Skocz do zawartości

elvismt

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    1386
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez elvismt

  1. Miałem dość wydajne powietrzne chłodzenie i kultura pracy była lepsza ale temp. w upał w lipcu dobijały do 95C
  2. Cześć, upały już za nami więc biorę się w końcu za swój, [cholerny] komputer. Post będzie napisany emocjonalnie, ale temat mnie już dobija... To, co mnie w nim wkurza to dźwięk pompy chłodzenia Fractal s24 i szum wentylatorów na ów chłodzeniu. Zwróciłbym je do sklepu gdybym wcześniej wiedział, że to taki syf będzie... ale montowałem je dwa tygodnie po zakupie. No ale do rzeczy... Mam płytę MSI Z490 + siedzi na tym i7 10700K, którą miałem wymienić na i9 10900K lub 11900K ale chyba nie ma sensu. Wspomniane chłodzenie to woda Fractal s24 zamocowany na tyle obudowy, bo tylko tak się d
  3. skręciłem w bios na obrotach i nadal wyje, spróbuje to oddać. Jestem rozczarowany
  4. U mnie był problem z tym że sterowanie na tym złączu miałem w PWM i to nie dawało nic nawet w bios, po zmianie na DC (5-12V) poszło i jest znośnie.
  5. Cześć, całkowicie nie stoję w chłodzeniach wodnych. Dziś zainstalowałem (w końcu) Fractal s24 na swoim procesorze bo grzał się dość mocno na powietrzu. Niestety jestem totalnie zawiedziony kulturą pracy pompy. Niestety ta wyje tak uporczywie że słyszę ją z około 7 metrów Wycie jest jednostajne, uporczywe i na moje ucho nie symbolizujące popsucia się - bez grzechotania czy innych oznak zużycia. Czy tak powinno być? Pompa podłączona do płyty głównej w miejsce PUMP_FAN i według MSI DRAGON CENTER kręci się na około 4000 RPM i w żaden sposób nie reaguje na sterowanie ręczne z aplikacji. M
  6. Jeśli piszesz coś w stylu "Nie będzie 24/7 tylko uruchamia jak potrzebuję." to znaczy, że nie potrzebujesz moim zdaniem na tyle zaawansowanego systemu jak trueNAS wystarczy open media vault. Stałem nad podobnym pytaniem, Ja natomiast podszedłem do tego indywidualnie kierując się tylko niskim zapotrzebowaniem na prąd i portfel Na Dell Wyse 5070 (czyli już sprzętem wykluczyłem profesjonalny serwer NAS) zainstalowałem proxmox i openmediavault jako jedną z wirtualek. na Wyse mam dwa dyski, ale raid z tego żaden, służy mi to do backupów na bieżąco. I jako serw
  7. Chłodzenie x 2, ponieważ w jednej wysyłce kupiłem do innego komputera.
  8. Cześć, mierzę się z dziwnym problemem w jednym miejscu z internetem. Łącze działa teoretycznie poprawnie, ładują się strony. Speedtesty do różnych serwerów wychodzą zawsze z pełną przepustowością "na żądanie". Pingi lecą dormalnie po lan a po wi-fi np. dziś lecą normalnie, ale co jakiś czas z nieznanej przyczyny idzie jeden drop: --- wp.pl ping statistics --- 851 packets transmitted, 841 packets received, 1.2% packet loss round-trip min/avg/max/stddev = 4.427/10.038/115.080/7.007 ms Wewnątrz sieci np. do serwera domowego lub routera po wi-fi nie wypad
  9. Zamówiłem już opcję, do której się przekonałem od wrobel_krk. Tylko zamieniłem części z małą dostępnością (dysk i budę oraz chłodzenie)
  10. Kajtek, po części się zgadzam. Natomiast skoro jest budżet lepiej kupić lepsze i mieć spokój na kilka lat. GPU za 2 K niepotrzebne. GPU bardziej biorę ze względu na to, aby obsługa rozdzielczości 4K w 120Hz była na pewno. Na mojej prywatnej i7 10700K bez GPU nawet wallpaper engine lagował przy 2X QHD więc biorę po prostu najtańszą rozsądną grafikę.
  11. Zgadzam się, po prostu budżet jest na zakup. Chyba jednak skłaniam się do propozycji wrobel_krk bo wtedy zostanie kasy na legalnego office 2021 za ponad 1000 zł i nie trzeba będzie go przenosić ze starego kompa.
  12. Cześć, składam komputer do pracay (excele, wordy i inne office) programy do faktur, aplikacje do wideomonitoringu. Multimedia i od biedy jakaś gierka raz na pół roku. Zależy mi na bezkonkurencyjnej wydajności w systemie windows 11 + obsługa rozdzielczości 4K w 120 Hz (monitor ma QHD 120Hz) ale w dalekiej przyszłości może zawita coś lepszego Wybrałem coś takiego: https://www.x-kom.pl/lista/d7uz966tn Zastanawiam się jednak czy nie zjechać cenowo z procesorem do i5 albo zamienić na ryzena, w których się totalnie nie odnajduje. Wtedy starczy budżetu na zakup drugiego ssd i zrob
  13. Też tak podejrzewam, choć nie wiem gdzie. Po restarcie wszystkiego 3 dni działa bez problemu ...
  14. Pula DHCP otwiera się na adresie 192.168.3.15 i kończy na 3.250 (pierwsze adresy przed 15 ( 3.1, 3.2, 3.3 itp) są na stale przypisane do urządzeń typu router, ap, serwer, kontroler zigbee, kamery itp.)
  15. Wszystkie adresy IP rozgłasza Huawei (serwer DHCP) jest na huawei. Na tendach jest tryb AP bez serwera DHCP Tendy otrzymały adresy z DHCP, ale dałem im adresy przydzielane do ich MAC addresów kolejno 192.168.3.240 /241 /242 dla wszystkich trzech AP tendy. Więc chyba to nie tu...
  16. Cześć, jakiś czas w swojej sieci lan miałem podłączony router główny Huawei AX3Pro i kolejne dwa routery podbięte kablem AX3 w trybie huawejowego meschowego accesspointa . Sieć działała stabilnie, ale ax3 niestety nie jest doskonały pod względem mocy rozgłaszanego wi-fi (tutaj jest słabiutko) W ten oto sposób by poprawić zasięg musiałem zastosować rzeźbę w postaci: Gpon światłowodowy operatora mam w "pralni" tam również znajduje się serwer, switch sieciowy rozpraszający sieć na cały dom i kilka innych urządzeń. > Router główny zaś znajdował się w salonie pod TV był wanem pod
  17. Sprawa się wyjaśniła... jednak miałem kabel 2x 8 pin z jednej linii w pudełku po zasilaczu... Jechałem po nie 50 km do swojego starego domu ale było warto. Działa na obecnym zasilaczu. Później sprawdzę czy stabilnie Adames miałeś rację !!! był taki właśnie kable w pudełku
  18. W sensie z jednego portu VGA dać przejsciówkę 2X 8pin? W tym wypadku mam 2 porty zajęte trzeci na CPU i7 10700K W tym momencie z jednego portu mam tylko jedno złącze 1 pin (widziałem że są kable 1 do 2 x 8pin gdzieś w internecie ale w pudełku u mnie takowego brak. Pewnie z czasem mój zasilacz zostanie zmieniony... ale do wypłaty chciałbym jednak załatać to taniością i przejściówka. (ah ta inflacja ) Proc mimo "K" nie kręcony więc nie będzie miał ponad normatywnego TDP ale swoją wtyczkę jednak wykorzystuje
  19. Tam jest 2X VGA + 1X CPU (zajęty) również z takim samym wtykiem (mnie też to troszkę zgubiło)
  20. Cześć, poczyniłem zakup używanego RTX3080 i przejechałem się na zasilaniu... dopiero teraz czytam że ten smok żąda aż 3 kabli 8 pin z czego ja w swoim zasilaczu posiadam jedynie dwa... i w teorii mógłbym dać zasilanie dodatkowe z nieużywanej linii SATA/molex ale czy to zadziała? https://allegro.pl/oferta/adapter-przejsciowka-2x-molex-na-pci-e-8-pin-8190755413 lub rozgałęzić jedną linię VGA na dwie https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-zasilania-vga-pci-e-8pin-2x-8-pin-12975043605 Czy szczerze powiedzieć swojemu powersuply do widzenia i zainwestować w nowy PSU? Póki co na dw
  21. Cześć, Chciałbym wstawić do swojej domowej serwerowni zasilacz buforowy zamiast zwykłego UPS'a ze względu na oszczędność baterii i przejadanej mocy przez sam UPS. Niestety zasilacz buforowy odda napięcie 12V co w przypadku routerów i switchy oraz kamer jest świetną wiadomością, ale pozostaje Serwerek Dell Wyse, który posiada zasilacz 19V w standardzie. Wyczytałem, że sprzęt działa z napięciem 9V-20V więc 12V powinno mu starczyć do normalnej pracy. Ale tu rodzi się pytanie. Czy na 12V Wyse będzie pracował z 100% swoich możliwości? Nie straci "mocy" lub stabilności? No i w z
  22. Wracam z zakończeniem tematu. Po uruchomieniu nowego komputera już z kompletem sterowników i uruchomieniu linii. Aplikacja wypluła niestety 3 błędy i nie połączyła się z maszyną. Ustawiłem taki sam MAC address karty sieciowej na nowym komputerze i jeden błąd zniknął Zmieniłem Asset TAG w bios na taki jak w poprzednim kompie i maszyna ruszyła choć nadal z jednym błędem. Mimo wszystko pracuje poprawnie. Błąd pewnie zniknąłby po zmianie UUID płyty głównej (nie wiem, jak to zrobić i czy jest to możliwe bez udziału autoryzowanego serwisu dell) Ownership TAG w BIOS Mimo wszystko masz
  23. Wydaje się, że wszystko działa prócz NVME z którym daje sobie spokój. Jutro podjadę do klienta i podłącze nowy PC pod maszynę. Jak zadziała - sukces, jeśli zaś nie. Będę musiał drugiego takiego hp'ka postawić choć tak, w biosie jest coś modzone, bo nawet jak się uruchamia jest numer seryjny i nazwa firmy klienta podana. Jutro pokaże, jak będzie.
  24. Wrzuciłem dysk do uszkodzonego PC ponownie i udało mi się zainstalować sterownik chociaż do karty LAN. Potem podpiąłem do nowego PC i przy pomocy myszy kulkowej PS/2 ze złomowiska i klawiatury udało mi się dostać na dysk NAS gdzie wżuciłem instalkę driverboostera. Pomogło ale dysk NVME martwy, coś mi się zdaje że windows 7 go nie obsłuży i muszę kupić kolejną sata III na klona Ale już bliżej niż dalej no i musiałem nową licencję win 7 dodać, bo stara to był OEM na HP
×
×
  • Dodaj nową pozycję...