Skocz do zawartości

Komputer do wideo/grafiki/grania do 4500 zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez stelek,

Recommended Posts

Witam

Zostałem poproszony przez kolegę o złożenie komputera do montowania filmów HD. Robi również okładki na płyty i plakaty filmów, więc do PS też. Weekendowe granie w najwyższych ustawieniach także nie pogardzi.

• Zastosowanie komputera : montaż wideo/grafika/granie
  • Maksymalna kwota : 4500
  • Których części potrzebuję : cała buda
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : tak
  • Rozdzielczość mojego monitora : full HD + 1 lub czasem dwa dodatkowe 19"
  • Specjalne wymagania : -
  • Części z poprzedniego komputera : -
  • Własna propozycja zestawu http://www.morele.net/inventory/info/foPZGf/
  • Inne : z czasem planuje dołożyć SSD oraz Asus Xonar

Pozdrawiam :)

Edytowane przez pudlox

Stary albo gry albo praca - za 4,5 masz dobry sprzęt do gier, albo średnią stację do pracy - niech kolega wybierze co chce robić, bo bulić 1000zł za GPU pod gry to raczej niezbyt dobry pomysł.

16GB ramu do montażu ?

i5 ?? 

Jaja sobie robicie czy jak ?

Napisz że chcesz sprzęt do gier i tyle, bo już powoli rzygam tymi "pseudo" grafikami - zobacz na zestaw i zerknij na ceny podzespołów i się zastanów nad tym troszkę. Dodam że CPU jest najważniejszy, później ilość ram. 

Zresztą jak by kolega siedział w temacie to by wiedział co potrzeba w takim sprzęcie  ;) Ja nie tracę już czasu i nerwów na kolejnego "pseudo-grafika" i pozdrawiam - jak coś to opcja szukaj jest  ;)

• Popieram 1

Mam ustalony budżet, którego chciałbym się trzymać, a za razem złożyć maszynę do montażu i do grania. Kolega jest jeszcze zasadniczo młody więc nie dziwcie się mu, że lubi sobie jeszcze pograć, a to że pasjonuje się wideo to także jego sprawa. Prosi mnie o stworzenie komputera do gier i wideo, to chciałbym sprostać zadaniu. Podałem moją propozycję, ponieważ wydaje mi się taki zestaw optymalny, ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, więc zwracam się o pomoc tutaj na forum, myślałem, że do tego ono służy.

Składaj w takim razie pod kątem gier zestawik - dołóż pamięci do tych minimum 16GB (na początek mu wystarczy). Następnie GPU koniecznie od zielonych - posiadają technologię CUDA z którą wykorzystują takie apki jak Ps, Ae, Pr. Dwa dyski hdd jak najbardziej wskazane. SSD umilił by pracę, ale ciężko będzie - do tego jak by była kaska na SSD to osobiście wpakował bym ją w i7, a SSD olał na jakiś czas.

Od biedy na i5 można pracować, jak się wkręci to zrozumie że i5 to "za mało" i kolejny konfig złoży typowo pod pracę  ;)

Póki co nie wygląda to źle, ale wprowadził bym kilka zmian :

cooler CPU : Macho Black&White

GPU : gtx670 2GB

PSU : XFX 550W

CPU : i7 3770K

W sumie 4544zł (morele.net)

I dało radę i7 wcisnąć i "fajniutkie" GPU  8-) Taki zestawik bym mu polecił.

• Popieram 1

Myślę, że nie będę kazał mu się bawić w kupowanie i sprzedawanie tylko od razu w sprzęt docelowy. Pogadam z nim i myślę, że jak go uświadomię to wejdzie w i7. Nie rozumiem o co chodzi Ci z tymi pamięciami RAM, przecież od początku jest 16 Gb - 2 x 8 Gb, żeby w przyszłości dołożyć drugie tyle do 32 Gb. Ad chłodzenia to dziękuję, bo szukałem na morele B&W, ale nie udało mi się znaleźć :) .. Jak wydajność w tym GPU? Jak kręci się ten procesor i czy ta płyta jest dobra pod OC? I jeszcze  jedno pytanie, czy da się wcisnąć jakiś zasilacz modularny (ew. z nagięciem budżetu trochę)?

• Rozwiązanie

Według mnie - "rozsądnym" modularnym zasilaczem jest BQ L8 630CM - jest o 100zł droższy względem XFX550 i nie jest dostępny na Morele.net

Ogólnie to taniej jest w ESC.pl :

i7 3770K

Macho B&W

MSi Z77A G45

16GB Crucial 1600 CL9 2x8 

MSi gtx670 2GB OC PE

HDD 2x 1TB Seagate DM003

PSU BQ L8 630W

Fractal R4 / ARC midi R2

4598zł

• Popieram 1
Jak wydajność w tym GPU?

gtx670 vs 7970 - Ati jest szybsza co możesz sprawdzić w testach, ale różnica jest na poziomie 1-3 klatek w tych najbardziej wymagających grach.

Jedna i druga to porządne karty, w pełni wystarczające do gry w FHD na max detalach. Na Nvidi masz ten plus że ma CUDA, no i jest tańsza o ponad 150zł. Po za tym ati7970 + i7 nie zmieścisz się w budżecie. Polecam gtx670 - jest to bardzo dobra alternatywa dla 7970, tańsza i niewiele słabsza. Będzie zadowolony.

Mobo - dobre do OC i w dobrej cenie - google >> recenzje/testy etc. 

CPU - kręci się zależnie od sztuki. Generalnie 4,4GHz-4,5GHz to standard.

• Popieram 1

A SLI z jakich kart ?? Ogólnie wystarczy nawet na SLi 770, ale w tym przypadku dla zapewnienia odpowiedniego zapasu mocy, co by zasilacz się "nie pocił" dołożył bym do wersji 730W - od biedy na 630W spokojnie uciągniesz, ale osobiście polecał bym ciut mocniejszy zasilacz  ;)

Polecam względnie taniego BQ L8 730W (399zł)  ;)

Jak chcesz wydać więcej to :

- Corsair HX750W (575zł) (certyfikat GOLD, modularny, ale część wiązek jest na stałe (zasilanie mobo itp.)

- Fractal Tesla 800W (459zł) (certyfikat GOLD, niemodularny, ale warto o nim wspomnieć)

Jest jeszcze :

- XFX 750W modularny (450zł) - certyfikat silver

- Corsair TX 750 (450zł) - certyfikat Bronze

A mam jeszcze pytanie do dysków. Jakiej pojemności pod scrath disc? I mam kupić trzy dyski? Jeden pod odczyt, Jeden pod zapis i jeden pod scrath? Jakie pojemności? .. Czy może być tak, że połowa dysku to magazyn, a połowa dysku to odczyt i połowa dysku to magazyn i połowa dysku to zapis? Gdzie zainstalować system? (przepraszam za tyle pytań, ale chce rozwiać wszystkie swoje wątpliwości :) )

EDIT

Pytanie wyżej przeniesione do działu o dyskach (http://forum.benchmark.pl/topic/96708-u%C5%BCycie-dysk%C3%B3w-w-grafice-i-wideo-zapisodczyt-system-i-scratch-disc/)

Teraz przed zakupem zastanawiam się jeszcze nad tym czy karta graficzna do SLI będzie lepsza z chłodzeniem autorskim czy referencyjnym. Zależy mi na względnej ciszy i dosyć dobrych temperaturach (wiem, że nie będzie spełniała tych dwóch kryteriów jednocześnie, ale chciał bym jakoś wyśrodkować decyzję). Karta podana wyżej przez stelka nie jest juz dostępna w morele.net więc podaję moje propozycje i proszę powiedzcie mi która będzie najlepsza:

1. http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx670-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-980-6008-wentylator-directcu-ii-gtx670-dc2-2gd5-475219/

2. http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx670-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-1058-6008-wer-oc-overclock-gv-n670oc-2gd-475231/

3. http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx670-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-980-6008-02g-p4-2670-kr-483323/

4. http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-gtx670-2048mb-ddr5-256b-ftw-02g-p4-2678-kr-478285/

Dodam jeszcze, ze jeden z użytkowników tej ostatniej karty pisze tak: 

Świetna karta za świetne pieniądze. Jeśli wahasz się pomiędzy tą kartą a innym GTX 670 - przestań i kupuj! Genialny customer support (każdy produkt rejestrujemy na stronie producenta, możemy wykupić dodatkową gwarancję aż do 7 lat!).

- Moc. Ta karta dzięki fabrycznie podkręconym zegarom potrafi deptać po piętach GTX 680. Bardzo wydajny sprzęt.
- Wydajne chłodzenie: nie dajcie się zwieść niepozornemu wiatrakowi, karta ma pod obudową potężny radiator, wciąga powietrze przez wiatrak i z tyłu karty i wydmu****e POZA obudowę! Ponadto, karta jest na PCB i chłodzeniu z GTX 680, który wymaga wydajniejszego chłodzenia niż GTX670.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...