rafal.1983 2 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Witam Mam dziwną sytuację z tym procesorem grając w Tomb Raidera. W niektórych miejscach występują spadki fps z 60 do 30 - 40. Karta graficzna nie jest w tym momencie obciążona na 100% więc wydawałoby się ze to przez procesor, ale o dziwo po zmniejszeniu ustawien graficznych z ultra na normal spadki juz nie wystepuja w tych miejscach, więc w czym moze byc problem? Załączam dwa przykładowe screeny z tej samej lokacji z ustawieniami ultra i normal. Zauważyłem ze w ustawieniach ultra w tych miejscach wzrasta zużycie jednego z rdzeni do prawie 100%, przy zmianie na normal jego użycie jest mniejsze, czyżby tu mogło chodzić o słabą wydajność jednego rdzenia? jeżeli tak to co ma do tego w takim razie jakość grafiki? Ultra http://scr.hu/1sqi/5fjht Normal http://scr.hu/1sqi/7b7c7 Edytowane 3 Października 2013 przez rafal.1983 Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 jest to możliwe odpal TRa, wyjdź do pulpitu, otwórz menadżer zadań, znajdź proces od tomb raidera, daj na niego prawym i wybierz "ustaw koligacje" zapewne będziesz miał tam zaznaczone wszystkie rdzenie ale ja bym dał mu tylko rdzenie 5 6 7 8 ponieważ pierwsze 4ry mogą być najbardziej wykorzystywane przez system i programy w tle i zobacz co z tego wyniknie Cytuj Link to post Share on other sites
rafal.1983 2 Napisano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2013 jest to możliwe odpal TRa, wyjdź do pulpitu, otwórz menadżer zadań, znajdź proces od tomb raidera, daj na niego prawym i wybierz "ustaw koligacje" zapewne będziesz miał tam zaznaczone wszystkie rdzenie ale ja bym dał mu tylko rdzenie 5 6 7 8 ponieważ pierwsze 4ry mogą być najbardziej wykorzystywane przez system i programy w tle i zobacz co z tego wyniknie zrobiłem tak, taka sama sytuacja http://scr.hu/1sqi/duevc Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 hmm, ale z tego co widzę te rdzenie mają praktycznie full load teraz, to już coś dodaj w takim razie 3 i 4ty jeżeli nadal będzie tak samo (a będą one na 100%) to znaczy że albo to tak ma, albo graficzna nie wydala Cytuj Link to post Share on other sites
rafal.1983 2 Napisano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) hmm, ale z tego co widzę te rdzenie mają praktycznie full load teraz, to już coś dodaj w takim razie 3 i 4ty jeżeli nadal będzie tak samo (a będą one na 100%) to znaczy że albo to tak ma, albo graficzna nie wydala ok, ale nie rozumiem jednego, dlaczego wydajność miałaby wzrosnąć przy zmniejszeniu ilości rdzeni? to ma jakieś znaczenie czy bedzie 4 na full czy rozłoży się to na 8? Edytowane 3 Października 2013 przez rafal.1983 Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian69 682 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 a gra ci wykorzystuje te 8 rdzeni ? Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 nie tyle przy zmniejszeniu co przy przeniesieniu obciążenia, raz to co Krystian69 pisze, praktycznie żadna nie wykorzystuje więcej jak 4rech, a dwa jak pisałem pierwszy i drugi zazwyczaj są obciążone systemem i procesami w tle i można też było zobaczyć czy gra obciąża tak naprawdę procesor aż tak bardzo, może zwyczajnie karta nie wydala w tych momentach, być może wtedy jest zyliard więcej cieni i terenu do obliczenia i stąd spadek fpsów Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian69 682 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Takie uroki FX'a a jakie masz gpu ? Cytuj Link to post Share on other sites
rafal.1983 2 Napisano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2013 nie tyle przy zmniejszeniu co przy przeniesieniu obciążenia, raz to co Krystian69 pisze, praktycznie żadna nie wykorzystuje więcej jak 4rech, a dwa jak pisałem pierwszy i drugi zazwyczaj są obciążone systemem i procesami w tle i można też było zobaczyć czy gra obciąża tak naprawdę procesor aż tak bardzo, może zwyczajnie karta nie wydala w tych momentach, być może wtedy jest zyliard więcej cieni i terenu do obliczenia i stąd spadek fpsów w ogóle dziwny ten procesor, zmieniłem go z phenoma 965 i tam gdzie były spadki sa tak samo, najdziwniejsze jest to ze po zmniejszeniu taktowania na 2,5 GHZ wydajność w grze jest prawie identyczna, sprawdziłem to bo gdzieś to kiedyś czytałem, grafika w tym momencie nie jest przeciążona, tak jak na 1-ym screenie, 67% a sa spadki, sprawdzalem to dokladnie, rzeczywiscie sa momenty gdzie grafika ma 100 i wtedy sa spadki ale akurat w tym przypadku ma jeszcze zapas Takie uroki FX'a a jakie masz gpu ? no wlasnie zaryzykowalem jego kupno mimo ze slyszalem rozne opinie, ale w artykulach gdzie byly testy min fps na nim byl ok 60, wiec nie wiem jak oni robia te testy, w tym momencie gralem na pozyczonym radeonie 7950 zeby sprawdzic wydajnosc wlasnie procesora Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian69 682 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) zmieniłeś phenoma na fx wtf no to już wiesz czemu tak masz Zmienił stryjek siekierkę na kijek Edytowane 3 Października 2013 przez Krystian69 Cytuj Link to post Share on other sites
rafal.1983 2 Napisano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2013 zmieniłeś phenoma na fx wtf no to już wiesz czemu tak masz no przeciez chyba phenom nie jest lepszy od fxa? Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian69 682 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Jest prawie taki sam A teraz policz sobie tą różnice co musiałeś dopłacić do fx i sprawdź co byś kupił z intela 100% lepszego proca Ale ja nie bede ci tłumaczył bo przecie nie chodzi o to w tym wątku A i na jakim mobo siedzi ten proc i jakie masz w końcu gpu ? Edytowane 3 Października 2013 przez Krystian69 Cytuj Link to post Share on other sites
rafal.1983 2 Napisano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Jest prawie taki sam A teraz policz sobie tą różnice co musiałeś dopłacić do fx i sprawdź co byś kupił z intela 100% lepszego proca Ale ja nie bede ci tłumaczył bo przecie nie chodzi o to w tym wątku A i na jakim mobo siedzi ten proc i jakie masz w końcu gpu ? wiem, sprawdzalem to ale nie chcialo mi sie wymieniac plyty, jak taki sam, zobacz na porownanie http://www.anandtech.com/bench/product/697?vs=23 Jest prawie taki sam A teraz policz sobie tą różnice co musiałeś dopłacić do fx i sprawdź co byś kupił z intela 100% lepszego proca Ale ja nie bede ci tłumaczył bo przecie nie chodzi o to w tym wątku A i na jakim mobo siedzi ten proc i jakie masz w końcu gpu ? asus m5a97 r2.0 i radeon 7850 Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian69 682 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 No jak tak sobie patrzyłeś na anandtech i nie patrzyłeś czy dokładnie wybierasz tego phenka to się nie dziw że taki lepszy ten fx http://www.anandtech.com/bench/product/697?vs=102 Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 no przeciez chyba phenom nie jest lepszy od fxa? w grach jest praktycznie taki sam, co ci po 8miu rdzeniach jak nic tego nie wykorzystuje... przy programach potrzebujących wiele mocy obliczeniowej jest już inaczej, wtedy te "8 FXów" rozwija skrzydła Cytuj Link to post Share on other sites
rafal.1983 2 Napisano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2013 No jak tak sobie patrzyłeś na anandtech i nie patrzyłeś czy dokładnie wybierasz tego phenka to się nie dziw że taki lepszy ten fx http://www.anandtech.com/bench/product/697?vs=102 o kurde, faktycznie Cytuj Link to post Share on other sites
Libero 22 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 FX dwa słowa.. co Ci po 8 wątkach skoro tego nie wykorzystasz, głupota z twojej strony ale co zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
rafal.1983 2 Napisano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2013 FX dwa słowa.. co Ci po 8 wątkach skoro tego nie wykorzystasz, głupota z twojej strony ale co zrobić. no tak, ale nie kupuje sie przeciez procesora na dwa tygodnie, skad wiesz ze nastepne gry nie beda ich wykorzystywac?nie wiesz tego przeciez Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian69 682 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Sorry że cię tak rozczarowaliśmy a tak byś przynajmniej żył w przekonaniu że taki dobry ten fx Ale jak się nie chciało mobasa zmienić to tak jest Amd skończyło się na Phenomie no teraz ma APU dobre i chyba w to będą się teraz bawić Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 3 Października 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 jeszcze opcja taka, że masz włączony V-sync i tam gdzie grafa nie wydala puszcza co 2 klatke i z 60 robi się 30, weź wyłącz V-sync i wtedy spróbuj, FX powinien wystarczyć spokojnie do tomb raidera 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rafal.1983 2 Napisano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Sorry że cię tak rozczarowaliśmy a tak byś przynajmniej żył w przekonaniu że taki dobry ten fx Ale jak się nie chciało mobasa zmienić to tak jest Amd skończyło się na Phenomie no teraz ma APU dobre i chyba w to będą się teraz bawić sprawdzałem tez te procesory, miały mniejszą wydajność Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 ja na moim 7870, kiedy miałem phenoma nie uświadczałem spadków fps aż takich, bez antyaliasingu grałem i bez V-sync Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian69 682 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 sprawdzałem tez te procesory, miały mniejszą wydajność Kolego APU to jest w ogóle inna bajka Cytuj Link to post Share on other sites
rafal.1983 2 Napisano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Kolego APU to jest w ogóle inna bajka tzn? sprawdzalem jakis model w tym przedziale cenowym i mial mniejsza wydajnosc od fx-a w grach jeszcze opcja taka, że masz włączony V-sync i tam gdzie grafa nie wydala puszcza co 2 klatke i z 60 robi się 30, weź wyłącz V-sync i wtedy spróbuj, FX powinien wystarczyć spokojnie do tomb raidera rzeczywiscie, po wyłączeniu tej opcji spadki sa mniejsze, tam gdzie bylo 40 teraz jest 50, specjalnie to włączyłem bo po co ma mi karte obciazac na full jak to nie ma roznicy czy 60 czy 100 klatek Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian69 682 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 APU to jest procek z zintegrowaną grafika do takich pc co nie potrzebują grafiki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts