CougarV6 14 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Witam was! Piszę niejako w imieniu mojego dobrego przyjaciela. Otóż cieszył się on przez 3 lata znamienitym jak wiecie modelem 8800GT (referent) W ostatnich miesiącach dwa razy zmieniał chłodzenie na karcie. Pierwszy raz zmienił z referent na jakiś szmelc z allegro za 40 zeta. Niestety mimo, że ciszej to karta zaczęła się przegrzewać. Ostatnio wymienił Arctric Cooling Accelero (pasywka). Po tym zabiegu był wniebowzięty przez jakieś 4 dni (błoga cisza, temperatury w normie) Nagle zaczęły się problemy z kompem (freeze nawet w idle) po czym karta odmówiła posłuszeństwa(komp nie startował). Pożyczyłem mu jednego z moich radków a przez ten czas 8800 leżał w pobliżu kaloryfera. Jakież było nasze zdziwienie gdy po ponownym włączeniu 8800 komp odpalił bez problemów, by znów na drugi dzień odmówić posłuszeństwa. Kolega wiedziony przeczuciem wyjął geforca i ogrzał go suszarką. Eureca! wszystko działa, gdyby nie jeden drobny szkopuł. Za każdym razem przed włączeniem kompa trzeba kartę wyjąć by ogrzać ją w dowolny sposób (suszarka działa najlepiej) Jedyne co znalazłem na internecie to problem opisany jako "zimne luty". Teraz pytanie: Czy ktoś zetknął się z takim problemem i czy jest jakiś sposób by w rozsądnych kosztach kartę naprawić? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Jest tani i bardzo, bardzo domowy sposób. Proszę się nie śmiać (może się to wydać śmieszne co niektórym), bo to co powiem pomaga elektronice w takich przypadkach: Otóż odkręcamy z karty wszystkie części plastykowe, radiatory, wiatraczki, wsio, zostaje nam czysta goła karta. Rozgrzewamy piekarnik (tak, piekarnik) i wkładamy kartę na jakimś niemetalicznym, nietopliwym podkładzie. Trzymamy kartę ok 10min po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy grafikę do ostygnięcia (nie dotykamy jej i nic). Powinna odżyć na nowo. Aby co poniektórych niedowiarków uświadomić odsyłam do sieci po informację w w/w temacie. Ja tak kiedyś naprawiłem hd3850. sypał śmieciem, po kuracji piecowej odżył na nowo. pozdrawiam P.S. Pewnie złote myśli będą aż huczeć z zachwytu po tym poście, ale co mi tam... Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Kiedyś tak athlony xp przed oc sie wygrzewało... Tylko temperatura nie może być za wysoka bo rdzeń usmaży... Cytuj Link to post Share on other sites
CougarV6 14 Napisano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Bardzo ciekawe to co piszecie, pytanie tylko na jaką temperaturę nastawić piekarnik ? Uszkodzony 8800 i tak jest nic nie wart na rynku wtórnym, więc chyba warto zaryzykować. Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Popytaj googla, ja osobiście nie bawiłem się w to. @Danny: mógł byś podać jakieś linki?? Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Mój kumpel tak zrobił i cała sekcja zasilania poszła... Cytuj Link to post Share on other sites
Krzychu2009 0 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Byle nie do mikrofalówki hehe. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 http://www.youtube.com/watch?v=fX20mDeZmkI Ja zrobiłem tak z hd3850 i efekt był dokładnie taki jak na filmiku. EDIT: http://www.youtube.com/watch?v=R7jUqoKVY-k http://www.youtube.com/watch?v=RVWDru1bub8 Jak sobie przypominam, to wsadziłem grafę, podpaliłem piekarnik, po ~10 min wyłączyłem i wyjąłem ostrożnie blachę. Po wystygnięciu zmontowałem i wsadziłem kartę do kompa. Karta przestała sypać śmieciem. Ot i cała recepta @Krzychu2009: RACJA ! Cytuj Link to post Share on other sites
CougarV6 14 Napisano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Wyczytałem w tym wątku instrukcję http://www.overclockers.com/forums/show ... p?t=606658 Kolega stwierdził, że nie jest w stanie dokonać tego na trzeźwo . Przyznaję, że to dość przerażający zabieg, ale z drugiej strony karta i tak nadaję się na śmietnik. Danny wielkie dzięki za linki ! W przyszłym tygodniu wpadam do kolegi na zabieg i nie omieszkam poinformować was o efektach Edit: Czarny brat z ostatniego filmiku, obala wszelkie stereotypy dotyczące wyglądu komputerowego nerda Pozory mylą Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 "Przyznaję, że to dość przerażający zabieg, ale z drugiej strony karta i tak nadaję się na śmietnik." Dokładnie, więc nie ma strachu, a poeksperymentować zawsze można (zresztą mi się kiedyś przy użyciu tej kontrowersyjnej metody udało naprawić hd3850). "Kolega stwierdził, że nie jest w stanie dokonać tego na trzeźwo . " No to musisz się do kolegi pofatygować z kartą i czymś do karty , a na zagrychę będzie sprawna karta znowu. "W przyszłym tygodniu wpadam do kolegi na zabieg i nie omieszkam poinformować was o efektach :)" Czekamy z niecierpliwością. "Edit: Czarny brat z ostatniego filmiku, obala wszelkie stereotypy dotyczące wyglądu komputerowego nerda Pozory mylą :)" Dokładnie, na geeka to nie wygląda, a jednak pozory mylą. Cytuj Link to post Share on other sites
Cobesh 4 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Wyczytałem w tym wątku instrukcję http://www.overclockers.com/forums/show ... p?t=606658 W sumie wydaje się logiczne, cyna na łączeniach powinna się przy tej temperaturze nadtopić i poprawić na lutach. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 W sumie wydaje się logiczne, cyna na łączeniach powinna się przy tej temperaturze nadtopić i poprawić na lutach.Gorzej jak szlak trafi vRAM/GPU. Cytuj Link to post Share on other sites
CougarV6 14 Napisano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 W sumie wydaje się logiczne, cyna na łączeniach powinna się przy tej temperaturze nadtopić i poprawić na lutach.Gorzej jak szlak trafi vRAM/GPU. Wtedy karta wyląduję w śmietniku czyli tam gdzie i tak jest jej sądzone trafić :-> Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Ej jedno pytanie panowie: z grafikę pieczemy termoobiegiem czy bez? Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Najlepiej na tłuszczu (olej kujawski), chociaż później to trudno zmyć... Cytuj Link to post Share on other sites
CougarV6 14 Napisano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Nie zapomnijcie sowicie posolić. Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Tylko bez pieprzu bo się wżera i nie chce później zejść... Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 I to się nazywa prawdziwe pieczenie kotletów by NV Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Zróbcie filmik na YT jak wsadzacie uszkodzoną 8800GT, a wyciągacie 9800GT. Cytuj Link to post Share on other sites
CougarV6 14 Napisano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Zróbcie filmik na YT jak wsadzacie uszkodzoną 8800GT, a wyciągacie 9800GT. Hahahhhaah. Jakby moja narzeczona się do tego zabrała to od razu by wyciągnęła fermi Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 I to się nazywa prawdziwe pieczenie kotletów by NV Chyba nie chodziło ci o pieczenie, a odgrzewanie. Takie słowo bardziej pasuje pod NV Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 a nie mówiłem, że będzie wesoło Cytuj Link to post Share on other sites
vibaxez 0 Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Cześć! Jak tak Was czasem czytam to wydaje mi się że portal joemonster.org jest dla ludzi poważnych , a "odgrzewanie kotletów by nVidia" nabrało dosłownego znaczenia . Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 lol, to jest akurat zupełnie oczywista sprawa z tym wypiekaniem pcb. Nie widzę tu nic śmiesznego, zresztą sam naprawiłem kiedyś hd3850 w ten właśnie sposób. Działa do dziś bez problemów! Cytuj Link to post Share on other sites
zrazik 2 Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 I jaki efekt z tym 8800?? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts