Skocz do zawartości

Super Flower Golden Green 750W problem przy niskim obciążeniu

Recommended Posts

Witam,

problem polega na tym że przy niskim obciążeniu ( jak np. teraz przy włączonej tylko przeglądarce i paru drobnych programach ) słyszę takie szybkie impulsywne pykanie. Czy to normalne na początku, oddawać na reklamację ? Kompa mam całego nowego parę dni temu składany.

tez cos takiego chyba miałem, ale u mnie zapewne byl to problem procesora i płyty głównej,  kiedy zmieniłem procek z 965 na 8120 zaczęły sie dziwne piski, próbowałem zlokalizować problem, myslalem ze to zasilacz ale w koncu sprzedałem płyte i ten przeklęty procesor, poprostu jakos te podzespoły ze soba nie współgrały

Edytowane przez stalkerpl
Przy niskim obciążeniu? Jak wentylator terkocze, albo cewki piszczą to przy dużym obciążeniu... to jest nielogiczne. Bardziej to odgłos dysku twardego.

Jaka teoria... naprawdę serio twierdzisz, że zasilacz nie może głośno pracować w iddle??:D

problem polega na tym że przy niskim obciążeniu ( jak np. teraz przy włączonej tylko przeglądarce i paru drobnych programach ) słyszę takie szybkie impulsywne pykanie. Czy to normalne na początku, oddawać na reklamację ? Kompa mam całego nowego parę dni temu składany.

Jak masz opcję to wyjmij zasilacz z kompa i wsłuchaj się dokładnie czy to na pewno on. Jak to na pewno on napisz do Angeli (dystrybutor SF na Polskę) i spytaj się czy uznają taką reklamację.

Przy niskim obciążeniu? Jak wentylator terkocze, albo cewki piszczą to przy dużym obciążeniu... to jest nielogiczne. Bardziej to odgłos dysku twardego. 

Po pierwsze to chyba użytkownik wie lepiej a po drugie zdarza się, że zasilacze tak pracują i nie ma w tym nic niezwykłego bo to tylko elektronika produkowana w Chinach...

Od kiedy Ty tak z góry zakładasz że coś jest popsute? A może zamiast się wyśle i zabuli za paczkę i miesiąc zostanie bez komputera, warto sprawdzić czy to jednak nie dysk? To już zachodzi pod jawną niekompetencję. 

Bo jak się okaże że dysk... i zasilacz po miesiącu oczekiwania wróci jako sprawny, a dysk dalej będzie stukał. Co jest w sumie naturalną cechą niektórych dysków twardych (takie cichutkie stukanie jak się wsłucha człowiek), to jak wytłumaczysz autorowi nadgorliwość? 

• Popieram 1

Czy was pan bóg opuścił? @@Mareczq, @?
Od kiedy to diagnostyka problemu rozpoczyna się i kończy na - odeślij do serwisu?

Sprawdzić potencjalne tykania dookoła - wentylatorów na CPU/GPU, dysk, a nawet przestawić obudowę obok czy podokręcać śrubki/podociskać panele obudowy - może coś rezonuje od tupania nogą.
Metodą prób i błędów - podłączać po jednym i patrzeć kiedy zacznie tykać - jeśli to faktycznie zasilacz to podepnij do innego gniazdka albo sprawdź czy to może być wentylator zasilacza.
Dopiero jeśli nic z tych rzeczy nie pomoże, zastanawiaj się nad odesłaniem do serwisu.

A to serwis SF tak słabo działa ??

A takie mędrkowanie zachowaj dla siebie, bo nic tym nie wniosłeś do tematu.

• Popieram 3
Czy was pan bóg opuścił? @Mareczq, @t.luk?

Od kiedy to diagnostyka problemu rozpoczyna się i kończy na - odeślij do serwisu?

Nigdy nie był ze mną ;P

A czy ja chce aby od razu odsyłał ? Przeczytaj mój pierwszy post w tym temacie ;) Potem mnie przytaczaj do jeden puli z Tlukiem - będę wdzięczny.

A takie mędrkowanie zachowaj dla siebie, bo nic tym nie wniosłeś do tematu.

No jak nic nie wnosi? Pan G. napisał, że na 30 dni odda zasilacz, to według mnie przesada i to bardzo duża, ale Pan G. ma bardzo dużo informacji dodatkowych jakich ja nie posiadam, to się grzecznie spytałem czy serwis SF tak wolno działa. Jak działa tak wolno to zdecydowanie wnosi to tyle do tematu, że warto zrobić wszystko aby ba ten serwis nie oddawać i do dodatkowo wnosi to tyle, że SF wtedy traci bardzo w moich oczach. Według jednak mojej wiedzy tyle to u nich nie trwa.

Edytowane przez Mareczq

Cóż, może niesłusznie doszukałem się tu kolejnych zaczepek - dziękuję za wyjaśnienie.
Natomiast do jednej puli wrzuciłem całokształt t.luka i ostatnią, widocznie mylnie potraktowaną jako prowokacyjną, wiadomość.

Odnośnie pana G. i 30 dni serwisu - traktowałbym to jako przenośnię do potencjalnego długiego czasu oczekiwania, bo serwis to raz, kurierzy dwa, a często po forum krążą historie jak to można na coś miesiąc czekać (vide darmacz, cooling, serwisy, asusy...) i powoli uciera się to jako związek frazeologiczny, podobnie jak bóg i jego opuszczanie.

A teraz skupmy się na temacie i pomocy użytkownikowi - zaraz po tym jak ten ustosunkuje się do tego co już mu napisaliśmy.

• Popieram 2

Powiem tak, aktualnie nie mam kompletnie czasu a żeby to poogarniać ( nie ma mnie nawet w domu ) wczoraj udało mi się jedynie aczkolwiek to dość istotna informacja sprawdzić GPU, wiec ją wyjąłem włączyłem PC'eta i tego charakterystycznego dźwięku już nie było, włożyłem ponownie GPU dźwięk był ale 2 razy cichszy, nic więcej nie sprawdzałem, ale w tym momencie priorytetowo trzeba będzie się skupić na karcie graficznej... 

Jeśli GPU będzie dalej tak brzęczeć to odsyłać ją do wymiany czy się jakoś ustabilizuję i przestanie wydawać te dźwięki... ?

Podzespoły dostałem w ubiegłym tygodniu w piątek więc mógłbym nawet ją zwrócić.

Piszczenie odpala się losowo, raz piszczy raz nie... Ostatnio przy odpalonym 3dmark'u nic nie słyszałem... Takie piszczące cewki wpływają na wydajność, żywotność karty ? Czy jedynym minusem jest to że może to denerwować tym bardziej że się kupuje nową GPU... ?

Vsync odpalam w każdej grze, teraz już sobie nawet ustawiłem w globalnych ustawieniach :)

I co z tym fantem teraz zrobić...

Edytowane przez AvIataN