Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję

PLSBX

Rejestracja: 11 kwi 2014
OFFLINE Ostatnio: wczoraj, 04:48
***--

#2613928 powtarzające się BSoD'y (Memory Mangement) w Windows 10

Napisane przez PLSBX w 20 czerwiec 2019 - 18:32

Memtesta jak nie możesz włączyć z USB to najczęściej źle go wgrałeś lub źle ustawiłeś bootowanie. Czasami w biosach taki pendrive pojawia się jako zwykły dysk.
Mi nigdy nie udało się wgrać memtesta na pendrive, zawsze miałem gdzieś obraz iso z ubuntu i po wgraniu takiego ubuntu na pendrive pojawiała się opcja testu ram zaraz obok instalacji. Używałem też chimera boot cd czy czegoś o podobnej nazwie.

Prime95 to zwykły program służący do obliczeń. My najczęściej używamy go do tak zwanych stress testów. Obciążamy tym komponenty takie jak procesor czy ram w celu sprawdzenia stabilności czy temperatur w wymagających warunkach.

Jeśli chodzi o aktualizację biosu: Pobierasz plik .zip ze strony producenta - oczywiście do odpowiedniej płyty głównej, wrzucasz na pendrive i włączasz plik .exe o nazwie "E7760v48" z tego co sprawdzałem. Dalej nie powiem bo instalator mówi mi że mam inną płytę główną.


  • 1


#2613926 DRAM_LED/MEMOK! - komputer nie wstaje

Napisane przez PLSBX w 20 czerwiec 2019 - 18:19

Po uruchomieniu każdy z wiatraków robi po dwa obroty i koniec... Co mogło paść? Zasilacz?

Utrata zasilania. Podobny efekt miałem gdy skalpowałem kiedyś procesor i chłodzenie nie stykało się z rdzeniem procesora. Aby doszło do takiej sytuacji procesor musi od razu załączyć systemy bezpieczeństwa i wyłączyć cały system.

Niestety nie wiem jak wyglądała wymiana chłodzenia więc proszę cię o dokładne opisanie krok po kroku. Każda odkręcona śrubka czy ruch ręki. Może było tak że wyciągnąłeś chłodzenie razem z procesorem? Coś po drodze nie wyszło jak powinno i stąd ten efekt. Na pewno warto sprawdzić jeszcze raz stopkę chłodzenie, piny na procesorze oraz socket. I koniecznie napisz jakiej pasty użyłeś i czy nie poleciałą ci ona na jakieś elementy.
  • 1


#2610629 Brak sygnału na monitorze po paru minutach grania

Napisane przez PLSBX w 06 czerwiec 2019 - 15:08

Usuń sterowniki poprzez DDU, zainstaluj od nowa na czysto i bez dodatków typu nvidia experience i sprawdź po tym.
Możesz sprawdzić też zasilacz czy na pewno daje on radę. Przejściówka może jak najbardziej powodować problemy z zasilaniem.


  • 1


#2601317 Komputer za 4 tys i zwisy :(

Napisane przez PLSBX w 24 kwiecień 2019 - 16:28

Zaktualizuj BIOS - możesz zrobić to samemu. Potrzebujesz jedynie pendrive i czystej głowy :)
Sprawdź czy masz gdzieś minidump z BSODa i jeśli jest to wyślij go nam. Na twoim miejscu sprawdziłbym też ustawienia RAM i cofnął jakiekolwiek OC jeśli masz.


@UP kompa ma 2 dni więc zgaduję że kupił go maksymalnie do tygodnia wstecz. Jeśli data na fakturze jest po wydaniu nowego BIOSu to polecam autorowi napisać do morele i walczyć o swoje. Niech wgrywają bios i płacą za wysyłkę w jedną i drugą stronę :)


  • 1


#2584138 Temat ogólny o prockach AMD

Napisane przez PLSBX w 15 luty 2019 - 19:20

@Revenant, no tak, nie ma kości 2GB DDR4. Czyli jak kupować to warto doinwestować w X'a? Będę musiał złożyć skrzynkę jakąś w niedługim czasie bo aktualny laptop mnie dobija wydajnością w CSie.


  • 1


#2583490 Problem z internetem.. próbowałem chyba wszystkiego HELP

Napisane przez PLSBX w 13 luty 2019 - 17:59

A sprawdź czy będzie widziało karty sieciowe na linuxie. Nie musisz go instalować, wystarczy funkcja livecd.


  • 1


#2583202 Problem z internetem.. próbowałem chyba wszystkiego HELP

Napisane przez PLSBX w 12 luty 2019 - 20:01

Włącz tą opcję w biosie - włączy realteka i windows powinien "złapać" ją.

A dlaczego TP-link nie działa to nie mam pojęcia - może zobacz u kolegi czy wykrywa ją.


  • 1


#2583068 Problem z internetem.. próbowałem chyba wszystkiego HELP

Napisane przez PLSBX w 12 luty 2019 - 15:19

Kabel podłączasz pod płytę główną czy tp-linka?

Zacznijmy od tego że windows nie widzi urządzenia do obsługi kabla ethernet. Zainstaluj sterowniki do tp-linka lub realteka w zależności od tego co używasz. Realtek prawdopodobnie jest wyłączony w biosie.


  • 1


#2582598 Komputer wyłącza się przy wymagających gierkach.

Napisane przez PLSBX w 11 luty 2019 - 08:37

Na początku (bo opisywałem ten problem jakoś z rok temu) myślałem, że to zasilacz. Jednak odpiąłem grafikę, i zrobiłem FurMark na integrze, i chodziło bez problemu robiąc cały test.

I poszedłeś dalej - dlaczego nie zastanowiłeś się tutaj nad ewentualnym brakiem papu dla grafiki? Zasilacz na 99%.
  • 2


#2582597 Nowy komputer, prawidłowe ustawienie BIOS

Napisane przez PLSBX w 11 luty 2019 - 08:33

Nie widziałeś może innych profili przy wybieraniu profilu XMP? Jeśli nie to pozostaje ręczna konfiguracja, ale tutaj musisz przygotować się.


  • 1


#2582511 Nowy komputer, prawidłowe ustawienie BIOS

Napisane przez PLSBX w 10 luty 2019 - 21:14

Więc masz odpowiedź - nie obsłuży. Jeśli nie chce włączyć się to musisz zresetować bios poprzez zworkę lub baterię.

Możesz zobaczyć jeszcze czy pamięci mają profil dla 2400MHz.


  • 1


#2582405 Nowy komputer, prawidłowe ustawienie BIOS

Napisane przez PLSBX w 10 luty 2019 - 16:17

Różnica będzie może około 1-2FPS w grach. Warto wykorzystać możliwości sprzętu, a skoro producent wypuszcza takie coś to musi być to bezpieczne. Oczywiście na screenie co wysłałeś zapisujesz wszystko - to tylko informacja co zmieniło się.


  • 1


#2582311 Nowy komputer, prawidłowe ustawienie BIOS

Napisane przez PLSBX w 10 luty 2019 - 11:54

Jeśli chodzi o ram to możesz poszukać za opcją "XMP Profiles" lub też podobnej. W niej ustawiasz "Profile 1" i zapisujesz.

Temperatury są w normie, a jeśli chcesz je zmniejszyć to musisz ustawić krzywe wentylatorów.


  • 1


#2582190 Nowy komputer, prawidłowe ustawienie BIOS

Napisane przez PLSBX w 09 luty 2019 - 22:02

BIOS sam się ustawi w 99% wypadków. 
Dzieje się coś że chcesz ingerować w jego ustawienia?

Edit: Wydaje mi się że interesuje ciebie opcja podkręcenia procesora - popatrz za poradnikami.


  • 1


#2582172 Identyfikator zdarzenia 1000

Napisane przez PLSBX w 09 luty 2019 - 21:24

Masz jakiegoś antywirusa? Błąd z tego co sprawdziłem to dotyczy błędów z plikami. Może też być problem z pamięcią ram.


  • 1