Debosy 0 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Otóż kupiłem sobie nowy komputer. I pojawił mi sie pewien niepokojący problem, gry się notorycznie zawieszają, co nie odpale pogram moze 2 minuty i gra się zawiesza, w jednym przypadku z komunikatem że sterownik się wywalił po czy odzyskał sprawność. Windows jest świeżo zainstalowany, sterowniki do karty graficznej najnowsze. Temperatury nie przekraczają 40 stopni na GPU, w zasadzie nigdzie wyzej niz 50 stopni nie mam. Sprzęt to: Intel Core i5-3350 3,10 GHzPamieci Patriot 2x4 gb dual Radeon 7850HDGigabyte GA+B75+D3V Zasilacz Chieftec 500W Wcześniej miałem Viste 32 bit, a teraz Win 7 64 bit. Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez Debosy Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14024 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Daj lekko taktowanie rdzenia i pamieci karty graficznej w dół w MSI Afterburner, o kilka cyferek i zobacz czy pomogło. I jak z temperaturami? Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez cocaine01 Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 w jednym przypadku z komunikatem że sterownik się wywalił po czy odzyskał sprawność zainstalowałeś betę? jeżeli tak to cofnij się do jakiegoś stabilnego Cytuj Link to post Share on other sites
Debosy 0 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Tzn tak, to jest różnie. PAYDAY 2 Beta, wywala się po około 1 minucie. GTA 4 po około 2-3 minutach.Saint Row 3, raz sie wywalił do pulpitu z błędem (program wykonał nieprawidłową operacje... standard), a raz działał tylko słychać było sam dźwięk. Mortal Kombat wywala się z błędem D3D Error. Co do sterowników zainstalowałem najnowsze ale stabilne, nie te od bety. Daj lekko taktowanie rdzenia i pamieci karty graficznej w dół w MSI Afterburner, o kilka cyferek i zobacz czy pomogło. I jak z temperaturami? Temperatury są ok, a nic nie było podkręcane jeślo o to chodzi. Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez Debosy Cytuj Link to post Share on other sites
pawel8209 52 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 To może być wina Catalysta. Też to miałem. Minęło po aktualizacji. Może być też mały konflikt sprzętowy, z którym sterownik sobie nie radzi Cytuj Link to post Share on other sites
Debosy 0 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 To może być wina Catalysta. Też to miałem. Minęło po aktualizacji. Może być też mały konflikt sprzętowy, z którym sterownik sobie nie radzi Tzn mam usunąć Catalyst czy downgradeować sterowniki. Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14024 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Temperatury są ok, a nic nie było podkręcane jeślo o to chodzi. Nie musiało być podkręcane, czasem jest tak że producent da za małe napięcie lub za duże takty. Jak pisałem, spróbuj albo obniżyć taktowania albo dać delikatnie do góry napięcie. Tzn mam usunąć Catalyst czy downgradeować sterowniki. Tak, zainstaluj najnowsze ale nie bety, tylko najnowsze stabilne wersje Cytuj Link to post Share on other sites
Debosy 0 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Tak, zainstaluj najnowsze ale nie bety, tylko najnowsze stabilne wersje Ale ja właśnie mam zainstalowane najnowsze stabilne, jedyne co moge zrobić teraz to instalować starsze wersje sterowników. Cytuj Link to post Share on other sites
RexRX 8 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Może przydałyby się testy podzespołów. Wtedy można było by dojść czy to nie wina któregoś z podzespołów. Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14024 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 A próbowałeś z taktowaniami? 2 minuty roboty z pobraniem programiku Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 generalnie tak: - zainstaluj starsze sterowniki - zainstaluj tak jak radzi MSI Afterburner i podbij napięcie o jeden skok ewentualnie zmniejsz taktowanie np o 10mhz na rdzeniu i pamięciach - uruchom jakiś test np prime95 który będzie sprawdzał tylko procesor, a następnie coś tylko na graficzną np furmark (być może to procesor się wykłada - jakie masz temp w stresie?) Cytuj Link to post Share on other sites
Debosy 0 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Spróbuję zrobić wszysto co wypisaliście. Zacznę od downgrade'u sterów. Czy na stronie AMD est gdzies jakaś lista ze wcześniejszymi wersjami sterów, lub ew może ktoś rzucic jakiś link. Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/previous/Pages/radeonaiw_vista64.aspx tu masz wszystkie do każdego systemu Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez makabrax Cytuj Link to post Share on other sites
Debosy 0 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Operacje ze sterownikami nie przyniosły rezultatu. MSI Afterburner zwyczajnie odłorze do jutra, bo wczesniej sprawdze na mocniejszym zasilaczu i z inną kartą bo może gpu mieć problemy z napięciem lub karta jest walnięta. Na starej karcie graficznej 4850 HD, wentylatory pracują szybciej, komputer działa jakby żwawiej, mocniej wieje. Na 7850 HD praktycznie go nie slychac jakby wogóle nie kręcił wentylatorami albo robił to bardzo wolno, nawet w trakcie grania, tak więc wstewpnie sproboje mocniejszy zasilacz bo mozliwe ze brakuje mu mocy. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez Debosy Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14024 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Może głupie pytanie, ale podpiąłeś zasilanie do karty? (był taki przypadek że nikt nie wiedział co się dzieje, a zasilanie było nie podpięte ) Cytuj Link to post Share on other sites
Debosy 0 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie no aż tak głupi nie jestem. Zasilanie jest podpięte. Afterburnerem napięc nie podkrece bo mie ma cyfrowego licznika tylko analogowy. Radeon 4850 śmiga bardzo dobrze.z reszta podzespołów wiec albo Karta jest rypnieta albo zasilcz nie jest w stanie jej zapewnic odpowiedniej mocy. Mimo tych 500 W zasilacz juz ze 3-4 lata ma więc (ze starym sprzętem dzialał bez zarzutu)... Odpaliłem test grafiki w OCCT, i test zakończył się po 3 minutach blue screenem. Zainstalowałem sterowniki 12.10, najnowsze i najnowsze w wersji beta. Bez skutku. Jeśli karta jest zepsuta to ich w tym sklepie pozabijam, zwlaszcza ze dopiero co mi wymieniali w tym zestawie rypniętą płytę główną. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez Debosy Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Miernik w dłoń i zmierz napięcia zasilacza - http://forum.benchmark.pl/topic/78009-pomiar-napi%C4%99%C4%87-na-zasilaczu/ Przetestuj kartę grafiki wg tego - http://forum.benchmark.pl/topic/92547-faqawarie-diagnostyka-komputera/?p=1056586 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts