wolne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Ja kupiłem swoje PS3 sporo po premierze za ££ wiec nie do końca pamiętam co i jak .. PS4 za £349 brzmi zachęcająco ALE obojętnie jaka gra na dzień dzisiejszy kosztuje minimum £49.99 (a i wyboru za dużego nie ma) Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Dużej straty nie ma, bo jedyną grą wartą na dzień dzisiejszy ogrania jest Killzone (chyba że ktoś jest maniakiem Fify i chce zobaczyć ją na nowym silniku). Jest jeszcze Resogun, ale tego dają w PS+. Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 ogrania jest Killzone Niestety, nie umiem grac w FPS na padzie. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Nic straconego, według instrukcji bezproblemowo konsola wspiera mysz i klawiaturę (także w grach). Muszę to sprawdzić ;> Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 O! Daj znać czy działa. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kradneslomki 0 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Dorzucam od siebie 3grosze:Mianowicie PS4 też ma sterowanie głosowe, podobno działa bez kamerki, ja kamerke mam i z nią działa na 100%. Komend jest mniej ale są i w sumie te najpotrzebniejsze. Wydaje mi się też, że przechodzenie między grami jest lepsze niż w Xone, bo nie trzeba wymawiać pełnej nazwy gry.http://uk.ign.com/wikis/playstation-4/How_to_Use_PS4_Voice_Commandshttp://www.youtube.com/watch?v=Rhi3l77oOYY Edytowane 4 Grudnia 2013 przez kradneslomki Cytuj Link to post Share on other sites
Drozda 3 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 PS: Tak przy okazji - może podacie swoje PSN'y? Drozdaa sory za offtopa Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 To się będzie tutaj nadawało, fajne porównanie http://tvgry.pl/?ID=3958 Zobaczymy jak to się dalej rozwinie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts