Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Freezy w grach


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#41 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 194 postów

Napisano 27 marzec 2019 - 14:28

dlaczego na standardowych ustawieniach(?) nadal jest wysokie napięci cpu 1.4V? na domiar tego masz boxowe chłodzenie? Które powoduje wysokie temperatury procesora, a co za tym idzie thermal throttling

 

lub

 

Może masz jakiś szajs w windowsie , który obciążą cpu lub gpu


  • 0

#42 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3859 postów

Napisano 27 marzec 2019 - 15:19

@tazik21

Sprzęt Autora w trakcie rozgrywki osiągnął poniższe parametry

płyta - 42*C
CPU - MAX 61*C
sekcja zasilania-VRM - 52*C
Chipset - 51*C

GPU - MAX - 64*C
V Core maksymalny- pojedynczy skok napięcia do 1.440V tu są duże wahania bo minimum to 1.52V dlatego proponowałem ustawienie napięcia V Core na sztywno na 1.400V. Raczej nie ma przyczyn do thermal throttlingu.

Do Autora

Wymieniłem dysk ssd z 850 evo na crucial MX300 i gry w końcu przestały rwać,
Jak to pomogło to myślę, że problem rozwiązany
  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#43 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 194 postów

Napisano 27 marzec 2019 - 17:00

dlaczego 1.4V jak dla standardowych taktów wystarczy 1.235 przynajmniej na moim r5 1600 tak jest

 

 

4 Ghz ze spadkami na rdzeniach do 2.7 Ghz i dlaczego napięcie spada z 1.4V- 1.35V.


Użytkownik tazik21 edytował ten post 27 marzec 2019 - 17:12

  • 0

#44 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3859 postów

Napisano 28 marzec 2019 - 08:52

dlaczego 1.4V jak dla standardowych taktów wystarczy 1.235
Dlatego, że u Autora właśnie przy taktowaniu 4.3 GHz napięcie V Core w tym logu jest niestabilne, a ustawienie na sztywno pozwoliłoby ominąć ewentualne błędy funkcji AMD Turbo Core.
  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#45 Filander

Filander
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 93 postów

Napisano 01 kwiecień 2019 - 22:50

Halo halo i ponownie wracam do problemu: karta Vega 56 płyta aorus x470 oraz procesor ryzen 5 2600x wróciło z RMA i co ? Wolne od usterek a Nadal gry po odpaleniu od razu zamrażają, dźwięk w tle slychać, a jedynie co mogę zrobić to odpalić pasek start i zresetować komputer. Jakieś pomysły ?? Testy occt i itd wszystko przechodzi bez jąknięcia a gry już nie
  • 0

#46 MESSER

MESSER
  • Nałogowiec

  • 1886 postów

Napisano 02 kwiecień 2019 - 07:13

W OCCT, jest opcja  testowania karty graficznej, z innych "sprawdzaczy" to choćby darmowy benchmark Heaven 1.4.

Chodzi o to czy to dotyczy gier ( jakie to gry) czy w ogólnie stabilności gdy karta graficzna jest w trybie 3D.

Z innych pomysłów to przełączenie karty graficznej na drugi BIOS ( od strony ścianki przy "śledziu" na krawędzi PBC karty graficznej jest mikro przełącznik).


  • 0

#47 Filander

Filander
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 93 postów

Napisano 02 kwiecień 2019 - 09:20

W OCCT, jest opcja  testowania karty graficznej, z innych "sprawdzaczy" to choćby darmowy benchmark Heaven 1.4.

Chodzi o to czy to dotyczy gier ( jakie to gry) czy w ogólnie stabilności gdy karta graficzna jest w trybie 3D.

Z innych pomysłów to przełączenie karty graficznej na drugi BIOS ( od strony ścianki przy "śledziu" na krawędzi PBC karty graficznej jest mikro przełącznik).

Tylko gry np. Apex, Wow, czy the Division, tak jak napisalem w benchmarkach wszystko jest ok. spróbuje przełączyć tym dzyndzlem, dzięki! ale nawet jeżeli pomoże to nie rozwiązuje problemu :(


Zauważyłem jeszcze że po włożeniu Vega 56 w niedzielę rano miałem problemy na x.m.p 2 czyli 3200 gdy wyłączyłem profil na normalny 2400 mogłem pysznie grać do samego wieczora a gdy już miałem wyłączyć grę wszystko zaczeło znów szarpać.  :>


  • 0

#48 MESSER

MESSER
  • Nałogowiec

  • 1886 postów

Napisano 02 kwiecień 2019 - 11:14

Jak tak piszesz to podejrzany jest RAM, spróbuj ustawić ręcznie parametry w BIOS.

Informacje znajdziesz w internecie, jakie dokładnie dany model RAM ma opóźnienia.

Trochę dziwne z drugiej strony bo w serii Ryzen 2XXX poprawiono kontroler i obsługuję szybszych pamięci RAM, jak by co jest możliwość ustaw 1500 MHz i opóźnienia (CL) na 15.


  • 0

#49 Filander

Filander
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 93 postów

Napisano 02 kwiecień 2019 - 13:36

Jak tak piszesz to podejrzany jest RAM, spróbuj ustawić ręcznie parametry w BIOS.

Informacje znajdziesz w internecie, jakie dokładnie dany model RAM ma opóźnienia.

Trochę dziwne z drugiej strony bo w serii Ryzen 2XXX poprawiono kontroler i obsługuję szybszych pamięci RAM, jak by co jest możliwość ustaw 1500 MHz i opóźnienia (CL) na 15.

raczej sobie z tym nie poradzę, nawet nie umiem odblokować tych funkcji w biosie by manualnie zacząć coś grzebać, kiedyś pobrałem jakiś ukraiński kalkulator to znowu na pamięci hynix nie było możliwości przeliczenia, lepiej żebym się z tym nie bawił.


  • 0

#50 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 194 postów

Napisano 02 kwiecień 2019 - 14:44

test w occt- PSU też przechodzi?

 

 

PS. masz wyłączone nagrywanie rozgrywki?

 

ustawienia-> granie->ujęcia:

 

rejestruj w tle podczas gry- wyłączone

 

rejestruj dźwięk podczas rejestrowania gry- wyłączone

 

 

kolejna opcja ale tą trzeba już przetestować niektórym pomaga nie którym nie, a jeszcze inni nie mają różnicy

 

ustawienia-> granie-> tryb gry:

 

tryb gry- włączone


Użytkownik tazik21 edytował ten post 02 kwiecień 2019 - 14:56

  • 0

#51 Filander

Filander
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 93 postów

Napisano 02 kwiecień 2019 - 15:01

test w occt- PSU też przechodzi?

 

 

PS. masz wyłączone nagrywanie rozgrywki?

 

ustawienia-> granie->ujęcia:

 

rejestruj w tle podczas gry- wyłączone

 

rejestruj dźwięk podczas rejestrowania gry- wyłączone

 

 

kolejna opcja ale tą trzeba już przetestować niektórym pomaga nie którym nie, a jeszcze inni nie mają różnicy

 

ustawienia-> granie-> tryb gry:

 

tryb gry- włączone

Test przechodzi, a w ustawieniach nic nie grzebałem.


  • 0

#52 MESSER

MESSER
  • Nałogowiec

  • 1886 postów

Napisano 02 kwiecień 2019 - 15:01

Ustawieniach BIOS u siebie mógłbym zrobić ( na szczęście pamięci działają  z profilu XMP), ale nie wiem jak to wygląda u Ciebie, a i same parametry opóźnień zależą od modelu i serii pamięci RAM.


  • 0

#53 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 194 postów

Napisano 02 kwiecień 2019 - 15:57

właśnie o to chodzi, że musisz, to przestawić w windowsie 10:

 

https://zapodaj.net/...b12515.png.html

 

https://zapodaj.net/...2981e7.png.html

 

https://zapodaj.net/...0c2a52.png.html


  • 0

#54 Filander

Filander
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 93 postów

Napisano 03 kwiecień 2019 - 08:29

Ustawieniach BIOS u siebie mógłbym zrobić ( na szczęście pamięci działają z profilu XMP), ale nie wiem jak to wygląda u Ciebie, a i same parametry opóźnień zależą od modelu i serii pamięci RAM.


Pożyczyłem pamięci od znajomego g.skill na x.m.p 3000 pojawia się niebieski ekran z opcją uruchom ponownie lub zacina się w aplikacji komputer i ile się wpaczy, na 2133 w miarę działają gry..

Pożyczyłem pamięci od znajomego g.skill na x.m.p 3000 pojawia się niebieski ekran z opcją uruchom ponownie lub zacina się w aplikacji komputer i ile się wpaczy, na 2133 w miarę działają gry..

Karta i tak się wysypuje w losowym momencie podczas gry, z powrotem włożyłem RTX'a który miał iść na gwarancje z powodu głośnych cewek, ale działa bez zacięć więc ponownie wyślę Vega56 i wrócę do tematu jak przyślą kartę z RMA. 


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych