teuton 6 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Witam, Pomóżcie prosze wybrać dyski do macierzy RAID0. Macierz 1TB, czyli 2 dyski po 500GB. Kompurter do zastosowań domowych, czyli głównie gry i filmy HD, moze nie mocno obciążany, ale pracuje średnio 8-12h na dobe. Nie zalezy mi na extremalnej wydajności macierzy, tylko bardziej na ciszy, bezpieczeństwie i zywotności. Ale oczywiście dyski 7200. Czy wybrać Samsungi F3, Barracudy, czy WD Caviar Black? Co polecacie? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Dlaczego oczwywiście 7200? RAID z F3EG (5400obr.) będzie niezły i będziesz miał błogą ciszę. Wolniej kręcące się talerze mają też wyższą żywotność i mniejsze zużycie energii. Mimo mniejszej ilości obrotów F3EG ma niezłą wydajność. Jeśli jednak nie chcesz tej serii to weź 2x F3. Cytuj Link to post Share on other sites
frog01 6 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 wszyscy wszedzie polecaja F3... wiec chyba musi to byc dobry wybor Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 No o 5400 w ogóle nie myślałem, tzn mam trzy takie ale jako magazyn na dane i tu sprawują się bardzo dobrze. Na tym RAID0 chciałbym postawić system. Jaka byłaby róznica w wydajności na RAID0 między F3 7200 i 5400? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Na jednym dysku jest to chyba 90MB/s vs 115MB/s. Cytuj Link to post Share on other sites
BaMpEr 1 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 jesli zalezy Ci na zywotnosci http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... A_II_.html Seagate 500 GB Barracuda ES.2 tylko cena 400zl za 1 sztuke 500GB Mam dwie takie od 1.5 roku spiete w Raid 0 = nigdy ale to nigdy macierz mi nie padla i transfery jakie sa takie byly nawet jakbym mial dysk pusty lub zapchany Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Na jednym dysku jest to chyba 90MB/s vs 115MB/s. Więc na macierzy będzie pewnie ~170 vs ~220. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Saiya-jin nie wiem jak z F3EG, ale ja na 2xF3 miałem ok. 250MB/s , więc zysk wyniósł ponad 100% (stripe 16kB, intel). Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Ja swoich jeszcze nie spiąłem. Sugerowałem się artykułem na overclock.pl: http://overclock.pl/Articles/Show/Id/217,2,4,wydajnosc Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Po przeczytaniu komentarzy do tego artykułu, troche ostudziły sie moje plany budowy RAID0 http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy-dvd-pendrive-f55/Jak-Zbudowac-I-Przyspieszyc-Raid-t254875.html Czy rzeczywiście jest tak, że dla postawienia systemu lepszy jest jeden dobry dysk z małym czasem dostępu niz prosty RAID0 z tańszych dysków? Mam jeszcze do Was jedno pytanie, pewnie banalne ale nigdy macierzy nie robiłem i wole o to zapytać: Czy postawienie RAID0 wyklucza użycie AHCI oraz innych dodatkowych dysków podłączonych w trybie IDE? Chodzi o to, że mam dyski zewnętrzne, które moge podłączać jako esata hot-plug, ale żeby to działało, to chyba w BIOS trzeba włączyc tryb AHCI. W BIOS mojej płyty przy konfiguracji SATA mam do wyboru IDE, RAID i AHCI. Czy wybranie RAID wykluczy możliwość włączenia AHCI dla pozostałych dysków nieraidowych? Poniżej screen z manuala do mojej płyty: http://i40.tinypic.com/xfvn0k.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Raczej jak dasz w RAID, to reszta portów będzie w natywnym sATA, czyli AHCI Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Też bym tak pomyślał. Problem w tym, że w moim bios ta konfiguracja nie jest na poziomie poszczególnych portów tylko globalnie. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Jak ustawiasz RAID to nie masz jużdo wyboru AHCI, bo z automatu dyski działąją w tym trybie gdy jest RAID. Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 No widzisz,... o tym już nie wiedziałem. Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Link to post Share on other sites
Dwd89 0 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 czy RAID0 z dwóch dysków F3EG 500GB będzie sprawował się lepiej niż F3 1TB ? Chodzi o ciszę nie o wydajność. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Hałas będzie na podobnym poziomie, wydajność będzie lepsza. Chcąc ciszę wybierz Seagate'a LP 5900.12, to obecnie najcichsze dyski na rynku. Cytuj Link to post Share on other sites
jawbone 0 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Ja bym rozważył jeszcze dyski z serii F1 Raid class od Samsunga w cenie 247 PLN. Są skonstruowane specjalnie pod macierze i choć sam nie mam (ale się przymierzam) to słyszałem o nich wiele dobrego. Znalazłem nawet oficjalną broszurkę -> F1R Widzicie ile mają gwarancji?? Tylko sklepy coś kombinują, ale może gwarancja producenta trwa tyle? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Kupując teraz F1R popełnisz spory błąd. Dyski stare, wolne, hałaśliwe. Super, 7 lat GW. A kto tyle trzyma teraz sprzęt komputerowy? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Hałas będzie na podobnym poziomie, wydajność będzie lepsza. Chcąc ciszę wybierz Seagate'a LP 5900.12, to obecnie najcichsze dyski na rynku.Mam taki pojedynczy dysk i potwierdzam. Jest troche wydajnieszy od F3EG, naprawde cichy, chlodny, nic nie wibruje. Cytuj Link to post Share on other sites
jawbone 0 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Kupując teraz F1R popełnisz spory błąd. Dyski stare, wolne, hałaśliwe. Super, 7 lat GW. A kto tyle trzyma teraz sprzęt komputerowy? Jeszcze nie kupuję, tylko się zastanawiam, więc proszę kontynuuj. Seria F1 jest jakaś mega stara i badziewna?? Słyszałem sporo dobrych opinii o tych dyskach, jak poczytałem, że są do RAIDów ;p, wykonane z lepszych materiałów i mają MTBF na poziomie 1.2 mln. godzin, to sobie pomyślałem, że to fajny kawałek twardziela. A ty mi teraz burzysz mój utopijny światek. Why? Co do trzymania sprzętu kilka lat to jeżeli nie jest on do grania to starzeje się dużo wolniej niżby się mogło wydawać. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Przeznaczone do RAIDa? W jakim sensie? RAID lepiej będzie mi działał na nich niż na "zwykłych" dyskach? MTBF na poziomie 1.2 mln h? Myślisz, że dysk popracuje Ci 130 lat? Lepsze komponenty? Jakie? Ogólnie to przestań czytać ulotki reklamowe bo potem wychodzą kwiatki jak wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Wszystkie serie dedykowane macierzom posiadają nieco inny firmare i budowę. Niekoniecznie są cichsze. Wydajność zazwyczaj jest li tylko większa od segmentu "populare". Natomiast niezawodność, za czym idzie gwarancja jest na wyższym poziomie. 7 lat?... Często ważne dane przechowuje się sporo dłużej. Warto. Ze względów nie tylko archiwalnych. Gdyby sprawność popularnych dysków(komercyjnych) miała ~ 130 lat... Nie miałoboby sensu istnienie wielu profesjonalnych firm odzysku danych, statystyki i wielu dziedzin pokrewnych. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
jawbone 0 Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Przeznaczone do macierzy bo tak jak pisze voxcordi mają nieco inna budowę i firmware. Lepsze komponenty tzn. wykonane są z lepszych materiałów. Mtbf w zwykłych dyskach wynosi jakieś setki tys godzin (150 tys czy ileś tam), a mimo to te dyski raczej tyle nie zipią. Mtbf to tylko wskaźnik teoretyczny i ja to wiem więc spokojnie. Podsumowując one są przeznaczone da RAID bo jak wiadomo RAID nieco mocniej obciąża dyski a te po prosty są trwalsze. Może i są wolniejsze od serii F3 (tego nie wiem) ale sądzę, że dłużej posłużą. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Kurcze teraz to ja się od Was czegoś nauczę. W czym RAID obciąża mocniej dyski? Cytuj Link to post Share on other sites
jawbone 0 Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Dobra, rozpędziłem się i pisze bzdury. Bije się w pierś. RAID nie obciąża mocniej dysków, mój błąd. Aczkolwiek zapewne wiesz o co mi chodziło. W przypadku macierzy typu RAID0 jej niezawodność jest taka jak niezawodność najsłabszego egzemplarza, bo w przypadku awarii jednego z dysków tracimy możliwość dostępu do danych z racji ich przeplotu między dyskami. Nadal myślę, że warto inwestować w lepsze jakościowo dyski. Teoretyczna bezawaryjność macierzy zbudowanej z takich dysków jest wyższa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts