Skocz do zawartości

Recommended Posts

Teoria teorią. Kumpel miał 3 Seagate'y Nearline i wszystkie akurat padły (3 kolejne sztuki w produkcji) więc nie ma reguły.

Nadal myślę, że warto inwestować w lepsze jakościowo dyski.

To już Twój wybór. Ty na nic będziesz pracował.

Tak ale jak masz dwa normalne dyski i jeden ci padnie to drugi jest cacy. Kiedy są spięte to dane na drugim nadają się już tylko do formatowania. Pomyśl teraz co się dzieje gdy masz np 4 dyski po 1TB i jeden ci padnie.... Wiadomo, że jak dysk padnie to zwykle bye bye nasze dane etc, na to nie ma rady. Ale kiedy tworzysz macierz zwiększasz ilość danych jaką byś w tym przypadku stracił, dlatego warto inwestować w bardziej niezawodne nośniki.

Edit: Nie na nic tylko na większą niezawodność. To tak jakby porównywać hmm... nie wiem fiacika z mercedesem. Oba się w końcu zepsują, ale fiacik raczej pierwszy. :D

To tym o czym piszesz załatwia się w inny sposób. Chcąc postawić na bezpieczeństwo wybierasz RAID 1/01/10/5 i po problemie.

To tak jakby porównywać hmm... nie wiem fiacika z mercedesem. Oba się w końcu zepsują, ale fiacik raczej pierwszy. :D

Patrząc na obecne wpadki Mercedesa śmiałbym polemizować :D.

To tak jakby porównywać hmm... nie wiem fiacika z mercedesem. Oba się w końcu zepsują, ale fiacik raczej pierwszy.

Niezbyt trafne porównanie bo w przypadku dysków to IMO loteria. Mam już z 10 lat Seagate'a, który nadal śmiga aż miło :ciekawy: Jeśli robi się RAID z większej liczby dysków należy mieć jakiś backup albo zrobić tak jak pisze kubbak :D

Czyli dwie sztuki ~500zł.

3 dyski Seagate LP 5900.12 500GB kupujesz po 150zł każdy KLIK. Dwa spinasz w RAID0, trzeci podłączasz wyłącznie w celu wykonania backupu danych. Taki dysk popracuje Ci kilkaset godzin w ciągu kilku lat.

Btw: Tu jest krótka nota prasowa o tych dyskach.

Kolejny bubel marketingowy: źródło: Informacja prasowa

Ok fajna sprawa z tymi Seagete-ami, dla domowego usera jak znalazł.

Ja od początku tylko zasugerowałem, że można te F1R rozważyć, bo są takie i takie. Nie napisałem, że tylko te a inne to badziew. Odnośnie tej Informacji prasowej taka sama jest na stronie Samsunga, to jest marketing of coz, ale czym mam się sugerować jeżeli nie tym co pisze producent? Do jakiś opisów technicznych czy schematów inżynieryjnych nie mam dostępu i umiejętności aby je zrozumieć.

Dzięki, za przedstawienie innej możliwości. Mam nadzieje, że ten spór pomoże teutonowi wybrać coś dla siebie. :D

Ja też dlatego, tak uważnie czytam co masz do powiedzenia :D Poza tym ten dysk polecił mi mój znajomy informatyk z pracy, więc to nie jest tak, że sobie go ot tak wymyśliłem. Teraz ty dołożyłeś swoje dwa grosze i już nieco inaczej na niego patrze, ale nadal mi sie podoba. :D

Dobra to ja się podpinam do wątku, a więc jakie ciche dyski do RAID0? Potrzebuję jakieś ciche, chłodne, a wydajność to sprawa drugorzędna, bo wydajność barki serii 10 mi wystarcza. No i jeszcze jedno pytanie. Szukać takiej samej barki jak moja i robić raid? Mam też dysk WD 1600AAJS i myślałem nad zrobieniem z nim raid tyle, że kupiłbym drugi taki sam. Pojemność nie ma znaczenia, mi 500GB wystarcza 1 TB nie potrzebuję. 250 byłoby dla mnie optymalne. Na 500GB robi mi się bajzel, bo za dużo miejsca mam :cry: